Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag thuis tegen Heracles Almelo (aftrap: 14.30 uur) beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Dat betekent dat George Cox en Martin Angha terugkeren van de strafbank, terwijl Samy Baghdadi en Tesfaldet Tekie terugkeren uit de ziekenboeg. Deroy Duarte en Lisandro Semedo zijn terug van hun (Europese) trip met Kaapverdië. Roel Janssen leek in eerste instantie fit, maar heeft zich toch moeten afmelden bij Ultee. Datzelfde geldt voor Ryan Johansson. Hij heeft een scheenbeenblessure.

Heracles Almelo bivakkeert al het hele seizoen net boven de degradatiestreep. In acute problemen is Heracles dus niet, maar met vijf punten voorsprong op Fortuna Sittard en een wedstrijd meer gespeeld, is Heracles ook zeker nog niet veilig.

Van de 27 behaalde punten haalde Heracles er 26 op kunstgras (25 thuis en een punt op Spangen). Alleen in Nijmegen pakte Heracles dit seizoen een punt op een echte grasmat. Heracles heeft dus nog twee of drie overwinning nodig voor lijsbehoud, maar met thuisduels tegen Feyenoord, FC Twente en Sparta Rotterdam is het niet evident dat die overwinningen er zullen komen in thuisduels. Gegeven de belabberde prestaties buitenshuis, gaan we er vanuit dat Heracles naar Sittard komt voor een punt.


Heracles voelt zich prima thuis op deze kunstmatige rommel

Wil Fortuna Heracles nog in het moeras trekken, dan moet Fortuna vanmiddag dus winnen. Een driepunter is natuurlijk sowieso welkom, want na de dikke nederlaag in Eindhoven moet Fortuna niet meer op het doelsaldo rekenen, maar een punt hoger eindigen dan de concurrenten om (rechtstreekse) degradatie te voorkomen.

Fortuna gaat dit duel dus in met een fitte selectie. Dat zou een voordeel moeten zijn. Het ligt voor de hand dat Sjors Ultee kiest voor de tactiek die succesvol was tegen Willem II. Niet vergeten overigens dat Fortuna in dat duel weliswaar de nodige kansen creëerde, maar ook een aantal kansen weggaf. Hopelijk heeft Ultee in de afgelopen weken deze tactiek kunnen verfijnen, zodat er vanmiddag wat meer defensieve stabiliteit is.

Het zou betekenen dat Ultee zal starten met Yanick van Osch onder de lat, met daarvoor een viermansverdediging. In het centrum verwachten we naast Dimitrios Siovas, Martin Angha, die terugkeert van een uitsluiting en de plek van Nigel Lonwijk overneemt. Mickaël Tirpan verdedigt de rechter flank; George Cox, die ook terugkeert van een uitsluiting, de linker flank. Hij verwijst Ivo Pinto naar de bank.


Martin Angha, hier aan de slag tegen AZ, keert terug van een uitsluiting

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra aan de aftrap, samen met Deroy Duarte, die is teruggekeerd van zijn interland verplichtingen met Kaapverdië, en Zian Flemming.

In de voorhoede spelen Lisandro Semedo en Mats Seuntjens aan de zijkanten en is centrumspits Charlison Benschop de derde aanvaller. Hij ontbrak in de opstelling in het duel tegen PSV, toen Ultee koos voor een behoudende variant met Andreas Samaris.

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? We herkennen twee gezichten. Emil Hansson speelde eerder dit seizoen nog voor Fortuna, maar kon niet imponeren en mocht vertrekken. Heracles pikte hem op. Nikolai Laursen leek aan de start van het seizoen 19/20 een contract in Sittard te gaan tekenen, maar brak zijn poefperiode in Sittard abrupt af om in Emmen een contract te tekenen.

Laatste competitieoverwinning thuis tegen Heracles Almelo? 24 November 2018. Fortuna wint die dag ruim van Heracles Almelo, dat met een 3-0 nederlaag huiswaarts keert. De treffers komen op naam van Mark Diemers, Finn Stokkers en Ahmed el Messaoudi. We tekenen er onmiddellijk voor vandaag.


Ahmed el Messaoudi viert zijn treffer en Fortuna’s derde met het publiek

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Heracles Almelo: V-G-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-W

De KNVB stuurt Martin van den Kerkhof naar Sittard. Van den Kerkhof vinden we terug op plek vijftien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Niet een scheidsrechter die ons gunstig gezind was in het verleden. VAR Dennis Higler vinden we terug op plek dertien in bovenstaande lijst. Ook geen Fortunasupporter.

Opgelet, Van den Kerkhof deelde 43 gele en 7 rode kaarten uit in 23 Fortunaduels. Mickaël Tirpan, Ben Rienstra en Zian Flemming staan op pelt en moeten dus uitkijken. Nu ja, een gele kaart betekent een uitsluiting voor het duel uit bij FC Utrecht. Het is wellicht beter dat duel te missen dan de twee daarop volgende duels (thuis tegen Sparta en Go Ahead Eagles), dus wat is wijsheid.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Rienstra, Duarte, Flemming; Semedo, Benschop en Seuntjens

Supporters: Fortuna Sittard opent de deuren van het Fortuna Sittard stadion om 13.00uur. Buiten het stadion is de fanshop dan al een half uur open. Ook na de wedstrijd kun je daar terecht tot 17.30uur. Hetzelfde geldt voor het supportershome. Buiten het stadion tuigt Fortuna Sittard een kidsplein op, waar de kleintjes zich kunnen uitleven.

Kun je er niet bij zijn vanmiddag? ESPN2 zendt het duel rechtstreeks uit.