We beginnen het overzicht in Finland, waar Finland O19 twee oefenduels afwerkte tegen Slowakije op vrijdag 6 en maandag 9 september. Finland O19 is de ploeg van Fortunees Patrik Raitanen. Het eerste duel werd gespeeld in Sauvo en Raitanen verscheen aan de aftrap. De Finnen verdedigden redelijk, maar konden in de aanval geen vuist maken. De Slowaken wel en wonnen verdiend met 0-1 via een treffer van Patrik Myslovic. Raitanen maakte de negentig minuten vol.

Drie dagen later ontmoetten beide ploegen elkaar weer, ditmaal in Kauniainen. Bondscoach Kai Nyyssönen voerde zeven wijzigingen door in zijn basisopstelling en Raitanen was een van die zeven. Kortom, goed nieuws voor Fortuna, Raitanen speelde slechts een van de twee duels. Het minder goede nieuws voor Raitanen is, dat de ‘tweede keus’ van Finland nu wel wist te winnen van Slowakije met 2-1. Via treffers van Kevin Larsson en Jeremiah Streng kwam Finland 2-0 voor; Patrik Myslovic scoorde opnieuw voor Slowakije, maar daar bleef het bij.

In november start de EK-kwalificatie voor Finland O19, dat in een poule zit met Denemarken, Frankrijk en de Faroer.

Elders in Finland ging de aandacht vooral uit naar de verrichtingen van het eerste elftal (met Fortunees Rasmus Karjalainen in de selectie), dat prima uitzicht heeft op een primeur: kwalificatie voor het EK. Finland speelde twee thuisduels. Het eerste tegen het totdusverre tegenvallende Griekenland en het tweede tegen koploper Italië.

Op vrijdag 6 september kon Finland in Tampere Griekenland de genadeklap uitdelen. Bondscoach Markku Kanerva had geen basisplek ingeruimd voor Karjalainen. In de spits moet hij het afleggen tegen de doelpuntenmachine van Norwich City FC en ploeggenoot van Todd Cantwell: Teemu Pukki. Finland won het duel door een doelpunt van Pukki. Karjalainen kwam vijf minuten voor tijd in het veld als vervanger van Pukki.

Drie dagen later speelde Finland opnieuw in Tampere, nu tegen Italië. Opnieuw startte Karjalainen op de bank. De Finnen streden voor wat ze waard waren en leken een kwartier voor tijd ook een punt over te gaan houden aan het duel nadat Pukki een penalty omzette, na Ciro Immobile’s openingstreffer. Echter de Italianen kregen ook nog een penalty in de slotfase die Jorginho benutte. Karjalainen bleef negentig minuten op de bank. Eindstand: 1-2.

Geen man overboord. Finland staat tweede in de poule met drie punten meer dan Armenië en vijf meer dan Bosnië en Herzegovina. Er zijn nog vier speeldagen.

Door naar IJsland, waar het Moldavië van Fortunees Alexei Koșelev (maar zonder Vitalie Damașcan) zich zondag meldde voor een EK-kwalificatieduel. Moldavië is al vrijwel kansloos voor kwalificatie en de 3-0 nederlaag in Reykjavik maakte de Moldavische uitgangspositie er niet beter op. Koselev speelde negentig minuten mee.

Op woensdag speelde Moldavië thuis in Chisinau tegen Turkije. Koșelev is onomstreden bij Moldavië dus speelde hij opnieuw negentig minuten mee, maar veel eer viel er niet te behalen. De Turken wonnen met 4-0. In oktober gaat de kwalificatie verder. Moldavië gaat dan op bezoek bij Andorra. Inzet: wie wordt er laatste in de poule?

Samenvatting: Alexei Koșelev heeft 180 minuten gespeeld in de interlandbreak; Patrik Raitanen negentig en Rasmus Karjalainen vijf.

Bron: Palloliitto / FMF