Interim-hoofdtrainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het competitieduel thuis tegen Feyenoord (aftrap: 14.30uur) beschikken over zijn volledige selectie: geen blessures en geen schorsingen. Samuel Moutoussamy, Alexei Koşelev, Emil Hansson en Lazaros Rota zijn (hopelijk COVID19-vrij) teruggekeerd van interlandverplichtingen. Mats Seuntjens keert terug van blessureleed, dat hem tegen PEC Zwolle aan de kant hield.

Tegenstander Feyenoord verloor dit seizoen nog niet in competitieverband, maar drie gelijke spelen in de eerste acht duels betekenen dat die ongeslagen status niet meer dan een voorlopige vierde plek oplevert. Feyenoord speelde tot dusverre tegen de nummers vijf, zeven en 12 t/m 17 van de ranglijst. Geen zware start van de competitie dus, maar toch al zes verliespunten.

Fortuna Sittard won dit seizoen nog niet in competitieverband en sluit met drie gelijke spelen de ranglijst. De Sittardenaren hebben juist wel een zware start van de competitie achter de rug met duels tegen de huidige nummers 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 17. Daar komt nu dus een duel tegen de nummer vier bij en volgende week de nummer twee Vitesse.

De vraag is natuurlijk: hoe reageert de selectie op het ontslag van hoofdtrainer Kevin Hofland? Interim-hoofdtrainer Sjors Ultee heeft samen met zijn tijdelijke assistent Dominik Vergoossen ruim een week de tijd gehad om de focus terug op het voetbal te krijgen, maar ook om te komen tot een ploeg die minder tegentreffers incasseert. Als je gemiddeld 2,75 tegentreffers incasseert per duel, wordt het lastig punten pakken.

Dat laatste was Kevin Hofland ook niet ontgaan, want in de laatste twee duels koos hij voor een versterkte vijfmansverdediging. Borduurt Ultee voort op die taktiek, of keert hij terug naar een viermansverdediging? Tegen PEC Zwolle leverde de versterkte verdediging weinig voordeel op en met de hernieuwde beschikbaarheid van Mats Seuntjens is de prijs (een middenvelder/aanvaller slachtofferen) die voor een versterkte verdediging betaald moet worden hoger. We vermoeden dat Ultee die prijs niet wil betalen en dus terugkeert naar een viermansverdediging.

De samenstelling van de verdediging is het hele seizoen al een tombola geweest. Dagblad de Limburger denkt dat ook Ultee opnieuw gaat schuiven. Lazaros Rota verliest zijn plek als rechtsachter aan Martin Angha, terwijl Jarosław Jach centraal in de verdediging plaats zou moeten maken voor Roel Janssen. Ben Rienstra speelt naast Janssen in het centrum van de verdediging. Geen wijzigingen op de linksbackpositie (George Cox) en in het doel, waar Yanick van Osch opnieuw de voorkeur krijgt boven Alexei Koşelev.

Op het middenveld keert Mats Seuntjens terug, terwijl er ook plek is voor de vaste waarden Tesfaldet Tekie en aanvoerder Jorrit Smeets. Fortuna zal met drie aanvallers spelen. Sebastian Polter is het aanspeelpunt, met daar omheen Zian Flemming en Emil Hansson.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? We herkennen er twee. Bryan Linssen doorliep Fortuna’s jeugdopleiding en speelde veertien duels in het eerste elftal, voordat een dreigend faillissement hem in 2009 noopte andere oorden op te zoeken. Mark Diemers speelde de afgelopen twee seizoenen 67 duels voor Fortuna, hetgeen hem een mooie transfer naar Feyenoord opleverde.

Laatste thuisoverwinning op Feyenoord? 6 Oktober 2019. Vorig seizoen had Fortuna ook drie punten na acht duels en ook toen kwam Feyenoord op bezoek. Het werd een kentering in het seizoen. Fortuna won namelijk met 4-2, via treffers van Amadou Ciss (tweemaal), Cian Harries en Bassala Sambou. Alle drie ondertussen al dan niet tijdelijk vertrokken.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Feyenoord: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-G-V

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter. Higler bivakkeert op plek zeventien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. De man floot dus (te) vaak in ons nadeel. VAR Stan Teuben is erg onervaren. Hij floot slechts een duel ooit van Fortuna Sittard.

Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Polter, Flemming en Hansson.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit.