Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag in het uitduel bij Sparta Rotterdam (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo (geblesseerd), Arianit Ferati en Richie Musaba (volgens Dagblad de Limburger positief getest op COVID19), en het trio Thibaud Verlinden, Arian Kastrati en Adnan Ugur, dat Fortuna in de afgelopen weken al dan niet tijdelijk verliet.

Daar staat de terugkeer van George Cox (volledig hersteld) tegenover. Ook aanvoerder Ben Rienstra heeft weer twee extra trainingsweken in de benen en zou dicht tegen een rentree in de basis aan moeten zitten. Verder zijn ook Ivo Pinto en Mickaël Tirpan beschikbaar. Bassala Sambou is dit weekend waarschijnlijk nog niet speelgerechtigd, tenzij de zaak gisteren in een stroomversnelling is geraakt.

Sparta Rotterdam is de competitie niet goed begonnen. De Kasteelheren openden tegen FC Utrecht (uit), Heracles Almelo (thuis) en promovendus Go Ahead Eagles (uit). Die drie duels leverden slechts een punt op. Ook de komende vier duels (Fortuna thuis, NEC thuis, PEC Zwolle uit en Cambuur thuis) zijn duels waarin Sparta punten zou moeten pakken, maar dan moet het beter dan in de eerste drie duels. Dat zal zonder Laros Duarte en Abdou Harroui moeten gebeuren die op de slotdag van de transferperiode vertrokken op Spangen.

Fortuna Sittard slaagde er juist in bepalende spelers als Mats Seuntjens, Zian Flemming, Tesfaldet Tekie en George Cox binnen boord te houden in de slotweek van de transferperiode. Met Ivo Pinto en Mickaël Tirpan kwam er de gewenste versterking in de achterhoede, waardoor Fortuna ook deze jaargang met enig vertrouwen tegemoet mag treden. De start van de competitie met vier punten uit twee (thuis)duels stemt ook tot tevredenheid.

Achterin zal Sjors Ultee twee wijzigingen doorvoeren ten opzichte van het duel tegen RKC Waalwijk. Lazaros Rota is niet langer Fortunees. Op zijn rechtsachterplek zal Mickaël Tirpan starten. Aan de linkerkant keert George Cox terug in de basis. Dat gaat ten koste van Arianit Ferati, die sowieso ontbreekt. In het centrum spelen Roel Janssen en Martin Angha. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld heeft Ultee meer keuze. Tesfaldet Tekie en Zian Flemming zijn voorlopig zekerheden in de basis. Dan blijft er nog een plek over; een strijd tussen Deroy Duarte en Ben Rienstra. We vermoeden dat Rienstra 70-75 minuten kan spelen en die speeltijd krijgt hij niet als invaller. Rienstra start in de basis.

Dat betekent niet dat Deroy Duarte noodzakelijkerwijs op de bank start. Hij kan ook als valse linksbuiten spelen op de plek waar tot dusverre Emil Hansson speelde. Hansson kan dan naar de rechterflank verhuizen, waardoor Samy Baghdadi naar de bank verhuist. In de aanval verwachten we Mats Seuntjens.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? We herkennen Michael Pinto, die zijn Nederlandse hoofdstuk in zijn voetbalcarrière in Sittard begon. Hij pakte weliswaar rood tegen de Eagles, maar de arbitragecommissie seponeerde die kaart, waardoor de Luxemburgse international kan spelen tegen Fortuna.

Laatste uitoverwinning op Sparta Rotterdam? 13 Februari 2021. Eerder dit jaar won Fortuna in Rotterdam van Sparta. Het duel eindigde 1-2. De Sittardse doelpunten kwamen van Lisandro Semedo en Sebastian Polter.

Laatste vijf competitieduels uit bij Sparta Rotterdam: W-G-G-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-..-..-..

De KNVB heeft Erwin Blank aangesteld als scheidrechter. Blank vinden we terug op plek drie in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Zijn score is wel gebaseerd op slechts zes duels. De jonge scheidsrechter heeft dus een bliksemstart gemaakt in duels van Fortuna. Gaat hij dit seizoen bevestigen? Robin Hensgens fungeert als VAR. De man uit Kerkrade floot nog nooit een duel van Fortuna, dus geen notering in de ranglijst.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Hansson, Seuntjens en Duarte.

Supporters: Het uitvak op Spangen zal uitverkocht zijn met 425 Fortunezen. De supportersbus vertrekt om 11.30uur. Voordien is het supportershome geopend (10.30-11.30uur) en later ook nog als de bus terugkeert (18.30-19.30uur). Het duel wordt ook live uitgezonden op ESPN2.