Fortuna wint voor de vijfde keer op rij in eigen huis en haalt daarmee weer kostbare punten binnen. Hekkesluiter RKC is in de eerste helft de betere ploeg en komt twee keer op voorsprong. Maar beide keren weet Fortuna de stand weer redelijk snel gelijk te trekken. Na rust beslist Vitalie Damashkan de wedstrijd in ons voordeel met zijn tweede doelpunt van de avond. Fortuna neemt daardoor verder afstand van de rechtstreekse degradatieplaatsen en krijgt een paar ploegen hoger op de ranglijst in zicht.

14 december 2019

Trefzekere Damashkan bezorgt Fortuna drie punten

Fortuna Sittard 3 RKC Waalwijk 2

Doelpuntenmakers: 8. Mulder 0-1, 13. Diemers 1-1, 31. Leemans 1-2, 45. Damașcan 2-2, 58. Damașcan 3-2.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Angha, Cox; Passlack, Smeets, Tekie (46. Carbonell); Diemers, Ciss (90. Dammers), Damașcan (77. Sambou).
Toeschouwers: 8.391.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Diemers, Angha, Passlack, Carbonell.

In de laatste wedstrijd van de eerste competitieronde komt RKC Waalwijk op bezoek in Sittard. De onverwachte promovendus staat afgetekend op de laatste plaats, maar krijgt alom lof toegeworpen vanwege het gespeelde voetbal en is de laatste weken bovendien begonnen punten te verzamelen. Een overwinning is dus geen vanzelfsprekendheid. Van de andere kant heeft Fortuna in eigen huis geen slecht rapport. In acht wedstrijden werden veertien punten gehaald. We mogen dus toch wel met enig vertrouwen de wedstrijd ingaan.

Nog net zo fit als in zijn Schotse jaren: Sieb Dijkstra

We doen dat met Amadou Ciss in de basis. De Senegalees keert terug van twee wedstrijden schorsing. Hij moet samen met Mark Diemers achter diepe spits Damashkan voor aanvullende impulsen zorgen. Grégoire Amiot, die tegen PSV nog de rol van onzichtbare vijfde verdediger op zich nam, verhuist naar de bank. Verder geen wijzigingen in het basiselftal.

In de openingsfase van de wedstrijd neemt RKC meer initiatief dan Fortuna. De ploeg is meer aan bal en zet ook de eerste aanvallen op. Na enkele minuten zien we al een voorzet vanaf onze linkerflank komen, die echter geen gevaar oplevert. Het duurt zes minuten voor we een eerste kansje van Fortuna zien. Diemers schiet van afstand, maar het schot is te zacht om het doelman Vaessen moeilijk te maken. Even later probeert RKC het weer. Linksbuiten Sow is Clint Essers te snel af. Die word uitgespeeld, maar weet met een sliding op het laatste moment te voorkomen dat Sow vanaf de achterlijn kan voorzetten. RKC krijgt wel een corner. Leemans legt de bal midden voor het doel neer. Mulder heeft geen kind aan Damashkan, laat zich ook niet tegenhouden door Branislav Ninaj, loopt in en kopt vervolgens hard tegen de touwen: 7e minuut, 0-1.

George Cox laat zich niet gek maken

Dat is niet bepaald de start die we voor ogen hadden. Fortuna heeft een goede reeks thuiswedstrijden achter de rug, maar is in geen enkele daarvan op achterstand gekomen. In eerste instantie sluipt er ook wat onzekerheid in de ploeg. Maar RKC weet daar niet van te profiteren en ons antwoord volgt snel. Na dertien minuten speelt Essers de naar rechts uitgeweken Ciss aan. Die zoekt de achterlijn, gaat het duel aan, maar moet genoegen nemen met een corner. Diemers meldt zich om die te nemen.

De bal van Diemers bereikt zijn doel niet, maar vliegt laag het strafschopgebied binnen. Martin Angha zet er zijn voet tegen. De bal komt na een mooie curve beschreven te hebben terecht bij Diemers. Die legt de bal dood en neemt daarna met een mooie kapbeweging zijn tegenstander in de maling. Iedereen verwacht vervolgens een nieuwe voorzet, maar de bal verdwijnt van Diemers linkervoet boven de verbouwereerde Vaessen in de linkerbovenhoek: 13de minuut, 1-1.

