Voor het eerst sinds 2015 (en de derde maal in de geschiedenis) heeft Kaapverdië zich geplaatst voor de eindronde van de Afrika Cup. De Blauwe Haaien hadden zich vrijdag in Kameroen een prima uitgangspositie verschaft en met Fortunees Lisandro Semedo in de basis deden ze in Mozambique wat ze moesten doen om het kwalificatieticket zelfstandig veilig te stellen: winnen.

De overwinning van de ‘Seleção’ kwam niet zonder slag of stoot tot stand, want Mozambique had ook nog een waterkansje op kwalificatie, maar moest dan wel ruim winnen van Kaapverdië. Zover kwam het niet in Estadio Nacional de Zimpeto. Mozambique speelde weliswaar de nodige kansen bijeen, vaak ook geholpen door wijfelend optreden van doelman Vozinha van Kaapverdië, maar gepasseerd werd hij niet.

Kaapverdië stal de overwinnig overigens niet, want kreeg ook de nodige kansen. Zo had Lisandro Semedo minstens één assist over moeten houden aan dit duel, maar zijn panklare voorzet in de 51ste minuut was niet besteed aan een ploegmaat.

De enige treffer van het duel was dan ook niet verrassend een eigen doelpunt. Faisal Bangal kopte na een uur een voor het doel geslingerde vrije trap in eigen doel. Tien minuten later werd Semedo gewisseld, zodat hij zich vroegtijdig kon gaan voorbereiden op het duel tegen Feyenoord van aanstaande zondag.

Kaapverdië eindigde als tweede achter groepswinnaar Kameroen in de poule—goed voor kwalificatie voor het eindtoernooi, dat in januari/februari 2022 wordt gespeeld. Of Lisandro Semedo dan nog een Fortunees is, is, ondanks een doorlopend contract, niet zeker.

Bron: CAF Online