Na vijf wedstrijden loopt Fortuna thuis tegen Sparta weer eens tegen een nederlaag aan. In een lelijke wedstrijd waarin beide ploegen vooral de lange bal hanteren, laat Sparta nog het beste voetbal zien. Beide ploegen houden het veld klein en zetten de tegenstander snel onder druk, maar Sparta blijkt beter in staat de bal in de ploeg te houden en te combineren. Na rust komen de Rotterdammers op voorsprong. Omdat Fortuna ook het laatste half uur niets anders doet dan de bal hard en hoog naar voren trappen, is dat meteen het beslissende doelpunt. Een verdiende nederlaag voor de ploeg van Sjors Ultee.

13 januari 2021

Gebrek aan creativiteit nekt Fortuna

Fortuna Sittard 0 Sparta 1

Doelpuntenmakers: 57. Thy 0-1.
Opstelling: Van Osch; Rota (82. Tirpan), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (82. Kastrati), Flemming; Semedo, Polter, Hansson (57. Seuntjens).
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Flemming, Seuntjens, Janssen.

Na een klinkende overwinning in Heerenveen staat vanavond de eerste thuiswedstrijd van 2021 op het programma. Tegenstander Sparta heeft twee punten meer dan ons en staat negende op de ranglijst. Bij een overwinning maken we een gerede kans om die plaats over te nemen. Fortuna in het linkerrijtje, wie had dat eind november kunnen denken?

Een minuut stilte voor oud-voorzitter Hans van Liemt, voormalig materiaalman Annies Nussy en oud-speler Harry Brüll

Toeschouwers zijn nog steeds niet welkom in de stadions, dus we zetelen ons weer voor de televisie om te zien of Fortuna een nieuw hoofdstuk kan toevoegen aan de haar opmerkelijke revival. Sjors Ultee beschikt over een volledig fitte selectie. Rechtsback Mickaël Tirpan, de van Kasimpasa gehuurde Belg met Turkse wortels, maakt daarvan voor het eerst deel uit. Mats Seuntjens is terug van een schorsing. Hij moet voor het eerst dit seizoen op de bank beginnen. Eerder verloor hij al zijn plaats als aanvallende middenvelder aan Zian Flemming, nu is op links Emil Hansson hem gepasseerd in de pikorde. We zijn benieuwd waar dat naar toe gaat.

Direct na de aftrap laten beide teams meteen zien wat ze vanavond voor ins in petto hebben. Zowel Fortuna als Sparta houden het veld heel erg klein en proberen met lange ballen vanuit de verdediging hun aanvallers te bereiken. Bij Fortuna gaat vrijwel iedere bal door de lucht naar Sebastian Polter, die vervolgens het duel aan moet met Tom Beugelsdijk. Hoewel beide spelers fysiek het nodige in brengen hebben, blijkt dat al snel een ongelijke strijd. De meeste ballen door de lucht zijn een prooi voor Beugelsdijk, die daarbij ook nog eens het geluk heeft dat hij in de ogen van scheidsrechter Lindhout geen kwaad kan doen. Aan de andere kant hebben Martin Angha en Roel Janssen gelukkig ook de overhand op het Duitse spitsenduo Thy/Engels.

Rienstra kan vanavond niet de gewenste rust in ons spel brengen

Het gaat dus een vechtwedstrijd te worden, waarbij beide ploegen elkaar weinig tijd en ruimte geven. Bovendien maakt het veld een erbarmelijke indruk. Voor de liefhebbers van goed voetbal zal er vanavond weinig te genieten zijn. Mensen die sinds de eeuwwisseling supporter van Fortuna zijn, hebben in de kelder van de eerste divisie echter voldoende immuniteit tegen slecht voetbal opgebouwd om het vanavond probleemloos negentig minuten vol te houden. Wij hebben niet veel nodig om te genieten. Een lelijk doelpunt in het juiste doel volstaat voor ons.
Nadat de bal vijf minuten lang heen en weer getrapt is van Beugelsdijk naar Janssen en weer terug, zien we in de zesde minuut ineens de eerste kans van de wedstrijd. Zian Flemming meldt zich op links voor inworp. Hij gooit de bal ver het strafschopgebied in. Polter wint het kopduel en verlengt de bal. Sparta probeert weg te werken, maar de bal komt op de rand van de zestien voor de voeten van Lazaros Rota. Die schiet goed in, maar keeper Okoye kan redding brengen.

