In de laatste wedstrijd van de drukke maand januari ontmoet Fortuna provinciegenoot VVV. Beide ploegen hebben een goede reeks achter de rug en staan comfortabel onderin de middenmoot. En beide ploegen gunnen elkaar in het veld geen millimeter ruimte. Het levert geen goede, maar wel een spannende wedstrijd op, waarin Fortuna ann het langste eind trekt. Dankzij de 3-2 overwinning klimmen we naar een gedeelde tiende plaats op de ranglijst.

30 januari 2021

Fortuna wint derby tegen VVV

Fortuna Sittard 3 VVV 2

Doelpuntenmakers: 33. Flemming 1-0, 58. Seuntjens 2-0, 63. Giakoumakis 2-1, 90+1. Rienstra 3-1, 90+2. Hunte 3-2.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Semedo (90+3. Van Beijnen), Seuntjens (90+2. Smeets), Hansson (81. Van den Buijs).
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Angha, Janssen.

Op de voorlaatste dag van januari maakt Fortuna zich op voor haar zevende wedstrijd in 21 dagen tijd. Vooraf werd er met enige zorg naar dat drukke programma gekeken, maar tot nu toe heeft de selectie de krachtproef zonder al teveel kleerscheuren overleefd. Sterker nog, in nogal wat wedstrijden maakte Fortuna in de slotfase een fittere indruk dan de tegenstander. Goed werk, zeker omdat de spelerskern waarop Sjors Ultee vertrouwt vrij klein is. Die kern heeft deze week overigens een welkome uitbreiding gekregen. Branislav Niňaj was onder Ultee helemaal buiten beeld geraakt en is vertrokken naar het Roemeense Sepsi OSK. Met Dario van den Buijs is van Beerschot een centrumverdediger gehuurd, die beter past bij de speelwijze van Ultee.

Van den Buijs, na Mickaël Tirpan, Thibaud Verlinden en Leroy George de vierde versterking sinds de winterstop, begint vanavond tegen VVV overigens gewoon op de bank. Zijn directe concurrent Roel Janssen heeft een sterke reeks achter de rug en keert na zijn schorsing afgelopen woensdag meteen weer terug in de basis. Alleskunner Tirpan, die de positie van Janssen tegen RKC moeiteloos overnam, keert weer terug naar zijn favoriete positie op rechtsback. Lazaros Rota valt buiten de basisopstelling. Verder zien we geen wijzigingen. Mats Seuntjens start dus opnieuw in de spits in plaats van de geschorste Sebastian Polter.

Seuntjens doet het weer niet slecht als spits

Zowel Fortuna als VVV hebben de afgelopen maanden vooral resultaat geboekt door compact te spelen. We rekenen van tevoren dan ook niet op een spektakelstuk waarin beide ploegen vol op de aanval gaan. Die inschatting blijkt juist. In de eerste minuut worden we nog getrakteerd op een vuurwerkshow, maar die vindt buiten het stadion plaats. Als de fallout van de show van het veld is geruimd en scheidsrechter Gözübüyük het spel hervat heeft, krijgen we een taaie wedstrijd voorgeschoteld, die zich vooral op het middenveld afspeelt. Het is vanavond geen avond voor de liefhebbers van goed voetbal.

De eerste vijfentwintig minuten gebeurt er dan ook bijzonder weinig voor beide doelen. Van de kant van VVV zien we een doelpoging van Gelmi, die de bal na een mislukte hoekschop naast schiet. Fortuna deelt een paar speldenprikjes uit met een kopbal Lisandro Semedo en een hakje van Zian Flemming. De eerste grote kans van de wedstrijd is daarna voor VVV. Giakomakis komt zo’n beetje voor het eerste aan de bal en draait weg van Martin Angha. Die haalt hem neer en ziet geel voor de overtreding. Vervolgens draait Van Crooij de bal knap voor het doel. Gelmi wint het luchtduel, Yannick van Osch is kansloos, maar de bal eindigt op de lat.

