Na de lichte teleurstelling met betrekking tot de derby tegen MVV konden de dames voor een mooie afsluiter zorgen. Tegen de dames van DTS uit Ede moest gewonnen worden om derde te worden, terwijl ook de tweede plek nog tot de mogelijkheden behoorde. In een open wedstrijd waarbij iedereen tot het gaatje ging hield Fortuna de punten thuis en werd het seizoen afgesloten met een fantastische reeks middels een 24 op 30 na de winterstop…


4 mei 2013

De pet van Henkie Bex

Fortuna Sittard 1 DTS Ede 0
Doelpuntenmakers: 45. Shirley Kocacinar 1 – 0.
Opstelling: Katja Demacker; Maartje Keulen, Glynis VromenMayke PloemenVera WanrooijCharlotte Schings, Annika Pluijmen, Aniek Schepens; Liv Aerts (89. Marloes van der Vlugt), Shirley Kocacinar, Nancy Kisters.
Toeschouwers: 107
Scheidsrechter: M.M.C. Wolfs
Geel: –
Rood: –

Het is zo ongeveer kwart na tien als de poorten van het Maastrichtse uitvak opengaan en iedereen zich opmaakt voor de terugreis naar Sittard. Iedereen heeft zojuist Fortuna en MVV in een zoutloze derby met 0 – 0 gelijk zien spelen en verlaat beteuterd stadion De Geusselt. Het stadion dat tijdens derby’s regelmatig kolkte was vanavond een oase van rust. Aan Fortuna-zijde was van druk of spanning geen sprake en aan MVV-zijde nam het hele publiek een snipperdag. Zelfs de sensatiebeluste en hoogst irritante stadionspeaker kreeg de boel niet aan de praat. Misschien was het inhuren van één der Jakhalzen nog een optie geweest?

Aan boord van bus één zitten niet de welbekende ‘ragazzi’ van Vak C, maar een handjevol onbekenden en een deel van de selectie van de Fortuna Dames. Het merendeel draagt een Fortuna shirt, correctie: het merendeel draagt haar eigen Fortuna shirt. Chapeau!

Ik kan het wel smaken, maar het schiet bij enkele andere dames in de bus in het verkeerde keelgat. Bespeur ik hier enige mate van blinde jaloezie? Nee joh, dat zou kinderachtig zijn! En als dat zo is, dan laat je je toch niet kennen? Ik ben ook jaloers op hun voetbalkwaliteiten, maar dat laat ik toch ook niet merken?

Eenmaal terug in Sittard zetten we koers richting Belgische grensstreek. Als we onze auto’s parkeren wordt onze aandacht getrokken door een Sweet 16-party die aan de overzijde van de straat in volle gang is. Daar zal toch wel een meisje rondlopen dat verkering met Jesper XL zou willen?

Toch lopen we door richting etablissement waar we een hapje gaan eten. Ook vandaag zien we geen Ramazan Çevik. ‘Desenchanté’ vanwege de match? Als pleister op de wonde hebben we een tiental Tifosi Giallo Verde meegebracht.

In select gezelschap worden alle etiquetteregels over boord gekieperd en dus mag iedereen met zijn handen eten. Slechts de tifosi afkomstig uit het iets betere milieu, zoals Nick, Jesper XL en Roel eten voort met een vork. Tevens blijkt eens te meer dat de onvermoeibare TGV alleen stil zijn te krijgen als je ze iets te eten geeft.

Als bijna iedereen zijn bordje heeft leeggegeten is het de hoogste tijd om de aftocht te blazen. Terug naar de ons zo na aan het hart liggende Westelijke Mijnstreek, de landsstreek waar de zon altijd schijnt en geelgroen bloed door ieders aderen stroomt.

Na enkele uurtjes slaap staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Sinds dit seizoen bestaat het weekend uit twee wedstrijden. Niet alleen de heren van Fortuna sluiten dit weekeinde de reguliere competitie af, dat doen ook de dames. Zij spelen, om de competitie een sportief einde te bezorgen, om 14.30 uur tegen DTS uit Ede.

Tijdens de heenronde won Fortuna al van deze ploeg, maar simpel ging dit niet. DTS is geen typische damesploeg, maar lijkt verdacht veel op een herenploeg. Geen sierlijke speelsters, o nee, maar houwdegens die het duel zeker niet schuwen. Het Stoke City FC van de Topklasse? Zeker en vast!

