De Trendwork Arena is deze dagen het toneel van enkele, op papier, leuke oefenwedstrijden. Vanavond kruisen het Turkse Trabzonspor en het Belgische Charleroi de degens. Met name de Turkse selectie telt heel wat bekende namen.

 

 

 


Het is 18.45 uur als ik wakker schrik op de bank. ‘Moest ik vanavond niet naar een oefenwedstrijd?’ flitst er door mijn hoofd. En inderdaad, vandaag staat de eerste van vier oefenwedstrijden die deze week in de Trendwork Arena worden afgewerkt op het programma. De Turkse grootmacht Trabzonspor is neergestreken in onze regio en speelt vandaag in Sittard tegen de Belgische neo-eersteklasser R. Charleroi SC. Zaterdag aanstaande spelen de Turken tegen Standard Luik. In ruil voor een vergoeding en een georganiseerde oefentrip in de komende winterstop, stelt Fortuna haar stadion ter beschikking.

Trabzonspor mag in Turkije een grootmacht genoemd worden. Met zes landstitels, acht bekers en acht Super Cups op zijn naam, is de prijzenkast rijkelijk gevuld. Het gros van deze prijzen is echter eind jaren ’70 en begin jaren ’80 behaald. De meest recente prijs was de nationale beker, die men in 2010 won. Aartsvijand nummer één is Fenerbahce. Menig keer eindigde Trabzonspor op de tweede plek achter de ploeg uit Istanbul. Afgelopen seizoen speelde Trabzonspor nog in de poulefase van de Champions League, waarin het CSKA Moskou, Internazionale en Lille OSC trof. Een derde plek in deze poule leidde tot een plek in de Europa League. PSV bleek daarin twee keer te sterk.

Hoe anders is de historie van Sporting Charleroi. In het ruim 100-jarige bestaan van de club wist men nooit een prijs te behalen op het hoogste Belgische niveau. Na 26 jaar opeenvolgend in Eerste Klasse gespeeld te hebben, volgde in 2011 degradatie naar de Tweede Klasse. De Nederlandse trainer Dennis van Wijk leidde de ploeg direct naar de titel, waardoor de Walen komend seizoen weer in de hoogste klasse uit zullen komen.

Wanneer ik even na 19 uur de Trendwork Arena bereik, valt het me op dat er toch behoorlijk wat auto’s op P2 staan geparkeerd. Door de tamelijk hoge entreeprijs (€15) en de doordeweekse speeldatum verwacht ik eigenlijk slechts een handjevol bezoekers. Des te verraster ben ik als ik de hoofdtribune betreed. Deze is met ruim 900 bezoekers toch nog goed gevuld. 90% hiervan komt, afgaande op de shirts, sjaals, petjes en trainingspakken, voor Trabzonspor. Rechts onderaan de hoofdtribune hebben zich zo’n 30 Charleroi-supporters verzameld.


De hoofdtribune kleurt claret and blue

De wedstrijd is inmiddels al begonnen, tijd om de opstellingen eens door te nemen. Bij Charleroi ben ik snel klaar, daar ken ik geen mens van. Of het moet al Onur Kaya zijn, die vijf jaar lang de kleuren van Vitesse verdedigde. Bij Trabzonspor herken ik daarentegen direct een aantal bekende namen. Om te beginnen de Slowaak Marek Cech (oud-speler van o.a. Porto, Sparta Praag en West Bromwich Albion FC). Verder zien we onder andere Didier Zokora (ex-Racing Genk, Tottenham Hotspur en Sevilla), Halil Altintop (ex-Schalke) en Paolo Henrique (ex-Heerenveen).


