Na een bemoedigende eerste helft waarin Fortuna bij fases de bovenliggende partij was, leek de tweede helft op niks. Natuurlijk, er werd veelvuldig gewisseld, maar je mag je niet zo laten aftroeven door ‘Jong FC Twente’. En dat juist in een periode waarin de kaarten nog niet geschud zijn en elk selectielid keihard zou moeten knokken voor een basisplaats… 


10 augustus 2020

Teleurstellend verlies

FC Twente 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 49. Aburjania 1-0, 57. Rots 2-0, 76. Angha 2-1.
Opstelling: Koșelev; Rota, Janssen (46. Amiot), Niňaj (46. Angha), Cox (46. Essers (62. El Ablak)); Tekie, Smeets (81. Bas Breukers), Swinnen (62. Ioannidis), Karjalainen (46. Dianessy); Sambou (70. Karjalainen), Hansson (70. Donkor).
Toeschouwers: 3.000
Scheidsrechter: J. Kamphuis
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): –

Na winst op RKSV Bekkerveld (9-1) en samenwerkingspartner FC Dordrecht (2-1) staat vanavond de volgende krachtproef op de agenda. Niet de minste tegenstander wordt vanavond bekampt, want in de Enschedese Grolsch Veste staat FC Twente klaar.

Het wordt alweer het derde duel op rij dat niet één van de redactieleden lijfelijk bij de wedstrijd aanwezig is. Een unicum! Vanwege de Covid-19 maatregelen zijn Fortuna-supporters niet welkom, alhoewel Enschedese fans gewoon een kaartje kunnen kopen. Maar wel naar het Twentsche Land afreizen zou een slordige, laconieke en asociale manier van omgaan met de maatregelen zijn, om maar eens de woorden van één van ‘s lands meest vooraanstaande politici te gebruiken. En dus blijven we thuis. En kijken we in groepsverband naar een wedstrijd, dan houden we anderhalve meter afstand en dragen eventueel een mondkapje.

Nog maar net bijgekomen van alle commotie die de presentatie van de wedstrijdshirt teweeg bracht schakelen we om 18.45 uur de televisie aan. Om alle voetbalfans ten tijde van de pandemie tegemoet te komen (en vooral over te halen een abonnement te nemen) zendt Fox Sports het duel live uit. Een mooie geste derhalve, al moeten we ook wedstrijden op de koop toenemen die gepland worden op onchristelijke en volstrekt ridicule tijdstippen, zoals op dinsdagmiddag. Maar soit, zo lang het geld lekker is, hoor je de clubs niet.


Nooit meer naar voetbal op tv kijken stopt ‘het moderne voetbal’

Ten opzichte van het duel tegen FC Dordrecht is er aan de zijde van Fortuna nauwelijks iets gewijzigd. De supporters blijven vooralsnog flink op hun honger zitten voor wat betreft nieuwe spelers, maar hoe die vork in haar steel zit, dat heeft Technsich Manager Sjors Ultee recent uitgelegd in ons regionale dagblad.

FC Twente daarentegen heeft al enkele nieuwe gezichten aan de selectie kunnen toevoegen, waar onder voormalig linkerspits in geel/groen Lazaros Lamprou. Zijn komst zorgde voor een flink aantal beteuterde gezichten onder de Sittardse fanschare, maar denken dat zulke spelers momenteel haalbaar zijn is niet reëel. En daarom oen we het vanavond gewoon met Alexei Koșelev in doel met vóór hem Lazaros Rota, Roel Janssen, Branislav Niňaj en George Cox in Fortuna’s back four.

Op het middenveld spelen centraal Tesfaldet Tekie en kapitein Jorrit Smeets. Zij worden geflankeerd door Emil Hansson op links en testspeler Tibeau Swinnen op rechts. Rasmus Karjalainen speelt als valse rechtsbuiten en Bassala Sambou loopt in de spits.

Het duel dat onder leiding staat van Jochem Kamphuis start 10 minuten later. Fortuna wilt eerst de uitkomst van de testresultaten van FC Twente inzien vooraleer aan de wedstrijd wordt begonnen. Fair enough.