Hoe anders gaat het er bij Fortuna aan toe? Jannie Sangers’ dames schotelen hun fans wekelijks mooi voetbal voor, laten vooral de bal het werk doen en horen bij de beste teams in de Topklasse. Slechts de desastreuze start heeft ervoor gezorgd dat de dames uiteindelijk nooit hebben kunnen meestrijden om het kampioenschap. Maar niet getreurd, volgend seizoen wordt ook gevoetbald.

Voor de Fortuna Dames dus zaak om de start te vergeten en met een goed gevoel de zomerstop in te gaan. Dat zal wel met een uitgemergeld elftal moeten gebeuren, want door uiteenlopende redenen zijn er nog maar een handvol speelsters beschikbaar. De krapte in de selectie is zelfs zó groot dat Marloes van der Vlugt op de bank zit in het kloffie van Simone Heijnen en de gestopte Aniek Schepens vanuit het niets in de basis start.

Moet ik de rest van de opstelling nog even doornemen? Ach ja, waarom ook niet. Zo’n eerste jaar is het eigenlijk overleven en kijken dat het seizoen zonder veel problemen wordt afgesloten. En dat is gelukt door prima keeperswerk van Katja Demacker.

Maar het is niet alleen Katja’s verdienste dat de derde en zelfs de tweede plaats nog haalbaar is. Na een paar wedstrijden vond de trainersstaf de juiste samenstelling voor wat betreft de achterhoede bestaande uit Charlotte Schings, Glynis Vromen en Loes Plantaz. Vandaag speelt echter Maartje Keulen rechts achterin en Mayke Ploemen bestrijkt de linkerflank.

Op het middenveld maken nog één keer Vera Wanrooij en Annika Pluijmen de dienst uit. Vandaag krijgen zij Charlotte Schings en Aniek Schepens als assistentes mee. Annika begon in de spits, terwijl Shirley Kocacinar op het middenveld stond. Toen beide speelsters van positie wisselden, begon het te draaien.

Doordat Colette van Aalst vandaag afwezig is, krijgt Nancy Kisters een basisplek toebedeeld en vormt met Liv Aerts en Shirley Kocacinar de voorhoede.

Eigenlijk behoeven de dames geen introductie meer. Daar waar ik in augustus bijvoorbeeld nog nooit van de naam ‘Liv’ had gehoord, denk ik nu meteen aan Fortuna’s topscorer bij het horen van die naam. En zo zal dat voor heel veel supporters gelden. Glynis, Annika, Vera, Katja, Mayke, Loes, Charlotte, Liv en vooral Shirley. Als die namen vallen, dan weet iedereen meteen waarover je het hebt: de dames van Fortuna!

Bij de opkomst van de speelsters worden links en rechts enkele rookpotjes ontstoken. Ook dat is haast traditie geworden. Normaal gesproken levert dit je een ban op waar je ‘u’ tegen zegt, maar in de wereld van het damesvoetbal wordt veel gedoogd.

Toch is deze traditie niet bij iedereen bekend. Aan onze linkerzijde zit een mevrouw die op krukken loopt en zij weet niet tijdig weg te vluchten. Het inademen van dikke geel en groene rook is haar deel. Mag ik dit categoriseren als ‘voetbalhumor’? Hoe het ook zij, ze zal zonder enige twijfel nog wel eens terugdenken aan die warme middag in mei, toen Fortuna-supporters haar longen naar de vaantjes hielpen.

fortuna-dames1Hele goede actie!

Rond de klok van half drie beginnen de dames eraan. Fortuna begint erg voorzichtig. Doordat ze niet in hun vaste samenstelling spelen, zal het voor de meesten wel wennen zijn. Daarbij wilt niemand in het Edese mes lopen en kijkt de kat uit de boom.

Maar dames toch, dat is toch nergens voor nodig? Het seizoen is al dusdanig mooi dat het best een keer mis mag gaan. Vandaar ook onze hartekreet, vastgeknoopt aan de reling.

fortuna-dames2Weg met alle pruillipjes

Pas na een kwartier steekt Fortuna een eerste maal haar neus aan het venster als Shirley Kocacinar op de doelvrouw van DTS lijkt af te stormen. Ze houdt de bal goed bij en komt tot een schot, maar doordat ze hierbij dusdanig wordt gehinderd, mist haar schot elke precisie.

