Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag / –avond thuis tegen Feyenoord (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over George Cox, die nog steeds geblesseerd is. Achter de naam van Dimitrios Siovas staat een vraagteken. Hij raakte vorige week geblesseerd in het gewonnen duel tegen Go Ahead Eagles en ondervindt nog steeds last van die blessure.

Het betekent dat Ultee wel weer kan beschikken over Ben Rienstra die hersteld is van blessureleed en Michael Verrips die terugkeert na ziek te zijn geweest.

Feyenoord vinden we terug op plek drie in de eredivisie en zal maximaal derde eindigen dit seizoen. Het kan die plek nog verspelen aan FC Twente, dat vier speeldagen voor het einde drie punten minder heeft. De derde plek garandeert deelname aan de groepsfase van een Europees bekertoernooi; de vierde plek niet.

Toch vermoeden we dat de club uit Rotterdam-Zuid momenteel meer bezig is met de huidige Europese campagne. Feyenoord verdedigt komende donderdag een 3-2 voorsprong in Stade Vélodrome in Marseille. Inzet: een plek in de finale van de Conference League.

De grote vraag voor Fortuna is natuurlijk: kan Fortuna een voordeeltje halen uit Feyenoords Europese beslommeringen? Ooit kwam Fortuna in een situatie terecht waarin Feyenoord zich nu bevindt. Op zondag 3 maart 1985 speelde Fortuna de derby in Maastricht. Drie dagen later speelde Fortuna de heenwedstrijd in de kwartfinales van het Europacup II-toernooi op Goodison Park in Liverpool.

MVV gokte erop dat Fortuna geen zin had in een bikkelharde wedstrijd met het Europese duel in het verschiet. Het bikkelende MVV versloeg het inderdaad iets minder bikkelende Fortuna Sittard met 1-0.

Kostte het duel tegen Everton FC ons twee punten in Maastricht?

Terug naar 2022. Fortuna is voor het eerst deze competitie drie duels op rij ongeslagen. De laatste twee duels won Fortuna thuis overtuigend. Fortuna nam het initiatief en liet de tegenstander niet in zijn spel komen, maar Feyenoord is een ander kaliber tegenstander dan Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles.

Eerder dit seizoen was Fortuna kansloos in de Kuip (5-0). Het was een van de vijf opeenvolgende nederlagen, die Fortuna leed na de lang nadreunende mokerslag in Deventer.

Het huidige Fortuna is niet langer aangeschoten wild, maar speelt met enig zelfvertrouwen. Geen garantie op succes tegen Feyenoord, maar Fortuna zal het Feyenoord vandaag ongetwijfeld lastiger maken dan in de Kuip. Sittardse doelstelling: maak er een duel van, waarop Feyenoord niet zit te wachten: een lastig, energieslurpend, fysiek duel.

De vraag is hoe gaat Ultee dat aanpakken. Je zou zeggen, er is weinig reden tot verandering, maar de laatste twee veldtrainingen speelden zich af achter gesloten deuren. Probeert Ultee verwarring te zaaien bij de tegenstander of is hij daadwerkelijk vanzins een tactische wijziging door te voeren?

Laten we starten met de laatste optie. De mogelijke afwezigheid van Dimitrios Siovas gekoppeld aan de kracht van de tegenstander, nopen Ultee wellicht tot voorzichtigheid en dus een vijfmansverdedigingslinie. Roel Janssen en Andreas Samaris (of Nigel Lonwijk) spelen dan naast Martin Angha centraal achterin. Mickaël Tirpan en Ivo Pinto verdedigen de flanken.

Als Ultee in dat geval met twee spitsen gaat spelen, ligt het voor de hand dat dat Mats Seuntjens en Zian Flemming zijn. Dat zou dan ten koste gaan van de basisplekken van Paul Gladon en Tijjani Noslin. Dat levert dan een extra plek op het middenveld op voor aanvoerder Ben Rienstra, die naast Tesfaldet Tekie en Deroy Duarte zal spelen.

Wil Ultee louter verwarring zaaien met zijn keuze om achter gesloten deuren te trainen, dan zal hij zich wat betreft de achterhoede alleen moeten buigen over een directe vervanger van Dimitrios Siovas. Als Siovas fit is, zal hij spelen. Zoniet dan komt Ultee waarschijnlijk uit bij Roel Janssen, die afgelopen week Siovas verving in het duel tegen Go Ahead Eagles.

Verder geen wijzigingen achterin in deze variant. We verwachten dus Yanick van Osch op doel. Mickaël Tirpan zal de rechterflank afdweilen. Martin Angha speelt centraal naast Dimitrios Siovas (of Roel Janssen) en Ivo Pinto fungeert opnieuw als linksback.

Op het middenveld kan Ultee dus opnieuw beschikken over Ben Rienstra, maar we verwachten niet dat Rienstra in deze variant zal spelen. Tesfaldet Tekie heeft hem prima vervangen de afgelopen twee weken en dus is er weinig reden om de Zweed te vervangen. Verder verwachten we in deze variant Deroy Duarte en Zian Flemming op het middenveld.

In de voorhoede verwachten we in deze variant ook geen wijzigingen. Tijjani Noslin speelt aan de rechterkant; Mats Seuntjens (die in deze variant aanvoerder is) aan de linkerkant. Paul Gladon speelt in de spits.

In welke variant gaat Fortuna spelen? De trainer en de spelersgroep zullen het vast weten; verder niemand. Dat is prima zo. We gokken op de verdedigende variant.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? We herkennen Bryan Linssen, die zijn liefde voor Fortuna Sittard nooit onder stoelen of banken heeft gestoken en dat is wederzijds.

Laatste overwinning thuis tegen Feyenoord? 6 Oktober 2019. Wie in Sittard vergeet die wedstrijd nog? Fortuna had de eerste acht duels van de competitie niet gewonnen. In duel negen ging Feyenoord met 4-2 voor de bijl. De doelpunten kwamen op naam van drie spelers die Fortuna ondertussen al hebben verlaten: Amadou Ciss (2x), Cian Harries en Bassala Sambou.


Was dit het hoogtepunt in Sambou’s Fortunaloopbaan?

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Feyenoord: V-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-G-V-V

De KNVB stuurt Allard Lindhout naar Sittard. Lindhout staat stijf onderaan in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. De laatste acht duels onder zijn leiding verloor Fortuna Sittard allemaal en Fortuna won de laatste twaalf duels onder zijn leiding niet. VAR Clay Ruperti leidde nog nooit een wedstrijd van Fortuna en mist dus de ervaring om Lindhout bij te sturen. Al het optimisme hierboven, kan dus opgeborgen worden.

Er staan nog steeds zes Fortunezen op scherp. Mickaël Tirpan, Roel Janssen, Ben Rienstra, Zian Flemming, Deroy Duarte en Mats Seuntjens missen de volgende competitiewedstrijd bij de eerstvolgende gele kaart.

Opstelling (verdedigende variant): Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas (Samaris?), Janssen, Pinto; Duarte, Rienstra, Tekie; Flemming en Seuntjens.

Opstelling (aanvallende variant): Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas (Janssen?), Pinto; Duarte, Tekie, Flemming; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: De stadionpoorten openen om 14.45uur. Ook het suppershome en de fanshop zullen rondom het duel open zijn. De Fernando Ricksen Side is (vrijwel) uitverkocht. Niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, maar je wil het duel toch zien? ESPN biedt uitkomst.