Rond 15.00 uur slaakt het uitvak een eerste zucht van verlichting. Vitesse heeft een 1-0 voorsprong genomen, waardoor we definitief veilig zijn, mocht de stand zo blijven. En zo bleef het, in Arnhem. Maar in Groningen blijft Fortuna in 2019 wederom puntloos. Dat geeft te denken, wel zeker, maar groter is de opluchting dat we ook komend seizoen in de Eredivisie spelen. Het feest achteraf is ietwat ongemakkelijk, maar, gezien de opgelegde doelstelling, terecht. Alleen hebben we het Eredivisieschap niet in Groningen veiliggesteld, maar in de voorgaande 32 ontmoetingen… 


12 mei 2019

V E I L I G

FC Groningen 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 39. Gladon 1-0, 53. Doan 2-0, 90 + 3. Memišević 3-0.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj, Heerings, Pinto; El Messaoudi (56. Balić), Smeets, Rodríguez, Diemers (76. Zeka); Stokkers, Novakovich (64. Semedo).
Toeschouwers: 19.738.
Scheidsrechter: J. Manschot.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

En ineens is het er weer: de vaderlandse Eredivisie! Afgelopen anderhalve week is iedereen rondom Fortuna aardig ingedut en lijkt het zomerreces reeds begonnen, maar niets is minder waar! Er staan nog twee speelrondes op het programma en die beloven aardig spannend te worden. Even laat de almachtige KNVB ons geloven dat de Eredivisie alleen bestaat uit een allegaartje galactische Amsterdammertjes, maar opeens mogen de zeventien overige clubs weer opdraven voor de laatste anderhalve competitieweek. Voor Fortuna staat de verplaatsing naar Groningen op de rol en daar moeten we bij zijn. Immers, ‘De Groene Kathedraal’ is het laatste stadion dat nog gevinckt moet worden, waarna we ‘kien’ mogen roepen!

De laatste keer dat Fortuna in Groningen speelde is alweer zo’n zes jaar geleden. Toen aten we in het ‘Appleknockers Flophouse’ een tosti (gekocht voor één schamele Euro) en zagen vervolgens de Groninger Studenten Voetbalvereniging The Knickerbockers ten onder gaan door een hattrick van Liv Aerts.


Het ‘Appleknockers Flophouse’, een begrip in de Groninger studentenscene

Met het resultaat uit 2013 zijn we vandaag uitermate tevreden. Maar dat wordt lastig. Winnen bij FC Groningen, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Hoe verliep ‘Groningen-uit’ de laatste keren eigenlijk? Dat heb ik eerlijkheidshalve moeten opzoeken in ons eigen archief. Hmm, 4-0 en 4-2. Wat dat betreft liggen we op koers voor een 4-4. Maar verdorie, ik heb Fortuna toch eens op een zondagmiddag tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen met 2-0 zien verliezen? Nee? Was het 1-0? Inderdaad, Mathias Rosén scoort en legt daarmee de eindstand vast. 10 mei 1998.


11 jaar geleden bevindt Fortuna zich in woelig vaarwater

Aan bovenstaande oproep wordt amper gevolg gegeven. ‘Ongekend veel belangstelling’ betekent in de praktijk een handvol mensen met de trein en twee bussen van de supportersvereniging. En ‘laten wij dus de komende wedstrijden goed horen’ betekent in de praktijk ook niet veel. Uiteindelijk komt het allemaal goed. Fortuna redt zich via de nacompetitie, Ruud Kool tekent een nieuw contract, al vertrekt Fuat Usta naar Cambuur Leeuwarden.

De laatste keer dat Fortuna bij FC Groningen speelt gaat het minder goed. Slechts 40 getrouwen nemen de moeite naar het noorden van Nederland af te reizen. Geen bus van de supportersvereniging, aangezien de Groninger platte petten de veiligheid van de supporters niet kunnen garanderen. En aangezien het bestuur van de supportersvereniging over zwakke knieën beschikt, staan de supporters in de kou.

Naast 40 Fortuna-supporters vult het uitvak zich met supporters van de thuisclub. Verschrikkelijk, maar we raken er eind jaren 90 aan gewend. SC Heerenveen, hetzelfde laken een pak.

