Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanmiddag/avond in het competitieduel thuis tegen RKC Waalwijk (aftrap: 16.30uur) beschikken over zijn volledige selectie. Lazaros Rota keert terug van een uitsluiting. De spelers die geveld waren door COVID19 hebben er weer een aantal trainingsdagen opzitten (Jorrit Smeets, Samuel Moutoussamy en Jarosław Jach), maar zijn nog niet fit genoeg voor een basisplek.

Tegenstander RKC Waalwijk bivakkeert op plek dertien in de ranglijst; een positie en twee punten hoger/meer dan Fortuna Sittard. De Waalwijkers hebben de reddingsboei die COVID19 hen vorig seizoen toewierp dus met beide handen aangegrepen, alhoewel de verschillen onderin nog klein zijn. RKC is de minst productieve ploeg in de eredivisie met twaalf doelpunten, maar gaat dus efficiënt met zijn doelpunten om. Slechts tweemaal scoorde RKC een doelpunt dit seizoen dat geen punt opleverde.

In Sittard-Geleen is de hemel wat opgeklaard, na zeven punten uit de laatste drie duels. Wint Fortuna de laatste wedstrijd voor de winterstop, dan springt het over RKC Waalwijk heen naar plek dertien. De ploeg heeft zich de laatste weken prima in staat getoond de tactische plannen van Ultee op het veld tot uitvoering te brengen, hetgeen niet alleen punten oplevert, maar vast ook vertrouwen. Dat vertrouwen moet nu en na de winterstop gaan leiden tot beter (aanvallend) voetbal.

Ben Rienstra is in principe een belangrijke schakel in de opbouw die moet leiden tot beter aanvallend voetbal. Afgelopen zaterdag moest hij uithelpen in de verdediging, maar met de terugkeer van Lazaros Rota is dat niet langer nodig. We verwachten dan ook dat Rienstra doorschuift naar het middenveld.

In de verdediging verwachten we Yanick van Osch onder de lat. Voor hem staat een viermansverdediging. Lazaros Rota speelt op de rechtsbackpositie. Martin Angha keert terug naar het centrum van de verdediging, waar hij een koppel vormt met Roel Janssen. George Cox verdedigt de linkerzone.

Op het middenveld of in de aanval zal er dan iemand moeten wijken voor de terugkerende Ben Rienstra. Mats Seuntjens heeft tot dusverre nog niet datgene gebracht waarvoor hij gehaald is, maar we vermoeden dat Ultee goede hoop heeft dat Seuntjens zijn potentieel wel gaat aantikken in de tweede helft van het seizoen. Hij blijft dus staan. Dan blijven Emil Hansson en Lisandro Semedo redelijkerwijs over. We gokken dat Hansson op de bank begint.

Kortom, op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie, aanvoerder Ben Rienstra en Mats Seuntjens. In de voorhoede verwachten we Lisandro Semedo, Zian Flemming en topscorer Sebastian Polter.

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? We herkennen Vitalie Damașcan en Finn Stokkers. De eerste speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij Fortuna; de tweede speelde twee seizoen voor Fortuna, waaronder het promotieseizoen.

Laatste thuisoverwinning op RKC Waalwijk? 14 December 2019. Vorig seizoen won Fortuna Sittard met 3-2 van RKC Waalwijk in Sittard-Geleen. Fortuna kwam tweemaal op achterstand, maar Mark Diemers en tweemaal Vitalie Damașcan zorgden voor de Sittardse winst.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen RKC Waalwijk: W-W-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-W-V-V

De KNVB heeft Marc Nagtegaal aangesteld als scheidsrechter. Nagtegaal is een onervaren scheidsrechter, die vanavond debuteert bij een duel van Fortuna Sittard. Hij heeft dus ook geen notering in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Het is zorgelijk dat de KNVB de onervaren scheidsrechter niet combineert met een ervaren VAR, want Luca Cantineau leidde ook nog nooit een duel van Fortuna Sittard. Desalniettemin is hij de aangewezen VAR.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens; Semedo, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit.