Na het eerste competitievrije weekend van het seizoen wilt Fortuna thuis tegen FC Twente de eerste overwinning van het seizoen te behalen. Maar die missie loopt uit op een mislukking. Het elftal begint veel te slap en slordig aan de wedstrijd en ziet zich halverwege de eerste helft geconfronteerd met een 0-2 achterstand. Amechtige pogingen om terug in de wedstrijd te komen, lopen op niets uit. Zelfs na een rode kaart voor Twente blijven de echte kansen spaarzaam. Uiteindelijk lopen we tegen een verdiende 2-3 nederlaag aan. Met slechts twee punten uit vijf wedstrijden en twee moeilijke uitwedstrijden voor de boeg kunnen we alleen maar spreken van een mislukte seizoensstart. Grote vraag is of de technische staf in staat is het tij in te keren.


15 september 2019

Matig Fortuna gaat thuis opnieuw onderuit

Fortuna Sittard 2 FC Twente 3

Doelpuntenmakers: 16. Nakamura 0-1, 24. Espinosa 0-2, 66. Aboerjania 0-3, 78. Vuckic (eigen goal) 1-3, 90. Ciss 2-3.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Niňaj (61. Karjalainen), Angha, Pinto; Ugur (46. Essers), Smeets, Diemers, Cox (71. Zeka); Ciss, Sambou.
Toeschouwers: 7.377.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Essers.
Rood (Fortuna): Pinto.

Na het zwaarbevochten gelijkspel in Heerenveen, waarmee een einde kwam aan een dramatische reeks nederlagen buitenshuis, heeft Fortuna twee weken de tijd gehad om zich voor te bereiden op de vijfde wedstrijd van het seizoen. De goed gestarte promovendus FC Twente komt deze zondagmiddag op bezoek. Hoewel de zomervakantie inmiddels al lang en breed achter ons ligt en het weer prima is, zijn de tribunes ook vandaag weer niet overdadig gevuld. De teller blijft staan op 7.377 toeschouwers. Daarbij baart vooral de matige bezetting van de hoofdtribune zorgen. Het blijft kennelijk moeilijk om sponsors te vinden, terwijl dat toch een noodzaak is om op langere termijn als club te groeien.

TGV verscheen wel op de afspraak

Sinds de wedstrijd tegen Heerenveen heeft Fortuna nog drie nieuwe spelers gecontracteerd. Op transfer deadline day tekenden centrale middenvelder Leandro Fernandes en linksback George Cox. Cox is daarmee na Grégorie Amiot en Cian Harries de derde linksbenige verdediger die aan het elftal is toegevoegd. En dan tellen we de in allerijl aangetrokken Martin Angha, rechtsbenig, maar gehaald om links in het centrum te verdedigen, niet eens mee. Aan het begin van deze week tekende Tesfaldet Tekie ook nog eens contract voor meerdere seizoenen. De eenmalig Zweeds international is defensieve middenvelder. Daarmee komt het aantal aangetrokken middenvelders dat bij voorkeur in de as speelt op vier. Middenvelders die zich meer op flank thuis voelen, hebben we eigenlijk niet in de selectie. Dat zou geen probleem zijn, als we voorin over echte buitenspelers zouden beschikken. De buitenspelers die we hadden, zijn vertrokken of verhuurd. En de drie aangetrokken aanvallers komen beter tot hun recht als centrale spits of in een tweespitsensysteem.

Niemand kan nog met droge ogen beweren dat Fortuna de afgelopen zomer een verstandig spelersbeleid heeft gevoerd. Van buitenaf is het moeilijk te beoordelen wat daar de oorzaken van zijn geweest en wie daarvoor verantwoordelijk moeten worden gehouden. Duidelijk is wel dat de club niet op deze manier kan doorgaan. Succes op het veld valt of staat voor een club met weinig middelen bij een doordacht beleid, waarbij gerichte versterkingen worden gezocht die passen bij de speelwijze die de technische staf voorstaat.

Ha, fijn, Higler…

Van de drie nieuw gecontracteerde spelers begint alleen George Cox meteen in de basis. Cox, gehaald als stand-in voor linksback Michael Pinto, moet als linkshalf het gat opvullen dat de afgelopen transferperiode heeft nagelaten. Adnan Ugur, die dat gat al eerder heeft moeten opvullen, wordt deze keer als rechtshalf voor de leeuwen geworpen. Felix Passlack zakt een linie terug naar rechtsback. Clint Essers verhuist naar de bank. De tegen Heerenveen geblesseerd uitgevallen Vitalie Damashkan ontbreekt; voorin moeten Bassala Sambou en Amadou Ciss het zien te rooien. Verder zien we geen verrassingen in de opstelling.

