Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag in het uitduel bij Sparta Rotterdam (aftrap: 14.15uur) een beroep doen op zijn voltallige selectie. Niemand is uitgesloten en niemand is geblesseerd. Kortom, ook Mickaël Tirpan, die vorige week vrijdag thuis tegen Heracles Almelo verstek moest laten gaan, keert terug.

Tegenstander Sparta Rotterdam vinden we terug op plek twaalf in de ranglijst: een plek lager, twee punten minder, maar ook een duel minder gespeeld dan Fortuna Sittard. De Spartanen zijn, in tegenstelling tot de Fortunezen, niet goed uit de winterstop gekomen. Van de zes gespeelde duels won Sparta slechts eenmaal en de laatste vier duels won Sparta niet. Die ene overwinning behaalde Sparta overigens wel in Sittard.

Die thuisnederlaag tegen Sparta kondigde Ultee als het ware al aan voorafgaand aan het duel. Sparta speelt een type (spierballen)voetbal dat Fortuna niet ligt.  Sindsdien heeft Fortuna tegen VVV Venlo laten zien dat het ook de ingrediënten kan brengen die in dat soort duels vereist zijn, dus kijkt Fortuna nu met meer vertrouwen uit naar dit duel dan in januari. En dan zijn er natuurlijk ook nog de weersomstandigheden. Het veld zal moeilijk bespeelbaar zijn vanwege de vorst. Wat zal daarvan de invloed zijn op het spel van beide ploegen?

Ultee zal het allemaal meewegen bij het bepalen van zijn opstelling. In de achterhoede verwachten we Yanick van Osch op doel. Hij is ondertussen de onomstreden nummer 1 op doel geworden. Mickaël Tirpan keert terug op de rechtsbackpositie. Hij debuteerde een maand geleden thuis tegen Sparta als invaller en is sindsdien een duidelijke versterking gebleken. Als duelkracht gevraagd is, kun je zeker op hem rekenen. Centraal verwachten we Martin Angha en Roel Janssen, alhoewel we niet weten hoe Dario Van den Buijs zich manifesteert op de trainingen. George Cox struint de linkerflank af.

Op het middenveld zorgen Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra voor de controle en Zian Flemming voor de aanvallende impulsen. In de voorhoede moet Ultee dan de gebruikelijke keuze maken. Speelt Emil Hansson op de linksbuitenplek, of kiest Ultee toch voor Mats Seuntjens als valse linksbuiten? We vermoeden—zeker ook vanwege het speltype van Sparta—het laatste. Sebastian Polter speelt in de punt van de aanval. Lisandro Semedo speelt aan de rechterkant.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? We herkennen er twee. Assistent-trainer Nico Jalink speelde tussen januari 1988 en mei 1989 anderhalf seizoen voor Fortuna, waarin hij 48 duels speelde. Mica Pinto speelde tussen januari 2018 en december 2019 50 duels voor Fortuna Sittard, geregeld als aanvoerder. Ondanks dat hij nu bij Sparta speelt, laat Pinto in een interview weten dat Fortuna Sittard nog steeds een speciaal plekje in zijn hart inneemt. We mogen het graag horen.

Laatste uitoverwinning bij Sparta Rotterdam? 5 April 2014. Het was de avond van Jordie Briels. Twee van de in totaal acht doelpunten die hij ooit maakte in zijn Fortuna-carrière (die 150 wedstrijden omvat) scoorde hij die avond in Rotterdam. Briels deed er ook nog een assist bij op Aziz Khalouta. Fortuna won met 2-3. 122 Supporters in het uitvak zagen dat het goed zat.

Laatste vijf competitieduels uit bij Sparta Rotterdam: G-G-V-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-V-W

De KNVB heeft Martin van den Kerkhof aangesteld als scheidsrechter. Hij staat op plek achttien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hij is een van vijf scheidsrechters die Fortuna zelden iets cadeau doen. VAR Siemen Mulder vinden we terug op plek tien. Hij kan als scheidsrechter een licht positieve balans overleggen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.