Zelden hing er zó’n bedrukte stemming in de bus als gisteren, even voor vijven. Fortuna verloor zopas het treffen met FC Emmen en dat was volledig onnodig. Tijdens de eerste helft drukte Ultee’s 11 de tegenstander veelvuldig terug op eigen helft en toonden veel te veel genade voor de zwakke tegenstander. De tweede helft speelden de Fortunezen een stuk slapper en incasseerden twee doelpunten, resulterend in een 2-1 nederlaag. En zo staat de druk er weer flink op als zaterdagavond de eerste ‘must-win’ wedstrijd van het seizoen op het programma staat…


20 oktober 2019

Kater in Drenthe

FC Emmen 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 16. Sambou 0-1, 52. De Leeuw 1-1, 82. Peña 2-1.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Essers (85. Karjalainen), Angha (61. Harries), Niňaj, Cox; Tekie, Smeets, Diemers; Sambou (71. Damașcan), Ciss.
Toeschouwers: 8.130.
Scheidsrechter: B. Nijhuis.
Geel (Fortuna): Sambou, Koşelev; Niňaj, Smeets.
Rood (Fortuna): -.

Na een verplichte rustperiode vanwege interlandvoetbal rolt de bal weer in de Eredivisie. Na de 4-2 thuisoverwinning tegen Feyenoord reist Fortuna met bovenmodaal vertrouwen af naar Emmen. Om te zeggen dat de overwinning eraan zat te komen is niet helemaal waar; verlies voor de Rotterdammers na een Europa Cup-avondje was waarschijnlijker.

De afgelopen periode benutte de selectie om bij te komen van het eerste deel van de competitie en zich in alle rust voor te bereiden voor de belangrijke weken die eraan komen. Dat geldt zeker voor de spelers die in de ziekenboeg zitten. En dat zijn er niet weinig, want Wessel Dammers, Martin Angha, Vitalie Damașcan, Álex Carbonell, Grégoire Amiot, Amadou Ciss, Mica Pinto, Djibril Dianessy, Leandro Fernandes en Agim Zeka hebben allemaal zo hun kwaaltjes. Vooral Pinto is er flink aan toe. Hij viel tegen Sparta uit na een kopduel en lijkt tot aan de winterstop verstek te moeten laten gaan.

Maar het landelijke nieuws heeft het niet gehaald. Daarvoor beheerste de boerenrevolte te veel het nieuws. De landbouwers zullen ongetwijfeld hebben opgekeken van de vele warme reacties. Niet vaak heeft de periferie zo de aandacht voor zich opgeëist de laatste tijd.

Dat geldt zeker voor de familie die plotseling is opgedoken in het achterland van de tegenstander van vandaag, FC Emmen. De Drentse familie heeft zichzelf voor liefst negen jaar van de buitenwereld afgesloten. Die kijken bijna een decennium geleden naar Teletekst-pagina 830, stellen genoegzaam vast dat Fortuna zich wederom in een ‘fierce relegation battle’ bevindt en trekken de luiken dicht.


Als je wacht op het einde van Fortuna, kun je lang wachten!

En dan nu, zoveel jaren later, heeft Fortuna het wederom niet makkelijk, maar dan een etage hoger. Het beste van al is natuurlijk dat het voetballandschap is herschapen en dan met name het Limburgse.

Dat Fortuna weer in de Eredivisie speelt merkt ook het supporterscollectief Fortuna SC. Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) toont het bestuur dat ook het afgelopen jaar het ledenaantal weer is toegenomen want dat laat een verdrievoudiging zien ten opzichte van het jaar van oprichting! Dat een vereniging van deze omvang (qua ledenaantal, maar ook financieel) door zó weinig bestuursleden en vrijwilligers wordt gerund verdient meer dan lof.

Tijdens de ALV worden ook Annette en Wil Lardinois benoemd tot ereleden. Zij hebben het stokje van het buscomité na afloop van het seizoen overgedragen en worden bedankt voor al die jaren inzet. Busreizen vinden jarenlang kleinschalig plaats (‘We rijden even bij ons thuis langs, omdat we de tickets thuis hebben laten liggen’), maar groeien door de successen van de afgelopen seizoenen het buscomité boven het hoofd. Inmiddels gaat inschrijven digitaal en dat is eigenlijk veel beter. In hun dankwoord vernoemt het echtpaar ook Marc Verjans, Frank en Hub, aangezien zij in al die jaren ook een aanzienlijke bijdrage leverden aan busreizen.

Ondanks het veranderde karakter van de busreizen heeft dat geen invloed op het enthousiasme onder de Fortuna-aanhang. Want vandaag rijden drie bussen naar Drenthe waarbij het uitvak voor de eerste maal dit seizoen is uitverkocht. Wilma nodigt tijdens de ALV nog Isitan Gün uit om in de bus plaats te nemen, maar dat gaat helemaal niet! Er zijn simpelweg geen tickets meer!

Als we tussen half 10 en 10 uur aan de Milaanstraat arriveren staan de drie bussen al klaar, maar ontbreekt Isitan Gün dus. Ook mevrouw Koşelev geeft forfait; Alexei zal het moeten doen zonder levensgezellin in het uitvak.

De reis verloopt voorspoedig. Er is weinig verkeer richting Noord-Nederland. De boeren hebben het Malieveld inmiddels weer verlaten en zijn teruggekeerd naar hun erf. Ondanks dat het overgrote deel van de Maasband-connectie om valide redenen afwezig is, lijdt de bierconsumptie daar nauwelijks onder. Niet in de minste plaats omdat Jiri zich halverwege de bus met enkele kornuiten heeft genesteld.

Halverwege de reis, maar 28 kilometer verder dan gepland, houdt de bus halt. Niet omdat iemand achterin de bus schreeuwt ‘dat er Brand in de bus is’, maar om te smoren. Om 13.00 uur dienen we in Emmen te arriveren, maar als we rond de middagpauze pas in Zwolle passeren weet iedereen dat dit nooit gaat lukken. Maar te laat komen voor de aftrap zal ons vandaag niet gebeuren en dus is de stemming opperbest. Zeker als plotseling, vanuit onverwachte hoek, ons een tegeltjeswijsheid aan de hand wordt gedaan, waarna een Tupperware-bakje rauwkost in rap tempo wordt verorberd.


Omdenken

Eenmaal in Emmen gaat het inchecken voor het uitvak vrij vlotjes. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen is men zo snugger twee tourniquets te openen, hulde! Uiteindelijk vult het uitvak zich met ruim 320 personen. Er is nog plek zat, maar om mij onbekende redenen is dit het maximaal toegestane aantal.

Na enige tijd verschijnt de selectie op het kunstgras en wordt duidelijk voor welke tactische variant hoofdtrainer Sjors Ultee heeft gekozen. Het concept dat tegen Feyenoord zo goed uitpakte blijft gehandhaafd. Maar welk concept je ook speelt, Alexei Koşelev blijft Fortuna’s nummer 1.

De vijfmansverdediging wordt gevormd door Felix Passlack, Clint Essers, Branislav Niňaj, Martin Angha (die daarmee Cian Harries naar de bank verwijst) en George Cox. Op het centrale middenveld spelen Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie. In de voorhoede spelen Bassala Sambou en Amadou Ciss. Tussen middenveld en aanval pendelt Mark Diemers.


Het uitvak is klaar voor de wedstrijd!

En die elf nemen vanaf minuut één het heft in handen. Fortuna speelt fel, richt haar blik naar voren en maakt FC Emmen het voetballen onmogelijk. Om Fortuna enigszins bij te benen maken de Drenten al gauw een overtreding op Mark Diemers. De Fries neemt de vrijschop zelf en zoekt de lange Branislav Niňaj. Doelman Dennis Telgenkamp komt juist uit doel als Niňaj wilt koppen en stopt de bal weg. In een hoek van het strafschopgebied pikt Amadou Ciss de bal op, legt ‘m goed voor zijn linker en trapt de bal hoog in de tribune.

De toon is gezet, want als Bassala Sambou en Amadou Ciss druk zetten op de verdediging komt Diemers weer aan de bal. Ook nu levert hij een zuivere voorzet af, maar Felix Passlack kan de bal niet richting doel koppen.

 


Bassala Sambou sprint naar de bal toe

Duidelijk is dat de overwinning op Feyenoord de jonge selectie ontzettend veel vertrouwen heeft gegeven. Fortuna speelt erg energiek en zit kort op de bal. Toch komt Emmen in het openingskwartier aan enkele kleine kansjes als Glenn Bijl de lat raakt (wat gevaarlijker lijkt dan het is) en Lorenzo Burnet aan koppen denkt.


