Fortuna deelt, net als eerder dit seizoen, de punten met Sparta. Via Damașcan neemt Fortuna halverwege de eerste helft de leiding. In de tweede helft wordt één van de vele Spartaanse hoekschoppen ons fataal. Uiteindelijk is de puntendeling een juiste afspiegeling van de wedstrijd.


25 januari 2020

Terechte puntendeling op Spangen

Sparta Rotterdam 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 20. Damașcan 0-1, 73, Mattheij 1-1.
Opstelling: Koşelev; Angha, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Smeets; Passlack, Diemers, Ciss (81. Sambou), Damașcan (80. Carbonell)
Toeschouwers: 9.821
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): Smeets, Sambou
Rood (Fortuna): –

Na de uitglijder tegen Vitesse rechtte Fortuna in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord haar rug. De Rotterdammers speelden niet met al teveel enthousiasme maar dat neemt niet weg dat Fortuna beter druk zette en met de linies korter op elkaar speelde dan in de verloren competitiewedstrijd tegen de ploeg uit Arnhem. Uiteindelijk ging de bekerwedstrijd letterlijk de mist in waardoor we ons aanstaande dinsdag mogen melden voor het restant van de wedstrijd. Een eventuele winst betekent een bezoek aan Heerenveen. Verlies betekent uiteraard dat we ons volledig op de competitie kunnen richten.

Vandaag vieren we het lustrum van de heerlijke overwinning die Fortuna in 2015 boekte op onze Oosterburen. Terugkijkend naar de opstelling waarmee we die dag in Kerkrade aantraden, concludeer ik dat alleen man of the match Roel Janssen nog actief is in het Nederlandse betaalde voetbal. Alle andere spelers zijn inmiddels óf gestopt, óf in een lagere buitenlandse divisie óf bij de amateurs actief. Het maakt die overwinning achteraf gezien misschien nóg wel mooier.

Geruchten zijn er genoeg, maar vooralsnog is het nog niet tot transfers gekomen in de huidige transferperiode. Dat Fortuna de verkoop van een van de spelers goed zou kunnen gebruiken, is geen geheim. Tegenvallende toeschouwersaantallen en sponsorinkomsten zorgen ervoor dat er een tekort op de begroting ontstaat. Of een mogelijke BeNeLiga daar in de toekomst verandering in zal brengen? Laten we daar maar niet op rekenen. Het zijn vooral de ploegen die in Europa steeds verder achterop raken, zoals PSV, die voorstander van een dergelijke competitie zijn. Dat PSV meer weerstand wenst en daardoor denkt sterker te worden, is gezien de huidige resultaten van de Eindhovenaren natuurlijk nogal lachwekkend. Een eerlijkere verdeling van de tv-gelden kan de overige clubs in eigen land óók sterker maken, maar daar hoor je de ‘grote’ clubs dan weer niet over. Ach ja, plannen voor de BeNeLiga zijn van latere zorg. Laten we eerst maar eens zorgen dat we dit jaar in de eredivisie overleven.

Wessel Dammers en Martin Angha bleven tegen Feyenoord uit voorzorg aan de kant. Zeker in het geval van Dammers lijkt me dat een verstandige beslissing. Vandaag zijn de twee verdedigers weer van de partij. Door hun rentree in de basis verhuizen Clint Essers en Grégoire Amiot naar de bank. Dat geldt ook voor Leandro Fernandes. Zijn plek wordt, in tegenstelling tot het duel tegen Vitesse, ingenomen door Tesfaldet Tekie. Met die wetenschap stappen we even na vijf uur met circa 95 gelijkgestemde Fortunezen in de twee gereedstaande bussen. Bijna driehonderd andere Fortunezen reizen met eigen vervoer naar Spangen af. Mooi dat Sparta en Rotterdam een vrije vervoersregeling mogelijk maken, daar kunnen menige club en stad een voorbeeld aan nemen!

