Na de het bereiken van de tweede ronde van de KNVB-beker is het uitkijken naar de loting, uitgevoerd door Lennart Quaden. Maar de loting is pas ‘s avonds om 22.00 uur en dan maakt het wachten toch vrij lang. En dus gaat de wekker bijtijds om ‘een rondje langs de velden te maken’ en te bekijken aan welke andere Fortuna-activiteiten we onze tijd kunnen  besteden…


08.30 uur: boodschappen
Het is 08.30 uur en sta te trappelen om te beginnen aan mijn ‘rondje middenstand’. Nadat ik mijn tas bij de luxe brood- en banketbakkerij heb volgeladen, breng ik een bezoekje aan de kwaliteitsslagerij. Nadat ik ook daar mijn wekelijkse boodschappen heb gedaan neem ik plaats aan mijn grote eettafel. Tijd voor koffie en warme broodjes. Maar tijd om uitgebreid de zaterdagochtendgazet door te akkeren is er niet. In de ochtend en voormiddag staan twee Fortuna-activiteiten op het programma en te laat komen is funest!

Nadat alle techniek in mijn rugzak is verdwenen is het de hoogste tijd om naar Zuid-Limburg af te zakken! Ter hoogte van de enige internationale luchthaven die de Westelijke Mijnstreek rijk is staan enkele carriers uit het Midden-Oosten te laden en te lossen. Dat zullen de mensen in het provinciehuis graag zien! Na het passeren van de luchthaven gaat het bergafwaarts richting Maastricht.


In Maastricht linksaf richting Berg en Terblijt

Aan de linkerzijde ligt De Geusselt. Hoe lang zijn we daar al niet meer geweest voor een wedstrijd? We laten dit Maastrichtse voetbalbolwerk letterlijk links liggen en rijden door, richting het complex van VV Scharn. Maar ook daar parkeren we niet; we rijden door richting Bemelen. Als we het dorpje binnenrijden, ligt het complex aan onze rechterzijde.

10.39 uur: FC Bemelen
Even na half 11 rijden we Sportpark ‘De Sleutel’ van FC Bemelen op. Als we parkeren, zien we dat Fortuna’s G-elftal zich al aan het opwarmen is. De technische staf stoomt het team klaar voor het duel tegen de hekkensluiter.


De warming up is in volle gang!

Na het gelijkspel van afgelopen week bij SV Brunssum zullen de spelers erop gebrand zijn om vandaag wel met drie punten huiswaarts te keren. Dat moet mogelijk zijn, want datzelfde Bemelen werd tijdens de heenronde al met 6-2 verslagen. Iets wat ook doelman Danny zich nog goed herinnert: ‘Vandaag voorzie ik geen problemen’.


Beide teams wensen elkaar veel succes

Nadat beide teams elkaar een fijne wedstrijd hebben gewenst barst het geweld los. En ondanks dat de rood-zwarten afgetekend onderaan staan, hebben ze wel het beste van het spel. Grote man aan Bemelense zijde is de aanvoerder die nummer 16 draagt. Hij combineert er lustig op los en brengt ook de Sittardse doelman meteen in de problemen. Maar Danny let goed op en houdt zijn netten schoon.


‘De Bank’ kijkt gespannen toe

Het spel golft op en neer. Dat is ook iets dat de fors uitgevallen centrale verdediger van FC Bemelen opvalt: ‘Veer höbbe gein middeveld’. En dat klopt wel. Geluk voor Bemelen is dat Fortuna dat ook niet goed bezet. Zodoende ontstaat er ontzettend veel ruimte die de Zuid-Limburgers veel beter benutten dan Fortuna. En ondanks dat de verdediging van FC Bemelen nauwelijks wendbaar is, lukt het Fortuna niet de muur te slechten.

Maar ineens komt Max van Kessel in balbezit en kapt zich mooi vrij. Hij ziet dat de doelman zijn goal niet uitkomt en mikt in een hoekje. Zijn schot is hard maar raakt keihard de paal, waarna de bal het veld weer inspringt.


Max’ schot eindigt op de paal

Maar eigenlijk is het schot op de paal maar een kleine opleving van Fortuna. Het spel is niet best en het lukt maar niet om vat te krijgen op de snelle aanvallers van FC Bemelen. ‘Wanneer gaan we nou es voetballe?’, vraagt de trainer aan zijn spelers! Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, want ondanks dat er van veel vloeiende aanvallen nauwelijks sprake is, komt Fortuna wel aan kansen de score te openen. Zo trapt Floyd Huntjens tweemaal hard op doel, maar tweemaal redt de doelman.

