De Cooperatie Eerste Divisie is van zins om gehoor te geven aan de lokroep van FOX: sportiviteit op de helling, in ruil voor meer geld. Fortuna is akkoord. Dat verrast me toch wel enigszins.

 

 


FOX is onderdeel van het nieuwsgaringsimperium van Rupert Murdoch. Deze man (en al zijn bedrijven) heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd in de krantenwereld, waar hij meermaals aangaf niet geïnteresseerd te zijn in het maken van een dagelijkse krant (het journalistieke aspect) maar alleen in het verkopen van een dagelijkse krant (het financiele aspect). Als omwille van de verkoopcijfers de waarheid geweld aangedaan moe(s)t worden, was en is dat nooit een probleem. Wellicht herinner je je nog het ‘phone hacking scandal’ rond de Britse krant ‘The News of the World’ in 2011? Klassiek gevalletje Murdoch.

Kranten zijn verleden tijd, Murdoch heeft al een tijdje zijn aandacht verlegd naar tv en sport, maar zijn principes zijn nog steeds dezelfde. Murdoch en dus FOX is niet geïnteresseerd in het sportieve aspect van sport; hij is louter geïnteresseerd in kijkcijfers en dat kan – en zal – op gespannen voet komen te staan met het sportieve aspect.

De onderhandelingen over de uitzendrechten van de eerste divisie zijn opgang getrokken door FOX. Niet toevallig gebeurt dat allemaal vlak voor de start van de competitie, zodat de druk maximaal is. FOX komt met een financieel voorstel voor de clubs, waarbij eisen op tafel komen die extra sportief van aard zijn: Jong Ajax en Jong PSV toelaten tot de competitie. FOX loopt daar – naar goed Murdoch gebruik – ook niet voor weg: Jong Ajax zal meer kijkers trekken dan de gemiddelde eerste divisionist, dus jong Ajax moet erbij. Duidelijk en simpel.

De huidige eerste divisie clubs vragen zich nu af: is toetreding van clubs tot de competitie die (1) hun uitverkiezing niet te danken hebben aan sportieve prestaties, (2) na toetreding ook niks te winnen of te verliezen hebben (want geen promotie/degradatie) en (3) banden hebben met andere clubs in de competitie, een grote aanslag op het sportieve verloop van de eerste divisie? En is dat verlies te compenseren met de worst die FOX de clubs voorhoudt? 13 Van de 16 clubs, waaronder Fortuna Sittard, beantwoorden die laatste vraag blijkbaar met ‘ja’.

Niet vergeten: dit is het begin. Twee beloftenteams in de eerste divisie? Stel het wordt een succes (in termen van kijkcijfers), dan zal FOX komend jaar bij nieuwe onderhandelingen verlangen dat ook Jong Feyenoord erbij komt en wellicht nog een kijkcijferkanon. FOX zal in ruil een beter financieel voorstel doen. Is dat ook prima? Wellicht ontwikkelt FOX zich dan wel tot een klassieke wurgslang en zet de clubs het mes op de keel: “als jullie niet akkoord gaan, stoppen we er helemaal mee”. Dan val je dus niet terug naar 2013/2014 bedragen, maar naar 2012/2013 bedragen. Ga dan nog maar nee zeggen.

Ik vind het toch wel verrassend dat Fortuna akkoord gaat. Oke, ik begrijp dat de financiële nood hoog is bij Fortuna en dat het niet makkelijk is om de chantage van FOX te negeren, maar een ja-woord aan FOX staat mijns inziens op gespannen voet met de nieuwe koers die directeur Martin Masset heeft ingezet bij de club: concentreren op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Morrelen aan het sportieve aspect van de voetbalcompetitie omwille van financieel gewin, klinkt niet meteen als maatschappelijk verantwoord.

Het woord is aan de KNVB.

Riccardo Welters