Ook zonder Kevin Hofland aan het roer maakt Fortuna bitter weinig paraat. En dat terwijl het net als twee weken geleden tegen PEC behoorlijk meezit in het begin. Al na dertig seconden komen we op voorsprong en ruim tien minuten later krijgt Feyenoord een rode kaart. Maar ook nu raken we de controle over de wedstrijd langzamerhand kwijt. Feyenoord stelt nog voor de rust orde op zaken, komt in de tweede helft amper in de problemen en brengt in blessuretijd met een penalty de eindstand op 1-3. Geen goed begin voor interim-coach Sjors Ultee.

22 november 2020

Fortuna ploetert voort

Fortuna Sittard 1 Feyenoord 3

Doelpuntenmakers: 1. Flemming 1-0, 34. Senesi 1-1, 45. Berghuis 1-2, 90. Berghuis 1-3.
Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen, Cox; Hansson (62. Semedo (71. Moutoussamy)), Tekie (81. Dianessy), Smeets, Seuntjens; Flemming, Polter.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): Flemming, Seuntjens

Fortuna heeft een paar rumoerige weken achter de rug wanneer er op zondagmiddag om half drie afgetrapt wordt tegen Feyenoord. Het tijdstip van half drie is op deze regenachtige herfstdag overigens het enige dat lijkt op een terugkeer naar vroeger. Toeschouwers zijn nog steeds niet welkom, dus ook deze wedstrijden wordt gespeeld in een leeg stadion. En ik ga bij gebrek aan beter maar weer voor de televisie zitten.

De onrust in Sittard speelde al langer dan twee weken, maar bereikte een hoogtepunt na het zoveelste teleurstellende optreden in het nog jonge seizoen, dit keer thuis tegen PEC Zwolle. Voor clubeigenaar Isitan Gün was daarmee de maat vol. Hij had er geen vertrouwen meer in dat Kevin Hofland het tij zou kunnen keten. Daar valt wat voor te zeggen, want Fortuna speelt en presteert al bijna twee jaar ondermaats. Maar het roept onvermijdelijk ook de vraag op waarom Gün in het voorjaar wel vertrouwen had in Hofland en hem voor dit seizoen aanstelde als hoofdcoach (een functie die Hofland daarvoor niet officieel, maar wel officieus bekleedde).

Higler is er klaar voor

De hele gang van zaken roept al dan niet terecht het beeld op van Fortuna als een club waar het lastig werken is. Dat maakt de zoektocht naar een goede opvolger er niet gemakkelijker op. Tot die opvolger gevonden is, functioneert Sjors Ultee als interim-coach. Formeel bekleedt hij daarmee dezelfde functie als afgelopen seizoen, namelijk die van hoofdtrainer. In de praktijk betekent het waarschijnlijk dat Ultee voor het eerst in zijn loopbaan echt de eindverantwoordelijkheid draagt voor de opstelling, de tactiek en uiteindelijk het resultaat. Niet dat hij daarvan wakker ligt. In een interview met De Limburger ziet hij zichzelf ook wel permanent als hoofdtrainer aan de gang gaan.

Daarmee wordt de wedstrijd tegen Feyenoord voor hem dus meteen een proeve van bekwaamheid. De hand van Ultee is daarbij vooral te zien in de speelwijze. Hij kiest voor een 4-4-2-formatie. Op doel staat Yanick van Osch. De verdediging wordt gevormd door Martin Angha, Ben Rienstra, Roel Janssen en George Cox. Tesfaldet Tekie en Jorrit Smeets vormen het hart van het middenveld, Emil Hansson en Mats Seuntjens spelen op de rechter- en linkervleugel. Voorin staan Zian Flemming en Sebastian Polter.

Sjokken en sjotten

Fortuna kent een droomstart. Direct na de aftrap door Feyenoord wordt de bal veroverd en naar voren gespeeld. Via een verdediger komt de bal terecht bij Polter. Die legt breed op Tekie. Tekie ziet dat Flemming tussen de centrale verdediger en de linksback helemaal vrij staat en speelt hem in de diepte aan. Flemming heeft de goede loopactie: hij trekt iets naar buiten en creëert daarmee ruimte voor een schot dat Marsman kansloos laat. De bal rolt in de verre hoek tegen het net: 1ste minuut, 1-0.

Marsman is kansloos…

… op het schot van Flemming…

Feyenoord probeert direct wat terug te doen. Jørgensen kan van dichtbij op doel schieten, nadat Bryan Linssen de bal voor het doel heeft gekopt. Maar Van Osch brengt met een goede reflex redding. Een paar minuten later geeft Angha opnieuw teveel ruimte aan Linssen. Die kopt de bal nu van buiten de zestien voor het doel. De inzet van Kökcü gaat naast. Aan de andere kant is Flemming gevaarlijk, wanneer hij een diepe bal van Rienstra in één keer uit de lucht pakt. Het schot is niet hard, maar verrast Marsman wel. Die laat de bal los, maar Polter komt net te laat voor de rebound.

