Na de matige wedstrijd tegen Vitesse komt Fortuna een paar dagen later voor de beker beter voor de dag. We blijven vrij gemakkelijk overeind tegen een niet erg gedreven Feyenoord en hebben lange tijd zelfs een overwicht. Een paar minuten voor rust komt Feyenoord na een kort offensief toch op voorsprong door een ongelukkig eigen doelpunt. Maar Fortuna herpakt zich na rust en zet binnen vijf minuten de gelijkmaker op het bord. Daarna komt de voorspelde, maar eerder weggetrokken mist zo sterk opzetten dat de wedstrijd gestaakt moet worden. De resterende 27 minuten worden komende dinsdag gespeeld.

21 januari 2020

Cup run duurt nog minstens een week

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 1 (gestaakt)

Doelpuntenmakers: 43. Ciss (eigen doel) 0-1, 49. Passlack 1-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Amiot, Cox; Tekie, Smeets; Passlack, Diemers, Ciss; Damașcan.
Toeschouwers: 5.878.
Scheidsrechter: Blom.
Geel (Fortuna): Essers.

Het is dinsdag 21 januari, in de derde ronde van de KNVB Beker staat de wedstrijd Fortuna Sittard- Feyenoord op het programma. We zitten ongeveer drie uur voor de aftrap om 20.45 uur, wanneer de tegen de avond weggetrokken mist weer opkomt in Sittard. Het speculeren kan beginnen: gaat de wedstrijd door of niet? Scheidsrechter Kevin Blom kan om 18.00 uur beide doelen vanaf de middenstip zien. Om 19.00 uur is het mistiger geworden, maar vanaf de middenstip zijn beide doelen nog steeds duidelijk te zien. Drie kwartier later is het zicht op beide doelen vanaf de inmiddels platgetreden middenstip nog steeds prima. De wedstrijd gaat dus door.

Een uur voor de wedstrijd…

… en Kevin Blom heeft er zin in

Terwijl iedereen zich door de toch best stevige mist naar het stadion spoedt, beginnen de elftallen aan hun warming-up. Net als eerder ADO Den Haag en PEC Zwolle treedt Feyenoord in de bekerwedstrijd met zijn sterkste elftal aan. Fortuna speelde de vorige twee rondes wel met een flink aantal reserves, maar daar is vanavond geen sprake van. Van de basis van afgelopen zaterdag krijgt alleen Wessel Dammers, nog steeds op de weg terug van een lange blessure, vanavond rust. Grégoire Amiot vervangt hem. Rechtsback Martin Angha blijft door een blessure noodgedwongen aan de kant. Voor hem speelt Clint Essers. En tenslotte krijgt Tesfaldet Tekie op het middenveld de voorkeur boven Leandro Fernandes.

In tegenstelling tot zijn voorganger laat Stadsprins Thierry I van de Marotte de aftrap niet aan zich voorbij gaan

Om kwart voor negen is de mist zo’n beetje verdwenen uit het stadion. Vooralsnog lijkt Kevin Blom dus goed gegokt te hebben, toen hij besloot dat er wel gespeeld kon worden. De tribunes zijn met een kleine 6.000 toeschouwers niet geweldig bezet. Van cupkoorts is in Sittard nog geen sprake. Misschien brengt een kwalificatie voor de kwartfinale daar verandering in.

Beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd. Het tempo ligt niet al te hoog en we zien aan beide kanten de nodige slordigheden. De wedstrijd kabbelt wat voort. Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt Fortuna een licht overwicht. Dat betaalt zich niet meteen uit in kansen. Pas halverwege de eerste helft zien we het eerste echte doelgevaar. Mark Diemers zet vanaf links voor. Vitalie Damashkan mag vrij inkoppen, maar kan niet hoog genoeg springen. Zijn kopbal gaat dus over het doel.

Tekie speelt weer mee en dat scheelt

Fortuna is nu duidelijk beter. Feyenoord probeert ons spel te ontregelen met veel kleine overtredingen. Blom treedt daar niet tegen op door een gele kaart te geven, hetgeen de Rotterdammers aanmoedigt op de ingeslagen weg door te gaan. Fer heeft zelfs een behoorlijk scherpe tackle in huis om Amadou Ciss van de bal te zetten. Maar ook daar meent Blom dat een vaderlijk woordje genoeg is. Wanneer Essers later bij een uitbraak op de middenlijn een tactische overtreding maakt, ziet hij wel meteen geel.

