Het makkelijkste onderdeel van het wedstrijdverslag is het verzinnen van de titel: dat hoeft namelijk niet. De deceptie was vanavond niet ‘totaal’ (het gewenningsproces vordert gestaag) en deze vond niet plaats in Deventer, maar in Almelo. Het resultaat blijft hetzelfde: het voetbal is bij vlagen zeker niet slecht, maar niet elke speler toonde het diepe verlangen om de wedstrijd te winnen. En dan spreek ik nog niet over de kinderlijke wijze waarop goals werden weggegeven. Daarin heeft Zian Flemming gelijk: ‘Daar kun je niet tegenop voetballen’…


20 november 2021

Deceptie in Almelo

Heracles Almelo 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 6. Azzaoui 1-0, 9. Flemming 1-1, 30. Azzaoui 2-1, 67. Sierhuis 3-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (74. Lonwijk), Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra (74. Duarte), Ferati (74. Lake), Noslin (80. Hansson); Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Makkelie.
Geel (Fortuna): Angha, Rienstra, Ferati, Flemming.
Rood (Fortuna): –

Na een weekeinde zonder competitievoetbal neemt de Eredivisie de draad weer op. Twee weken geleden verloor Fortuna in eigen huis op betrekkelijk eenvoudige wijze van PSV. Fortuna probeerde het ongetwijfeld wel, maar het vertrouwen lijkt wel zó broos dat proberen er tegen de Eindhovenaren een duel van te maken niet inzat.

Achterin regeert bij tijd en wijle de chaos, middenveld-metronoom Tesfaldet Tekie lijkt dit seizoen met zijn gedachten elders en grossiert in balverlies terwijl Mats Seuntjens bij elke aftrap duiding geeft bij de dingen die de tegengoal hebben ingeluid. Hij krijgt dan steeds bijval van Zian Flemming, die volgens Dagblad de Limburger wekelijks de pannen van het dak speelt.

Toch is het verlies tegen PSV alweer in de vergetelheid geraakt. Als op sociale media een groot aantal profielfoto’s op zwart springen is dat geen teken van voorspoed. De schok is groot als blijkt dat markant Fortuna-supporter Michael Luik niet meer onder ons is. Op dezelfde dag krijgen supporters van KRC Genk eenzelfde bericht voor de kiezen.

Deze week kwam ik al zappend uit op Canvas waar ik de Belgische Vicepremier en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het treffend hoorde verwoorden: de maatschappij loopt al bijna twee jaar op haar tandvlees.

Niet alleen zorgmedewerkers, hulpverleners, horeca-ondernemers, of de cultuursector, maar ook je buren. Iedereen heeft het moeilijk. En dan hoeft er in sommige gevallen niet veel te gebeuren om het mis te laten lopen. We kunnen alleen maar iedereen die dicht bij Michael stond heel veel sterkte toewensen in de moeilijke tijd die komen gaat. Zonder hem heel goed te kennen verliest Fortuna een fervent supporter en markant persoon. Iemand die gemist gaat worden.

Dat geldt net zo voor de ouders die afgelopen weekend hun zoontje hebben verloren bij een noodlottig ongeval op de A4, nabij Hoofddorp. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval, al is duidelijk dat de spelmaker van de tegenstander van vanavond één van de twee inzittenden is van de auto die het ongeval heeft veroorzaakt en hoogstwaarschijnlijk achter het stuur zat. Dat verklaart in ieder geval de absentie van Rai Vloet bij Heracles Almelo.

Het werpt een schaduw over het duel. De draad weer oppakken is moeilijk, maar desondanks noodzakelijk. Afgelopen seizoen zei Heracles-trainer Frank Wormuth voorafgaande aan het duel dat de verliezer van Heracles – Fortuna wel eens een moeilijk seizoen tegemoet zou kunnen gaan. Dat geldt nu vooral voor Fortuna, al is de achterstand op de Almeloërs amper twee punten.

Afgelopen seizoen begon de wederopstanding van Fortuna voor lege tribunes in Almelo en dit seizoen zijn de tribunes wederom leeg. In ieder geval voor de komende drie weken, al heeft niemand het gevoel dat we 5 december weer in De Kuip zitten. Dus waarom kunnen we dit seizoen niet wéér stunten in het voormalige Polman Stadion?

Omdat te bewerkstelligen kan Hoofdtrainer Sjors Ultee weer over Roel Janssen en Mickaël Tirpan beschikken. Zij moeten voor de defensieve stabiliteit zorgen waaraan het de afgelopen weken danig ontbrak. Dat werd nooit veroorzaakt door Yanick van Osch en hij blijft de zekerheid in doel.

