Net als eerder dit seizoen pakt Fortuna een punt tegen FC Utrecht. En daar valt niks op af te dingen. Na een snelle tegentreffer herpakt Fortuna zich en laat met name na rust zien dat het zich nog zeker niet gewonnen geeft in de strijd tegen degradatie. Een verdiende treffer van Flemming en terecht ingrijpen van de VAR maken dat Fortuna met een punt uit de Galgenwaard vertrekt. En dat biedt perspectief voor de komende weken.


9 april 2022

Verdiend punt in Galgenwaard

FC Utrecht 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 5. Ramselaar 1-0, 61. Flemming 1-1
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox (87. Pinto); Duarte, Rienstra (28. Tekie), Flemming; Noslin (69. Semedo), Benschop (72. Gladon), Seuntjens.

Toeschouwers: 21.216
Scheidsrechter: Van der Eijk.
Geel (Fortuna): Duarte, Gladon

Na de domper tegen Heracles Almelo was het voor zowel de supporters als de spelers niet gemakkelijk om zich enigszins te herpakken. Waar de spelers en staf dat onder andere deden door middel van praatsessies, zochten veel fans de bekende social media op om hun frustraties en zorgen te uiten. Omdat uiteindelijk iedereen hetzelfde doel (handhaving) voor ogen heeft, werd er midweeks een gesprek tussen een afvaardiging van supporters en een deel van de spelersgroep en clubmedewerkers georganiseerd om de ergste kou uit de lucht te halen. Want van een warm clubgevoel was bij veel mensen na afloop van de nederlaag van afgelopen zondag even geen sprake meer. Het gesprek was goed voor het wederzijdse begrip, maar dat neemt onze zorgen over een goede afloop van de degradatiestrijd uiteraard niet weg. We zijn in een situatie terecht gekomen waarin niet meer van ‘bonuspunten’ gesproken kan worden wanneer we op bezoek gaan bij een club als Utrecht. Nee, ook hier is een resultaat eigenlijk al noodzakelijk om uitzicht te houden op handhaving.

De nederlaag tegen de Heraclieden heeft 268 Fortunezen er wederom niet van weerhouden om vandaag richting Utrecht te reizen. Zelf doen we dat zoals gebruikelijk per bus, waarbij we een aantal bekende gezichten terug verwelkomen. Doom heeft speciaal voor deze heuglijke gelegenheid twee vlaaien meegenomen. Nadat we zijn bijgepraat over de Tindermatch tussen een niet nader te noemen vrouwelijke supporter en een niet nader te noemen verdediger uit Fortuna’s selectie, kan de reis beginnen.

De heenreis wordt geDoomineerd door Nederlandse, bekende en minder bekende, hits. De traditionele loterij zorgt voor een welkome afwisseling. Helaas is er slecht gerammeld met de bühl, vrijwel alle prijzen vallen voor de bar. Al zijn we ergens ook opgelucht dat er geen prijs op lotnummer 183 valt.


Een vriendelijk welkom, al waren het wel wat meer kilometers!

Bijna aangekomen bij de Galgenwaard verschijnt de opstelling op onze smartphones. Sjors Ultee en zijn assistenten voeren één wijziging door ten opzichte van de basisstelling tegen Heracles: Lisandro Semedo maakt plaats voor Tijjani Noslin.

We lopen direct door naar het caterpunt, omdat we weten dat daar de gewenste programmaboekjes te vinden zijn. Van de prijzen in het caterpunt schrikken we enigszins. Blijkbaar zijn de prijzen in Utrecht al geïndexeerd voor de situatie in de Oekraïne en de stijgende energieprijzen.


Pittige prijzen in de Galgenwaard

De wedstrijd is amper vijf minuten onderweg, of we kijken al tegen een gevreesde achterstand aan. Fortuna mag halverwege de eigen helft ingooien. Mark van der Maarel wint het kopduel en Bart Ramselaar krijgt net buiten de zestien alle tijd en ruimte om uit te halen. Zijn schot is niet uitmuntend, maar net goed genoeg om Yanick van Osch in de lange hoek te verschalken. Zeven seconden na de eigen inworp staat het dus 1-0 voor de thuisploeg.

Fortuna is uiteraard geschrokken van de snelle tegentreffer maar probeert zich zo goed als het kan terug te knokken in de wedstrijd. Dat gaat vooralsnog niet heel gemakkelijk. Halverwege de eerste helft kapt Outman Boussaid goed naar binnen. Zijn schot gaat gelukkig langs de goede kant van de paal. Diezelfde Boussaid is een minuut later betrokken bij een ongelukkige botsing met Ben Rienstra. Rienstra wordt minutenlang behandeld aan een blessure aan zijn mond en lijkt ook enigszins groggy en kan uiteindelijk niet verder. Tesfaldet Tekie neemt zijn plaats in.


