Na twee weken nacompetitie boert Limburg er per saldo in voetballand op achteruit. Niet verrassend dus dat Sporting Limburg van stal gehaald wordt. Ook niet verrassend dat de feiten rond de mogelijkheden van die fusieclub bijgekleurd worden.

 

 

 


Joos Philippens geeft in een column in de krant aan dat het (1) niet verrassend is dat het Zuid-Limburgse voetbal in de hoek zit waar de klappen vallen en (2) dat dat de komende jaren ook wel zo zal blijven, tenzij serieuze vormen van samenwerking uitgewerkt worden.

Philippens refereert aan de laatste serieuze poging, we citeren: “Vier jaar geleden trotseerden de toenmalige leiders van Roda JC en Fortuna Sittard alle protesten en presenteerden de nieuwe club Sporting Limburg, met logo, shirt en al. De tragiek was dat gouverneur Léon Frissen vervolgens werd teruggefloten door zijn provinciebestuur.”. Philippens suggereert dat Sporting Limburg het beter zou doen. Is dat zo?

Om te beginnen hoef je dat als Fortunees geen relevante vraag te vinden. In dat geval, surf nu rustig verder. Vind je het wel een relevante vraag, dan is niet meteen duidelijk waarom die vraag positief beantwoord dient te worden. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je vier jaar terug in de tijd. Wat presteerde de Stuurgroep Topvoetbal Limburg destijds – zie column ‘Loopplankfinanciering‘? Kortgezegd, vier dingen:

  • een naam;
  • een logo;
  • een shirt, en;
  • een begroting van 11 miljoen euro (gelijk aan die van Roda JC).

Als Philippens vermoedt dat de naam van een club, het logo, of het shirt dat spelers dragen, bijdraagt aan betere prestaties, heeft hij gelijk. Anders niet. Het probleem in zijn column is gelegen in de woorden ‘en al’. De Stuurgroep Topvoetbal Limburg was namelijk niet verder gekomen dan een naam, een logo en een shirt. De toegevoegde waarde van Sporting Limburg ten opzichte van Roda JC was niet aangetoond.

En dan is er nog het woord ‘tragiek’ dat Philippens gebruikt. Was het inderdaad tragisch dat Koning Onbenul werd teruggefloten door zijn provinciebestuur? Heeft Philippens moeite met het begrip democratie? Of vindt hij het een onjuist en daarom betreurenswaardig besluit van het provinciebestuur om de gouverneur terug te fluiten?

Laten we uitgaan van het tweede. Was dat echt betreurenswaardig of was het juist een zegen dat het provinciebestuur ingreep? De stuurgroep verlangde miljoenen euro’s van de provincie onder het mom van ‘loopplankfinanciering’.  Wie schreef vorig jaar nog een column over de onrechtmatigheid van overheidsgeld in het betaalde voetbal? Juist, Joos Philippens – ik wijdde er een column aan ‘Waar was je, Joos?’.

Vorig jaar zou Joos geconcludeerd hebben dat de beslissing van het provinciebestuur een zegen voor het openbaar bestuur was geweest; deze week is het een tragisch besluit.

Dat vind ik dan weer tragisch.

Riccardo Welters