Naast Tirpan (rechtsback) en Janssen (linker centrale verdediger) spelen Martin Angha en George Cox op voor hun vertrouwde posities. Het centrale middenveld wordt bevolkt door Tesfaldet Tekie en kapitein Ben Rienstra.

Vóór het centrale koppel moet Arianit Ferati zorgen voor aansluiting tussen middenveld en eenzame spits Zian Flemming. De flanken nemen Tijjani Noslin en Mats Seuntjens voor hun rekening.


Roel Janssen instrueert Tijjani Noslin

Zoals gezegd: het duel speelt zich af voor lege tribunes. Het is dus onmogelijk om afgeleid te worden door hetgeen zich op de tribunes afspeelt. Desondanks zorgen de omstandigheden ervoor dat Martin Angha tijdens minuut twee gruwelijk in de fout gaat door de bal niet te controleren, maar te verspelen aan Delano Burgzorg. Burgzorg gaat er als een haas vandoor en trapt de bal op de lat, maar ergens was er sprake van buitenspel. Oef, we komen goed weg, maar moeten desondanks een winstwaarschuwing afgeven.


Empty seats

Maar de gevaarlijke situatie doet Fortuna ogenschijnlijk niets. Want tijdens de volgende fase goochelt Zian Flemming in het strafschopgebied van Heracles met de bal, behoudt het overzicht en speelt Mats Seuntjens knap vrij. Seuntjens staat schuin voor doel en een rustige trap met de binnenkant van de voet zal ervoor zorgen dat de bal tussen de palen terechtkomt, maar de Bredanaar schiet de bal wild over.


Zian Flemming is nadrukkelijk aanwezig tijdens de aanvangsfase

Ook Ben Rienstra duikt nog een keer op in het strafschopgebied, maar zijn actie levert geen gevaar op. Ondertussen wordt er aan de deur geklopt. Niet zacht geklopt, maar vooral hard geklopt en vragen we ons af wie dat zou zijn.

Het kloppen gaat gepaard met een fikse rookontwikkeling niet veel later wordt ons vermoeden bevestigd: het blijkt inderdaad om een handvol vuurwerkpieten te gaan die het kinderfeestje dat het vanavond had moeten zijn bruusk komen verstoren.


Er zijn vuurwerkpieten op komst!

Scheidsrechter Makkelie kijkt het nog even aan, maar zet even later tóch de wedstrijd stil. Terwijl de spelers zich richting catacomben begeven en Niels zich in veiligheid brengt rent Heracles-aanvoerder Janis Blaswich naar één of andere hoek, waarin doorgaans wat lekkers wordt gestrooid, maar dat lekkers blijken vanavond bengalo’s te zijn.


Rauchsäule in de hoek van het voormalige Polman Stadion

‘Makkers staakt uw wild geraas!’, is Blaswich’s boodschap. Samen met leden van de begeleidingsstaf deelt Blaswich enkele tuchtroedes uit, stopt de stoute kind’ren in Sinterklaas’ zak en stuurt ze per direct terug naar huis. Hun schoen zal voorlopig wel leeg blijven. En de stadions ook, want hiermee gaat Ferdinand Bernhard Joseph Grapperhaus niet lachen en zulke situaties ongetwijfeld aangrijpen de stadions langer dicht te houden.

De verplichte pauze doet Fortuna geen goed. Aan Fortuna’s rechterkant verspeelt Tirpan veel te eenvoudig de bal en moet gaan achtervolgen op Elias Sierra-Capelleti. Tekie kan vervolgens niet ingrijpen, Janssen stapt verkeerd uit, waardoor Ismail Azzaoui een zee van ruimte krijgt om van grote afstand op doel te trappen. Yanick van Osch heeft in de gaten wat Azzaoui van plan is en gaat naar de goede hoek, maar Azzaoui’s schot is hem te machtig: 1-0.

Een achterstand kan een ploeg die niet overloopt van vertrouwen niet gebruiken en Fortuna heeft even nodig om hiervan te herstellen. En dan helpt een perfecte pass van Tesfaldet Tekie ook niet mee, al geeft hij geen pass op een medespeler, maar op Delano Burgzorg. De Almelose aanvaller duikt alleen voor Van Osch op en doet eigenlijk helemaal niets met de kans. Onbegrijpelijk, maar niet minder plezierig dat Van Osch de bal gewoon kan oprapen.


Sterk staaltje hapsnurken van Tesfaldet Tekie

Maar Fortuna toont veerkracht en gaat meteen op zoek naar eerherstel. Op het middenveld laat Ben Rienstra zien waarvoor hij aanvoerder is: anderen in staat stellen beter te voetballen.


Ben Rienstra ziet Zian Flemming vertrekken

Noah Fadiga probeert Rienstra te beletten te passen, maar het is al te laat!