Hansson ontsnapt aan Gözübüyük

VVV heeft in deze fase meer balbezit, maar slaagt er niet in echt gevaarlijk te worden. Onze verdediging is fel in de dekking en geeft VVV op het middenveld en voorin weinig tijd en ruimte. Aan de andere kant slagen we er zelf ook niet in om onze eigen aanvallers in stelling te brengen. Ook de speldenprikken uit de beginfase blijven daardoor uit. Maar na een dik half uur vinden we eindelijk weer eens een opening. De aanval lijkt op niets uit te lopen, want Gelmi doorziet het gevaar en kan terugspelen op de keeper. Maar de terugspeelbal is te kort. Flemming is met een sliding eerder bij de bal dan de uitgekomen Kirschbaum. Via Seuntjens komt de bal bij Emil Hansson. Kirschbaum is nog niet terug, maar zijn plaats op de doellijn is ingenomen door Da Graca. Hansson probeert de bal van een meter of twintig in de bovenhoek te plaatsen, maar zijn schot is niet krachtig genoeg. Da Graca kopt de bal van de lijn.

Hansson meldt zich vervolgens om vanaf links de corner te nemen. Vier Fortuna-spelers en vijf VVV’ers staan op een kluitje op de rand van het strafschopgebied, Wanneer Hansson de bal trapt, rent iedereen richting het doel. Iedereen, behalve Mats Seuntjens, die met een minimale inspanning een maximaal resultaat bereikt. Door stil te blijven staan, blokkeert Seuntjens de doorgang voor de mandekker van Flemming. Flemming kan bij de eerste paal ongehinderd inlopen en kopt vervolgens onhoudbaar hard in het doel: 33ste minuut, 1-0.

Flemming heeft raak gekopt

VVV probeert de stand nog voor de rust gelijk te trekken, maar verder dan een ongevaarlijke kopbal van Giakoumakis komen de Venlonaren niet. Roel Janssen laat de Griekse wonderspits een paar keer voelen dat hij vandaag niets cadeau zal krijgen. Daarbij schuwt Janssen het niet om over het randje te gaan. Eerst raakt bij een tackle op de bal ook de enkel van de Griek mee, daarna port hij hem bij een luchtduel met zijn elleboog in de rug. Het zijn heldendaden uit dezelfde categorie als die tijdens de veldslag in het Parkstad Limburg Stadion van het jaar 2015. En het mooiste voor Janssen is dat Gözübüyük er geen kwaad in ziet.

Janssen heeft geen kind aan Giakoumakis

Bij Giakoumakis is het teiltje inmiddels overgelopen. Nadat hij door de verzorger is opgelapt, duwt hij Janssen bij een duel om de bal bruusk weg. Janssen staat kalm op en vervolgt zijn weg. Even later werkt hij Janssen weer met een charge tegen de grond. Gözübüyük vindt het zo wel genoeg en geeft de Griek een gele kaart. Janssen kan tevreden aan de thee gaan.

Na de rust zijn de eerste kansjes voor Fortuna. Na een paar minuten wordt George Cox vrijgespeeld op de linkerflank. Hij zet de bal voor. Bij de eerste paal komt Seuntjens inlopen, maar Kirschbaum is hem net te snel af. Vijf minuten later schiet Hansson na een pass van Seuntjens in de handen van de keeper. De aanvallers van Fortuna zetten nu vroeger druk op de verdediging van VVV en dat leidt enkele malen tot fouten in de opbouw. Zo ook tien minuten na rust. Seuntjens onderschept een bal van Gelmi en probeert de verdediger uit te spelen. Dat is hem net gelukt, wanneer Gözübüyük affluit. Da Graca heeft Flemming bij een loopactie in het strafschopgebied neergehaald en dat is de scheidsrechter niet ontgaan. Penalty voor Fortuna. Seuntjens legt de bal koel in de linkerhoek: 58ste minuut, 2-0.

Seuntjens staat klaar voor de strafschop

Bij VVV grijpt Hans de Koning in. Hij brengt met Arias en Hunte twee aanvallers en laat zijn ploeg opportunistischer spelen. Het offensief leidt al snel tot succes. Fortuna geeft een vrije trap weg halverwege de eigen helft. Van Crooij legt de bal precies voor het doel neer. Daar profiteert Giakoumakis van een gat dat Seuntjens en Angha hebben gelaten. Hij strekt zijn been en weet de bal nog net te raken met de punt van zijn schoen. Van Osch is kansloos; 63ste minuut, 1-2.