Maar afgelopen week zorgt voor nog méér weemoed naar vervlogen tijden, als het NPO-programma ‘Strijd tegen de Files’ de mobiliteit van de IJmond tegen het licht houdt en de lichtmasten van Sportpark Schoonenberg door het beeld flitsen. Hoe leuk was het de afslag te missen, door de Velsertunnel te rijden en via het ‘Pontje Velsen’ alsnog bij Telstar uit te komen? Datzelfde pontje dat geroemd wordt voor het meehelpen oplossen van het fileprobleem in de IJmond.

Door de jaren heen heb ik onbewust een zwak ontwikkeld voor het gebied waar het IJ in de Noordzee uitmondt. In ieder geval een plezieriger streek dan andere ‘monden’, zoals de Rijnmond of Roermond. Bijna wekelijks lees ik even door de tweets van @AdjeRemSr, @nielseriks en @sctelstar, dat deze week uitpakte met twee onvervalste ‘flappietweets’. Hopelijk tot gauw, mits dat in de Eredivisie is!

Sinds woensdag kunnen alle armchair wankers hierover meepraten (10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 2-3)

Al het bovenstaande gebazel zorgt ervoor dat ik zondagochtend met goud in de mond mijn benen uit bed hijs, de grond raak en kwiek richting badkamer wandel. Na een korte en felle wasbeurt daal ik af naar de begane grond en draag zorg voor twee lunchpakketten. Voor de laatste maal dit seizoen. Want het genot van de nacompetitie laat ik graag voor clubs als Excelsior, De Graafschap, FC Emmen en misschien wel NAC.

Gepakt en gezakt gaat het richting Fortuna Stadion. Daar staan vier bussen klaar die ons naar Groningen gaan brengen. ‘Kategorie A’ voert de boventoon met twee bussen, met de andere twee bussen keurig verdeeld over ‘Kategorie B’ en ‘Kategorie C’.

Even na 09.30 uur zet de cluster zich in beweging en rijden richting de A2. Deze laatste keer wederom via Born; de Urmonderbaan wordt wederom gemeden. Het is zondagochtend, zonnig en dus geen enkel probleem om naar het noorden te rijden. En de reis gaat erg voorspoedig.

Mijn God, waar komt die knuppel vandaan? Speel je soms honkbal?

Vanuit de Westelijke Mijnstreek, Venlo, Nijmegen, Arnhem, tot in Klarenbeek. Ter hoogte van verzorgingsplaats ‘De Somp’ stoppen de bussen even. De één pleegt een plasje, de ander smoort een sigaretje of eet een snack.

Als we weer in de bus zitten stapt DJ Nol aan boord en grijpt de mike. Hij meldt iedereen dat Wil en Annette Lardinois na het seizoen stoppen als buscoördinatoren en aldus hun laatste busreis al gemaakt hebben. ‘De afgelopen 23 jaar hebben zij voor ons klaargestaan’, zo stelt onze huisdeejay. 23 jaar? Toen was nog sprake van de supportersvereniging Fortuna Sittard ’92 die pas op 7 maart 2005 werd ontbonden. En doe je buscoördinator Thei Brands tekort.

Na Apeldoorn gaat het richting Zwolle, Meppel, Assen en uiteindelijk Groningen. Uiteraard rijden we niet in één keer naar Groningen, maar verlaten de A28 vroegtijdig. En zo maken we kennis met Glimmen, Harendermolen, Haren en de Industriebuurt. Eindelijk, zo’n vier uur na vertrek komen we aan bij de Euroborg.

Op de parkeerplaats is het best aangenaam, maar aan de binnenzijde van de Euroborg lijkt de airco op ‘standje Noordpool’ te staan. Hoe koud is het hier!? Neemt niet weg dat FC Groningen over een mooi stadion beschikt. Het zicht is prima, dubbeldeks (+1) en het is aan de binnenzijde overwegend groen. Tevens hoor ik goede geluiden over de catering (+1), maar we zijn niet vergeten dat we in het Oosterpark onze armen door dikke tralies staken om een hamburger te bemachtigen (-3).


De Euroborg is tevens gastheer voor de de 3.000 meter steeple chase

Voor alle José Rodríguez-fans: hij is weer beschikbaar! En dus heeft René Eijer een plekje voor hem ingeruimd op het middenveld. Als José achterom kijkt, steekt in de verte Alexei Koşelev zijn duim op. Vlak achter hem staan Calvin Mac-Intosch, Braňo Niňaj, Kai Heerings, en Mica Pinto opgesteld. Rondom José staan Ahmed el Messaoudi, Mark Diemers en Jorrit Smeets. In de voorhoede lopen Finn Stokkers en Andrija Novakovich.

