Het is zaterdagochtend, je trekt de krant uit de brievenbus en leest de kop in Dagblad De Limburger: “Roda jaagt op Fortuna-sponsors”. Kijk en dan kan mijn dag al niet meer kapot.

Een leuk verhaal natuurlijk. Op dinsdagavond presenteert Theo Mommers aan de sponsoren een reddingsplan van de club. Hij rekent af met het verleden en toont zijn toekomstvisie, maar geeft onmiddellijk aan dat die toekomstvisie bij het oud vuil kan als hij niet de onvoorwaardelijke steun van sponsoren en supporters krijgt.

Tot zover Sittard, we zakken 30km af naar het zuid-oosten waar op woensdag druk wordt overlegd. Commercieel directeur Michels van Roda JC neemt de stand van zaken door. Hem is ter ore gekomen dat 40% van de Fortuna sponsors niet is komen opdagen bij die bijeenkomst van Mommers en eerder gaf ook al 80% van de sponsoren in een enquête aan een voorstander te zijn van een FC Limburg. Michels ruikt bloed en bedenkt een list. Als ik die sponsors van Fortuna nou eens ga aanschrijven met een pakkend verhaal over eredivisievoetbal en “Het PLS als hét trefpunt van zakelijk Limburg”, dan moet ik toch wat van die twijfelaars over de streep kunnen trekken, niet dan? Zo gezegd zo gedaan, hij zoekt het telefoonnummer van de Kamer van Koophandel voor een lijst van adressen, maar onder het telefoonboek ligt het FC Limburg dossier. Verrek, denkt hij, die Mommers heeft me ooit in al zijn onschuld zijn lijst met sponsornamen gegeven. Waarom de Kamer van Koophandel bellen, als ik hier exact de mensen heb die ik nodig heb? Tot laat op de avond brandt er nog licht op de kamer van Michels. Zijn tong is kapot, maar de postzegels zijn geplakt. Op donderdag gaat de zaak op de post.

Terug naar Sittard. Het is vrijdagochtend en het loopt storm bij het W&P stadion. Nee, geen managers van clubs die geïnteresseerd zijn in Haeldermans, maar sponsoren die “dwars door de muren van het stadion” binnenkomen. Schande! We hebben een brief gekregen van Roda, of we niet in Kerkrade willen komen sponsoren? De zeer gewaardeerde sponsor Sjra P. loopt met een mes in zijn rug rond.

Wonderbaarlijke taferelen in Sittard dus, maar we zakken 30 km af naar het zuiden: Maastricht. Op de redactie van Dagblad De Limburg is het nieuws ingeslagen als een bom. Dit is 100% voorpaginanieuws en er moet ook een redactioneel commentaar komen. Een journalist gaat er eens goed voor zitten en schrijft: “De financiële nood is hevig in voetballand. Zo hoog dat elke vorm van fatsoen overboord wordt gezet om een branchegenoot vliegen af te vangen. Zelfs als het gaat om een potentiële partner in accute problemen. Daarvan getuigt de sponsoractie waarmee Roda JC Fortuna Sittard in het hart treft.”. En dat lees ik vervolgens zaterdagochtend in de krant.

Tijd voor enkele conclusies.

Conclusie 1: de financiële malaise die het voetbal in Europa treft, gaat blijkbaar ook niet aan de Oostelijke Mijnstreek voorbij. Als je je tot dit soort lage streken moet verlagen (voor alle duidelijkheid ik heb het slechts over het gebruik maken van die vertrouwelijke adressenlijst), dan zit je blijkbaar behoorlijk met je handen in het haar. De beerput zal binnenkort ook wel open gaan in Kerkrade.

Conclusie 2: ik kan Daglad De Limburger niet meer volgen. Wat nou, elke vorm van fatsoen wordt overboord gegooid? Willen jullie nu dat een club geleid wordt door mensen met hersenen of niet? Hebben we eindelijk een manager die zijn emoties volledig uitschakelt en puur zakelijke beslissingen neemt, is het weer niet goed! Dit is een typische FC Limburg beslissing en dat is toch precies wat jullie wilden???

Conclusie 3: en die houdt nauw verband met conclusie 2, de verstandelijke capaciteiten van vele voetbalbestuurders worden stelselmatig overschat. In Sittard en Maastricht liepen/lopen bestuurders rond die de club op de rand van de afgrond brachten met fantastisch beleid en in Kerkrade loopt een manager rond die niet op zijn klompen aanvoelt dat deze wervingsactie wel eens contraproductief zou kunnen uitwerken. Is het niet nu, dan misschien over een tijdje als (God behoede) Fortuna of MVV omvallen. De sponsors van die clubs weten dan niet hoe snel ze in Eindhoven/Genk moeten zijn. Nou ja, misschien is dat laatste wel wishful thinking, maar toch.

Maar ach, het was weer een vermakelijke zaterdagochtend waar ik alle betrokkenen voor wil bedanken, want zoveel viel er nog niet te lachen als Fortunees dit seizoen.

RW