Niels heeft gezien dat Ben Rienstra Zian Flemming zag vertrekken

De pass is perfect in de ruimte en Flemming ziet Heracles’ doelman Blaswich uit zijn doel stormen. Flemming besluit niet langer te wachten en tikt de bal met de juiste snelheid door Blaswich’s benen.


Niels is met Flemming meegesprint om op het juiste moment af te drukken

Ruben Roosken denkt de bal nog uit doel te kunnen tikken, maar maait finaal over de bal heen. Binnen tien minuten en enkele minuten na de tegentreffer staat het weer 1-1. Dat geeft Fortuna meteen moed om door te zetten. Want laten we eerlijk zijn: Heracles is ook geen wonderploeg en net als afgelopen seizoen kan hiervan ‘gewoon’ worden gewonnen.

Doelman Blaswich plukt eerst nog een voorzet van Michaël Tirpan uit de lucht, maar na een kwartier schuift hij zomaar de bal in de voeten van Zian Flemming. Net als eerder vanavond behoudt Flemming overzicht en tikt de bal naar Tijjani Noslin.


Zian Flemming kijkt wederom goed om zich heen

Noslin neemt de bal goed aan, ziet de doelman zijn doel uitkomen en probeert de bal over hem heen in doel te werken. Noslin doet niet zo heel veel verkeerd, al eindigt zijn inzet op de kruising terwijl hij natuurlijk had moeten scoren…

Na de enorme kans voor Noslin komt er wat meer rust in het duel. Fortuna probeert Heracles het voetballen onmogelijk te maken door dicht tegen de middenlijn aan te spelen, maar geeft daardoor behoorlijk wat ruimte weg. Gelukkig gaat de buitenspelval steeds goed open, want bij elke diepe bal door het centrum staat wel een aanvaller buitenspel.


Arianit Ferati zet een aanval op

Rond het half uur neemt Heracles het heft weer in handen. Allereerst moet Martin Angha aan de noodrem trekken en ontvangt hierdoor een gele kaart. Maar als even later Noah Fadiga de flank afloopt, het strafschopgebied ingaat en naar binnen kapt, heeft Angha geen verhaal. Fadiga ziet iedereen over het hoofd en schiet de bal zelf op doel. Mickaël Tirpan let echter goed op en kan de bal van de lijn halen.

Toch is het ‘driemaal, scheepsrecht’ voor Heracles. Rond de middenlijn wordt George Cox uitgespeeld en moet gaan achtervolgen op Luca de la Torre. De Yank kan richting Fortuna’s doel een voorzet trappen en wordt geholpen door Tesfaldet Tekie. Al eerder gaf Tekie een puike voorzet op Burgzorg, nu spreidt hij een fraai voetbal-ABC’tje tentoon. De la Torre speelt in, Tekie legt de bal panklaar en Azzaoui rondt perfect af: 2-1. Zo doe je dat. Dat zal ook Mats Seuntjens wel aan Zian Flemming vertellen tijdens de aftrap.


Hier wint Martin Angha nog het duel met Ismail Azzaoui

Ondanks dat Fortuna wéér een doelpunt in de Sinterklaastijd cadeau doet richt de ploeg zich op. Want als Arianit Ferati aan de linkerzijde wat ruimte heeft ziet hij aan de tweede paal Tijjani Noslin en Roel Janssen staan. Zijn voorzet is uitstekend, maar de afwerking van Noslin laat te wensen over. Je kunt het zo’n jonge snaak nauwelijks kwalijk nemen, maar Noslin had hierbij zijn tweede van de avond moeten scoren!


Arianit Ferati trapt een ragfijne voorzet

Noslins inzet strandt op doelman Blaswich, maar hij had uiteraard de stand gelijk moeten trekken. Het duel stevent op de rust af en veel gebeurt er niet meer. Kaj Sierhuis had nog wel zijn voet tegen de bal kunnen zetten en Zian Flemming had nog wel iets meer uit de situatie kunnen halen, maar ‘had kunnen’ levert niks op. Met een 2-1 achterstand duiken beide ploegen de kleedkamers in.


‘Keep Faith’ is tegenwoordig niet makkelijk

Tijdens de rust kletst Simon Cziommer de TV-kijkers bij over hetgeen er tijdens de eerste helft gebeurde maar we hebben geen expert nodig om te snappen dat als je de doelpunten zo eenvoudig weggeeft en zelf verzuimt te scoren het lastig wordt een duel te winnen.


Ook Ben Rienstra kan zijn stempel niet op Fortuna’s spel drukken

Tijdens de beginfase van de tweede helft blijkt Fortuna behoorlijk hardleers te zijn. Want als Ismail Azzaoui ter hoogte van de strafschopstip Kaj Sierhuis inspeelt is er niemand die kordaat ingrijpt. Sierhuis neemt aan, draait 180 graden en trapt de bal door een woud van benen over de achterlijn. En dat moet echt anders, want dit is vragen om problemen.


