Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis in het inhaalduel tegen Sparta Rotterdam (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over George Cox, Lisandro Semedo en Ben Rienstra. George Cox blesseerde zich gedurende de week op de training aan een enkel. Lisandro Semedo is ziek en aanvoerder Ben Rienstra heeft nog steeds last van de hersenschudding die hij opliep in Utrecht.

Verder is de selectie fit en speelgerechtigd. Dat zou betekenen dat Roel Janssen terug zou keren van blessureleed. Het duel is een inhaalduel, omdat storm Eunice een streep trok door het duel op de oorspronkelijke datum (18 februari).

Sparta verkeert—net als Fortuna Sittard—in degradatienood. Trainer Henk Fräser—die eerder deze week contract tekende bij FC Utrecht voor de komende seizoenen—opteert voor een verdedigende spelopvatting om degradatie te ontlopen, waardoor Sparta weliswaar relatief weinig doelpunten slikt, maar er ook weinig maakt (niemand scoorde minder dan Sparta tot dusverre). Verwacht dus geen doelpuntenfestijn.

Sparta won dit seizoen pas viermaal (niemand won tot dusverre minder duels), alhoewel men daar in Rotterdam-West vast voorzichtig vijf van zal maken. Komende dinsdag speelt Sparta het restant van het voortijdig afgebroken duel tegen Vitesse in Arnhem uit. Sparta verdedigt in dat duel een 0-1 voorsprong, startend in de 84ste minuut. Mocht Sparta dat duel winnen, dan volstaat (voor Sparta) vanavond een punt in Sittard om de neus boven de degradatiestreep te steken.

Fortuna kan tevreden terugkijken op het afgelopen weekend. Fortuna pakte een verdienstelijk punt in de Galgenwaard, alhoewel dat duel—net als tegen Heracles Almelo—twee gezichten kende. Voor rust had Fortuna weinig in de melk te brokkelen; na rust beet de ploeg van zich af.

De stemming op de training zal dus positief zijn geweest de afgelopen week, maar we vermoeden dat de spanning ook zal zijn opgelopen. De aanstaande thuisduels tegen Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles zullen niet beslissend zijn, maar Fortuna kan zich in die duels een gunstige uitgangspositie creëren voor de slotfase van de competitie.

We vermoeden dat het duels zullen worden zoals de thuisduels tegen Willem II en Heracles Almelo (alhoewel Sparta verdedigender zal spelen). In die duels liet Fortuna zien een tegenstander pijn te kunnen doen, maar kwam ook Fortuna’s kwetsbaarheid boven tafel op het moment dat Fortuna naar voren schoof. Het zal tegen Sparta en Go Ahead vast niet anders zijn.

Die collectieve verdedigende kwetsbaarheid op het moment dat Fortuna naar voren schuift, zal Sjors Ultee’s grootste kopzorg zijn. Vindt hij daar dit seizoen nog een antwoord op? Hij heeft het geprobeerd door te schuiven van een viermans- naar een vijfmansverdediging, maar daar is hij ondertussen weer van afgestapt.

Vandaag wordt Ultee—vanwege de afwezigheid van Ben Rienstra—gedwongen te kiezen voor een alternatieve bezetting van het middenveld. Wellicht is dat de sleutel naar een betere balans tussen aanvallende ambities and defensieve kwetsbaarheid.


Rienstra is niet tijdig hersteld

Ultee zal kiezen voor een viermansachterhoede. Centraal speelt het duo Martin Angha en Dimitrios Siovas. Mickaël Tirpan speelt als rechtsback. Aan de andere zijde moet Ultee een vervanger aanwijzen voor de geblesseerde George Cox. We vermoeden dat Roel Janssen nog niet wedstrijdfit is. Dus zal Ivo Pinto op die plek spelen. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld moet Ultee dus Ben Rienstra vervangen. De voor de hand liggende opties zijn Tesfaldet Tekie en Andreas Samaris. Tekie verving Rienstra in Utrecht en deed dat prima. Tekie brengt meer voetbal in de ploeg, maar het verleden heeft ook geleerd, dat zijn aanvallende spel defensieve risico’s oplevert. Het alternatief is Andreas Samaris. In de weinige wedstrijden die Samaris op het middenveld speelde, heeft hij op die plek niet kunnen overtuigen. We vermoeden dus dat Ultee kiest voor Tekie en hem op het hart drukt zijn aanvallende momenten goed te kiezen. Alleen dan risico in het spel leggen, als de organisatie achter hem op orde is.

Naast Tekie, verwachten we ook Deroy Duarte (tegen zijn oude werkgever) en Zian Flemming op het middenveld.

In de aanval zullen Tijjani Noslin en Mats Seuntjens aan de zijkanten spelen. De laatste zal de aanvoerdersband overnemen van Ben Rienstra. Dan resteert de vraag: wie speelt er in het centrum van de aanval: Charlison Benschop of Paul Gladon? Dagblad De Limburger vroeg het aan Ultee en die gaf het antwoord: Paul Gladon. Sparta gaat compact spelen en dus is er weinig ruimte voor een centrum spits. Oud-Spartaan Gladon zou beter zijn in de kleine ruimte dan Benschop. Vandaar.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? We herkennen Mica Pinto, die ruim twee jaar voor Fortuna uitkwam en het ondertussen tot international van Luxemburg heeft geschopt.


Twee seizoenen geleden nam hij afscheid van Fortuna in Rotterdam bij het uitvak

Laatste overwinning thuis tegen Sparta Rotterdam? 10 Maart 2012. Het is alweer tien jaar geleden dat Fortuna voor het laatst won van Sparta in het eigen Fortuna Sittard Stadion. Fortuna zat destijds in een sterke fase. Het was het zesde van tien duels waarin Fortuna ongeslagen bleef. Sparta had geen antwoord op een treffer van Danny Hoesen tien minuten voor tijd.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Sparta Rotterdam: V-G-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-W-V

De KNVB stuurt Serdar Gözübüyük naar het Fortuna Sittard stadion. Gözübüyük vinden we terug op plek twaalf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Onderkant middenmoot dus, maar in feite een neutrale scheidsrechter. VAR Pol van Boekel staat op plek vijftien in de ranglijst.

Mickaël Tirpan, Roel Janssen en Zian Flemming staan nog steeds op vier gele kaarten en moeten dus opletten. Na afgelopen week staat ook Deroy Duarte op pelt. Ook hij mist de volgende competitiewedstrijd bij de eerstvolgende gele kaart.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Duarte, Tekie, Flemming; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: De stadionpoorten openen om 17.15uur. Ook het suppershome en de fanshop zullen rondom het duel open zijn. De Fernando Ricksen Side is uitverkocht en ook het uitvak zal goed vol zitten. Op de overige tribunes is nog voldoende plek, dus niet getreurd. Niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, maar je wil het duel toch zien? ESPN1 biedt uitkomst.