Niet veel later is Fortuna wederom gevaarlijk als Liv Aerts alleen op de doelvrouw afloopt. Buitenkansjes gelijk deze zijn doorgaans aan Liv wel besteed, maar vanmiddag schiet ze haast onbegrijpelijk naast.

fortuna-dames3De rook blijft een beetje hangen…

Op de tribune is het vandaag niet veel beter. De wedstrijd in Maastricht speelt ons misschien nog parten, al hebben we daar toch geen 100% gegeven?

Na een twintigtal minuten zorgt de scheidsrechter voor een eerste opwinding. Harry Kisters vlagt voor een Sittardse ingooi, maar DTS twijfelt aan de juistheid van de beslissing. Nadat de scheidsrechter naar Harry toeloopt en vraagt of hij zeker van zijn zaak is, mag Fortuna ingooien en dit schiet bij de Edese nummer 10 in het verkeerde keelgat. Zij zag het anders, maar Linda Helbling kan zich beter op het spel concentreren, want aan de overzijde breekt Fortuna uit.

Nancy Kisters ontvangt de bal aan de rechterzijde van het doel en zet voor richting Annika Pluijmen. Zij duikt op voor keepster Tiffany Loeven en kopt de bal in doel. De rapen zijn gaar, ware het niet dat de grensrechter van DTS voor buitenspel heeft gevlagd. Geen 1 – 0 dus.

fortuna-dames5Bij tijd en wijle zoekt DTS Ede de aanval

Juist in de gang vóór de tribune scheurt de hele tijd al een ventje op een roodgele fiets heen en weer. De hele wedstrijd speculeert iedereen al over een mogelijke crash en als de stadionklok op 24 staat is het dan zo ver. Hij komt van achter de tribune met een noodgang aangefietst en haalt de bocht niet. In een finale poging een frontale botsing met de dug-out te vermijden geeft hij een ruk aan zijn stuur en smakt in volle vaart tegen de grond. Vrijwel meteen krabbelt het ventje overeind, daarbij geen traan latend. Het kan niet anders of dit gaat later een hele grote ‘baas’ worden, om met Joey’s woorden te spreken.

Ondertussen is onze blik weer op het veld gericht en na een half uur krijgt DTS aan de zijlijn een vrije trap. De bal wordt met een ferme trap richting zestienmetergebied gezwiept, maar verlaat even makkelijk weer datzelfde gebied. Op ongeveer 20 meter van het doel van Katja Demacker staat Yvonne Veldhuizen opgesteld en met een afstandsschot probeert zij Katja te verontrusten. Maar helaas, de Sittardse doelvrouw is op post en haar grijpgrage handjes vangen de bal.

De wedstrijd kabbelt voort, zonder dat beide teams tot écht grote kansen komen. En als het gevaarlijk wordt, dan via schoten vanop grote afstand. We worden nog niet echt in vervoering gebracht. En dus hebben we oog voor nóg een kleine medeburger die in de gang vóór de tribune de show probeert te stelen.

fortuna-dames4

De Jackson Five is vandaag alleen gekomen

Aan de kant van DTS draait veel om Willeke Pater. In Ede had Glynis Vromen ook al haar handen vol aan de pocketaanvaller en vandaag is dat niet anders. Naast sterk is ze ook behoorlijk snel en vlak voor rust is ze de hele Sittardse verdediging te snel af. Ondertussen stormt Katja Demacker uit doel, maar ook zij kan haar niet afstoppen. Ze omspeelt de keepster en schiet de bal in doel. Ondertussen verleent Glynis Vromen de juiste rugdekking en vangt het schot op haar borst op, staand op de doellijn.

Vlak voor rust lijkt Fortuna op voorsprong te komen. De goedspelende Vera Wanrooij lepelt de bal richting Liv Aerts en zij komt wederom in scoringskans. Maar ook deze mogelijkheid is niet aan Liv besteed. De bal eindigt naast het doel en zo blijft het vooralsnog 0 – 0.

fortuna-dames6Charlotte Schings gaat op haar gemakje ingooien

Toch geraakt Fortuna aan een voorsprong. De bal wordt opnieuw achter de verdediging gelegd en Shirley Kocacinar laat Prince Rajcomar even zien hoe je een doelpunt scoort.

