Twee snelle doelpunten van Djibril Dianessy zetten Fortuna op het spoor naar de zevende overwinning in de competitie op rij en de periodetitel. De overwinning komt overigens niet zonder slag of stoot tot stand, want Jong Ajax blijkt ook in gehavende toestand een sterke tegenstander. Vooral in de tweede helft komen we amper aan voetballen toe en na de Amsterdamse Anschlusstor overleven we het laatste kwartier met hangen en wurgen. Maar dat doet er niet meer toe, wanneer een trotse aanvoerder Perr Schuurs na afloop de felbegeerde Bronzen Stier aan de supporters mag tonen.

12 januari 2018

Fifteen years of hurt….

Fortuna Sittard 2 Jong Ajax 1

Doelpuntenmakers: 11. Dianessy 1-0, 20. Dianessy 2-0, 73. De Wit 2-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy, Smeets; Semedo, Stokkers, Vidigal (67. Essers).
Toeschouwers: 7.143.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Smeets, Essers, Stokkers.
Rood (Fortuna): –

Na een korte winterstop mag Fortuna de tweede seizoenshelft openen tegen Jong Ajax. Dat gebeurt voorlopig met een vrijwel ongewijzigde selectie. De Franse middenvelder Mickaël Malsa, die na zijn komst afgelopen zomer aanzienlijk minder speeltijd kreeg dan verwacht, maakt het seizoen op huurbasis af bij het Griekse Platanias. Servisch jeugdinternational Lazar Kojic, die al geruime tijd meetrainde, is aan de selectie toegevoegd. Hij staat vanavond overigens niet op het wedstrijdformulier. Hetzelfde geldt voor de langdurig geblesseerde Gavin Vlijter en Aykut Özer en voor Lars Hutten, die naar verluidt in de belangstelling staat van een club waar de kansen op speeltijd wat groter zouden zijn. Ook Stefan Askovski is niet inzetbaar, zodat van de wisselspelers eigenlijk alleen Clint Essers en Kai Heerings over ervaring beschikken. Enige versterking in de breedte lijkt nog wel wenselijk.

Een verdiend eerbetoon aan een clublegende

Marco Ospitalieri is weer hersteld van de blessure die hem de laatste duels voor de winterstop aan de kant hield. Op rechts geniet Christopher Braun weer het volle vertrouwen van Sunday Oliseh. Essers start dus op de bank. Verder zien we een ongewijzigd elftal. Bij tegenstander Jong Ajax is een hele reeks vaste krachten met het eerste elftal mee op trainingskamp. Opnieuw een sterk staaltje competitievervalsing als gevolg van de toelating van tweede elftallen tot de eerste divisie. De KNVB vindt het allemaal best, dus aan die wantoestand zal de komende jaren helaas geen einde komen.

Nadat we zijn gaan staan voor het clublied van Fortuna Sittard en nadat de keeper van Jong Ajax is duidelijk gemaakt dat hij voor de aftrap niets te zoeken heeft in de doelmond voor de Ricksen-side, kunnen we beginnen aan de wedstrijd. Geheel conform de Hollandse School hecht Jong Ajax veel waarde aan balbezit. Vanaf de aftrap lukt het de godenzoontjes om de bal 80 seconden rond te spelen. Daarna rolt de bal over de zijlijn. Fortuna gaat zoals gebruikelijk wat doelgerichter te werk. De eerste doelpoging, een schot voorlangs na een solo van Dianessy, komt dan ook op onze naam. Een paar minuten later krijgt Jong Ajax de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een aanval over links vliegt een schot uit de tweede lijn via het hoofd van een verdediger over het doel. De corner wordt bij de eerste paal doorgekopt en valt voor de voeten van een Ajacied. Die kan van dichtbij binnenschieten, maar Perr Schuurs blokkeert de inzet.

Ook Extra Jong Ajax blijkt een geduchte tegenstander

Daar ontsnappen we aan een achterstand. Maar verder brengt Jong Ajax ons ondanks het vele balbezit niet echt in de problemen. Zelf komen we langzamerhand steeds meer aan aanvallen toe. Na acht minuten begint Braun aan een lange rush, die bij de achterlijn eindigt in een corner. Jorrit Smeets legt de bal bij de eerste paal op het hoofd van Dianessy, die voorlangs kopt. Een paar minuten later ontsnapt Dianessy aan zijn tegenstander en begint aan een solo. Wanneer hij ook een volgende tegenstander passeert, trekt deze aan de noodrem. Vrije trap en gele kaart. De bal ligt op een meter of twintig iets rechts van het midden voor het doel. Een mooi klusje voor Perr Schuurs. Die meldt zich dan ook bij de bal. Maar uiteindelijk neemt Ospitalieri de vrije trap. Hij krult de bal over de muur tegen de rechterpaal. De bal springt terug het strafschopgebied in. Dianessy plaatst hem feilloos in de linkerhoek: 11de minuut, 1-0.

Djibril laat doelpunt nummer één….