Jorrit Smeets heeft het middenveld in handen

Tot veel gesmeerde aanvallen komt FC Emmen niet. Ze proberen de voorhoede met steekballen in de diepte te sturen, maar passing is nauwelijks op maat; Fortuna komt niet in de problemen!

Vooralsnog blijft Fortuna simpel overeind. Zeker als Martin Angha een splijtende pass op Bassala Sambou geeft. De voormalig speler van Everton FC neemt de bal aan de rand van het speelveld aan en kapt Bijl uit. Hij loopt enkele passen naar binnen en krult de bal langs Michaël Heylen en voorbij doelman Telgenkamp. De bal landt in de binnenkant van het zijnet en resulteert in dolle vreugde in het uitvak!


Sambou wilt het hóren: 0-1!

Na de achterstand gaat FC Emmen op zoek naar de gelijkmaker, maar dat is niet zo eenvoudig. Fortuna kan nu haar favoriete spelletje gaan spelen. Het vijfmansblok achteraan houdt de rangen gesloten en loert in de omschakeling naar de lopers vooraan.

Na 20 minuten lijkt Fortuna meteen beet te hebben. Via Diemers komt Tesfaldet Tekie in balbezit. Tekie toont wekelijks aan een intelligente speler te zijn en ziet onze lopers alweer vertrekken. Daar waar de bal voor Passlack is bedoeld, neemt Sambou de bal aan en haalt zo de snelheid uit de aanval. Maar als de bal bij Diemers terechtkomt, loopt Ciss zich mooi vrij. De Senegalees neemt aan en legt af, maar had natuurlijk zelf moeten schieten! Zijn voorzet naar Sambou is niet op maat, waardoor Heylen de bal kan ontzetten.


Martin Angha geeft Brian de Leeuw geen centimeter ruimte

Daarmee is de koek nog lang niet op. Fortuna heerst en dat zien ook de meegereisde supporters. Maar om de drie punten nu al in de zak te steken… Guido en ik kijken elkaar aan, hebben aan één blik voldoende en denken terug aan de dag dat we bij HFC Haarlem ‘We’re gonna win today’ zongen…

Emmen is een lachertje,
Lachertje, lachertje,
Emmen is een lachertje, ha, ha, ha…

Maar het wordt de hoogste tijd om de Emmense strot volledig dicht te knijpen. Want zo goed voetballen en ‘maar’ met 0-1 voorstaan, dat gaat zich wreken. En na een half uur is het bijna zover als Sergio Peña het middenveld oversteekt en bal richting doel vuurt. Maar Alexei Koşelev is ook zonder zijn diva bij de les en klemt de bal probleemloos.


Ook de motor van Felix Passlack draait weer op volle toeren

Fortuna rijgt de mogelijkheden aaneen. Zo mag Tekie op doel trappen en is het na een poeier van Mark Diemers toch echt bijna 0-2. Maar Telgenkamp weet met kunst en vliegwerk de achterstand te beperken tot 0-1.

Na ruim een half uur krijgt FC Emmen een riante kans op de gelijkmaker. Ineens is de organisatie achteraan weg en kan Luciano Slagveer de bal zomaar over de uitkomende Koşelev liften. De bal gaat over de doelman heen, maar ook naast het doel, waarna Clint Essers de bal richting de zijlijn kan koppen. Het zijn spaarzame momenten waarvan de Drenten het moeten hebben. Fortuna is nog altijd sterker, maar mist de efficiëntie vooraan. Sambou en Ciss zijn leuke spelers, maar missen de kwaliteit om kansen doeltreffend af te maken.


George Cox geeft een lange bal

Dat blijkt wel wanneer Cox zich mooi onder de Emmense druk uitvoetbalt en de bal in de diepte speelt richting Sambou. Bass_97 is veel sneller bij de bal dan de Emmense verdediging en neemt de bal aan. Hij probeert via de buitenkant van zijn rechtervoet de bal in de kruising te prikken, maar de bal eindigt in het zijnet. Dat wilt niet zeggen dat elke andere spits deze bal in doel had getrapt, maar de aanvallers van Fortuna hebben juist wat te veel kansen nodig om tot doelpunten te komen.