Halil Altintop is er klaar voor

Van het verschil in kwaliteit en clubgrootte is gedurende de eerste helft weinig te merken. Doordat Trabzonspor in een erg laag tempo speelt, blijft Charleroi gemakkelijk overeind. Het eerste wapenfeit noteren we pas in de 22e minuut, wanneer de Turkse aanvoerder een hoekschop over het doel van de Charleroi-doelman Cyprien Baguette kopt. Vijf minuten later kan Charleroi een counter opzetten na een zwakke hoekschop van Trabzonspor. De geblokte aanvaller Hervé Kagé wordt diepgestuurd, maar grijpt helaas al snel naar zijn hamstring. Na een korte blessurebehandeling probeert hij het nog eventjes, maar na vijf minuten moet hij zich toch laten wisselen. Met het wegtrappen van enkele flesjes water voor de dugout toont hij zijn oprechte frustratie.


Spanning in de zestien

Na een half uur wordt een goede voorbereidende actie van de Slowaak Robert Vittek niet op waarde geschat door zijn mede-aanvallers. Nadat hij een Charleroi-verdediger heeft gepasseerd, schiet hij de bal laag voor het doel langs. Helaas komen twee andere Trabzonspor-aanvallers net te laat om de bal in het doel te verwerken. Vittek is overigens een markante speler in het Slowaakse voetbal. In 2010 was hij de eerste speler die voor Slowakije scoorde op een WK. Uiteindelijk kwam hij tijdens het WK in Zuid-Afrika tot vier treffers, waarvan één tegen Nederland.

Het laatste wapenfeit in een verder slaapverwekkende eerste helft komt op naam van Charleroi. De kopbal van Andrea Feliccia is echter te slap om keeper Onur Kyvrak te verrassen. Na exact 45 minuten blaast scheidsrechter Wegereef voor de rust.

En die rust gebruikt de dienstdoende speaker om in vier verschillende talen de toeschouwers toe te spreken. In Nederlands, Engels (waarom?), Duits en Frans probeert hij de bezoekers te informeren en te vermaken. Doordat hij deze talen door elkaar gebruikt en de talen helaas niet helemaal beheerst, krijgt het geheel een ‘Allo Allo’-achtig karakter. Daarnaast worden ook diverse namen verkeerd uitgesproken. Aan de ene kant grappig, maar bovenal erg amateuristisch. De man hoort zichzelf overduidelijk graag praten. Mogen we nog ooit een fatsoenlijke speaker in Sittard begroeten?

De catering daarentegen heeft zijn zaakjes aardig op orde. Waarschijnlijk had men een dergelijke drukte echter niet verwacht, waardoor het enige geopende caterpunt volledig overspoeld wordt. Met man en macht wordt geholpen om de hongerige en dorstige bezoekers te bedienen. Een kwartiertje na rust ben ik aan de beurt. In de hamburgers blijkt kippenvlees te zitten, speciaal voor de Turkse bezoekers. Erg klantgericht, maar mij kan het minder bekoren.


Trabzonspor en de catering blijken erg populair 

De tweede helft is in volle gang en het spel wordt wat levendiger. Dat kan ook komen door de vele wissels die plaatsvinden. Paolo Henrique claimt een strafschop, maar ging daarvoor iets te makkelijk naar het gras. Wegereef trapt er niet in en laat doorspelen.

Een kwartier voor tijd valt er dan eindelijk een treffer te vieren. Nadat de Belgische keeper een eerste schot heeft afgeweerd, is Yasin Öztekin er als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen. Charleroi krijgt vijf minuten voor tijd nog een uitgelezen kans om gelijk te maken. Na slecht uitverdedigen van Bamba, kan Samba (ik verzin het niet) alleen op keeper Kyvrak af. Zijn inzet is echter veel te zwak, waardoor de wedstrijd op 1-0 eindigt.

Terwijl de Charleroi-fans en spelers elkaar bedanken, verlaten de Turken snel het veld. Tevreden keren de fans huiswaarts richting België, Duitsland en Nederland. Zaterdag zal een deel van hen weer aanwezig zijn. Tegenstander van Trabzonspor heet dan Standard Luik.


Au revoir et merci!