Met de voorsprong op zak gaat Fortuna wat zekerder spelen. Jong Ajax komt niet door onze verdediging heen, terwijl wij met snelle aanvallen wel voor gevaar zorgen. In de negentiende minuut stuurt Dianessy Lisandro Semedo de diepte in. Die zet zijn tegenstander opzij, komt in gevaarlijke positie voor het doel, maar wacht iets te lang met schieten. Daardoor kan hij alleen nog in de korte hoek schieten, die door de keeper goed is afgedekt. We houden er wel een corner aan over. De voorzet van Smeets wordt deze keer weggekopt. Semedo vangt de bal op het middenveld op en passt naar Smeets. Die zet niet opnieuw voor, maar legt weer terug naar Semedo. De Portugees geeft zo’n beetje vanaf de punt van het penaltygebied een lage voorzet, die bij de eerste paal in de doelmond belandt. Dianessy is opnieuw attent en schiet nu feilloos in de rechterhoek: 20ste minuut, 2-0.

… snel volgen door doelpunt nummer twee

Fortuna heeft de wedstrijd nu stevig in handen. Het duurt een kwartier voordat Jong Ajax weer eens van zich doet spreken. Een schot van Jensen eindigt op de vuisten van Miguel Santos. Het slot van de eerste helft is weer voor ons. Tien minuten voor tijd lijkt Semedo zich op links vastgelopen te hebben. Hij weet zich echter vrij te spelen en bereikt Dianessy. Die legt terug op Schuurs, die in één keer opent op de op rechts geheel vrijstaande Braun. Braun komt op en geeft dan een voorzet op de opgekomen Smeets. Die raakt de bal niet helemaal vol, waardoor de fraai opgezette aanval uiteindelijk eindigt met een schot over het doel. Vijf minuten voor rust krijgt Vidigal een doorschietende bal recht voor zijn voeten. De jonge Portugees is zo verrast, dat hij niet meer dan een rollertje weet te produceren. Heel veel deert dat niet, want 2-0 is een prima stand om de rust in te gaan.

In de tweede helft neemt Jong Ajax geen genoegen meer met balbezit alleen. De ploeg van Michael Reiziger gaat nu ook meer op zoek naar ons doel. In eerste instantie zijn de kansen echter nog voor Fortuna. Na een paar minuten schiet Smeets over. En na tien minuten krijgt Finn Stokkers de grootste kans van de wedstrijd. Hij wordt door Dianessy de diepte ingestuurd, komt vrij voor de keeper en probeert de bal in de verre hoek te schieten. Net als eerder Semedo heeft hij echter net iets te lang gewacht met schieten. Ook zijn schot kan door de keeper worden gekeerd.

Stokkers heeft het zwaar na rust

Daarna geeft Fortuna het initiatief volledig uit handen. We slagen er niet meer in onze aanvallers te bereiken en het lukt ons ook niet om de bal in de ploeg te houden. Daardoor staan we het laatste half uur voortdurend onder druk. Bovendien loopt Santos een hoofdkwetsuur op, wanneer hij na erg laat uitkomen geraakt wordt door een Ajacied. De blessurebehandeling duurt enkele minuten, maar gelukkig kan de Portugees daarna verder spelen. In een poging om onder de druk uit te komen, vervangt Oliseh Vidigal halverwege de tweede helft door Essers. Die gaat rechtsback spelen, Braun schuift een linie door en Semedo verhuist naar de linkerflank. Het verandert niet veel aan het spelbeeld: Jong Ajax zet ons onder druk, wij komen nauwelijks van eigen helft.

Het offensief levert de Amsterdammers weinig kansen op, maar met nog een dik kwartier op de klok gaat het toch mis. Essers haalt halverwege onze helft zijn man neer. De vrije trap komt terecht bij de tweede paal. Jong Ajax-aanvoerder De Wit kopt eerst tegen Essers aan, maar krijgt via de kluts meteen een herkansing. Zijn tweede kopbal glijdt door de handen van Santos het doel in: 73ste minuut, 2-1.

Sterkhouder Ospitalieri is gelukkig weer terug

De Anschlusstor levert Jong Ajax de energie op voor een serieus slotoffensief. Vijf minuten voor tijd breken de rood-witten door over onze linkerflank. Een bal die het midden houdt tussen een schot en een voorzet scheert door ons doelgebied over de achterlijn. Spits Jensen komt maar net te laat om hem binnen te tikken. Het blijft dus spannend.

Een paar minuten voor tijd komen we eindelijk eens aan een tegenstoot toe. Stokkers wordt echter teruggefloten voor buitenspel en ziet geel. Daarna beginnen we aan vijf minuten blessuretijd. Dries Saddiki wordt door een karatetrap geveld wanneer hij een duel op het middenveld aangaat. De scheidsrechter fluit niet, Saddiki staat even later al weer om een volgende corner te verdedigen.

Naarmate de tijd verstrijkt, verliest het offensief van Jong Ajax echter aan kracht. Met een paar minuten te gaan, breekt Essers uit. Een overtreding op hem zorgt voor een broodnodige adempauze. Semedo en Stokkers proberen tijd te winnen in de linkerhoek van het veld. Dat slaagt niet helemaal, Jong Ajax zet nog een keer aan. Een hoge, diepe bal komt echter in de handen van Santos terecht. Die rolt de bal uit… en dan zit het erop. De winst is binnen, de periodetitel is binnen!