Fer bekommert zich om zijn slachtoffer Ciss

Het overwicht van Fortuna leidt niet meer tot grote kansen. Damashkan en Diemers proberen doelman Bijlow op de proef te stellen, maar echt gevaarlijk zijn hun pogingen niet. Tegen het slot van de eerste helft zet Feyenoord wat meer aan. We krijgen moeite de bal in de ploeg te houden en worden dus verder teruggedrongen. Kansen ontstaan er niet uit dat offensief. Maar een paar minuten voor rust krijgt Feyenoord wel een corner.

Die komt vanaf links. De bal gaat bij de eerste paal over Essers heen. Ciss wil opruimen, maar kopt tegen het achterhoofd van Essers aan. Via de kluts komt de bal terug. Ciss probeert de bal op de doellijn tegen te houden, maar dat mislukt: 43ste minuut, 0-1.

Ergernis over weer een onnodige tegengoal

Zo helpen we net als afgelopen zaterdag de tegenstander in het zadel. We gaan dus rusten met een achterstand. Bassala Sambou en Jacky Donkor gebruiken die rust voor een uitgebreide warming-up. Daarnaast zien we dat de mist een come-back begint te maken. Maar aan het begin van de tweede helft constateert Kevin Blom dat hij vanaf de mede door Stadsprins Thierry I van de Marotte zwaar toegetakelde middenstip nog steeds beide doelen kan zien.

Is de lens beslagen of zo?

We mogen dus verder. En Fortuna doet dat zeer voortvarend. Feyenoord wordt meteen onder druk gezet. Na een paar minuten slingert George Cox de bal van links het strafschopgebied in. Felix Passlack legt terug op Damashkan. Die kan van dichtbij inschieten, maar raakt de keeper. Maar de aanval loopt door. Ciss pikt de rebound op, wijkt uit naar links en legt terug op Diemers. Die speelt zich vrij en geeft de bal aan Smeets. Van Smeets gaat de bal terug naar de van de zijlijn naar binnentrekkende Ciss. Die zoekt de combinatie met Cox en legt dan breed op Passlack. De Duitser plaatst de bal van de rand van het strafschopgebied kansloos voor Bijlow in de rechterhoek: 49ste minuut, 1-1.

Ja, Passlack heeft de bal daar in het net als laatste geraakt

Daarmee krijgt Fortuna loon naar werken. De eerste minuten na de gelijkmaker gaat de ploeg op zoek naar meer. Op de tribunes zijn intussen steeds meer mensen alleen nog maar op zoek naar de bal. Maar de wedstrijd gaat gewoon door. Nu neemt Feyenoord het initiatief over. Voor de goal van Aleksei Koshelev zullen zich ongetwijfeld spannende taferelen afspelen, maar daarvan valt vanaf de nok van Vak C niets te zien.

Kevin Blom legt de wedstrijd stil en constateert dat hij vanaf de inmiddels volledig verwoeste middenstip nog steeds de led-reclames achter beide doelen kan zien. Ook de geluidsinstallatie is nog steeds hoorbaar, dus spelen we verder. Na een aantal minuten komt er wel een oranje bal in het spel. We weten niet meteen of dat de kwaliteit van het spel ten goede komt. Vanaf de nok van Vak C is nu ook de overzijde in mist gehuld. De wedstrijd is gewoon niet meer te volgen.

Moderne dans in ons stadion, het moet niet gekker worden

In de 63ste minuut komt ook Kevin Blom tot de conclusie dat voetballen niet mogelijk is. Hij legt de wedstrijd voor dertig minuten stil. Het veld is verlaten op een eenzaam silhouet na, waarin we Jacky Donkor menen te herkennen.

Twintig minuten later laat Maurice Gorissen luid en duidelijk weten hoe de vlag erbij hangt: Kevin Blom neigt naar stoppen. Als Kevin Sjors en Dick heeft geconsulteerd en ook de andere Kevin zijn fiat heeft gegeven, is de kogel eindelijk door de kerk. De wedstrijd wordt gestaakt. We gaan volgende week dinsdag verder. Tot dan.