Ben kan niet verder

In de achtendertigste minuut laat Fortuna voorzichtig haar tanden zien. Na een gewonnen kopduel van Charlison Benschop belandt de bal in de voeten van Noslin. Tijjani legt de bal goed breed op Mickaël Tirpan. Diens voorzet wordt weggewerkt door Willem Janssen maar opgevangen door Deroy Duarte. Duarte twijfelt niet en haalt met links uit. Helaas zeilt zijn schot ver naast en over het doel. 

Fortuna zorgt voor rust nog één keer voor aanvallend gevaar. Een voorzet vanaf rechts wordt door Zian Flemming met zijn linkerbeen richting de tweede paal gebracht. De bal gaat over Benschop heen en is te scherp voor Mats Seuntjens waardoor het leer enkele meters naast het doel verdwijnt.


Benschop wordt opgejaagd door Maher en Van der Hoorn

De thuisploeg komt voor de pauze nog twee keer in de buurt van een verdubbeling van haar voorsprong. Eerst krijgt Quinten Timber een schietkans in ons strafschopgebied maar zijn schot draait van het doel van Van Osch af. In de blessuretijd van de eerste helft plukt diezelfde Van Osch een door Martin Angha gekraakt schot van Ramselaar uit de lucht. Tussendoor verdient Utrecht niet de sportiviteitsprijs door de bal na een blessure van Tirpan niet uit te spelen. Ook die aanval levert geen tweede treffer op, waardoor de rust met een 1-0 achterstand wordt bereikt.

Gewisseld wordt er tijdens de rust niet waardoor we ongewijzigd aan de tweede helft beginnen. Ongewijzigd qua opstelling, maar gelukkig niet qua spel.

Na een eerste speldenprik van Utrecht, een door de zon lastig te verwerken kopbal van Mike van der Hoorn, zoekt Fortuna namelijk meteen de aanval en dat leidt uit de counter tot een enorme kans voor Flemming. De blonde aanvaller wordt door Duarte de diepte in gestuurd en kan alleen op De Keijzer af, maar schiet vervolgens tegen de uitkomende goalie aan. De aanval is echter nog niet ten einde, maar de dubbele inzet van Seuntjens wordt eerst door De Keijzer onschadelijk gemaakt en vervolgens door Djevincio van der Kust van de lijn gehaald.

Zoals gezegd komt Fortuna na rust sterker voor de dag. Achterin hebben Angha en Dimitris Siovas hun zaakjes aardig onder controle en Utrecht wordt sneller onder druk gezet. In balbezit wordt eerder de route voorwaarts gekozen, mede door de aanvullende impulsen van Tekie. Na een uur spelen leidt dat tot twee hoekschoppen na elkaar. Het enthousiaste uitvak schreeuwt de ploeg richting de gelijkmaker en dat blijkt nog te lukken ook!


Tekie viel prima in vanavond

Na de tweede hoekschop valt de bal voor de voeten van Duarte. De kilometervreter legt de bal breed op Tekie. Tesfaldet probeert De Keijzer van ruim vijfentwintig meter te verrassen met een schot dat vlak voor de doelman stuit. De Keijzer redt, maar kan de bal niet klemvast pakken. Dat lukt ook niet bij de rebound van Benschop waardoor Flemming mag laten zien dat drie maal ook vandaag scheepsrecht is. Zijn inzet gaat inderdaad tegen de touwen waarna de gelijkmaker uitbundig wordt gevierd met de meegereisde fans. Met nog een half uur te spelen is de stand weer gelijk en voor ons gevoel is er vandaag meer te halen in de Galgenwaard. 


Cox feliciteert Zian met zijn zesde treffer van het seizoen

Het blijft echter opletten voor een tweede tegentreffer. Vijf minuten na de gelijkmaker brengt Ramselaar de bal vanaf de linkerflank richting de doelmond. Van Osch twijfelt, Mahi gaat onder de bal door waarna deze onverwachts voor de voeten van Boussaid valt. Van vier meter tikt hij de bal in een reflex over de goal. Daar komen we goed weg!

Noslin heeft niet onverdienstelijk gespeeld maar is na driekwart wedstrijd moegestreden. Zijn logische vervanger heet Lisandro Semedo. Even later wordt ook Benschop naar de kant gehaald. Paul Gladon moet het de Utrechtse verdediging lastig gaan maken.