Ze neemt de bal aan, houdt deze nog maar eens goed bij en omspeelt Tiffany Loeven. Ondertussen staan twee speelsters op de doellijn om de bal tegen te houden, maar Shirley weet het gaatje te vinden en zorgt voor de welkome voorsprong: 1 – 0.

DTS Ede heeft inmiddels alweer afgetrapt, maar in de tribune wordt iedereen aangespoord om vooral door te klappen. De klok staat al enige tijd op 45 en hoeveel moeite is het nu om gewoon een paar minuten te klappen? Toch denkt niet iedereen er zo over, helaas.

In de rust neem ik de moeite om even met Wil, Annette en Izzy bij te kletsen. Na de uitschakeling van Barcelona in de Champions League heeft Izzy even genoeg van haar Messi-shirt, of zit het gewoon in de was?

Omdat er aan de reling allerlei spandoeken zijn opgehangen ziet Izzy vanuit de kinderwagen volstrekt niets van de wedstrijd. Voor Sacha het sein om Izzy omhoog te tillen, in haar armen te nemen en vanaf de reling uitzicht op het veld te gunnen.

fortuna-dames8
Izzy ziet dat Fortuna aan een aanval bouwt

Izzy heeft vast ook gezien dat DTS Ede de tweede helft flink komt opzetten. Vlak na rust krijgen de Gelderse dames de kans de score in evenwicht te brengen, maar de vrije trap ketst af op de muur.

Aan de linkerzijde staat echter wel al een speelster klaar om Katja Demackers doel nog een keer onder vuur te nemen. Een attente Glynis Vromen werpt zich echter voor het schot en kan voor opruiming zorgen.

fortuna-dames7De zoveelste grensrechter die dit seizoen www.lb03.net haalt

Met dit felle DTS moet zo snel mogelijk worden afgerekend en dat beseft iedereen drommels goed. De mooiste kans is dan ook voor Liv Aerts als ze goed reageert op een diepe bal. Ze loopt van iedereen weg en omspeelt de doelvrouw. Tussen haar en het doel staat verder niemand, maar toch besluit Tiffany Loeven voor Livs benen te gaan in plaats van voor de bal.

Liv wordt vakkundig tegen het kunstgras gewerkt en bezegelt hiermee het lot van de keepster. In de tribune weet iedereen al wat er gaat gebeuren.

Off, off,
Off, off…

Toch besluit de scheidsrechter om slechts een gele prent toe te kennen. Als dit geen rood meer was, dan weet ik het ook niet, maar regels zijn er blijkbaar om mee te marchanderen.

fortuna-dames9

DTS Ede geeft zich niet zomaar over

Na een minutenlange behandeling van Liv Aerts wordt het spel hervat, maar veel levert de vrije trap die Fortuna krijgt niet op. Ik heb de indruk dat de tank leger en leger raakt, mede vanwege het plotselinge zomerweer.

Ook aan de zijde van DTS Ede gaat iedereen tot op de bodem, maar zij hebben vandaag de luxe om te wisselen en doen dat ook. Met frisse speelsters gaat DTS dan ook het slotkwartier in.

In de tribune lijkt de verveling enigszins toe te slaan, want ik kan me geen andere reden bedenken waarom de vieze pet van Henk Bex moet worden bezongen.

Olé,
De pet van Henkie Bex,
De pet van Henkie Bex,
De pet van Henkie Bex, olé, olé…

En dat slotkwartier begint spectaculair. Linda Helbling, die gewoon goed kan voetballen, is Annika Pluijmen te snel af en kan alleen onreglementair worden gestopt door de Sittardse nummer 9.

Nadat de vrije trap is genomen kan de bal weliswaar worden weggewerkt, maar dat is slechts tijdelijk. Nog geen minuut later dribbelt een speelster van DTS het strafschopgebied binnen en ziet tussen Annika Pluijmen en Maartje Keulen een ruimte die er eigenlijk niet is. Ze wurmt zich er toch tussen, valt en versiert een penalty. Voor DTS een ideale mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen.

Uiteraard gaat de aanvoerster achter de bal staan. Ze mag vanaf de strafschopstip proberen om de gelijkmaker aan te tekenen. In de tribune houdt iedereen zijn of haar hart vast, maar in doel staat iemand die van wanten weet. Nu ja, eigenlijk náást het doel.

