In de na enkele goede resultaten op rij ineens helemaal niet meer kansloze strijd om een plaats in de play-offs bewijst Fortuna zichzelf tegen Jong Ajax een slechte dienst. De ploeg van Van Dael incasseert in blessuretijd twee tegentreffers en ziet een vrijwel zekere overwinning daardoor ineens veranderen in een nederlaag. De play-offs zijn daardoor ineens weer heel ver weg. Erg veel aanspraak mogen we op die play-offs overigens ook niet maken: ook tegen Jong Ajax doet Fortuna aanvallend wel heel weinig van zich spreken en de nederlaag valt gezien de verhoudingen in het veld amper onterecht te noemen.

1 april 2016

Fortuna geeft in blessuretijd drie punten uit handen

Fortuna Sittard 1 Jong Ajax 2

Doelpuntenmakers: 33. Hutten 1-0, 90. Murić 1-1, 90. Černý 1-2.
Opstelling: Kaya; Dengering (90. Mert), De Regt, Janssen, Ospitalieri; Briels (44. Saddiki), Van Son, Fafiani, Schroyen; Lagouireh (83. Lekesiz), Hutten.
Toeschouwers: 1.962.
Scheidsrechter: Berben.:
Geel (Fortuna): –

Nadat Fortuna ongeveer een maand geleden met veel pijn en moeite het geld bij elkaar geschraapt had om het seizoen uit te kunnen spelen, maakte crisismanager Paul van der Kraan meteen bekend dat de club de begroting voor het komende seizoen met ongeveer 900.000 euro zou moeten terugbrengen. Halverwege de week werd bekend wat dat concreet betekent: zeven personeelsleden in ‘kantoordienst’ verliezen hun baan wanneer het UWV akkoord gaat met de ontslagaanvraag door de club. Daarnaast heeft de club de contracten van dertien spelers en trainers formeel opgezegd. Geen leuk nieuws voor de betrokkenen, maar helaas wel noodzakelijke maatregelen die eigenlijk al heel wat jaren geleden genomen hadden moeten worden. Grote vraag is natuurlijk of deze bezuiniging voldoende is om de club een gezonde financiële basis te geven. Die vraag hangt samen met een andere vraag: is de club eindelijk in staat een stabiele, ged functionerende organisatie neer te zetten? De toekomst moet uitsluitsel geven, maar voorlopig zijn de voortekenen nog niet erg positief.

Door naar de perikelen op het veld. Daar gaat het Fortuna met elf punten uit de laatste vijf wedstrijden voor de wind. Door de succesreeks zijn de play-offs ineens weer binnen handbereik en dreigt zelfs de derby tegen MVV weer van enig belang te worden. Maar dan moet er vanavond wel gewonnen worden van Jong Ajax, zeker met een uitwedstrijd tegen VVV als eerstvolgende confrontatie op het programma. Trainer Ben van Dael beschikt vanavond over een vrijwel complete selectie: alleen Luc Mares ontbreekt vanwege een schorsing. Hij start met dezelfde ploeg die in de tweede helft op het Kasteel een punt uit de wacht wist te spelen. Bij Jong Ajax zien we geen grote namen, al doen die van Richairo Zivkovic en Roberto Murić wel een belletje rinkelen.

Ook Fortuna staat stil bij het overlijden van Johan Cruijff

Voor we beginnen aan de wedstrijd, staan we eerst echter stil bij het overlijden van Johan Cruijff. De hele wereld kent Cruijff als een geniale voetballer, maar in de Westelijke Mijnstreek is hij toch vooral de man die bijna even goed was als Willy Dullens. Een hele goede voetballer, maar geen genie, dus. Ik heb dan ook weinig reden om kond te doen van de minuut stilte ter nagedachtenis aan hem, ware het niet dat een paar geslepen individuen uitgerekend deze gelegenheid benutten om op schandalige wijze de Tifo-battle van vanavond in ons voordeel te beslechten. De scheidsrechter heeft nog maar amper gefloten voor het begin van de minuut stilte, of de twee dalen de trappen van de Ricksen-side af om een fraai geel-groen spandoek met de tekst ‘100% anti-020’ op te hangen. Onrespectloos, maar ook verfrissend na een week waarin het eerbetoon aan nummer 14 soms onwaarschijnlijke vormen aannam.

Op het veld gaan de Fortunezen de strijd wat minder slagvaardig aan. Van Dael hecht om begrijpelijke redenen veel belang aan zekerheid en dat betekent dat zijn elftal bij voorkeur vanuit defensieve stellingen opereert. De wedstrijd van vanavond is daarop geen uitzondering. Jong Ajax maakt het spel, Fortuna houdt vooral tegen en probeert af en toe te counteren. Onze verdediging staat vanavond doorgaans redelijk geposteerd. Desondanks weet Jong Ajax het eerste kwartier drie keer ons bolwerk te slechten. De eerste keer stopt Ferhat Kaya een schot van de linksbuiten, de tweede keer levert Zivkovic in kansrijke positie een slap rollertje af, de derde keeper brengt Kaya opnieuw redding.