In het laatste kwart van de wedstrijd verwachten we meer druk van VVV. Janssen ziet geel wanneer hij bij een corner voor Fortuna Pachonik onbesuisd raakt. We kunnen ons in het centrum dus niet veel meer permitteren. Maar het offensief van VVV levert gelukkig niet heel veel gevaar op. We zien een schot van Hunte dat ruim naast en over gaat. Daar blijft het voorlopig bij. VVV geeft nu de nodige ruimte weg, maar Fortuna doet daar helemaal niets mee. We zijn veel te onrustig bij het uitverdedigen en misschien doet het ontbreken van Polter zich in deze fase het meeste voelen, want de Duitser is juist in dit soort situaties vaak toch aanspeelbaar.

Tirpan, ook vanavond weer onverzettelijk

Hoe dan ook, we staan nog steeds voor, maar we weten ook dat VVV dit seizoen vaker in de slotfase heeft toegeslagen en bovendien niet veel kansen nodig heeft. In de laatste tien minuten brengt De Koning nog een paar offensieve krachten. Als tegenzet brengt Ultee Van den Buijs om de defensie te versterken. Zes minuten voor tijd krijgt Post een kans om de vanaf de rand van de zestien te schieten. Zijn schot gaat net naast, maar Van Osch had de hoek al goed gedekt. Daarna blijft VVV ons penaltygebied met lange ballen bestoken, maar met name Angha heerst in de lucht.

De blessuretijd is al ingegaan, wanneer Fortuna eindelijk eens een gevaarlijke counter opzet. Seuntjens ontvangt de bal op eigen helft bij de linker zijlijn. Hij ziet dat Rienstra over de as van het veld oprukt en legt de bal af op zijn aanvoerder. Rienstra heeft nog genoeg energie om het hele middenveld over te steken. Wanneer hij het strafschopgebied nadert, legt hij de bal rechts voor de voeten van Semedo. Die neemt aan en schiet vervolgens hard op doel. Kirschbaum kan het schot met zijn vuist tegenhouden. De rebound komt recht voor de voeten van Rienstra, die alsnog binnenschiet: 91ste minuut, 3-1.

Semedo lost zijn schot…

… Kirschbaum kan de bal nog wegstompen…

… maar Rienstra staat klaar…

… om de rebound binnen te schieten

Daarmee is de zaak beslist. Al krijgen we wel nog een onnodige tegengoal binnen, wanneer Tirpan zich op de punt van het strafschopgebied met twee tegenstanders geconfronteerd ziet. Hunte heeft de bal, buitenom loopt een andere VVV’er vrij. Tirpan gokt erop dat Hunte in het centrum door iemand anders opgevangen wordt en laat toe dat Hunte naar binnen trekt. Angha komt te laat om het schot te blokkeren: 92ste minuut, 3-2.

Daar blijft het bij. In de resterende anderhalve minuut wordt VVV niet meer gevaarlijk. Zo beslissen we de derby in ons voordeel en klimmen we weer wat verder op de ranglijst. Na tien wedstrijden stonden we met drie punten helemaal onderaan, tien wedstrijden verder staan we met 25 punten op de elfde plaats. Het is een wonderbaarlijke wederopstanding, waarvoor Fortuna alom complimenten krijgt.

Rienstra luistert geduldig naar het gemopper van Verbeek

Alleen Gert-Jan Verbeek vindt het allemaal maar niks. Hij vervult in de lege eredivisiestadions voor ESPN vol verve de rol van mopperend stuk chagrijn. ‘Als je naar de subtop wilt, dan moet je gaan spelen als een subtopper’, bijt hij Ben Rienstra een paar minuten na de wedstrijd toe. Onze aanvoerder laat zich niet uit de tent lokken, antwoordt de oude mopperkont beleefd dat hij helemaal gelijk heeft en loopt daarna met een grote glimlach terug naar de kleedkamers. Het is een mooi slot van weer een mooie avond voor de televisie.