Als FC Emmen wat te lang treuzelt met het nemen van een vrije trap, vlak voor rust, is scheidsrechter Bas Nijhuis het zat. Hij fluit voor rust. Tijdens de pauze worden we verrast door een bende cheerleaders waar je broek van afzakt. De mechelkes komen het kustgras opgerend, maar daarmee is het beste er ook meteen vanaf. De choreografie gaat nauwelijks synchroon, is nauwelijks spectaculair en zo plotsklaps als ze zijn gekomen, zo snel druipen ze ook weer af. Als je, zoals Maurice Zelis, de lat legt op de hoogte van de Dallas Cowboys Cheerleaders of, zoals de Fortuna Online redactie, op de hoogte van de Palace Crystals, kan weinig je nog maar bekoren. Ook niet het ‘latje-trap’, waarmee de overgebleven tijd wordt gevuld.

De coach van FC Emmen, Dick Lukkien, zal zijn spelers wel de oren hebben gewassen, want er is niets dat erop wijst dat Fortuna hier gaat verliezen. Maar dat zou toch zomaar kunnen. Want Jafar Arias is ingevallen. Deze struise jongeman is voetballend niet één van de betere, maar zal wel de beuk erin gooien en doet dat ook vanaf minuut één.

Meteen na rust blijft de bal in het strafschopgebied hangen en duurt het te lang voordat Arias draait, want anders was de gelijkmaker een feit. Lang duurt het echter niet. Arias schermt de bal goed af op het middenveld, mag draaien van Angha en stuurt Burnet diep. De back dweilt de flank af, zet voor, waarna Brian de Leeuw de 1-1 achter Koşelev kopt.


1-1

Van de gelijkmaker heeft Fortuna niets geleerd, want nog steeds worden duels verloren (die vóór rust allemaal werden gewonnen) en loopt het meer achter de Drenten aan dan andersom. Vooral op de flank heeft Fortuna het moeilijk, want rechtsback Bijl en linksback Burnet mogen steeds weer voorzetten trappen.


Clint Essers wint een grondgevecht van Tom Hiariej

Na de 1-1 is de Drentse beer los. Fortuna is het noorden kwijt en er lijkt niets meer over van die zelfverzekerde Sittardenaren. Als George Cox zich verslikt in Martin Laursen lijkt een achterstand een kwestie van tijd. De Deense ex-proefspeler passt naar Arias, maar de invaller zet zijn voet volledig verkeerd tegen de bal, waardoor Fortuna ontsnapt.


Branislav Niňaj gelooft niet wat er om zich heen gebeurt!

Na een uur gaat het goed mis. Een uittrap van Koşelev wordt terug richting de Fortuna-helft gekopt, waar Martin Angha denkt een luchtduel aan te gaan met Arias. De FC Emmen-aanvaller bukt zich echter, waarmee hij gegarandeerd weet dat Angha wel eens over hem heen kan duiken. De centrale verdediger kopt weliswaar de bal weg, maar komt wel zó ongelukkig neer dat meerdere Fortunezen moord en brand schreeuwen. De medische dienst sprint het veld in om de toestand van Angha te beoordelen.

Scheidsrechter Nijhuis doet alsof dit een doodnormaal duel betrof en doet feitelijk niets. Terwijl Arias weet dat als hij het duel juist níét aangaat, Angha als het ware lanceert. Alexei Koşelev en Branislav Niňaj bekommeren zich om Angha, doen hun beklag bij Nijhuis en worden getrakteerd op een gele kaart! Uiteraard is het niet slim om zo fel te protesteren, maar wel begrijpelijk. Zaak om je niet het hoofd gek te laten maken door dit soort acties! Ondertussen is Cian Harries Martin Angha noodgedwongen komen vervangen.

Maar daar lijkt het wel op. Ongelofelijk maar waar: het thuispubliek komt tot leven en gaat achter de thuisploeg staan. En ze krijgen bijna hun voorsprong als een corner pardoes van het hoofd van De Leeuw rolt, bijna op de doellijn staand.

Aan alles voel je dat met 1-1 De Oude Meerdijk verlaten niet makkelijk zal worden, want Fortuna stort lichtelijk in en FC Emmen zet een tandje bij. Doet Fortuna helemaal niet meer mee? Jawel hoor, maar kopballen van Amadou Ciss en Brano Niňaj kunnen doelman Telgenkamp niet verontrusten.


George Cox speelt een ongelukkige wedstrijd

In de slotfase gebeurt het bijna onvermijdelijke. Als Cox een bal wild wegtrapt, weet FC Emmen de bal razendsnel bij Sergio Peña te krijgen. De Peruviaan draait tussen Ciss en Essers richting doel en trapt de bal in de uiterste hoek. De mensen die vermoedden dan FC Emmen een lachertje was trekken zich de haren uit het hoofd.