Lisandro begint aan een rush

Semedo wordt een kwartier voor tijd door Tirpan op rechts aangespeeld. Op de achterlijn kapt hij Van der Kust prima uit. Wat volgt is een kruising tussen een voorzet en een stift op doel. Helaas eindigt die achter het net. Fortuna ruikt langzaamaan bloed en hoort dat het Utrechtse publiek begint te morren. Nu speelt Cox op links Seuntjens aan. Mats komt goed naar binnen en haalt hard in de korte hoek uit. De Keijzer redt met moeite, waarna Duarte de bal met links over de keeper richting doelmond lift. Nu is het Willem Janssen die opruimt. Fortuna blijft druk zetten en de volgende kans dient zich aan wanneer Flemming op rechts de zestien in slalomt en keihard op de vuisten van De Keijzer uithaalt. Bij de toegekende hoekschop kan Gladon vrij inkoppen, maar zijn kopbal raakt de grond te vroeg waardoor deze kans in een simpele vangbal voor de keeper eindigt. Het thuispubliek is er allemaal niet blij mee en roept luidkeels ‘Utrecht, wakker worden!‘.


Flemming lanceert een schot op doel 

Utrecht komt er in deze fase niet aan te pas. Tirpan komt ook meer in zijn element en laat zich regelmatig voorin zien. Een prima voorzet van zijn voet wordt door Seuntjens op waarde geschat. Helaas raakt zijn kopbal ook zijn eigen schouder waardoor de bal niet de juiste richting mee krijgt en een aantal meter naast het doel verdwijnt. Met nog drie minuten officiële speeltijd op de klok wordt ook Cox gewisseld. Ivo Pinto neemt zijn plek voor de belangrijke slotfase van het duel over.


‘Mika’ haalde weer zijn oude niveau 

Amper een minuut nadat Pinto het veld in is gekomen, lijkt Fortuna alsnog te capituleren. Een hoge voorzet wordt bij de tweede paal voor het doel gebracht en door Mark van der Maarel in twee instanties in het net gekopt. De Fortuna-spelers rappelleren echter meteen bij scheidsrechter Sander van der Eijk dat er hands is gemaakt door Willem Janssen. Ook VAR Danny Makkelie heeft dat gezien en roept Van der Eijk naar de kant. Tot onze opluchting erkent hij de constatering van zijn assistent en keurt het doelpunt af, uiteraard tot grote onvrede van het thuispubliek.


Vanavond niks te klagen over de VAR

De vijf minuten toegekende blessuretijd worden door het VAR-moment verlengd naar acht minuten. In de dying seconds levert een onhandige overtreding van Seuntjens nog een laatste vrije trap voor Utrecht op. De bal wordt hoog voor gebracht en bij de tweede paal door Van der Maarel richting de verre hoek gekopt. Daar staat tot onze opluchting een attente Flemming om de bal weg te koppen. De toegekende hoekschop zorgt voor het allerlaatste hachelijke moment voor het doel. Van Osch bokst de bal met moeite weg waarna Siovas voor het laatste balcontact tekent door de bal ver weg te rammen. Na acht minuten toegevoegde tijd klinkt het gefluit van het ontevreden thuispubliek ons als muziek in de oren. Het behaalde punt is dik verdiend en wordt dan ook als zodanig door spelers en supporters gevierd.


Zichtbare opluchting bij Tirpan, Van Osch en Pinto na het zwaarbevochten maar terechte gelijkspel

Bij het verlaten van het stadion ontspint zich een kort maar hevig positiespel met als inzet de door Flemming in het uitvak geschoten wedstrijdbal. Helaas voor de (ont)vanger eindigt dit duel in het voordeel van de thuisclub.

Terug in de bus bepaalt Joerie in eerste instantie de muziekkeuze en die is wat mij betreft prima te noemen. Minder prima is het bericht dat de biervoorraad volledig geconsumeerd is waardoor we een groot deel van de terugreis met een droge keel moeten zien door te komen.

Een tussenstop bij een tankstation eindigt met een (onterechte) aantijging inzake al dan niet betaalde satékroketten. Het mag de pret omtrent het terecht behaalde punt echter niet meer drukken en rond de klok van kwart over elf draaien de twee bussen de Milaanstraat in.

De vandaag getoonde vechtlust en het daarmee verdiende punt bieden perspectief en houvast voor de resterende zes wedstrijden. Volgende week komt mede-degradatiekandidaat Sparta op bezoek. Een overwinning is dan het enige dat telt. Tot dan!

COYS!