Nadat FC Twente heeft afgetrapt, duurt het lang voordat de wedstrijd echt op gang komt. Fortuna begint erg afwachtend en laat het initiatief aan de Tukkers. Die zijn wel veel op onze helft te vinden, maar weten niet echt gevaarlijk te worden. Sterker nog, het eerste kansje is voor ons. Passlack schiet na zes minuten voorlangs na een door Cox en Sambou opgezette aanval. Maar daar blijft het ook bij. Ons tempo ligt te laag om het de tegenstander op de counter moeilijk te maken.

Hoe goed is de timing van Sambou?

Tegelijkertijd zitten we Twente ook niet fel op de huid. En daarvoor betalen we na een kwartier de prijs. Na een diepe bal door het centrum ontsnapt Nakamura met een slimme loopactie aan Passlack en aan Branislav Ninaj. Aleksei Koshelev besluit uit zijn doel te komen, maar is te laat. Nakamura tikt de bal behendig langs hem in de verre hoek: 16e minuut, 0-1.

We proberen snel wat terug te doen. Amadou Ciss kopt een dieptepass door in de loop van Mark Diemers. Diemers gaat het strafschopgebied in en schiet dan in de korte hoek. Keeper Drommel redt ten koste van een corner. Het is een teken van leven, maar niet meer dan dat. En niet veel later brengen we onszelf door geknoei nog verder in de problemen. Na een corner van Twente proberen we vanaf rechts uit te verdedigen. Ugur rukt een behoorlijk eind op maar lijdt dan kostbaar balverlies. Espinosa krijgt de bal aangespeeld en wordt niet onder druk gezet door Passlack. Hij trekt naar binnen, wordt ook vanuit het centrum niet opgevangen en schiet de bal vervolgens van twintig meter prachtig, maar ongehinderd in de verre hoek: 23ste minuut, 0-2.

Diemers is veel aan de bal, maar doet er lang niet altijd iets goeds mee

Vijf minuten later dreigt het nog erger te worden. Na balverlies op het middenveld mag Nakamura oprukken naar het strafschopgebied. Hij staat op het punt om naar binnen te trekken en op doel te schieten, wanneer Ninaj hem een zetje geeft. Higler vindt het te weinig om een strafschop te geven. Het laatste kwartier van de eerste helft komt Fortuna iets beter in de wedstrijd. Sambou en Ciss proberen het met afstandsschoten, maar die leveren uiteindelijk weinig gevaar op. Aan de andere kant is Twente op de counter wel gevaarlijk. Nakamura brengt Espinosa in stelling. Diens schot wordt op het laatste moment gekraakt en daarna gaat de bal in de kluts via het lichaam van Nakamura naast.

We stevenen intussen op de rust af. Fortuna bouwt nog eens op. De pass van Ninaj op Passlack is net iets te kort. Nakamura grijpt zijn kans en gaat met een vliegende tackle naar de bal. Die raakt hij weliswaar, maar hij neemt ook Passlack mee. Higler lijkt in eerste instantie niet eens te fluiten voor vrije trap, maar gaat op verzoek van de VAR toch nog eens naar de situatie kijken. Wanneer hij uitgekeken is, geeft hij Nakamura rood.

Rood voor Nakamura

We waren tot nu toe volstrekt machteloos, maar met elf tegen tien kan het er ineens heel anders utizien. Nog voor rust breekt Pinto door op links. Zijn voorzet lijkt nergens op uit te lopen, totdat de bal bij Diemers terechtkomt. Die staat met de rug naar het doel. Hij draait en laat daarna een venijnig schot los. Dat eindigt onder de lat, maar helaas net op de plek waar de doelman staat. Die ranselt de bal weg.

