Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag in het thuisduel tegen FC Twente (aftrap: 16.45uur) vanwege blessureleed geen beroep doen op Wessel Dammers, Djibril Dianessy, Vitalie Damașcan en Álex Carbonell. Jorrit Smeets is hersteld van de blessure die hem in het vorige duel uit bij SC Heerenveen aan de kant hield. Martin Angha en Clint Essers moesten de afgelopen week trainingen laten schieten vanwege licht blessureleed, maar lijken toch wedstrijdfit. Ultee kan ook beschikken over de nieuwelingen Leandro Fernandes, George Cox en Tesfaldet Tekie.

Ultee heeft twee weken de tijd gehad om te smeden aan het elftal dat Fortuna in de eredivisie moet houden. Dat moest hij overigens doen zonder de internationals Patrik Raitanen, Rasmus Karjalainen en Alexei Koselev en de bovengenoemde geblesseerde spelers, maar verder was iedereen present.

We verwachten in de achterhoede geen wijzigingen. Dus Alexei Koşelev verdedigt het doel, met daarvoor een viermansachterhoede. Clint Essers speelt als rechtsback (als hij toch niet fit is, speelt Felix Passlack op zijn positie). Centraal in de verdediging spelen Branislav Niňaj en Martin Angha (als hij niet fit is, speelt Grégoire Amiot op zijn positie) en aanvoerder Mica Pinto op de linksbackpositie.

Op het middenveld verwachten we zeker Jorrit Smeets en Mark Diemers aan de aftrap. Datzelfde geldt voor Felix Passlack, tenzij hij moet uithelpen op de rechtsbackpositie. George Cox en Tesfaldet Tekie strijden om de vierde plek op het middenveld, met dien verstande dat beiden spelen op het middenveld als Passlack in de verdediging moet uithelpen. Tekie is van nature een middenvelder; Cox een linksback, met wie Ultee experimenteert op het middenveld (als linkshalf). Cox daarentegen traint twee weken mee; Tekie krap een week. Dat is de afweging. De afsluitende training vond plaats achter gesloten deuren; wij gokken op Cox.

De voorhoede bestaat uit twee spelers: Bassala Sambou en Amadou Ciss.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? De enige persoon die we herkennen is Paul van der Kraan, die tegenwoodig algemeen directeur is bij FC Twente.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen FC Twente? 13 April 2002. Alhoewel dat een eeuwigheid geleden is, is dat tevens de laatste maal dat we FC Twente in competitieverband troffen. Via treffers van Ronald Hamming en Dennis Gerritsen won Fortuna (dat zes dagen later alsnog zou degraderen) van FC Twente (Fortuna Sittard 2 FC Twente 0). De spelers van Twente moesten zich de dag erna melden voor een straftraining vanwege de geleverde wanprestatie, want verliezen van Fortuna werd onmogelijk geacht. Zo diep waren wij dat seizoen gezonken.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Twente: W-V-G-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? G-V-G-V-..

Scheidsrechter Dennis Higler staat op plek zeventien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Dat is niet veel soeps. VAR Allard Lindhout staat negentiende in dezelfde lijst. Daar worden we ook niet vrolijk van.

Opstelling: Koşelev; Essers (Passlack), Niňaj, Angha (Amiot), Pinto; Passlack (Tekie), Smeets, Cox, Diemers; Sambou en Ciss.