Trainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het uitduel bij Feyenoord (aftrap: 12.15uur) beschikken over een fitte spelersgroep. Dat betekent dat George Cox hersteld is van een teenblessure, die hem aan de zijlijn hield in het laatste duel thuis tegen FC Utrecht. Alexei Koşelev is daadwerkelijk vertrokken naar Japan en dus niet langer beschikbaar. De internationals Dimitris Emmanouilidis, Arian Kastrati en Lisandro Semedo zijn teruggekeerd in Sittard.

De laatste plaatste zich met Kaapverdië voor de Afrika Cup, maar heeft er wel een hele reis opzitten. Eerst van Sittard naar Kaapverdië (vogelvlucht: 4790km), dan door naar Mozambique (vogelvlucht: 7580km) en vandaar terug naar Sittard (vogelvlucht: 8948km). En dat is dus vogelvlucht; niet het daadwerkelijke aantal kilometers. Het is dus nog maar de vraag in wat voor staat hij is teruggekeerd in Sittard.

Tegenstander Feyenoord gaat het seizoen zonder tastbare prijs eindigen. Het enige wat resteert is de strijd om Europees voetbal, maar na de uitschakeling in het bekertoernooi in Heerenveen pakte Feyenoord slechts zeven punten uit zes competitieduels, waardoor plek vijf of—via een sterke eindspurt—wellicht plek vier het hoogsthaalbare is. Een coronagolfje dat onlangs is aangespoeld in Rotterdam-Zuid maakt dat er niet makkelijker op. Feyenoord mist morgen minstens vijf selectiespelers als gevolg van de pandemie.

Sjors Ultee heeft in Sittard rustig kunnen toewerken naar het duel met Feyenoord. Zelfs de gebruikelijke jaarlijkse deining na het opzeggen van aflopende contracten bleef uit, omdat er geen verrassingen waren. Fortuna heeft nog drie uitduels de kans het clubrecord gewonnen ‘uitduels in de eredivisie’ aan te scherpen. Te beginnen bij Feyenoord.

Dat zal niet makkelijk worden, want Fortuna won dit seizoen nog niet van een ploeg uit de huidige top acht (twee gelijke spelen en tien nederlagen). Wil Fortuna nog strijden voor de playoffs voor Europees voetbal, dan zal Fortuna ook enkele van die duels moeten winnen, want er volgen er nog vier (Feyenoord, FC Twente, AZ en Vitesse) in het restant van het seizoen. Aan Ultee de taak een list te verzinnen. Iets wat hem doorgaans wel toevertrouwd is.

Het duel tegen Feyenoord krijgt overigens een feestelijk tintje voor Ultee, want het wordt zijn vijftigste duel als (interim) hoofdtrainer van Fortuna Sittard. Het lijkt uitgesloten dat Ultee zijn basisopstelling overhoop gaat gooien. Daar is geen reden toe. De enige verandering die we verwachten is de terugkeer van George Cox in de basis op de linksbackpositie. Dat zal ten koste gaan van de basisplek van Lazaros Rota. Mickaël Tirpan keert terug naar de rechtsachterpositie. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra aan de aftrap net als Tesfaldet Tekie. Zian Flemming zorgt voor de aanvallende ondersteuning. Die aanval zal normaliter bestaan uit Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Mats Seuntjens. Echter, er staat een klein vraagteken achter de naam van globetrotter Lisandro Semedo. Mocht Ultee geen risico’s willen nemen met Semedo, dan zijn Emil Hansson, Thibaud Verlinden en Dimitris Emmanouilidis de alternatieven.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? We herkennen er twee: Mark Diemers en Bryan Linssen. De eerste speelde de afgelopen twee seizoen bij Fortuna. De laatste begon zijn profcarrière bij Fortuna.

Laatste uitoverwinning bij Feyenoord? 16 December 2018. Lars Hutten en Ahmed el Messaoudi scoorden elk eenmaal in een prachtige 0-2 overwinning in De Kuip. Een volle Kuip wel te verstaan. Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden….

Laatste vijf competitieduels uit bij Feyenoord: V-W-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-W

Er is wat onduidelijkheid over wie de KNVB heeft aangesteld als scheidsrechter. Eerder deze week was het Jeroen Manschot, het nummer elf in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’: een neutral scheidsrechter. Ondertussen lijkt de KNVB een wijziging door te hebben gevoerd en zijn we opgescheept met Allard Lindhout. Wij hebben weinig vertrouwen in deze man, want hij staat laatste in de lijst. Christiaan Bax is VAR. Hij staat twaalfde in de lijst: keurig in de middenmoot.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo (Hansson?), Polter en Seuntjens

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN2 zendt het duel live uit.