Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen FC Emmen (aftrap: 20.45uur) geen beroep doen op de geblesseerden Djibril Dianessy en Martin Angha. George Cox overdenkt zijn zonden op de strafbank. Áron Dobos heeft de club op huurbasis verlaten. Daar staat de terugkeer van Jorrit Smeets tegenover, die de afgelopen twee duels respectievelijk miste vanwege een uitsluiting en een verkoudheid. Nikolai Frederiksen, ten slotte, maakt voor het eerst deel uit van de selectie.

Tegenstander FC Emmen is, op basis van een ijzersterke thuisreputatie, opnieuw op weg naar lijfsbehoud. De Drentenaren pakten 23 van de 25 tot dusverre behaalde punten in thuisduels. De keerzijde is dat FC Emmen buitenshuis dus nog slechter presteert dan Fortuna Sittard (twee om drie punten).

Fortuna slaagde er vorige week in Almelo in een duel te verliezen van een tegenstander die niet beter was. Het gevolg is dat de druk op het thuisduel tegen FC Emmen weer groot is, want als Fortuna uit niet wint, moet het thuis winnen om het hoofd boven water te houden. Gelukkig is dit geen onbekende situatie voor Fortuna. Fortuna’s sterke thuisreputatie (ook als de druk erop staat) is per slot van rekening al een jaar de kurk waarop de club drijft. Wint Fortuna vanavond, dat wipt het over FC Emmen heen in de ranglijst.

In de achterhoede zal Ultee een vervanger moeten aanwijzen voor de uitgesloten George Cox. Na het vertrek van Mica Pinto in de winterstop haalde Fortuna Lazaros Rota als multifunctionele vervanger. In Almelo koos Ultee voor Rota als linksback na de rode kaart van Cox en dat gaat hij vanavond vast weer doen. In absentie van Martin Angha en Lazaros Rota (die dus op links speelt) zal Clint Essers opnieuw spelen op de rechtsachterpositie. Centraal speelt het duo Branislav Niňaj en aanvoerder Wessel Dammers. Alexei Koşelev verdedigt het doel.

Op het middenveld heeft Ultee opnieuw luxe problemen: Jorrit Smeets, Álex Carbonell of Leandro Fernandes? Wij vermoeden dat het vooral een keuze is tussen de eerste twee. Smeets heeft een streepje voor als het om niet aflatende strijdlust gaat; Carbonell brengt iets meer voetballend vermogen. We gokken op Jorrit Smeets. Verder de gekende namen: Tesfaldet Tekie, Felix Passlack en Amadou Ciss.

In de aanval koos Ultee vorige week (verrassend?) voor Bassala Sambou in de spits. Het zal Vitalie Damașcan afgelopen week stof tot nadenken hebben gegeven. We vermoeden dat de Moldaviër terugkeert in de basis. Mark Diemers secondeert hem in de voorhoede.

Oud-Fortunezen bij FC Emmen? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen FC Emmen? 15 Maart 2019. Vorig seizoen won Fortuna Sittard thuis met 3-1 van FC Emmen. Dat duel was bij de rust al gespeeld via treffers van Lisandro Semedo en Andrija Novakovich volgend op een vroeg eigen doelpunt van Andrej Lukić.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Emmen: W-V-G-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-W-G-V-G

De KNVB heeft Jeroen Manschot aangesteld als scheidsrechter. Manschot staat op plek tien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een middenmoter, of te wel een eerlijke scheidsrechter. VAR Marc Nagtegaal floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard. De man heeft dus weinig ervaring.

Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Rota; Tekie, Smeets (Carbonell?), Passlack, Ciss; Diemers en Damașcan

Supporters: Het stadion is geopend vanaf 19.15uur. Losse kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa bij de Oost-ingang. Het (vernieuwde) supportershome opent de deuren om 19.00uur. De fanshop opent om 18.45uur en uiteraard kun je ook het Fortunamuseum bezoeken voorafgaand aan het duel.