De Grolsch Veste biedt plaats aan 30.000 toeschouwers, maar vanwege de gekende beperkingen is de capaciteit vandaag gemaximeerd tot 8.000. Maar ook die toeschouwers zitten er niet. Daar hadden in theorie best wat Fortuna-supporters bij gepast…


De puntjes worden op de i gezet

Vanwege de torenhoge temperaturen start de wedstrijd enigszins mat en het duurt even voordat er echt iets gebeurt. Na een sprintduel tussen George Cox en Lazaros Lamprou komt de bal bij Casper Staring terecht. De back slingert de bal voor doel, maar die is een prooi voor Alexei Koșelev. Goed te zien dat onze sluitpost minuten krijgt, want het is voor hem de eerste keer dat hij dit seizoen in actie komt.


Roel Janssen past zich moeiteloos aan

Een vrijwel identieke situatie doet zich voor aan de andere kant als George Cox goed doorgaat over links en de bal op tijd doorspeelt naar Emil Hansson. De frêle buitenspeler kapt, zet de bal goed voor, maar Bassala Sambou kan zijn hoofd niet tegen de bal zetten.

Daarna nemen de Tukkers weer over en zijn gevaarlijk via Václav Černý. Cox heeft er zijn handen aan vol en kan niet voorkomen dat zijn voorzet bij Wout Brama uitkomt. De Twentse tegenhanger van Jorrit Smeets neemt de bal op zijn slof, maar de bal treft geen doel en eindigt in de tribune.

Vervolgens neemt Fortuna de wedstrijd stevig in handen en drukt FC Twente flink terug. Onder aanvoering van Smeets wordt het middenveld teruggewonnen en is keer op keer gevaarlijk via Hansson.


Emil Hansson is bij vlagen een woelwater

Na een kwartier levert hij de bal in bij Rota die een prima voorzet geeft, Sambou heeft het in de gaten, maar komt ook hier juist tekort. Daarmee is de koek nog niet op, want een fractie later zet Smeets Rasmus Karjalainen vrij voor doelman Joël Drommel. De Fin neemt de bal goed aan, maar is juist te langzaam in de afwerking, waardoor Drommel de bal kan keren.

Maar de Tukkers helpen ook wel mee als Drommel een bal te laconiek uitverdedigt en tegen het hoofd van Karjalainen speelt. Hij kopt de bal richting Sambou, maar de spits loopt buitenspel, waardoor de aanval op niks uitdraait.

Na een klein half uur geraakt FC Twente bijna aan een voorsprong. Vanaf links wordt de bal voor doel gebracht, maar Branislav Niňaj is te laat en Jorrit Smeets mist de bal. Gelukkig let Koșelev goed op en klemt de bal.


Het is plots warm voor het doel van Koșelev

Niet veel later veert het stadion op als een lange bal Bassala Sambou bereikt. Sambou zet zijn schouder erin, controleert de bal, loopt iets door richting Drommel en trapt de bal in het net! Maar terwijl het thuispubliek morrend gaat zitten, keurt Kamphuis de goal af. Blijkbaar heeft Sambou iets onoirsbaars uitgespookt, want het blijft 0-0.


Niňaj haet doosj

Na de drinkpauze gaat Fortuna eigenlijk door met hetgeen het deed: ver van het doel af verdedigen, druk zetten en de wedstrijd controleren. Het krijgt zelfs nog een kans als Hansson Sambou aanspeelt die wegdraait van zijn tegenstander en op doel trapt.


Bassala Sambou was aanwezig tijdens de eerste helft

Minder goed vergaat het Jorrit Smeets. Tijdens een dribbel stapt Xandro Schenk vervelend uit en geeft Smeets een schouderzwaai. Smeets zakt ineen en moet met behulp van de Fortuna’s verzorger overeind worden geholpen.


Jorrit Smeets speelt een uitstekende eerste helft

Vlak voor rust komt de thuisploeg bijna op voorsprong. Van dichtbij neemt Václav Černý onze doelman onder vuur die de bal op de paal kan tikken. In het vervolg van de aanval staat Alexander Jeremejeff buitenspel, dus wat er ook gebeurt, dat is van geen belang.

Tijdens de rust wisselt Ron Jans zijn hele ploeg, op één speler na. Ook Kevin Hofland wisselt, maar dan met name zijn achterhoede. Zo is Clint Essers de nieuwe rechtsback, verhuist Lazaros Rota naar links en vormen Martin Angha en Grégoire Amiot het centrale duo.


De twee ‘Lazarossen’ in actie

Na rust blijkt dat Fortuna met het inbrengen van het nieuwe centrale duo een flinke veer heeft moeten laten. Als Daan Rots achter een lange bal aansprint gaat Angha aan zijn nek hangen en laat pas los als Kamphuis fluit. Normaliter zou dit een gele of zelfs rode kaart betekenen, maar die kaarten bewaart Kamphuis zeker voor de reguliere competitie.

