Trainer René Eijer kan vanavond in het thuisduel tegen FC Groningen (aftrap: 18.30uur) geen beroep doen op de langdurig geblesseerden Gavin Vlijter, Djibril Dianessy en Vitor Saba. Verder is ook derde doelman Rowen Koot geblesseerd en dat komt ongelegen nu tweede keeper Aykut Özer vanwege zijn rode kaart in het bekerduel tegen Cambuur niet-speelgerechtigd is. Het betekent dus dat de keeper van Fortuna Sittard O19 (Tijn Becker?) vanavond op de bank plaats zal nemen.

We verwachten dat Eijer het 4-4-2 systeem voorlopig weer heeft opgeborgen, met als gevolg dat Fortuna vanavond met drie middenvelder en drie aanvallers speelt. 4-4-2 of 4-3-3 heeft verder geen gevolgen voor de personele bezetting van de verdediging. We verwachten dan ook dezelfde vier verdedigers aan de aftrap als tegen Feyenoord. Dat betekent dat Alexei Koşelev vanuit zijn doel Branislav Niňaj ziet staan op de rechtsbackpositie. Centraal spelen Kai Heerings en aanvoerder Wessel Dammers. Op links speelt Michael Pinto.

Op het middenveld zijn José Rodríguez en Mark Diemers onomstreden. De derde plek is een strijd tussen Jorrit Smeets en Ahmed el Messaoudi. Smeets kreeg de voorkeur tegen Feyenoord. El Messaoudi speelde tegen Cambuur, maar totdusverre speelde in het bekertoernooi doorgaans de competitiebankzitter. We gokken dus op Jorrit Smeets in de basis.

De vleugelaanvallers Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou lieten in het bekerduel zien dat ze belangrijk zijn, door beide doelpunten te scoren. Beiden verwachten we vanavond aan de aftrap. Wat betreft de spitspositie moet Eijer kiezen tussen Finn Stokkers en Andrija Novakovich. De reserve-aanvaller speelt doorgaans in het bekertoernooi. Dat was Novakovich; we verwachten Finn Stokkers dus in de basis tegen FC Groningen.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? Niemand, tenzij scout Dirk Jan Derksen meetelt.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen FC Groningen? 17 Oktober 1997. Via treffers van Robert Roest, Ronald Hamming (2x) en Patrick Paauwe rekent Fortuna af met FC Groningen: 4-1. Dat is dus wel 21 jaar geleden. Verzachtende omstandigheid: in de tussenliggende seizoenen troffen we FC Groningen slechts tweemaal in competitieverband in Sittard-Geleen. In het bekertoernooi versloegen we FC Groningen nog in het seizoen 00/01 met 4-0 (treffers: Ruud Kool, Joost Volmer, Pascal Averdijk en Rolf Landerl).

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Groningen: V-G-W-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? W-V-V-W-V

Scheidsrechter Allard Lindhout staat op plek negentien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Geen goed voorteken dus. VAR Luca Cantineau leidde nog nooit een duel van Fortuna.

Opstelling: Koşelev; Niňaj, Heerings, Dammers, Pinto; Rodríguez, Smeets (El Messaoudi), Diemers; Semedo, Stokkers (Novakovich), Lamprou.

Supporters: Het duel staat in het teken van de start van de samenwerking tussen Fortuna Sittard en Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). KiKa organiseert een collecte; Fortuna SC verkoopt de CD ‘Gebaore en Getaoge’. De opbrengst van deze acties gaat naar KiKa. Ten slotte verkoopt TGV kerstmutsen; de opbrengst komt ten goede van toekomstige sfeeracties.