Toch komt Fortuna aan een voorsprong als Sonny Kneepkens zich goed doorzet en de doelman kansloos laat: 0-1! De voorsprong is precies hetgeen Fortuna nodig heeft. Met nog enkele minuten te spelen laat Fortuna zien toch echt goed te kunnen voetballen. Vanaf haar rechterkant wordt de bal goed opgedreven door Floyd Huntjens. Hij ziet voor doel twee spelers staan, legt goed af, maar Richard Alt maait over de bal heen. Het schot van zijn teamgenoot gaat naast.

In de tegenaanval krijgt Fortuna het deksel op haar neus als de Bemelense spelmaker doelman Danny verschalkt en voor de gelijkmaker zorgt.

Tijdens de rust zoek ik de knusse kantine annex spelershome op om een kopje koffie te bestellen. Voor € 1,80 ontvang ik een stevige kop en na een eerste slokje geef ik mijn ogen goed de kost. De kantine is verfraaid met allerlei items uit het nabije en verre verleden van de rood-zwarten. Zo hangen aan het plafond en wanden talloze shirts die de club heeft gedragen en op een kast staat een sporttas die verwijst naar de eighties!


De kantine van FC Bemelen heeft veel weg van een museum

Vier slokken verder is de bodem van mijn kopje in zicht en loop weer naar buiten. De spelers staan al klaar; sterker nog: de wedstrijd is alweer begonnen! Al meteen is zichtbaar dat Fortuna zich geen raad weet met de beweeglijke tegenstander. Ondanks dat mijn voorkeur heel sterk uitgaat naar Fortuna, kan ik niet voorkomen dat ik sympathie krijg voor FC Bemelen. Het kleine clubje, dat naast twee seniorenteams alleen nog over een gemengd G-elftal beschikt, voetbalt vandaag veel te goed voor de plek waar het op de ranglijst staat!


Sonny Kneepkens dribbelt het middenveld in

Maar opeens pikt Max van Kessel de bal op. De verdediging wordt uit verband gespeeld waarbij de doelman probeert een tegentreffer te voorkomen. Maar Max’ schot is hem te machtig: 1-2. Zaak om dit vast te houden of zelfs uit te bouwen!


De doelpuntenmaker wordt gefeliciteerd!

Maar net als in de eerste helft krijgt Fortuna ook in de tweede helft het deksel op de neus. Want het is weer de spelmaker van FC Bemelen die de stand gelijktrekt. En eigenlijk is dat oververdiend.

In de slotfase reikt een middenveldster van FC Bemelen naar de bal en lijkt daarbij haar knie te verdraaien en schreeuwt het uit. Haar gehuil is hartverscheurend! Gelukkig wordt ze door een supporter naar de zijlijn gedragen waar ze verder wordt onderzocht. Maar lopen lukt niet meer en met een van pijn vertrokken gezicht wordt ze naar het kleedlokaal gedragen. Beterschap!

Als de wedstrijd weer wordt voortgezet is niemand meer met zijn hoofd bij de wedstrijd. De scheidsrechter, die zich in de rust nog liet ontvallen dat Fortuna zo’n leuke ploeg heeft (geen gezeur), fluit al gauw af waardoor Fortuna opnieuw twee punten laat liggen.


Ook na afloop geven de spelers elkaar een hand

Fortuna zal flink balen van dit gelijkspel, maar het is wel een goede afspiegeling van de wedstrijd. Fortuna kreeg geen grip op de Bemelense lopers en liet zelf de kansen liggen op meer doelpunten. Volgende keer weer een kans op winst!

12.17 uur: op weg naar Sittard
Nadat ik mijn spullen weer heb ingepakt en de Fortuna-spelers nog nahijgen van een enerverende wedstrijd stap ik in mijn auto en zet koers richting Fortuna Stadion.


Over een klein half uur bestemming bereikt

Sportpark ‘De Sleutel’ is voor de rasechte voetbalromanticus best een aanrader. Geen kunstgras, maar een ouderwetse ‘vètwei’ waar het gras 10 centimeter hoog staat. En een gezellige kantine volgepakt met allerlei relikwieën waarachter vast en zeker mooie verhalen schuil gaan. Maar kom, aan de linkerzijde passeert het complex van VV Scharn alweer. Op naar de studio’s van L1!

Ik vervolg mijn route en kan het niet nalaten even halt te houden bij het stadion van MVV. De poort staat weliswaar open, maar het stadion betreden lukt niet. Jammer.