Hoe dan ook: FC Twente mag een vrije trap net even buiten het strafschopgebied nemen. Giorgo Aburjania kwijt zich uitstekend van zijn taak als hij de bal over de muur wipt en onhoudbaar voor Yanick van Osch in de hoek krult.

Maar daarmee is Twente nog niet klaar. De jongelingen schroeven het tempo flink op en spelen Fortuna bij vlagen tureluur. Vanaf links gaat Thijs van Leeuwen goed door en levert een scherpe voorzet af. Angha en Amiot grijpen niet in en bij wonder blijft het 1-0.


Paul Bocuse moet er nog even inkomen

Na een klein uur herhaalt het verhaal zich als Clint Essers de bal eenvoudig verliest aan Thijs van Leeuwen. Hij speelt Ramiz Zerrouki aan die Rots bedient en simpel de score kan verdubbelen. Essers, Angha en Amiot kijken toen hoe FC Twente op 2-0 komt.


FC Twente speelt véél feller dan Fortuna

De Tukkers zijn niet per sé beter, maar wel veel feller en troeven Fortuna af. Het goede spel van de eerste helft is verdwenen terwijl FC Twente alle schroom van zich af heeft gegooid.

Clint Essers was al eens vervelend op zijn broze schouder gevallen en moet de strijd nu definitief staken. Het zorgt voor de nodige omzettingen bij Fortuna, waarbij Smeets even depanneert op linksback. Uiteindelijk schuift de ingevallen Dimitrios Ioannidis in als linksback en versterkt Nassim el Ablak het middenveld. Hij lost de moegestreden Tibeau Swinnen af.


Swinnen deed wat hij kon, maar mist nog wat kracht voor dit niveau

Ondertussen knutselt Fortuna nauwelijks nog een aanval in elkaar. Hansson is de tweede helft onzichtbaar en Sambou krijgt zo ongeveer 0 bruikbare ballen. En zo geraak je nooit meer in de wedstrijd. FC Twente kan wat gas terugnemen en op adem komen met deze geruststellende voorsprong op het bord.


Onbegrip bij de Fortuna-aanval

Een kwartier voor tijd mag Fortuna een corner nemen. Smeets kiest voor een korte variant waarbij hij Lazaros Rota aanspeelt. Maar de kaats naar Smeets is wel zó bedroevend dat er heel makkelijk een Tukker tussen kan komen. Maar Rota is niet van gisteren, herovert de bal en gaat zelf op avontuur.

Terwijl hij denkt een één-twee met Angha aan te gaan, bedenkt de ex-Gunner zich en puntert de bal in de kruising.


Martin Angha heeft zijn fout weggepoetst

Alhoewel Fortuna op papier weer in de wedstrijd zit, is de praktijk anders. Fortuna ondergaat de wedstrijd nog altijd en de vele wisselingen doen het spel geen goed.

De slotfase levert amper iets op. El Ablak test de ingevallen doelman Brondeel van afstand en Tesfaldet Tekie probeert het van nóg verder. Het levert niks op, het blijft 2-1.


Jorn Brondeel heeft de bal klemvast

De eerste tegenstander van niveau smeert Fortuna gelijk een nederlaag aan. Fortuna was beter gedurende de eerste helft, werd wellicht beroofd van een voorsprong, maar zakte in de tweede helft door het ijs. De ingevallen Djibril Dianessy heeft een lange weg af te leggen vooraleer hij de kwikzilvere buitenspeler wordt van weleer, Rasmus Karjalainen is geen rechtsbuiten en is ook als spits niet overtuigend en de achterste linie oogde erg onzeker. En als Hansson niet in het spel voorkomt verdwijnt alle creativiteit.


In de slotfase verzeilt Jacky Donkor nog in een cirkelzaag

Maar goed, dat wist ik ook voorafgaand aan het duel. Dus verder sleutelen aan het elftal waarbij de hoop is gevestigd op de Zeister Bossen, alwaar de KNVB zijn fiat moet geven voor de kapitaalinjectie van de Turkse zakenman Acun Ilıcalı. Tot die tijd wordt het nog even volhouden, al zullen op enig moment knopen moeten worden doorgehakt.

Volgende tegenstander is VVV Venlo. De Venlonaren zitten in hetzelfde schuitje als Fortuna en benieuwd hoe zeer beide teams aan elkaar gewaagd zijn. Maar dat zien we 26 augustus pas, hopelijk met eigen ogen.

Michel Hennen