Ooit karakteriseerde een journalist de omgeving van het Fortuna-stadion als een Oost-Bulgaarse zandvlakte. Ik was nog nooit in Oost-Bulgarije geweest, dus kon het niet beamen, maar vermoedde dat het overdreven was. Toen ik foto’s van het speelveld zag afgelopen vrijdag, gingen de gedachten toch terug naar die Oost-Bulgaarse zandvlakte.

 

 


Blijkbaar presteerde het hoveniersbedrijf dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de grasmat het tweemaal zoveel zand op het veld te gooien dan gewenst. Het zag er niet uit en leidde uiteraard tot hilariteit in voetballand. Precies wat een club die een poging doet om uit zijn eigen as te herrijzen niet nodig heeft. Dit soort akkefietjes kan de club missen als kiespijn, maar het lukte niet.

Het deed denken aan Fortuna Sittard – FC Eindhoven in januari 2011. Het veld is bevroren, maar geen speler die sneeuwschoenen bij zich heeft. Het gevolg is een negentig minuten durende glijpartij, waarmee Fortuna een tijd lang het lachertje in voetballand wordt. Dat werd nog eens versterkt door trainer Wim Dusseldorp, die het voor de camera’s in al zijn cynisme over het rijden van rondjes 34,4 had. Iedereen lachte aan de hand van Wims cynische commentaar de club uit. Waarvoor dank.

Dat laatste kun je niet zeggen van de ontslagen Ben van Dael. Niet dat Van Dael geen aanleiding had om gedurende het jaar dat hij in dienst is geweest, publiekelijk uit te halen naar de club. In december 2015 zette hij een handtekening onder een contract waarvan de Fortuna-leiding op dat moment wist dat er onvoldoende geld in kas was om de contractvoorwaarden te honoreren. Heeft iemand Van Dael daarover gehoord? Nooit, want niet in het belang van de club.

Gebrekkige faciliteiten en te weinig ondersteunend personeel? Wil Boessen liet er zich laatdunkend over uit in de krant, terwijl hij op de loonlijst stond bij Fortuna Sittard. Sinds de bezuiniging/reorganisatie van afgelopen zomer zullen de randvoorwaarden er eerder slechter dan beter op zijn geworden. Heb ik daar Ben van Dael ooit over gehoord? Nooit, want niet in het belang van de club.

Ben van Dael deed wat iedere werknemer van de club zou moeten doen: clubbelang boven eigen belang plaatsen. Wat dat aspect betreft vind ik het bijzonder spijtig dat juist hij het veld moet ruimen. Het is aan Isitan Gün om aan te tonen dat de winst van het ontslag van Ben van Dael (sportief ging het natuurlijk niet goed) groter wordt dan het feit dat vanwege zijn ontslag het niemand meer heeft over die Oost-Bulgaarse zandvlakte van afgelopen vrijdag.

Riccardo Welters