‘Stadion De Geusselt, laot uuch húúre!’, galmt door mijn hoofd

Als ik de Kruisberg omhoog rijdt doemt in de verte de parel aan de kroon van de provincie Limburg alweer op: de Westelijke Mijnstreek. Nog even denk ik erover om de A2 bij knooppunt Kerensheide te verlaten, maar kies er tóch voor door te rijden richting Urmond. Na het verlaten van de A2 rijd ik de Urmonderbaan af, sla rechtsaf richting stadion en parkeer op P2. Na een korte wandeling om het stadion arriveer ik bij de hoofdingang.

13.04 uur: Fortuna Museum

Goed plan

Op de eerste etage is weliswaar het Fortuna Museum gevestigd, maar vandaag en morgen vindt er eveneens een tentoonstelling plaats van tientallen voetbalstadions in miniatuurvorm en dat wakkert de groundhopper in me aan. Fortuna-supporter en groundhopper Peter Helwig is verzamelaar en bouwer van miniatuurstadions en heeft er tientallen in bezit. Zijn ongelofelijke collectie deelt hij nu met het publiek. Snel dus naar de eerste etage! Op de gang worden de bezoekers opgevangen door de vrijwilligers van het Fortuna Museum en doorverwezen naar óf de tentoonstelling van Peter Helwig óf naar het Fortuna Museum.

Allereerst maar naar de tentoonstelling. De ruimte staat vol met tafels met daarop een bonte verzameling van stadions. Elk stadion is bevestigd op een grote plaat waarop allerlei trivia staat afgebeeld, zoals het clublogo van de bespeler, memorabele wedstrijden, foto’s van het stadion en een toegangskaartje. Leuk om te zien. Het meest in het oog springend zijn de stadions waar iemand van de Fortuna Online-redactie is geweest, zoals Estadio Benito Villamarín.

Door de jaren heen is het stadion van Real Betis flink verbouwd

Tijdens het seizoen 2014-2015 wordt Real Betis – CD Numancia bezocht. Destijds bestaat het stadion nog niet uit drie volledige etages. Inmiddels is het stadion verbouwd en lopen de drie ringen door, het speelveld volledig omringend.

Gauw door naar de volgende voetbaltempel. En die ligt op een kleine twee uur rijden van Sittard. Want het Westfalenstadion, het huidige Signal Iduna Park, daar moet je toch een keer geweest zijn? En ja hoor, dat zijn we! In de aanloop van het seizoen 2016-2017 zien we BVB 09 met 0-2 verliezen van Bayern München.


Één van de grootste Europese stadions!

De club waar Felix Passlack nog altijd onder contract staat, beschikt over een formidabel stadion, met haar karakteristieke ‘Gelbe Wand’, de staantribune waar tweewekelijks 25.000 toeschouwers samentroepen.

Maar ook stadions uit het (nabije) verleden hebben een plekje gekregen in de verzameling van Peter. Zoals White Hart Lane, het voormalige stadion van Tottenham Hotspur FC. Ook dat stadion was een pareltje.


Helaas, White Hart Lane is niet meer…

Ondanks dat het stadion een capaciteit had van ruim 36.000 plaatsen, waande je je in je eigen huiskamer, zó goed was het zicht op het speelveld. We ervaren het tijdens Tottenham Hotspur FC – Everton, tijdens het seizoen 2015-2016.

Persoonlijk ben ik onder de indruk van Estadio Mestalla, het stadion van Valencia CF. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 52.000 toeschouwers en kenmerkt zich door zulke steile tribunes, dat ik me afvraag of ik hoger dan de eerste ring durf te gaan zitten.


Fraaie maquette van Estadio Mestalla

Tot slot mag ook de thuishaven van Glasgow Rangers FC niet ontbreken. Het stadion waar de recent overleden Fernando Ricksen zijn grootste successen vierde. Aan de maquette is een originele fles scotch whiskey toegevoegd als extra detail. Zoals ook bij sommige stadions een spelersbus voor de hoofdingang staat geparkeerd.


Ibrox, ontworpen door Archibald Leitch

Er zijn nog zoveel meer mooie verhalen te vertellen over tal van andere voetbaltempels, maar het is de bedoeling vooral zelf de tentoonstelling te gaan bekijken. Zoals je dat morgen nog kunt doen, voordat je vertrekt naar FC Utrecht. Je kunt er 10 keer over lezen of praten, maar dat valt in het niet bij het één keer met eigen ogen bekijken!

Inmiddels is het al voorbij 14.00 uur. Tijd om huiswaarts te keren en bij te komen van een enerverende zaterdag. En dan moet de loting van de tweede ronde van de KNVB-beker nog komen!

Michel Hennen