Vaessen ziet iets over zich heen vliegen…

… en beseft dat hij geklopt is

Fortuna komt hierna wat beter in de wedstrijd. De weer volstrekt onberekenbare Ciss gaat er op het middenveld vandoor, maar wordt door Mulder hardhandig tegen de grond gewerkt. Het levert de Senegalees twee blessurebehandelingen op, maar hij kan wel verder spelen. Fortuna wordt nog ene keer gevaarlijk wanneer Damashkan de bal goed controleert en meegeeft aan Diemers. Het schot van Diemers wordt gestopt door Vaessen.

Het is nu een afwisselende wedstrijd, waarin beide partijen elkaar behoorlijk in evenwicht houden. Al is RKC wel sterker aan de bal. De Waalwijkers zetten na een klein half uur een mooie aanval op over rechts. George Cox komt te laat om een voorzet te verhinderen. Ninaj kopt de bal weg, maar die komt voor de voeten van een aanvaller. Die neemt gelukkig niet goed aan en maakt vervolgens hands. Maar we zijn gewaarschuwd. Of toch niet? Een paar minuten later breekt RKC uit over de andere vleugel. De voorzet komt gevaarlijk bij de tweede paal, maar Tesfaldet Tekie let goed op en verdedigt uit. Maar daar gaat het gruwelijk mis. In plaats van de bal weg te trappen, kiest hij in het penaltygebied voor een korte combinatie met Jorrit Smeets. Maatsen onderschept de bal en legt terug op Leemans. Die draait zich vrij en laat Aleksei Koshelev kansloos met een schot in de verre hoek: 31ste minuut, 1-2.

Tekie beleeft niet zijn beste avond

Die goal mag op het conto van Tekie, die de laatste weken (en zeker sinds hij links op het middenveld staat) wel vaker minder goed voor de dag komt. Na de tegentreffer lijkt Fortuna rijp voor de sloop. In balbezit lukt er niets en er sluipt onzekerheid in onze verdediging. RKC krijgt nog een grote kans, wanneer Spierings aan de aandacht van Tekie ontsnapt en ook te snel is voor Angha. Het schot van Spierings gaat echter in het zijnet.

De laatste minuten voor rust krabbelen we weer een beetje op. Essers steekt door het centrum het middenveld over. Hij speelt vervolgens op rechts Felix Passlack aan. Die geeft een voorzet, die bedoeld is voor Damashkan bij de tweede paal, maar doorschiet naar Diemers. Diemers houdt de bal op de punt van het strafschopgebied bij zich. Hij kan afspelen op de opkomende Cox, maar kiest voor een voorzet. De bal draait scherp in. Zo scherp dat hij bij de tweede paal over de doellijn lijkt te draaien. Maar daar duikt Passlack als een duveltje uit een doosje op. Hij weet de bal nog naar het doel te koppen. Vaessen redt, maar laat de bal los. De rebound is voor Ciss. Vaessen redt opnieuw, maar laat de bal weer los. Ciss heeft vervolgens de tegenwoordigheid van geest om de bal terug te leggen op Damashkan. Die schiet hem hard en zuiver in het doel: 45ste minuut, 2-2.

Damashkan heeft bijna de 3-2 op zijn voet

De onverwachte gelijkmaker geeft Fortuna moed. We gaan in de blessuretijd nog op zoek naar een derde treffer. Damashkan weet de keeper bijna te verrassen met een diagonaal schot, maar Vaessen kan nog net een hand tegen de bal krijgen. We gaan dus rusten met 2-2. En beseffen dat we er slechter voor hadden kunnen staan.

Na rust zien we een wijziging in het elftal. Álex Carbonell neemt de plaats in van Tekie. Fortuna heeft na rust ook meer controle over de wedstrijd, vooral doordat RKC slordiger begint te spelen. Het eerste kansje is wel nog voor de Waalwijkers. Een schot van Maatsen wordt geblokkeerd. Daarna gebeurt er lange tijd niets, totdat Passlack met een stevige tackle Bilate velt. Passlack krijgt geel en is daarmee eindelijk geschorst na negen wedstrijden op scherp te hebben gestaan.

