In de 2068ste officiële wedstrijd van Fortuna Sittard scoort Paul Gladon tweemaal. Wat hij zich vast niet realiseerde is dat hij de 300ste speler is die namens Fortuna Sittard een doelpunt maakt in een officieel geregistreerd duel. Proficiat!


Zoals je kunt zien in Figuur 1, was Peter Benen de eerste speler die scoorde namens Fortuna Sittard (toen FSC). Hij deed dat op 18 augustus 1968. Acht jaar later was Rob Hutting Fortuna’s 50ste speler die scoorde. De recentere gele stippen zitten dichter op elkaar, wat vast het gevolg is van het grotere verloop van spelers in de laatste decennia.

Figuur 1: Sittardse jubileum doelpuntenmakers

De 300 spelers maakten tezamen 2730 doelpunten (896 eredivisie; 1483 eerste divisie; 289 KNVB-beker; 48 playoffs; 14 europacup). De verdeling van die doelpunten over de 300 spelers is nogal scheef, zoals je in Figuur 2 ziet. De 103 minst scorende doelpuntenmakers van Fortuna Sittard scoorden tezamen evenveel doelpunten voor Fortuna Sittard als onze topscorer aller tijden Ronald Hamming (135 doelpunten).

Figuur 2: Doelpunten per doelpuntenmaker

Ten slotte, nog een woord van troost aan Charlison Benschop. Hij zou Fortuna’s 300ste doelpuntenmaker zijn geweest als scheidsrechter Jannick van der Laan in Leeuwarden de VAR had genegeerd.

Alle doelpuntenmakers vind je in onze rubriek ‘Schuttersranglijst‘. Ga daar nog maar eens op zoek naar je favoriete speler.