Daar staat namelijk Katja Demackers mama en die heeft vast à la Jan Reker een boekje waarin de favoriete hoeken van alle speelsters uit de Topklasse staan opgesomd. En dat moet wel succes opleveren. Immers, PSV heeft zo de Europa Cup I gewonnen!

Linda Helbling neemt haar aanloop, kiest een hoek, maar kiest juist díé hoek die Katja ingefluisterd heeft gekregen. Voor de keepster een koud kunstje om de bal uit doel te werken en de 1 – 0 voorsprong op het bord te houden. Geweldig!

fortuna-dames10Kirsten Kranenburg trapt de bal nog eens voor doel

Ondertussen tikt de klok verder en groeit de hoop op een goede afloop. Te meer omdat DTS achterin alles opengooit. Na een uitstekende pass van Vera Wanrooij kunnen Aniek Schepens en Liv Aerts dan ook met z’n tweeën op doel aflopen, maar ze treuzelen beide veel te lang. Weg kans.

Even later is het de beurt aan Shirley Kocacinar. Zij reageert attent op een pass van Annika Pluijmen en slalomt het strafschopgebied binnen. Op het moment dat ze wilt gaan schieten trekt een verdediger aan haar arm en trekt haar feitelijk naar de grond. Shirley respecteert de Wet van Newton, maar krijgt geen penalty.

Dan maar een reguliere veldgoal maken, Shirley? Nu ja, bijna dan, want ze houdt twee speelsters af met haar rug richting doel. Toch lukt het om te draaien en te schieten, terwijl de doelvrouw veel te ver voor doel staat. De bal lijkt in doel te belanden, maar ketst via de lat weer terug het veld in. En zo blijft het vooralsnog 1 – 0.

De volgende die mag proberen de score te verdubbelen heet Nancy Kisters. Frêle Nancy, die het niet van haar fysiek moet hebben, draait en kapt in het zestienmetergebied, maar krijgt de bal juist niet voor doel. Toch lukt het haar om Aniek Schepens te bereiken, maar haar schot wordt gekraakt.

Terwijl de klok al een hele poos op 90 staat geven alle dames nog één keer het beste van zichzelf en dat is aandoenlijk. Vera Wanrooij leidt nog maar eens een counter in en stuurt Shirley Kocacinar een laatste maal diep. Ook zij baant zich een weg langs een aantal speelsters, maar stuit uiteindelijk op de doelvrouw van DTS Ede.

Enkele ogenblikken later fluit scheidsrechter Wolfs een laatste maal en zitten wedstrijd en seizoen erop. Links en rechts storten enkele dames ter aarde en zien het even niet meer zitten. Verzorgster Rebecca Bouchez had het de hele middag al druk, maar mag nu helemaal het beste van zichzelf geven.

Nadat de speelsters afscheid hebben genomen van de supporters troept iedereen samen rond de Fortuna dug-out. De ingevallen Marloes van der Vlugt en vooral Charlotte Schings zijn tot op de bodem van hun kunnen gegaan en ondervinden dat aan den lijve.

fortuna-dames11Nog een laatste ‘dank je wel’…

Na enige tijd komt iedereen weer bij zijn positieven en kunnen we met een gerust hart naar huis. In het damesvoetbal gelden geen play-offs, doordat je van de KNVB niet mag promoveren richting BeNeLeague. Het seizoen zit erop.

fortuna-dames12Heel veel drukte na de match rondom de dug out

Omdat Saestum haar wedstrijd ook won, eindigen zij op de tweede plek in de rangschikking. Uiteindelijk finisht Fortuna op de derde plek en dat is, gezien de start van het seizoen, razend knap. Het afgelegde parcours vanaf wedstrijddag zes is kampioenschapwaardig en daar droomt iedereen nu al van.

Ook voor de redactie van Fortuna Online zit het seizoen erop. Het afgelopen seizoen hebben de speelsters en de begeleidingsstaf ons een kijkje in de keuken gegund en dat wordt zeer gewaardeerd! Wat rest is een match om de sportieve eer tussen de dames en de fans. We kijken er naar uit!

Misschien tot volgend seizoen,

Michel Hennen