Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij RKC Waalwijk (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Sebastian Polter en Roel Janssen. De eerste zit het eerste van twee duels uitsluiting uit; de tweede is alleen voor het duel in Waalwijk uitgesloten. Nieuweling Leroy George is speelgerechtigd en dus wel beschikbaar. Datzelfde geldt voor de rest van de selectie. Iedereen is fit genoeg om te kunnen spelen. Ook Martin Angha en Lisandro Semedo, die tegen Ajax geblesseerd uitvielen.

Tegenstander RKC Waalwijk gaat door een moeilijke fase in de competitie. De Waalwijkers wonnen voor het laatst op 6 december 2020. Sindsdien bleef RKC zevenmaal op rij zonder zege (twee gelijke spelen en vijf nederlagen, waaronder een 2-1 nederlaag in Sittard). Toch staat RKC nog steeds drie punten boven de degradatiestreep, omdat de ploeg in de eerste elf duels twaalf punten pakte. Het probleem in Waalwijk is scoren. RKC scoorde slechts vijftienmaal in de lopende competitie en is daarmee de minst productieve eredivisionist.

Fortuna Sittard speelde een aantrekkelijke en gedurfde wedstrijd tegen Ajax, die nipt verloren ging. Naar onze smaak was er na afloop van Fortuna’s kant iets te veel gezeur over de rode kaart en het niet uitspelen van een bal, waardoor de prima teamprestatie helaas ietwat naar de achtergrond verdween. Ondanks de nederlaag, kan Fortuna met vertrouwen uitkijken naar de komende weken, alhoewel dat vanavond dus zonder Roel Janssen en Sebastian Polter (plus zaterdag) moet gebeuren. Fortuna speelt achtereenvolgens tegen RKC Waalwijk (uit), VVV Venlo (thuis), Heracles Almelo (thuis), Sparta Rotterdam (uit) en ADO Den Haag (thuis). Een reeks duels waarin Fortuna een stevige stap kan zetten richting lijfsbehoud.

Sjors Ultee moet in de verdediging dus een vervanger van Roel Janssen aanwijzen. Het ligt voor de hand dat Mickaël Tirpan die vervanger zal zijn. De huurling vormt samen met Martin Angha het centrale verdedigingsduo. Op de rechtsbackpositie komt er dan een plek vrij. We vermoeden dat Lazaros Rota mag aantreden. George Cox speelt op de linksbackpositie. Yanick van Osch staat onder de lat.

Op het middenveld verwachten we geen veranderingen. Tesfaldet Tekie en Ben Rienstra spelen centraal. Lisandro Semedo en Emil Hansson spelen aan de zijkanten.

In de spits moet Ultee een vervanger aanwijzen voor de uitgesloten Sebastian Polter. We vermoeden dat Mats Seuntjens de honneurs zal waarnemen. Zian Flemming speelt achter de spitspositie.

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? We herkennen Finn Stokkers en Vitalie Damașcan, goed voor respectievelijk 27 en 7 doelpunten in Sittardse dienst.

Laatste uitoverwinning bij RKC Waalwijk? 8 November 2014. Hoe zou Fortuna reageren op de smadelijke 1-8 afstraffing in eigen huis tegen FC Emmen? Door in Waalwijk een week later met 0-2 te winnen. Seku Conneh en Jordie Briels zorgen voor de treffers.

Laatste vijf duels uit bij RKC Waalwijk: G-V-G-W-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-W-W

De KNVB heeft Laurens Gerrets aangesteld als scheidsrechter. Hij maakt zijn debuut in de eredivisie. Hij floot Fortuna eerder wel in de eerste divisie en deed dat verdienstelijk. Gerrets vinden we terug op plek zes in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een subtopper dus, met een positieve balans in de duels die hij van Fortuna leidde. Martin Pérez is de VAR van dienst. Hem vinden we terug op plek dertien in de lijst: onderkant middenmoot.

Opstelling: Van Osch; Rota, Tirpan, Angha, Cox; Tekie, Rienstra, Hansson; Semedo, Seuntjens en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN3 zendt het duel live uit.