Ondertussen is het uitvak al aardig opgewarmd en kan de wedstrijd beginnen. Als Jeroen Manschot een eerste maal fluit is het spel op de wagen en neemt FC Groningen meteen het initiatief. Tim Handwerker geeft prompt een spijtende pass, maar die is wel zó intelligent dat niemand volgt en Alexei Koşelev de bal kan oprapen.


Deyovaisio Zeefuik wordt veelvuldig in de opbouw betrokken

Maar ook Fortuna laat zich niet onbetuigd. Na een handvol minuten wordt Andrija Novakovich diep gestuurd. Hij neemt de bal aan, speelt deze iets te ver voor zich uit en net als hij weer wilt controleren, duikt Sergio Padt op de bal. Novakovich gaat naar de grond, schreeuwt om een strafschop, maar realiseert zich niet dat dit Eredivisie is en de duels juist wat steviger zijn.


Andrija Novakovich moet in de achtervolging op Mike te Wierik

Maar niet veel later voetbalt Fortuna wederom een kans bijeen. Na een dubbele één-twee tussen Mica Pinto en Jorrit Smeets gaat Pinto aan de wandel. Hij passeert Deyovaisio Zeefuik, snijdt naar binnen en speelt opnieuw Smeets aan. Hij trapt, maar de bal caramboleert voor de voeten van Ahmed el Messaoudi. ‘El Messi’ kapt Samir Memišević uit en besluit te trappen. Maar Mike te Wierik komt inglijden en de bal verdwijnt over het doel.

En daarmee is de geest een beetje uit de fles. Het tempo zakt en tot uitgespeelde kansen komen beide teams niet. Het wordt pas gevaarlijk als Fortuna te veel mensen voor de bal heeft staan en Ritsu Doan uitbreekt. Hij wandelt door het middenveld en speelt Mimoun Mahi aan. De handige spits duelleert met Calvin Mac-Intosh, maar hij krijgt de bal niet gevaarlijk bij het doel van Koşelev.


Ahmed el Messaoudi heeft het moeilijk op het middenveld

Pas na een minuut of 20 gebeurt er weer iets: Kaj Sierhuis kopt een voorzet van Ritsu Doan naast het doel. En dus moet Fortuna iets terugdoen. De bedrijvige Mark Diemers zet goed door en geraakt tot in het strafschopgebied, maar het lukt hem niet de bal bij een medespeler te krijgen. Prima aanval en prima voorzet, maar om te scoren moet de laatste pass in orde zijn.


Mark Diemers is lastig van de bal te krijgen

Niet veel later mogen we juichen. Vitesse heeft een handje hulp van De Graafschap gekregen en neemt de leiding in het onderlinge duel. Met deze stand is Fortuna verzekerd van een langer verblijf in de Eredivisie, ongeacht het resultaat in Groningen.

Het uitvak zet nog eens aan en dat is nodig ook, want FC Groningen heeft de wedstrijd in handen genomen. Maar voorlopig houdt Fortuna de poort dicht. Ook als Zeefuik diep gaat en gevaarlijk oprukt richting strafschopgebied. José Rodríguez heeft het alweer in de smiezen en verspert de rechtsback de weg via een simpele voetbeweging.

Nadat in de openingsfase Andrija Novakovich alleen voor Padt opdook, krijgt nu Finn Stokkers zijn kans. Ahmed el Messaoudi verovert de bal op het middenveld en steekt de bal tussen twee verdedigers door richting Stokkers. Hij loopt achter de bal aan en trapt richting Padt, maar juist dan steekt de assistent scheidsrechter zijn vlag in de lucht: buitenspel.


Ook Finn Stokkers moet opboksen tegen een sterke achterhoede

Vlak voor rust is het echter wél raak. Mahi stuurt Zeefuik weer voor een boodschap en zijn voorzet landt aan de tweede paal bij Paul Gladon. Van een tegenstander is niets te zien, waardoor de spits makkelijk voor een Groninger voorsprong kan zorgen. Het zat er een beetje aan te komen, helaas. Op hetzelfde moment verdubbelt Vitesse de score en zet De Graafschap verder op achterstand. Maar moeten we nu blij of bedroefd zijn?