Passlack blijft maar rennen

Even later komt Fortuna eindelijk weer eens aan een echte aanval toe. Ciss onderschept een pass op het middenveld. Vervolgens ontdoet hij zich met een handige schijnbeweging van twee tegenstanders. De rechterflank ligt voor hem vrij. Hij kijkt even op en ziet in het strafschopgebied Damashkan wijzen waar hij de bal wilt hebben. Een seconde later ligt de bal in het net. Ciss heeft een afgemeten voorzet gegeven, Damashkan heeft de bal hard en zuiver binnengekopt: 58ste minuut, 3-2.

Damashkan heeft zijn tweede van de avond gemaakt

De achterstand komt hard aan bij RKC, dat het niveau van voor de rust bij lange niet meer bereikt. Fortuna loert op de counter en krijgt daaruit een paar kansen. Damashkan heeft twee schoten in huis. Het ene wordt geblokkeerd, het andere gaat ver naast. Twintig minuten voor tijd volgt de volgende grote kans. Ciss onderschept de bal weer op het middenveld. Hij speelt Diemers aan. Die drijft de bal op en legt dan af op de achterlangs gekruiste Carbonell. De Spanjaard verschijnt vrij voor het doel, maar schiet te gehaast. De bal gaat naast.

Carbonell verzuimt de zaak te beslissen

Daarna wordt het tijd voor een tweede wissel. De moegestreden Damashkan gaat naar de kant. De Moldaviër kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Met twee doelpunten heeft hij opnieuw bewezen een instinct voor doelpunten te hebben. Maar ook verder is hij dankzij zijn werklust en slimheid van grote waarde voor het elftal. Zijn vervanger is Bassala Sambou. En die eist meteen een hoofdrol voor zich op. Acht minuten voor tijd krijgt Fortuna weer een kans. Vaessen moet een hoge bal loslaten. Ciss probeert binnen te schieten, maar zijn schot wordt geblokkeerd. De bal komt voor de voeten van Sambou, die met een hard schot de paal raakt.

Jorrit Smeets blijft storen

Vervolgens rolt de bal over de zijlijn. Diemers gooit in naar Sambou. Maar scheidsrechter Kamphuis was nog niet toe aan een ingooi en fluit af. Maar Sambou houdt de bal bij zich en begint aan een merkwaardige, zigzaggende dribbel. Maatsen probeert hem de bal te ontfutselen, maar dat staat Sambou niet toe. Zijn dribbel duurt intussen al bijna een halve minuut. Hij is al met de bal over de achterlijn gelopen en draait zich op zijn gemak om verder te dribbelen richting de hoekvlag.

We hebben de halve minuut nu gepasseerd. Scheidsrechter Kamphuis vindt het allemaal prima, dus Sambou dribbelt rustig door. Maatsen is de wanhoop nabij. Als er niemand ingrijpt, dribbelt Sambou straks met bal en al het veld af en het stadion uit… Maatsen werpt nog een zijdelingse blik op scheidsrechter Kamphuis. Die vindt het nog steeds allemaal best. Dus Sambou dribbelt rustig door. En dan vindt Maatsen het genoeg. Hij maakt Sambou de bal afhandig en trapt hem nog even tegen zijn standbeen. Kamphuis heeft het allemaal rustig aangezien en geeft Maatsen rood. En Sambou wordt uiteraard enthousiast toegezongen na zijn schitterende pantomime.

Met elf tegen tien zou de buit eigenlijk binnen moeten zijn. Maar in de slotminuten weet RKC ons toch nog onder druk te zetten. Bilare verrast Koshelev bijna met een schot van een meter of twintig. Onze keeper weet echter te redden. En een minuut later krijgt invaller Tahiri nog een vrije schietkans. Maar zijn schot gaat over. Aan het begin van zes minuten blessuretijd wisselt Fortuna voor de laatste keer. Ciss gaat naar de kant. Wessel Dammers maakt onder luid gejuich zijn rentree in eigen huis.

Voor de vijfde keer op rij thuis gewonnen

De blessuretijd komen we uiteindelijk zonder al te veel problemen door. De vijfde thuisoverwinning op rij is een feit. We hebben na de eerste competitieronde achttien punten, een aantal waar ik in augustus niet op had durven hopen. Er is veel kritiek mogelijk op het spel, dat ook vanavond niet bepaald fantastisch was. En over de verdedigende kwetsbaarheden en de resultaten buitenshuis is ook al genoeg gezegd en geschreven. Maar we liggen met weinig middelen gewoon op koers en daar mag best wat meer waardering voor zijn.