Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel tegen Sparta Rotterdam (aftrap: 20.45uur) geen beroep doen op Djibril Dianessy. Verder lijkt Áron Dobos nog steeds op proef te zijn bij het Slowaakse ŠKF Sereď. Martin Angha keert terug van blessureleed dat hem de tweede helft van het competitieduel tegen Vitesse en het bekerduel tegen Feyenoord kostte. Voor de rest is iedereen fit en beschikbaar.

Na een prima winterstage, verloor Fortuna vorige week bij de hervatting van de competitie thuis van Vitesse. Met name de manier waarop zorgde voor teleurgestelde gezichten in het Sittardse kamp. Gedurende het voortijdig afgelaste bekerduel tegen Feyenoord herstelde Fortuna zich en dus zal de ploeg met enig vertrouwen afreizen naar Rotterdam-West.

Tegenstander Sparta Rotterdam verloor vorige week ook, maar een nipte 2-1 nederlaag in Amsterdam zal het vertrouwen bij Sparta geen kwaad hebben gedaan. Sparta heeft vier punten voorsprong op Fortuna. Bij winst raakt Sparta uit zicht; wint Fortuna dan sluit Fortuna aan.

Een Fortunazege ligt natuurlijk niet meteen voor de hand, want Fortuna won dit seizoen nog geen uitduel. Om in de eredivisie te blijven, zal Fortuna toch hier een daar een uitduel moeten winnen. Daartoe komen in de tweede competitiehelft nog enkele mogelijkheden tegen ploegen van gelijkwaardig niveau, te beginnen vanavond Sparta Rotterdam (later volgen nog uitduels bij FC Twente, VVV Venlo, ADO Den Haag en RKC Waalwijk).

We verwachten dat Ultee twee veranderingen aanbrengt in zijn verdediging. Martin Angha keert terug als rechtsback en verwijst daarmee Clint Essers naar de bank. Links naast Angha vormen Branislav Niňaj en aanvoerder Wessel Dammers (die rust kreeg tegen Feyenoord) het centrale verdedigingsduo. Nog verder naar links zien we George Cox, die de linker verdedigingszone afschermt. Alexei Koşelev verdedigt het doel.

Op het middenveld moet Ultee kiezen tussen een vooruitstrevende variant met Leandro Fernandes (Vitesse) of een behoudende variant met Tesfaldet Tekie (Feyenoord). Alhoewel het elftal beter stond tegen Feyenoord, vermoeden we dat de technische staf de variant met Fernandes een tweede kans gaat geven. Kortom, het middenveld bestaat uit Leandro Fernandes, Jorrit Smeets, Felix Passlack en de zwervende Amadou Ciss.

Vitalie Damașcan speelt in de spits; Mark Diemers sluit—waar mogelijk—bij.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? Op het veld herkennen we Mica Pinto, die Fortuna verruilde voor Sparta in de winterstop. Naast het veld herkennen we assistent-trainer Nico Jalink, die eind jaren tachtig anderhalf seizoen voor Fortuna Sittard speelde.

Laatste competitie-overwinning uit bij Sparta Rotterdam? 5 April 2014. De avond van Jordie Briels, die met een assist (op Aziz Khalouta) en twee doelpunten de 122 supporters in het uitvak een mooie avond bezorgde (uitslag 2-3).

Laatste vijf competitieduels uit tegen Sparta Rotterdam: G-V-W-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-G-W-V-W

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter. Hij staat op plek 18 (van 21) in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Geen Fortunasupporter dus. Dat geldt niet voor VAR Richard Martens, die fier aan kop gaat in de lijst. We hopen dat hij niet schroomt Higler te corrigeren. Jorrit Smeets pakte tegen Vitesse zijn vierde gele kaart van het seizoen en is dus een gele kaart verwijderd van een uitsluiting.

Opstelling: Koşelev; Angha, Niňaj, Dammers, Cox; Fernandes (Tekie?), Smeets, Passlack, Ciss; Diemers en Damașcan

Supporters: 386 Fortunezen zullen het uitvak op het Kasteel bevolken. De 94 busreizigers melden zich om 17.15uur bij het Fortuna Sittard Stadion. De overage 292 supporters gaan op eigen gelegenheid. Er gelden zowaar een keer geen restricties.