Het heeft een tijd geduurd, maar uiteindelijk heeft dan toch één van de oud bestuursleden gereageerd op de kritiek die aan hun adres is geuit over het wanbeleid van de afgelopen jaren in een interview met het Limburgs Dagblad.

Mommers heeft nooit man en paard genoemd, maar tussen de regels door was het toch wel duidelijk dat er serieuze vraagtekens te stellen zijn bij het beleid van Jules Coenen, Paul Boels, Jacques Opgenoord, Emmo Meijer en Cor Nijpels. De Brusselse boterberg mag dan de afgelopen jaren op spectaculaire wijze geslonken zijn, de Fortunees weet inmiddels waar al die boter gebleven is: die hele berg is namelijk netjes verdeeld over de hoofden van bovenstaande figuren.

Nou ja het waren natuurlijk stuk voor stuk ijdele figuren, die niet echt tegen kritiek kunnen, dus was het wachten tot er eens eentje uit de school zou klappen. Eens kijken wie zou daarvoor in aanmerking komen?

Jules Coenen? Nou nee, het laatste waar onze Rabobank bankier behoefte aan heeft is een imago als bankier met behoorlijke gaten in zijn handen. Nee, Jules zal zich wel rustig houden.

Jacques Opgenoord? Dat ligt ook niet de lijn der verwachtingen. Als directeur van het “Huis van Sport” zal hij sportverenigingen ondermeer adviseren op het gebied van solide financiële huishouding. Hem komt het dus ook niet goed uit als boven water komt dat hij heeft aangetoond daar de ballen verstand van te hebben.

Paul Boels? Tja Paul Boels, ligt ook niet voor de hand. Een gehaaide jurist weet wel “dat je stil moet zitten, wanneer je geschoren wordt”. Bovendien is hij teveel clubman om met modder te gaan gooien.

Emmo Meijer? Tuurlijk niet, ondanks zijn hantekening onder een begroting die een tekort kende van vele miljoenen guldens mocht hij gewoon blijven, waarschijnlijk om DSM niet tegen het zere been te stoten. Maar wel op voorwaarde dat ie zijn mond houdt.

Blijft over Cor Nijpels. Tja, Ome Cor… Tegenwoordig werkzaam bij Campina in Utrecht en heeft er dus nauwelijks belang bij om zich stil te houden. Bovendien stond hij altijd al bekend als een flapuit. Nee, niet verrassend dus dat hij zijn mond opentrok. Wat er vervolgens uit die mond kwam was wel verrassend.

Het verhaal wil dat ome Cor ontkent dat er tijdens zijn bestuursperiode zo’n grote schuldenlast is opgebouwd als Mommers nu doet voorkomen. We citeren Ome Cor: “Ik kan dat dus niet rijmen. Ik kan me nog iets voorstellen bij de hypotheeklast van het nieuwe stadion, dat is twee miljoen per jaar. Maar de bedragen die nu opduiken kan ik niet plaatsen. Zelfs als je alles, maar dan ook alles optelt, de verliezen van de laatste jaren, de degradatie, de tegenvallers, kom je niet in de buurt”.

Wast Ome Cor hier zijn handen in onschuld?? Het lijkt er sterk op en als je vindt dat je onrecht wordt aangedaan, voel je je gepikeerd. We citeren ome Cor: “Theo (Mommers, RW) doet vaker ongenuanceerde uitspraken. Dat zit in zijn karakter”.

Met andere woorden al die plaatjes die Mommers heeft gepresenteerd waaruit de opbouw van de huidige schuldenlast zou blijken, kloppen niet.

Hmm, Mommers doet dus ongenuanceerde uitspraken, aldus Ome Cor. Behoorlijk opportunistisch oké, maar ongenuanceerd vind ik Mommers niet.

Maar goed, de volgende logische vraag luidt dan: Als Nijpels en consorten die gigantische schuldenberg niet hebben veroorzaakt, wie dan wel? We citeren ome Cor: “Toen hij (Mommers, RW) kwam, was hij volledig op de hoogte van de stand van zaken. Bovendien heeft ie zelf in anderhalf jaar tijd veel geïnvesteerd in spelers. En nu komt er ook nog de degradatie bovenop. Dat kost Fortuna zeker drie tot vier miljoen euro.”.

Kortom, Mommers is het schuld. Hij heeft het afgelopen seizoen veel geïnvesteerd, maar de verkeerde spelers gekocht en daarom is Fortuna gedegradeerd. Aha, goed dat we het weten. Tuurlijk, Mommers had de handdoek moeten werpen toen hij overruled werd door het oude bestuur en toch spelers en een trainer moest kopen. En omdat ie de handdoek niet wierp, werd hij er ook verantwoordelijk voor. Maar de fouten die Mommers heeft gemaakt, vallen toch echt in het niet bij de flaters van Nijpels en consorten de jaren voordien. Maar Ome Cor gooit het er toch maar mooi even uit.

Wie denkt dat Ome Cor nu uitgefantaseerd is, komt bedrogen uit. Hij gaat nog een stap verder, we citeren Ome Cor: “Binnen de top van Fortuna heersten er twee visies. De ene stroming zocht de grenzen van de begroting. Ik zat in de tweede categorie, die zei: let op, want het kan wel eens de verkeerde kant opgaan. Achteraf heb ik gelijk gekregen, maar dat is relatief”.

Kijk aan, Ome Cor heeft het ook allemaal zien gebeuren. Daarmee geeft hij dus impliciet toe dat de schulden weldegelijk zijn opgebouwd onze zijn regime. Maar belangrijker, als hij het toch allemaal zo goed zag aankomen, waarom heeft hij dan niet steviger aan de bel getrokken of desnoods (als niemand naar hem luisterde) zijn conclusies getrokken?

Nee, Nijpels kan bij mij bij lange na niet de indruk wegnemen dat er nog tal van pakjes boter op zijn hoofd liggen, waarschijnlijk ook een belangrijke reden waarom Campina in hem geïnteresseerd was.

RW