De bussen van Kupers die vandaag tot onze beschikking staan, worden tevens als stadsbussen door Veolia gebruikt. Helaas is de beenruimte nogal minimaal. Desondanks slaan we direct na vertrek druk aan het ruilen met onze Albert Heijn voetbalplaatjes. De vandaag aanwezige Juungkes trekken zich niks van de ruilhandel aan en bepalen samen met Jiri het drinktempo. Een tempo waar niemand in de bus aan kan tippen. Als ook Bart zich door vele stapels dubbelen heeft geworsteld, zijn we Eindhoven inmiddels al gepasseerd. Tijd voor een tussenstop. Maar dat is buiten enkele VVV-fans gerekend. De Venlonaren zijn op weg naar Waalwijk en stoppen toevallig op dezelfde parkeerplaats als waar het buscomité haar stop gepland had. Blijkbaar bang voor ongeregeldheden rijden we de parking weer af en gaan op zoek naar de volgende stopmogelijkheid. Die vinden we in Gilze Rijen. Nol benadrukt dat we maximaal vijftien minuten stoppen en er dus niet naar de Burger King mag worden gegaan. De bussen parkeren vervolgens doodleuk op het einde van de parkeerplaats, circa zeshonderd meter van het tankstation en de BK. Met een dergelijk vroege vertrektijd moet een langere stop de volgende keer toch wel mogelijk zijn.

Terwijl we Rotterdam naderen gooien de Juungkes er samen met Jiri enkele Zittesje klassiekers in. Zo horen we onder andere:

‘t Sjtertje van Merieke wiebelt ummer op en aaf.
En es Marieke geit, wie dan zie sjtertje schleit.
Marieke schnie dat sjtertje toch vandaag of mörge aaf.
Al deit ‘t dich aug leid, zo sjtertje wil ich neit.

en

Mit Jozeeke aan ‘t teeke, mit Jozeeke in d’n erm.
Haet Jozeeke dich bekeeke, krigse ‘t van benne en van boete,
zelfs nog door de dikste roete, krigse ‘t van alle kantje werm.

Door deze muzikale animatie verloopt de reis vlotjes en voor we het weten staan we voor de poorten van Het Kasteel. Sparta is en blijft een club met een rijke historie en dat zie je in veel zaken terug. Het stadion, het clublied maar ook het mooie programmablad ademen historie uit. De Rotterdamse speaker maakt bij het voorlezen van de opstellingen nog een grapje over de namen aan Sittardse zijde. ‘Dat zijn weinig echt Limburgse namen‘. Als ik de selectie van Sparta vervolgens bekijk en daar typisch Rotterdamse namen als Harush, Alberto, Karimi, Auassar, Duarte, Harroui, Ache, El Kachati en Rayhi tussen zie staan, moet ik toch wel even lachen om zijn opmerking. De 386 Fortunezen on tour hebben zich inmiddels in het uitvak gemeld, waardoor de wedstrijd wat ons betreft kan gaan beginnen.


Het bezoekersvak is er klaar voor

Fortuna schiet uit de startblokken en krijgt na dertig seconden al de eerste vrije trap. Mark Diemers brengt deze voor het doel, maar de bal wordt door de Sparta-verdediging weggewerkt. Vervolgens wordt de bal weer richting Sparta-doel gebracht. Via het hoofd van een der Spartanen wordt de bal verlengd waardoor Branislav Ninaj plotseling vrij kan inschieten. Ninaj haalt hard uit maar ziet zijn poging voorlangs het doel van de tegenstander gaan. Amper twee minuten later laat de thuisploeg van zich horen, en hoe! Patrick Joosten haalt na een snelle aanval keihard uit. Zijn schot spat via de onderkant van de lat terug het veld in. Daar komen we heel goed weg!

Zeker in de eerste fase is Sparta feller en komt op het natte kunstgras beter uit de voeten. Dat Fortuna halverwege de eerste helft met dank aan Diemers en Vitalie Damașcan tóch op voorsprong komt, is dan ook enigszins tegen de verhoudingen in. Net als in de eerste minuut wordt een vrije trap van Diemers in eerste instantie weggewerkt. Vervolgens probeert Rayhi de bal weg te werken, maar ziet zijn pass geblokt worden door Diemers. De bal schiet meteen richting strafschopgebied en je weet dat Damașcan altijd op dit soort kansjes loert. Hij pikt de bal op, omspeelt de uitkomende doelman Ariel Harush en schiet vanuit een lastige hoek de 0-1 in het net.