Met nog een klein kwartier te spelen recht Fortuna nog éénmaal de rug. Het moet worden gezegd: het spreekwoord ‘Bij de pakken neerzitten’ heeft geen betrekking op de selectie van Sjors Ultee, want even energiek als tijdens de eerste helft gaan de spelers op zoek naar de gelijkmaker. Ineens komt ook Mark Diemers weer aan de bal, waardoor het meteen weer gevaarlijk wordt. Ook de ingevallen Rasmus Karjalainen doet een duit in het zakje.

Met nog enkele minuten te spelen krijgt Ciss een uitgelezen kans de stand weer gelijk te trekken. Hij neemt de diepe bal van Cox perfect aan, ziet Telgenkamp komen, tikt de bal over de doelman heen, maar vindt ook de laatste Emmenaar op zijn weg…


De inzet van Ciss wordt van de lijn gehaald

Maar er resteren nog altijd minuten om iets aan de achterstand te doen. En dan levert Karjalainen een prima voorzet af. Hij neemt allereerst goed aan, ziet in zijn ooghoeken Ciss vrijstaan en doet vervolgens alles goed. Tot ontzetting van alles en iedereen komt Ciss niet uit met zijn passen, maait over de bal heen en vergeet te scoren…


Rasmus Karjalainen valt goed in

Enkele minuten later trapt Cox de bal nog eens naar voren. Invaller Vitalie Damașcan verliest weliswaar het kopduel, maar Karjalainen pikt op. Als ook hij de bal verliest, krijgt Passlack plotseling een schietkans. Hij trapt buiten bereik van de doelman op doel, maar de bal zoeft juist naast. En daarmee zit de wedstrijd erop.


De teleurstelling druipt van het gezicht van Vitalie Damașcan af

In de absolute slotfase had Fortuna mogelijkheden zat om alsnog met een punt huiswaarts te keren, maar het mocht niet zo zijn. Uiteindelijk verliest Fortuna de wedstrijd in de eerste helft, waar het heer en meester was, maar vergat de kloof uit te diepen.

Wat resteert is het ophalen van een applaus bij het uitvak, maar daar heeft geen speler zin in. Begrijpelijk. Zoals de overwinning op Feyenoord een opmaat leek naar meer, zorgt deze nederlaag voor een enorme teleurstelling. Niet in de minste plaats bij de fans. Dat tekent zich allereerst af in de bus. Daar zitten me toch een paar hoopjes ellende bijeen.

Links en rechts wordt gerefereerd aan de show die Bas Nijhuis opvoerde. Hij floot voor geen overtreding, maar wel vier Fortunezen geel gaf die hem op zijn rechten en plichten wezen. Hij zal de komende weken zijn handen wel in onschuld gaan wassen als side kick van de heren van Veronica Inside.

Nadat we eindelijk koers richting het zuiden zetten blijkt dat nog niet iedereen de nederlaag heeft verwerkt. Het komt zelfs tot een handgemeen, waarbij een nagel sneuvelt. De schade aan het blikje Brand valt gelukkig mee.

Na een korte stop in de buurt van Weet-ik-veel zet de pa van Daan Knapen de bös in gang voor het laatste stuk richting Westelijke Mijnstreek. De hoogste tijd om nog eens te analyseren wat er nu exact verkeerd liep tijdens ‘De Annexatie van de Boschpoort’. Maar het is al laat op de avond en wie welke rol nu had, dat wordt maar niet duidelijk. De direct betrokkenen zullen het er een andere keer nog wel eens over hebben.

Terug bij het stadion komen we tegelijkertijd met de spelersbus aan. De spelers stappen zwijgend uit, geen oog hebbend voor welke supporter dan ook, maar ook dat valt te begrijpen.

We sluiten af aan de Beekse Bosphorus waarna we via de Maaskant naar huis rijden. We hebben dan geen idee dat de échte kater nog moet komen.

Die komt een dag later, als we de gazet openslaan. Het kan toch niet waar zijn dat een scheidsrechter triomfantelijk met het thuispubliek op de foto gaat, terwijl de tegenstander ervan overtuigd is dat hij zojuist een wanprestatie heeft geleverd?


Elke vorm van onpartijdigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon

We kunnen niets anders doen dan tot acht tellen, opstaan, en zaterdagavond weer 100% achter de ploeg gaan staan, op zoek naar de tweede driepunter van het seizoen!

COYS,

Michel Hennen