Gezond beleid, clubbestuurders, de pers en wat dies meer zij

Wat hebben clubbestuurders en de pers gemeen? Ze hebben de ballen verstand van hoe je een voetbalclub op een gezonde manier zou kunnen exploiteren. En dan ook nog het lef hebben om de fans af te schilderen als emotionele, chauvinistische wezentjes. Je moet het maar durven…

Het leek me een leuke inleiding voor een column en nu komt het: ik ga hem in tegenstelling tot de Limburgse pers nog onderbouwen ook!

De cruciale vraag luidt: hoe kun je een club op een gezonde manier exploiteren? Als je het gepruts in Sittard en Maastricht (maar ook elders in het land) de afgelopen jaren hebt gevolgd zou je in de verleiding kunnen komen te denken dat dat knap lastig is. Maar niets is minder waar, het antwoord is heel simpel: geef niet meer uit, dan je hebt!

Dat klinkt verbluffend simpel, maar in de Sittardse praktijk was dat blijkbaar een stuk gecompliceerder. Zo gaven de heren Opgenoord en Nijpels het afgelopen seizoen 21,6 miljoen gulden uit, terwijl er 13 miljoen gulden binnenkwam: een overschrijding van ruim 65%. Die cijfers moet je maar eens eventjes op je laten inwerken.

Ondertussen vertel ik je dan dat de Limburgse pers de Fortuna supporter betiteld als emotionele, chauvinistische wezens, terwijl bestuursleden gepresenteerd worden als rationeel denkende personen die een zeker aanzien genieten/verdienen.

Maar het was toch zo simpel om geen schulden te maken, hoe kon dat dan toch misgaan in Sittard? Misschien had het te maken met het feit dat Opgenoord/Nijpels een door emoties gedreven eerzucht hadden om koste wat kost niet vereeuwigd te worden met een degradatie?

Uitgesloten als we de kranten mogen geloven, want slechts supporters zijn emotionele, chauvinistische wezens, niet clubbestuurders. Nou misschien zijn ze toch iets minder rationeel dan je op het eerste gezicht zou denken. Misschien moeten we bovenstaande definitie van gezond beleid iets aanscherpen, voor de dommeriken onder de bestuurders.

Tip 2: “Kijk eerst naar je inkomsten en bepaal op basis van dat bedrag een gezond ambitie niveau. En niet andersom.” Een voorbeeld van hoe het misging. Wie herinnert zich Jules Coenen niet meer die ooit in een emotionele bui riep dat Fortuna zich structureel bij de top 10 ging vestigen? Voor zo’n positie heb je 30 miljoen gulden nodig, wij hadden er 12….

Een leuke tip, maar zeker niet nodig als ik de Limburgse kranten mag geloven. Slechts supporters zijn emotionele, chauvinistische wezens, niet clubbestuurders. Misschien moeten we nog een stap verder gaan en ook het onkreukbare stadsbestuur meenemen in de definitie van gezond bestuur.

Tip 3: “een stadsbestuur moet categorisch weigeren een club financieel te ondersteunen”. En wel om de volgende reden. Stel jij leidt een bedrijf. Het is maar hypothetisch want jij als emotionele, chauvinistische supporter bent daar totaal niet voor geschikt, maar toch stel dat. Jij moet beslissen om een risicovol project uit te voeren. Wanneer zul je daar eerder toe geneigd zijn? A als je weet dat bij zware verliezen de gemeente paraat staat om je uit de brand te helpen of B als de gemeente dat niet doet.

Lijkt me helder, maar in Maastricht ging het afgelopen jaar op een schitterende wijze mis. Op basis van verkiezingssentimenten ging de gemeente overstag en pompte weer geld in een bodemloze put. Maar dat heb ik vast allemaal gedroomd, want als ik de Limburgse kranten mag geloven zijn slechts supporters emotionele, chauvinistische wezens, niet clubbestuurders of politici.

Nu we dat dus eens even helder hebben, kunnen we overgaan tot de orde van de dag: FC Limburg. We gaan de mediahype eens leggen naast de hierboven geschetste voorwaarden voor financieel gezond beleid. Wat zal de begroting zijn van die nieuwe fusieclub? We tellen de begrotingen van de drie clubs bijmekaar op (44 miljoen gulden). We doen er nog 20 miljoen gulden van additionele sponsoren bij (lijkt me al een fors bedrag voor Limburgse maatstaven), komen we op 64 miljoen uit. We nemen nog mee dat de top drie het met meer dan 100 miljoen gulden doet en dan weet iedereen die tip 2 volgt waar ie aan toe is.

Zoniet de Limburgse kranten, want we halen er eventjes een paar quotes bij:”FC Limburg speelt mee om het kampioenschap” “Definitief in het spoor van de Grote Vier” “FC Limburg verstevigt de koppositie na een 3-0 zege op Ajax” “FC Limburg dingt jaarlijks mee naar de derde of de vierde plek op de ranglijst” Als dat dus de doelstelling is van FC Limburg dan weet ik genoeg. Die fusieclub kijkt binnen een paar jaar naar de bodem van een lege schatkist en zal dan gaan bedelen bij de provincie. Maar dat is geen probleem, want wat lezen verder nog in de krant: “De provincie staat borg voor ettelijke tientallen miljoenen”.

En dat is natuurlijk in strijd met tip 3. Maar niemand bij de Limburgse kranten die met een dergelijk scenario rekening houdt. Geen letter lees je over mogelijke financiële problemen bij zo’n fusieclub. Logisch natuurlijk want supporters zijn emotionele, chauvinistische wezentjes, niet clubbestuurders, politici en vooruit journalisten!

En die emotionele, chauvinistische supporter, wat wil die eigenlijk? Nou die wil gewoon dat de club eerst de opgelopen schulden wegstreept tegen de waarde van het stadion zodat de club met een schone lei kan beginnen. En vervolgens wil die emotionele, chauvinistische supporter dat de club gegeven de begrotingsmogelijkheden een realistische sportieve doelstelling nastreeft. In het geval van Fortuna is dat lekker ballen in de eerste divisie. Je komt al jaren bij die club, hebt je hart verpand aan de club en kijkt niet meer op van een rampseizoen meer of minder. En als je als club die wijze raad volgt, bouw je ook geen schulden op en hoef je dus ook niet bij de gemeente of je buurman aan te kloppen.

Verrek, dat klinkt behoorlijk rationeel! Een van die emotionele, chauvinistische supporters,

RW