Vitalie ontsnapt op het randje van buitenspel…


Omspeelt keeper Harush…


En schiet de 0-1 binnen!

Vier minuten na de openingstreffer brengt onzorgvuldig uitverdedigen van Tekie ons in de problemen. Eerst tikt hij de bal terug op Angha waar een knal naar voren een beter idee was geweest. Angha moet een ingooi weggeven. Deze wordt snel genomen en belandt weer voor de voeten van Tekie. Tesfaldet maakt dezelfde fout als tien seconden eerder waardoor deze keer Spartaan Patrick Joosten in balbezit komt. Joosten legt terug op Pirou. Diens schot wordt geblokt door Dammers, maar nu krijgt Rayhi de kans om in te schieten. Nu is het Alexei Koselev die met een knappe redding uitkomst biedt. Het is echter een terugkerend probleem dat Fortuna zichzelf in de problemen brengt door óf teveel te willen voetballen óf te nonchalant en onzorgvuldig passen.


Tekie wisselt goede acties af met onzorgvuldige passes

De eerstvolgende poging van Sparta om te counteren wordt door een sliding van Jorrit Smeets goed onderbroken. De bal rolt richting zijlijn en George Cox sprint samen met Rayhi op het leer af. Cox is nét wat eerder bij de bal, maar krijgt vervolgens op volle snelheid een duwtje in zijn rug van Rayhi. Cox vliegt hierdoor de dug-out van Sparta in en tuimelt over oud-Fortunees Nico Jalink heen. Cox is not amused maar een dreigend opstootje wordt al snel in de kiem gesmoord. Higler besluit om het voorval zonder kaarten af te doen.


Cox op weg naar de schoot van Nico Jalink

Na een half uur spelen haalt Diemers nog een bal van onze doellijn, maar Fortuna weet Sparta naarmate de wedstrijd vordert steeds verder van haar doel af te houden. De enige echt noemenswaardige kans die we in het restant van de eerste helft noteren, is voor de bezoekers uit Sittard. Tekie laat zien dat hij wel degelijk goed kan voetballen en stuurt Felix Passlack met een slimme steekbal de zestien in. Passlack schiet hard in, maar ziet zijn schot voorlangs gaan. Zo blijft het tot de pauze 0-1.

Net als in de eerste helft probeert Sparta aan het begin van de tweede helft Fortuna onder druk te zetten. Dat leidt binnen drie minuten tot de eerste hoekschop. Jurgen Mattheij kopt in, maar Koselev redt knap. Nog geen minuut later krijgt de thuisploeg de volgende kans op de gelijkmaker. Rayhi legt de bal breed op Abdou Harroui. Diens schot vliegt echter meters over. We zijn echter gewaarschuwd: de eerste uitoverwinning sinds december 2018 is nog lang geen zekerheid.

Na tien minuten spelen krijgt Smeets een gele prent, ogenschijnlijk wegens commentaar op Higler. Hierdoor mist Jorrit het duel met Heerenveen. Het beeld van de eerste helft herhaalt zich. Fortuna komt na de vroege stormloop van Sparta enigszins op adem en komt hierdoor zelf meer en meer aan voetballen toe. Bij een counter redt Harush op een schot van Smeets, maar ziet Damașcan de rebound binnen schieten. Helaas staat onze spits daarbij buitenspel en gaat het feestje niet door.


Deze keer gaat het feest voor Damașcan niet door

Het geloof in een goede afloop neemt per minuut toe, zeker wanneer Fortuna zelf ook kansen blijft creëren. De vandaag ongelukkig spelende Amadou Ciss ziet eerst een schot zóver afwijken dat de bal net naast de hoekvlag over de zijlijn rolt. Even later is hij na een een-tweetje met Passlack echter dicht bij Fortuna’s tweede treffer. Een hard schot met links zeilt een dikke meter over de kruising.