Paul Gladon heeft FC Groningen naar 1-0 gekopt

Even later fluit Jeroen Manschot voor rust. Fortuna heeft tijdens de eerste helft enkele kleine kansjes gekregen, maar is fysiek de mindere en ondergaat tijdens laatste 20 minuten de wedstrijd. Maar er is nog een tweede helft waarbij de spelers richting uitvak voetballen. Gaat hun dat het beetje extra opleveren?

Maar allereerst kletsen we een beetje bij met bekenden en laat Paul me een filmpje zien van zijn honkbal-skills. Hij probeert een grand slam homerun, maar de bal eindigt in de handschoen van een infielder.

Na een kwartier start de tweede helft weer en meteen is het FC Groningen dat de bal opeist. Ze proberen natuurlijk de wedstrijd in het slot te gooien, maar daar doet Fortuna niet aan mee. Sterker nog, Mica Pinto neemt het heft in handen en speelt de bal richting Finn Stokkers. Hij ziet in zijn ooghoeken Andrija Novakovich vrijlopen, maar speelt de bal achter de Amerikaan.

Tim Handwerker neemt de bal meteen over, wint het duel van El Messaoudi en speelt Sierhuis in. Het middenveld wacht een beetje af, waardoor Sierhuis Mahi kan aanspelen. Dat heeft Niňaj goed gezien, maar hij is juist te laat om de bal te onderscheppen. Het resultaat is dat Mahi kan doorlopen en met de bal aan de voet richting het doel van Koşelev dribbelt. Maar onze doelman wacht rustig af, keert het schot, waarna Kai Heerings de bal kan ontzetten.


Finn Stokkers wordt gestuit

Blijkbaar is Fortuna niet voldoende gewaarschuwd. Want na een klein uur pikt Ritsu Doan de bal op maar wordt op de huid gezeten door José Rodríguez. De Spanjaard is echter lang niet fel genoeg en laat Doan gaan. Maar dat de Japanse middenvelder van grote afstand de bal in de kruising jaagt, dat verwacht zelfs de verbouwereerde Koşelev niet. Desondanks is het 2-0.

Na de 2-0 grijpt René Eijer in en vervangt verdedigende middenvelder El Messaoudi door de meer aanvallende Andrija Balić. Voorlopig levert dat bitter weinig op. Eerst redt Koşelev knap op een schot van Sierhuis en even later verzuimt Mimoun Mahi de score naar 3-0 te tillen.

Toch komt Fortuna beter in de wedstrijd. Vooral omdat Lisandro Semedo de fletse Novakovich komt aflossen. Semedo loopt van links naar rechts en zorgt voor meer beweging vooraan.


Lisandro Semedo valt goed in!

In zijn ooghoeken ziet hij Andrija Balić vertrekken en geeft een geweldige no-look-pass. Balić loopt uit de rug van zijn bewaker en omspeelt Sergio Padt.


Andrija Balić is de doelman voorbij…

Ondertussen is ook Handwerker weer op het toneel verschenen, maar als Balić de bal met links in doel tikt is het 2-1. Balić neemt aan, legt de bal goed voor zijn rechter en stelt Handwerker in de gelegenheid de bal op de doellijn te keren…


Grote teleurstelling bij Balić

Ondertussen is in Arnhem het pleit beslecht. Vitesse heeft een flinke voorsprong genomen en de kans dat De Graafschap nog terugkomt is klein. We zijn dus Eredivisieveilig! En dat besef lijkt ook bij de spelers door te dringen. Geen spanning meer, vrijuit voetballen!

Het brengt ook wat meer pit in de wedstrijd. Zo gaat de bal opeens aardig rond en blijken Rodríguez, Balić, Smeets, Pinto en Semedo elkaar wel heel makkelijk te vinden. Maar de Groninger verdediging is toch vrij hecht, waardoor de Sittardenaren niet meer aan grote kansen geraken. We maken wel nog kennis met Agin Zeka. De jonge Albaniër kreeg afgelopen week Jong Feyenoord op de knieën en mag debuteren.


Agim Zeka omspeelt Ludovit Reis

In blessuretijd valt FC Groningen nog een keer aan en krijgt een strafschop als Zeka Te Wierik tegen het gras duwt. Is daarvan iemand ondersteboven? Nee hoor! Het uitvak vuurt de spelers nog maar eens aan, zoals dat eigenlijk het hele seizoen het geval is geweest! Chapeau!