In het vervolg zien we een paar kleine kansjes voor Sparta, dat langzamerhand wat meer overwicht krijgt. Maar echt gevaarlijk wordt het niet, totdat Engels een keer de diepte in wordt gestuurd. Hij duikt het gat tussen Janssen en Angha in en gaat rechtstreeks af op het doel van Yannick van Osch. Maar Angha sprint terug en weet de bal met een sliding weg te tikken net voordat Engels wil schieten. Fortuna meldt zich pas na ruim een half uur weer voor het doel van de tegenstander. Na een voorzet van Flemming schiet Lisandro Semedo op doel. Maar dat schot wordt geblokt.

Ook Tekie heeft een moeilijke avond

Er ligt nu wat meer ruimte op het veld en dat leidt de laatste tien minuten voor rust tot wat meer aanvallen. Sparta krijgt een behoorlijke kans na een voorzet van rechts. Maar Engels mist de bal en Duarte schiet daarna over. Even later mag Thy het proberen, maar Van Osch staat op zijn post. Vijf minuten voor tijd legt Polter een voorzet van Semedo terug in het strafschopgebied. Helaas staat er geen Fortunees klaar om de bal binnen te schieten, maar de aanval loopt door. De bal komt voor de voeten van Tesfaldet Tekie, die van een meter of twintig op doel schiet. Het schot is goed geplaatst, maar Okoye keert ten koste van een hoekschop.

Semedo haalt uit

Daarna krijgt Fortuna nog een kansje via Flemming. Maar de laatste grote kans voor rust is voor Sparta. Na een afgeslagen aanval legt Auassar de bal diep in het strafschopgebied. Duarte neemt goed aan en schiet hard in de korte hoek. Maar Van Osch staat opnieuw paraat.

Wie hoopt dat Fortuna na rust wat minder snel zal kiezen voor de lange bal, komt bedrogen uit. Sterker nog, we komen nu helemaal niet meer aan voetballen toe. Sparta houdt ons kort. Tegelijkertijd komen de Rotterdammers zelf wat meer aan voetballen toe. Ruim tien minuten na rust zoekt Duarte iets over de middenlijn de combinatie met oud-Fortunees Mica Pinto. Zowel Ben Rienstra als Semedo zetten druk op Pinto, waardoor Duarte helemaal vrij komt te staan. Duarte profiteert van die ruimte. Hij speelt Engels aan in het strafschopgebied. Die weet Thy te vinden. En die schuift de bal vervolgens zuiver langs Van Osch in het doel: 57ste minuut, 0-1.

Ultee brengt Seuntjens voor de vanavond afgemelde Hansson. Maar die wissel sorteert geen effect. Fortuna blijft de lange bal hanteren, Polter blijft het onderspit delven tegen Beugelsdijk. Op één keer na en die keer wordt het meteen ook gevaarlijk. Van Osch trapt de bal naar voren, Polter kopt de bal door. Semedo stoomt op naar het doel van Sparta. Beugelsdijk verliest het sprintduel, maar Semedo komt net niet goed uit voor Okoye. Hij probeert de bal over de keeper te tikken. Die krijgt er een handje tegen. De bal rolt door, maar Abeels kan voor de lijn wegwerken.

Semedo heeft de keeper gepasseerd, maar nummer 2 is op tijd bij de bal

Dat is halverwege de tweede helft de grootste kans voor Fortuna. Verder legt Seuntjens de bal nog een keer goed terug voor het doel. Flemming staat klaar om in te schieten, maar een Spartaan is hem voor en kan de bal wegtrappen. Met twee wissels tien minuten voor tijd probeert Ultee het tij nog te keren. Tirpan maakt zijn debuut als vervanger van Rota. De boomlange Arian Kastrati vervangt Tekie en vergezelt Polter in de spits.

Maar kansen levert het niet meer op, Sterker nog de grootste kansen zijn voor Sparta, waar vooral invaller Gravenberch onze verdediging flink bezighoudt. Maar Gravenberch slaag er niet in Van Osch te passeren. In de laatste seconden van de officiële speeltijd mag Flemming het namens Fortuna nog proberen met een vrije trap. Zijn schot mist echter kracht en wordt simpel gevangen door Okoye.

Polter verliest op punten van Beugelsdijk

In de blessuretijd komt Spaeta niet meer in de problemen. De wedstrijd eindigt met een stukje amateurtoneel Kharchouch, die na een klein tikje van Janssen tegen de grond gaat alsof hij kennis heeft gemaakt met de sterkste vuist van boksschool De Amateur.

Daarna zit het erop. Na vijf wedstrijden lopen we weer eens tegen een nederlaag aan. Een terechte nederlaag, want het krachtsverschil was weliswaar niet groot, maar Sparta was wel de beter voetballende en gevaarlijkere ploeg. Komend weekend wacht ons in Zwolle met PEC een andere middenmoter. Hopelijk slagen we dan wel weer in om punten te sprokkelen.