Sparta blijft ondertussen uiteraard aandringen op de gelijkmaker. En net op het moment dat ik meer en meer in een overwinning begin te geloven, valt de bal er aan onze kant in. De zoveelste hoekschop voor Sparta wordt deze keer wél verzilverd. Mattheij kopt niet al te hard in, maar Koselev tik de bal met zijn hand langs de op de lijn staande Diemers in ons net. Net als tegen Vitesse ziet onze doelman er bij deze tegentreffer niet goed uit. De Moldaviër heeft ons in de afgelopen anderhalf jaar echter zo vaak op de been gehouden dat hij vooralsnog voldoende krediet heeft om voor dit soort foutjes vergeven te worden. Feit blijft dat de stand gelijk is getrokken en we nog twintig zware minuten voor de boeg hebben.

Want na de 1-1 sluipt er een bepaalde mate van onzekerheid in onze ploeg. De angst om een volgende tegentreffer te incasseren lijkt de overhand te krijgen en dat zie je in het spel terug. We geven vanavond veel hoekschoppen weg. Dat is vragen om problemen en elke keer weer bibberen geblazen. Ciss toont ondertussen weer aan dat het bij hem alles of niks is. Vanavond is het helaas niks. Over zijn inzet valt weinig te zeggen, maar zijn aannames, kaatswerk en passes doen onze wenkbrauwen regelmatig fronzen. Het verbaast me dan ook dat tien minuten voor tijd eerst Damașcan gewisseld wordt. Een minuut later is het alsnog de beurt aan Ciss om het veld te verlaten. Álex Carbonell en Bassala Sambou nemen hun plaatsen over.


Het was niet bepaald de avond van Ciss

Ondanks enkele pogingen om zelf nog gevaarlijk te worden, weten we het vijandelijke net niet meer te vinden. Gelukkig lukt ook Sparta dat niet meer, al blijft het tot de laatste seconden van de vijf minuten blessuretijd spannend nadat Cox onnodig de elfde hoekschop van de avond weggeeft.

Na afloop van de wedstrijd worden niet alleen onze eigen spelers bedankt voor hun inzet en het behaalde punt, ook een speler van Sparta wordt toegezongen. Mica Pinto verhuisde enkele weken geleden naar Rotterdam om hier zijn carrière voort te zetten. Het grootste deel van het bezoekersvak zingt hem toe en/of klapt voor Mica, die vandaag weer een degelijke partij speelde. Een enkeling kiest er echter voor om op de Portugees te schelden. De logica daarachter kan ik niet helemaal plaatsen. Pinto maakte deel uit van de groep die in 2018 promoveerde, zette zich altijd voor 100% club in, liet zich (voor zover ik weet) nooit negatief over Fortuna uit en heeft zowaar nog een transferbedrag opgeleverd. Hem nu uitschelden of uitfluiten is dan ook vrij kortzichtig en getuigt van weinig respect voor wat Pinto in de afgelopen twee jaar voor de club betekend heeft.


Mica ontving een terecht afscheidsapplaus van een groot deel van de Fortuna-fans

Terug in de bus vernemen we dat het op weg naar Sittard vrij mistig zal worden. Mede daardoor wordt er onderweg niet meer gestopt. De Juungkes zetten nog eens aan en zorgen voor de nodige ambiance (of is het ambiancé?). Vlak voor terugkomst in de Milaanstraat wordt één supporter de spanning van de dag teveel. Gelukkig biedt een plastic zak uitkomst en blijft het bij één vloeibare calzone. Zoiets kan natuurlijk eens gebeuren. Zo bereiken we even na enen onze thuishaven.

Lange tijd zag het er vanavond naar uit dat we de eerste uitzege van het seizoen gingen meemaken. Uiteindelijk werd de druk van Sparta en met name het aantal hoekschoppen tegen ons teveel. Eerlijk is eerlijk, beide ploegen maakten vandaag evenveel aanspraak op de overwinning dus over het gelijkspel mogen we niet klagen. Dinsdag wacht het restant van het bekerduel met die andere club uit Rotterdam. Tot dan!