We gaan dus rusten met 0-2, maar dankzij de rode kaart voor Twente is de situatie minder uitzichtsloos dan gevreesd. Na rust blijft Ugur aan de kant. Passlack schuift door naar het middenveld, Essers wordt rechtsback. Fortuna zet een offensief op en creëert de nodige druk, maar het ontbreekt aan tempo en inventiviteit. Het duurt lang voordat we een echte kans krijgen. Tien minuten na rust geeft Essers een voorzet. Cox kopt de bal van links terug de doelmond in. Via een verdediger komt de bal voor de voeten van Diemers. Die schiet hard en laag in de rechterhoek, maar Drommel brengt met een knappe reflex redding.

En ook Smeets is al eens beter voor de dag gekomen

Na een kwartier komt Rasmus Karjalainen in de ploeg voor Ninaj. Diens positie wordt overgenomen door Essers. Een merkwaardige wissel. Waarom niet meteen Karjalainen voor Ugur gebracht? Dan had de verdediging de rest van de wedstrijd in zijn sterkst mogelijke formatie kunnen blijven spelen (al vervult ook Ninaj vandaag geen glansrol). Karjalainen begint zijn invalbeurt overigens niet erg gelukkig. Hij staat vijf minuten in het veld wanneer hij aan een solo begint en zich net over de middenlijn vastloopt. Twente slaat meteen toe met een snelle counter. Espinosa wordt de diepte in gestuurd, schudt Angha van zich af en schiet over de grond langs Koshelev. Die krijgt nog een hand tegen de bal, maar in de rebound is Aburjania sneller dan Essers: 66ste minuut, 0-3.

Daarmee is de afgang compleet. Al probeert Fortuna, met Agim Zeka voor Cox, wel nog wat terug te doen. Heel even lijkt de 1-3 op het bord te komen, wanneer Sambou een door Drommel losgelaten bal binnen tikt, maar dat doelpunt wordt afgefloten voor buitenspel. Een aantal minuten later is het toch raak. Karjalainen zet een combinatie op met Passlack, haalt de achterlijn en geeft een goede voorzet. De bal wordt door Twente al dan niet met de hand weggewerkt uit het doelgebied. Karjalainen zet nog eens voor, Sambou gooit een omhaal uit de hoge hoed. Hij mist de bal volkomen, maar zet met zijn kunststukje wel Vuckic op het verkeerde been. Die ziet de bal via zijn schouder in het doel verdwijnen: 78ste minuut, 1-3.

Geen punten van de jury voor Sambou

Twaalf minuten plus extra tijd: alles is nog mogelijk! Helaas… Veel vuur zit er niet meer in ons spel. En wanneer Pinto zes minuten voor tijd met een foute breedtepass een counter van Twente op gang helpt en vervolgens zelf de meubelen moet zien te redden door obstructie te plegen, zit het er helemaal op. Pinto druipt met rood wegens het ontnemen van een scoringskans af, Fortuna legt het moede hoofd in de schoot.

Ciss op weg naar zijn eerste salto in het geel en groen

Heel Fortuna? Nee, Amadou Ciss blijft geloven in een goede afloop. En in derde minuut van de toegevoegde tijd kopt hij een bal door op Sambou en rent daarna het strafschopgebied in. Sambou speelt de keeper uit. maar staat niet goed voor de goal. Hij kapt en legt breed op Ciss. Die neemt de bal met ongekende behendigheid aan en maakt een kapbeweging. Daarna schiet hij de bal over de doellijn. Even staat hij stil. Dan zet hij in voor een voor de gemiddelde voetbalsupporter onnavolgbare turnoefening die hij tot in perfectie uitvoert: 90ste minuut, 14,8 punten van de jury.

Bepaalde types zullen waarschijnlijk vol afschuw en ongeloof naar zo’n actie gekeken hebben. Zelf ben ik meer geneigd er een door God gegeven moment van inspiratie in te zien. Maar waarschijnlijk kunnen we de actie van Amadou Ciss maar het beste beschrijven als lachwekkend en niet al te slim.

Teleurgesteld en moegestreden

We gaan dus met een 2-3 nederlaag het stadion uit. En met de wetenschap dat het een heel zwaar seizoen gaat worden. Fortuna heeft te maken met een onevenwichtige selectie, waarin van vrijwel alle spelers meer gevraagd wordt dan ze op dit moment kunnen brengen. De leden van de technische staf zien zich daardoor geconfronteerd met een situatie die ze nog niet eerder in hun loopbaan tegengekomen zijn. Dat is ene hard leerschool en het is maar de vraag of ze daar tegen opgewassen zijn.