Debuterend hoofdtrainer Kevin Hofland kan vanavond tijdens de seizoensopening in Enschede (aftrap: 21.00uur) beschikken over de voltallige selectie. De internationals Alexei Koşelev, Lazaros Rota en Branislav Niňaj zijn zonder kleerscheuren teruggekeerd en ook Bassala Sambou, die last had van buikgriep, is hersteld.

Fortuna Sittard trof FC Twente een maand geleden in een oefenduel in Enschede. FC Twente won met 2-1. Echter in de afgelopen maand is er bij beide ploegen zoveel veranderd, dat we aan dat oefenduel maar geen conclusies moeten verbinden.

Fortuna heeft de selectie deze zomer stevig verbouwd en volgens Hofland versterkt, ondanks het verlies van Mark Diemers. Het zal nog wel enige tijd duren vooraleer de ploeg ingespeeld is, maar we vermoeden dat hetzelfde geldt voor FC Twente, de ploeg die bij het afbreken van de competitie in het afgelopen seizoen een punt meer telde dan Fortuna Sittard.

In de achterhoede is Alexei Koşelev de onbetwiste nummer een in het doel, ook al omdat reservekeepers Yanick van Osch en Joshua Wehking een povere indruk maakten in de oefencampagne. Lazaros Rota is eerste keuze op de rechtsbackpositie; Clint Essers zijn vervanger. Op de linksbackpositie speelde George Cox zich vorig seizoen in de basis; Fortuna haalde deze zomer Roel Janssen als back-up. Janssen heeft zich prima gemanifesteerd in de voorbereiding en lijkt zelfs Cox uit de basis te hebben gespeeld. Centraal is Fortuna nog op zoek naar een verdediger. In de tussentijd leek het erop dat Branislav Niňaj en Roel Janssen een duo zouden vormen, maar als Janssen op de linksbackpositie speelt, levert dat Martin Angha een basisplek in het centrum van de verdediging op.

Voor het middenveld haalde Fortuna Ben Rienstra (centrale middenvelder) en Mats Seuntjens (aanvallende middenvelder). Beide spelers lijken zeker van een basisplek. De derde plek op het middenveld lijkt naar Jorrit Smeets te gaan, die wellicht ook de nieuwe aanvoerder van het elftal zal zijn. Tesfaldet Tekie lijkt voorlopig genoegen te moeten nemen met een plek op de reservebank. Adnan Ugur en Nassim el Ablak zijn andere opties voor Hofland op het middenveld.

Nieuweling Zian Flemming heeft snel indruk gemaakt op de trainersstaf. De aanvaller lijkt te starten van de rechterflank. De zopas teruggekeerde Lisandro Semedo is een alternatief, maar trainde pas een week mee. Voor de punt van de aanval haalde Fortuna Sebastian Polter. De ervaren Duitser moet voor de doelpunten gaan zorgen en lijkt voorlopig onomstreden. Bassala Sambou, Veron Parkes en Zian Flemming zijn de alternatieven. Aan de linkerkant ook een nieuw gezicht: Emil Hansson. Veron Parkes zou een alternatief kunnen zijn.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? We herkennen Lazaros Lamprou, die in het seizoen 18/19 op huurbasis bij Fortuna Sittard speelde.

Laatste competitie-overwinning uit bij FC Twente? 13 September 1987. Morgen 33 jaar geleden dus. Arnold Griffith maakte de enige treffer van het duel.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Twente: G-G-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: ..-..-..-..-..

De KNVB heeft Allard Lindhout aangesteld als scheidsrechter. Lindhout vinden we terug op plek twintig (van 21) in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar worden we niet vrolijk van. VAR Ingmar Oostrom staat vierde in de lijst. Daar vestigen we onze hoop dan maar op.

Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Angha (Cox), Janssen; Smeets, Rienstra, Seuntjens; Flemming, Polter en Hansson.

Supporters: De Grolschveste zal vanavond uitverkocht zijn, maar dat betekent niet dat het stadion vol zit. Er zullen 8.000 supporters aanwezig zijn en op een paar bestuursleden na, zal geen van die supporters Fortuna ondersteunen. Het is voorlopig niet anders.