Hoofdtrainer Sjors Ultee heeft vanavond in het competitieduel thuis tegen Sparta Rotterdam (aftrap: 20.00uur) de beschikking over een fitte selectie. Mats Seuntjens keert terug van een uitsluiting; Mickaël Tirpan is nieuw in de selectie en speelgerechtigd.

Tegenstander Sparta Rotterdam beleeft een seizoen dat veel lijkt op dat van Fortuna Sittard: een slechte start gevolgd door een sterke opmars. De eerste zeven duels won Sparta niet en de ploeg stond met drie punten voorlaatste (alleen Fortuna deed slechter met twee punten). In de volgende acht duels won Sparta, toen het programma wat makkelijker werd, vijfmaal en dus staan de Kasteelheren nu op plek negen, twee punten en drie plekken boven Fortuna Sittard. De ploeg zal dus met het nodige vertrouwen aantreden tegen Fortuna, alhoewel de derby tegen Feyenoord afgelopen zondag verloren ging.

Fortuna Sittard leeft op een roze wolk. De ploeg pakte dertien punten uit de laatste vijf duels en is geklommen van plek zeventien naar plek twaalf in de ranglijst. Fortuna zal dus ook met het nodige vertrouwen aan de aftrap verschijnen. Elke speler speelt nu beter dan de eerste maanden van de competitie en datzelfde geldt voor het collectief. Het een zal het ander versterken.

We verwachten dat Ultee geen wijziging aanbrengt in zijn verdedigingslinie. We vermoeden dat dit duel te vroeg komt voor Mickaël Tirpan. Er is ook geen reden om in te grijpen, wat Lazaros Rota speelde een prima partij in Heerenveen. Rota speelt dus als rechtsback. In het centrum verwachten we Martin Angha en Roel Janssen, terwijl George Cox als linksback fungeert. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld moet Ultee beslissen of de opnieuw beschikbare Mats Seuntjens terugkeert in de basis en zo ja, wie daarvan het slachtoffer wordt. Dagblad De Limburger stelde de vraag aan Ultee en het antwoord is dat Hansson blijft staan. Mats Seuntjens begint dus voor het eerst dit seizoen vanaf de bank. Verder is er plek op het middenveld voor aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie. Jorrit Smeets, wiens covid19 besmetting op een slecht moment kwam, start opnieuw op de bank en zal zich, net als Seuntjens, in de ploeg moeten knokken.

In de voorhoede speelt Lisandro Semedo aan de rechterkant; Zian Flemming en Sebastian Polter meer centraal.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? We herkennen er drie. Assistent-trainer Nico Jalink speelde tussen januari 1988 en mei 1989 anderhalf seizoen voor Fortuna, waarin hij 48 duels speelde; doelman Tim Coremans trainde in de zomer van 2013 een tijdje op proef mee bij Fortuna Sittard, maar ging niet in op Fortuna’s contractaanbod; Mica Pinto tekende in januari 2018 wel een contract en speelde in total 50 duels voor Fortuna Sittard, voordat hij in december 2019 overstapte naar Sparta Rotterdam.

Laatste thuisoverwinning op Sparta Rotterdam? 10 Maart 2012. Sparta had al zestien duels niet verloren, maar ging verdiend voor de bijl in Sittard. Danny Hoesen was tien minuten voor tijd de maker van de enige treffer van de avond.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Sparta Rotterdam: G-V-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-G-W-W

De KNVB heeft Allard Lindhout aangesteld als scheidsrechter. Lindhout bezet de 21ste en laatste plek in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Geen fan van Fortuna Sittard dus. Edgar Bijl fungeert als VAR. Hij floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra; Hansson, Polter, Flemming en Semedo.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN1 zendt het duel live uit. Naar aanleiding van het overlijden van oud-voorzitter Hans van Liemt, oud-materiaalman Annies Nussy en oud-speler Harry Brüll zal er een minuut stilte zijn voorafgaand aan de wedstrijd.