Ajax komt in de eerste helft vaker aan bal dan Fortuna

Fortuna wordt voor na een kwartier voor de eerste keer gevaarlijk. Lars Hutten geeft vanaf rechts een goede voorzet, maar de kopbal van Nayib Lagouireh gaat recht op de keeper af. Na die kans komt de wedstrijd wat meer in evenwicht, al houdt Jong Ajax wel het beste van het spel. Op een dik half uur probeert Murić niet alleen met irritante armgebaren, maar ook met zijn voeten op een vedette te lijken. Hij speelt zichzelf knap vrij, maar Kaya brengt opnieuw knap redding.

Een paar minuten later mag Fortuna vanaf links een corner nemen. De bal zeilt in het vijfmetergebied over de hele verdediging en de keeper heen. Jens van Son loopt in om binnen te koppen: 33ste minuut, 1-0. Die voorsprong valt amper verdiend te noemen, maar wie maalt daarom? Bij Fortuna niemand. Bovendien lijken we de Achilleshiel van Jong Ajax gevonden te hebben. De verdediging lijkt niet erg goed bestand tegen hoge ballen en drukte in het strafschopgebied. Vijf minuten voor rust proberen we het recept van de corner richting een druk vijfmetergebied nog een keer uit.

Hutten feliciteert Van Son met zijn treffer

En weer met succes. De keeper tast mis, deze keer werkt Ferry de Regt de bal het doel in. Maar de scheidsrechter zet een streep door de rekening: hij heeft een overtreding op de keeper gezien. Terwijl de Fortunezen nog protesteren, zetten de rood-witten een snelle counter op. Opnieuw Kaya brengt redding. Op slag van rust moet Kaya nog een keer in actie komen, wanneer Raymond Fafiani iets te nonchalant terugspeelt op Roel Janssen en de bal daarmee op een presenteerblaadje aan de tegenstander geeft.

We gaan rusten met 1-0 en daarover hoeven we niet te klagen. In de tweede helft, met Dries Saddiki voor Jordie Briels, tappen we in eerste instantie uit een ander vaatje. Fortuna speelt verder naar voren en zet Jong Ajax zeker het eerste kwartier goed onder druk. Dat leidt tot een paar kansen, waarvan de grootste voor Hutten is. Hij omspeelt na een pass van Marco Ospitalieri de keeper, maar zijn schot eindigt uiteindelijk in het zijnet. Maar na dat eerste kwartier houdt het verder ook op. Fortuna dringt af en toe nog wel eens aan, maar weet geen enkele keer gevaarlijk te worden. Al met al niet best tegen een tegenstander die achterin echt wel zijn kwetsbaarheden kent.

Een zeldzame doelpoging

Aan de andere kant doet Jong Ajax het ook een stuk slechter dan in de eerste helft. We zien één keer een prachtige solo van Murić, maar zijn schot gaat ruim voorlangs. Verder hebben de Godenzoontjes veel balbezit, maar missen ze scherpte en snelheid. Kortom, het Plan-Cruijff heeft weinig vruchten afgeworpen. Het laatste half uur gebeurt er eigenlijk nauwelijks iets voor beide doelen. We maken ons dus al op voor een onverdiende, maar welkome overwinning.

Maar dan laat Fortuna zich toch weer eens kennen. In de eerste minuut van de blessuretijd ligt er plotseling ruimte tussen onze verdediging en het middenveld. Ruimte die er de voorgaande negentig minuten nauwelijks geweest is. Die ruimte benut Jong Ajax met de bekende Amsterdamse gochme onmiddellijk. Kaya kan nog redding brengen op het schot dat van een meter of twintig op hem afkomt. Zijn rebound komt echter recht voor de voeten van Murić, die ongehinderd kan binnenschieten: 90ste minuut, 1-1.

Ongeloof in blessuretijd

Direct na de wissel brengt Van Dael Muhammed Mert voor Dennis Dengering, in een tamelijk hopeloze, en daarom ook onverstandige poging de winst alsnog binnen te halen. Vrij snel na de aftrap lijden we al balverlies. Onze achterhoede staat daarna opnieuw niet goed geposteerd. Václav Černý neemt de bal links in het strafschopgebied aan, kapt zijn tegenstander zonder al te veel moeite uit en schiet vervolgens hard en zuiver op goal. De bal vliegt meteen het veld in, maar na een fractie van een seconde is iedereen duidelijk wat er gebeurd is. De bal is niet tegen de paal, maar tegen de achterste staander gevlogen, oftewel: 90ste minuut, 1-2.

Zo geeft Fortuna in blessuretijd een onverdiende, maar zeker lijkende overwinning uit handen. Het ongeloof is direct na afloop groot. De deceptie ook. De play-offs zijn in een paar minuten helemaal uit beeld geraakt. Maar laten we eerlijk zijn: Fortuna heeft daar ook helemaal niets te zoeken. We mogen blij zijn dat Ben van Dael uit de puinhopen van Van Vossen weer een normaal functionerend elftal heeft weten op te bouwen. Meer dan dat zit er nu niet in.