Who cares? Het uitvak zingt stug door! Heyyyy, hoooo, For-tuna Sittard!!!

Uiteindelijk legt Samir Memišević de 3-0 eindstand vast waarna de spelers zich bewegen richting het uitvak. De spelers hebben zichtbaar moeite met het feestende uitvak. Hoe vaak wordt een elftal bejubeld na een 3-0 nederlaag? En ik zit met eenzelfde gevoel. In 2019 heeft Fortuna in uitwedstrijden geen enkel punt behaald, scoort amper 7 doelpunten en incasseert er 41. Maar de handhaving is niet vandaag behaald, dat heeft Fortuna in de voorgaande 32 wedstrijden klaargespeeld.


Ondanks de nederlaag vieren de spelers een bescheiden feestje

Na een onderonsje met de spelers vertrekt iedereen naar de parkeerplaats. Daar gaan de festiviteiten nog even verder. Links en rechts worden fakkels ontstoken en begint een bommetje te roken. Ook een oprecht ‘merci’ voor de aanwezige stewards van Fortuna en FC Groningen die de supporters even hun ding laten doen en het vuurwerk oogluikend toestaan.


Supporters vieren dat we ook volgend seizoen Eredivisie spelen

De afgelopen maanden waren zenuwslopend. Vooral de zware nederlagen bij De Graafschap, Heracles, Ajax en PEC Zwolle hakten erin en potjes kookten soms over. Maar ondanks de vele tegengoals zijn de fans steeds onvoorwaardelijk achter de ploeg blijven staan! Hoe mooi is dat?! Het heeft er zeker toe bijgedragen dat het seizoen op deze manier eindigt. Rustig blijven en de potjes winnen die gewonnen moeten worden, dat is het devies!

Rond de klok van vijf stapt iedereen in en trekt de karavaan zich weer op gang. Via een sluiproute door het platteland bereiken we de A28 weer en rijden verder, zuidwaarts.

Ook in de bus is de stemming behoorlijk uitgelaten. De spanning is eraf en iedereen drinkt een extra pintje. Al gauw wordt iedereen door @IvanhoooFSC moreel verplicht om bij te leggen en worden rondjes van 12 blikjes Brand gedraaid.

Zelf ben ik weeral ‘BOB’ terwijl de twee drinkebroers vóór me zich beperken tot allerlei mixdrankjes. Omdat het toilet gesloten is wordt een extra maal gestopt op onze route vanuit Assen, via Meppel en Zwolle tot in Apeldoorn. Daar bedenk ik me dat ik afgelopen week door een programmaboekje van AGOVV bladerde waarin de preses aangeeft dat de Apeldoorners een nieuw stadion willen bouwen. Inmiddels bestaat AGOVV niet meer en heeft alleen de amateurtak overleefd.

Niet toevallig komt de opkomstmuziek van Jordan & Baker voorbij. De anciens onder ons zullen het deuntje wel herkennen en met plezier terugdenken aan het knusse uitvakje!

Jordan & Baker verzorgen de openingstune bij AGOVV!

De spelers zijn eveneens onderweg naar de Westelijke Mijnstreek, maar willen onderweg stoppen en de fans bedanken voor het (tot dusver) geslaagde seizoen. En daarom houdt de karavaan halt ter hoogte van Venray waar iedereen de mogelijkheid krijgt tot het nemen van foto’s.


Prachtige groepsfoto in Venray!

Na een kwartier stapt iedereen terug in de bus en houdt de spelersbus nog even halt omdat Alexei Koşelev en Branislav Niňaj nog enkele pinten inslaan. Als we een uur verder zijn komt aan de geslaagde trip een einde. Ondertussen is iedereen weer wat bijgeslapen en weer verder aan het drinken, zonder dat het ook maar één seconde vervelend wordt.

Ik heb me alvast prima vermaakt. De resultaten tijdens uitwedstrijden waren vaak dramatisch, maar nooit heb ik de moed laten zakken. Telkens volgt een goede thuiswedstrijd en pakt Fortuna de broodnodige punten. Woensdag komt Feyenoord op bezoek en hopelijk kunnen de spelers nog één keer alles uit de kast halen en een mooi resultaat neerzetten.

COYS,

Michel Hennen