Flemming ziet even later geel na een te felle tackle op Kökcü. Kökcü zelf doet er een minuut later nog een schepje bovenop. Hij wilt voor de bal gaan, maar is te laat en plant zijn voet vol op het scheenbeen van Janssen. Scheidsrechter Higler geeft meteen rood. Met elf tegen tien is Fortuna vijf minuten later dichtbij een grotere voorsprong. Seuntjens besluit vanaf een meter of dertig uit te halen. Marsman krijgt nog net zijn vingertoppen tegen de bal, die daardoor op de lat eindigt. Na een klein half uur krijgt Fortuna nog een grote kans. De naar links uitgeweken Hansson geeft een mooie, lichtjes draaiende voorzet. De kans is echter niet besteed aan Polter, die een meter of zes voor het doel helemaal vrij staat, maar de bal mist. En ook Seuntjens weet de bal bij de tweede paal niet te raken.

..maar heeft nog net antwoord op het schot van Seuntjens

Maar dat is meteen het laatste wapenfeit van Fortuna in de eerste helft. Na een minuut of twintig heeft Feyenoord het initiatief namelijk steeds meer overgenomen. Fortuna speelt te passief en maakt geen moment de indruk met een man meer te voetballen. Sterker nog, zelfs met maar twee middenvelders is Feyenoord ons gemakkelijk de baas op het middenveld. Tot grote kansen leidt het allemaal niet, maar met zo weinig controle over het verloop van de wedstrijd brengen we onszelf net als tegen PEC toch weer in de problemen.

Tien minuten voor rust heeft Feyenoord bij een vrije trap al zijn lange mannen naar voren gestuurd. Fortuna lijkt de bal uit te verdedigen, maar dat lukt niet meteen. Een kopbal van Rienstra belandt voor de voeten van de net aan zijn terugtocht begonnen Senesi. Die wipt de bal op en jast hem vervolgens kansloos voor Van Osch snoeihard in de rechterbovenhoek: 34ste minuut, 1-1.

Weer een moeizame middag voor Smeets

In het vervolg van de eerste helft wordt het er allemaal niet beter op. Er sluipt steeds meer angst in ons spel, Feyenoord is nu duidelijk de bovenliggende partij. En het lukt ons ook niet om zonder verdere kleerscheuren de rust te halen. In blessuretijd laat Angha zich op de rand van het strafschopgebied opnieuw aftroeven. Hij probeert de situatie te redden door de bal voor de aan een passeeractie begonnen Linssen weg te koppen. Maar daarbij raakt hij Linssen, die gretig tegen de grond gaat. Veel stelt het allemaal niet voor, maar zeker sinds de komst van de VAR is het geringste contact in het strafschopgebied al aanleiding voor een penalty. Zo ook deze keer. Berghuis schiet rustig binnen: 45ste minuut, 1-2.

In de tweede helft zien we ander spelbeeld. Feyenoord laat zichzelf terugzakken tot het eigen penaltygebied, Fortuna mag proberen een gat in de defensie te vinden. Daar slagen we helaas niet in. Fortuna heeft geen idee hoe de Rotterdamse muur te slechten en naarmate de tijd verstrijkt neemt de machteloosheid pijnlijke vormen aan. Ook de wissels sorteren geen enkel effect. Lisandro Semedo, ingevallen voor Hansson, moet na tien minuten met een open wond aan zijn voet weer van het veld af. Samuel Moutoussamy en Djibril Dianessy doen louter voor spek en bonen mee.

George Cox tegen Mark Diemers

Het aantal kansen blijft dus zeer beperkt. George Cox geeft een keer een goede voorzet van links, maar de inzet van Polter gaat recht op Marsman af. Seuntjens legt de bal daarna klaar voor Flemming, maar diens schot in de korte hoek eindigt op de vuisten van Marsman. Cox probeert het ook nog een keer met een schot op doel. Dat lijkt ver voorlangs te gaan, maar de bal gaat dankzij het been van Botteghin toch nog gevaarlijk naar het doel. Maar uiteindelijk rolt de bal naast. Verder zien we nog een kopbal van Polter en een schot van Flemming. Daar moeten we het mee doen en dat is natuurlijk veel te weinig om aanspraak te maken op een punt.

De laatste minuten van de wedstrijd lijkt de ploeg de moed opgegeven te hebben. Feyenoord verzuimt de counter in een man-meer-situatie de zaak te beslissen. Maar in blessuretijd komen we de tegenstander maar weer eens te hulp. Berghuis dribbelt na een korte corner met de bal het penaltygebied in. Hij passeert Seuntjens, die verder geen enkele tegenstand biedt. Vervolgens haalt Smeets hem op de achterlijn onderuit. Een volstrekt onnodige overtreding, die ongetwijfeld voortkomt uit frustratie. Ook de tweede strafschop schiet Berghuis feilloos in: 90ste minuut, 1-3.