Ook Mats Seuntjens heeft veel van zijn pluimen verloren

Het lukt Fortuna maar niet om grip op het duel te krijgen. Dat ballen constant verkeerd worden ingespeeld of wild worden weggetrapt helpt dan ook niet mee. Het voetbal dat Fortuna momenteel laat zien is gewoon te matig om het veel ploegen lastig te maken. En als Tirpan na een uur goed ten aanval trekt belandt zijn voorzet in niemandsland.


Mickaël Tirpan, de publiekslieveling die nauwelijks iets heeft (kunnen) laten zien aan het publiek

Heracles daarentegen speelt veel makkelijker en vooral met veel meer vertrouwen en maakt handig gebruik van de geboden ruimte. Vanaf Fortuna’s linkerflank volgt een voorzet die door Tirpan corner wordt getikt, terwijl hij tijd zat had om voor een andere oplossing te kiezen.

Uit de corner die volgt kopt Sierhuis aan de tweede paal goed in. De enige Fortunees die oplet is Yanick van Osch, die daardoor Fortuna in leven houdt.

Maar niet lang. Tijdens een schier onschuldig duel is Danny Makkelie van mening dat Roel Janssen een overtreding maakt op Marco Rente. Het levert Heracles even buiten het strafschopgebied een vrije trap op die door Kaj Sierhuis met uiterste precisie in doel wordt getrapt. Yanick van Osch is verslagen, waardoor de wedstrijd in haar definitieve plooi lijkt te zijn gevallen.


Tijjani Noslin geeft de moed niet op en knokt door

Even later mag Fortuna ook een vrije trap nemen. In één keer op doel is niet mogelijk, maar hetgeen Mats Seuntjens produceert is typerend. Zijn trap is prima, maar aan de tweede paal staat niemand. Sterker nog: er staat niet eens iemand in de buurt.

Het sein voor Ultee om te gaan wisselen. Tirpan mist wedstrijdritme en wordt vervangen door Virgil Lonwijk. Van Ferati en Rienstra heeft Ultee ook voldoende gezien. Zij worden vervangen door Deroy Duarte en Toshio Lake.


Tesfaldet Tekie kost tegenwoordig goals

Deroy Duarte geeft meteen zijn visitekaartje af als hij zich vrijspeelt op het middenveld. Net als afgelopen jaar heeft Mats Seuntjens in de gaten wat er gaat gebeuren en sprint de diepte in. De pass van Duarte is perfect op maat en manoeuvreert Seuntjens in kansrijke positie. Maar Seuntjens mist wat snelheid, waardoor Rente de bal over de zijlijn kan tikken.


Mats Seuntjens haalt te weinig uit de geboden mogelijkheid

En als je nog wat wilt vanavond, dan moet je tijdens zulke momenten toeslaan. Of als Nigel Lonwijk halfbakken tegen de bal kopt. En geluk hebben als Tesfaldet Tekie de door Flemming teruggelegde bal in een curve net over het doel van Blaswich trapt.


En ook hier komt Mats Seuntjens juist te laat

Als de klok al bijna op 90′ staat zet Zian Flemming aan de achterlijn Orestis Kiomourtzoglu opzij. Yanick van Osch pakt de bal snel op en brengt deze weer in het spel. Op rechts neemt Lonwijk de bal aan, kijkt, kijkt misschien nog eens en speelt dan de bal hard richting cornervlag. De bal krijgt voldoende snelheid mee, blijft binnen de lijnen en wordt bij de cornervlag opgepikt door een Heraclied. Er is de hele tijd geen Fortunees in de buurt van de bal geweest…

In blessuretijd, met een 3-1 achterstand, neemt Flemming nog een vrije trap. Buiten het bereik van Blaswich schiet Flemming de bal op de lat, maar met de rebound kan niemand iets doen. Daardoor blijft het 3-1 en kunnen de spelers terug de bus in, aan een cruciale wedstrijd niets overgehouden.

Voor de camera van de NOS doet Zian Flemming eerlijk verslag van de wedstrijd die hij zojuist heeft gespeeld. Er ging inderdaad best wel eens iets goed. Maar ook veel fout en als je zo simpel de goals weggeeft, dan kun je daar nauwelijks tegenop voetballen. Maar schrijnender is het gebrek aan pure wil om duels aan te gaan, te winnen en je situatie na situatie verder in de wedstrijd te knokken. Dat moet beter en snel ook.

Volgende week staat wederom een ‘kelderduel’ op de rol. Dan komt FC Groningen op bezoek in Sittard-Geleen. Ook dat duel moet gewonnen worden, want zo langzamerhand zitten er steeds minder clubs in de kelder.

COYS,

Michel Hennen