Na de verdiende overwinning op Almere City beleeft Fortuna een moeilijke avond in Amsterdam. Op basis van de eerste helft verliest Fortuna volkomen verdiend. Op basis van de tweede helft en de gecreëerde kansen had er zeker een gelijkspel in gezeten. Toch verliest Fortuna voor de zesde keer op rij van Jong Ajax. Maar eigenlijk is dat op deze 22e augustus allemaal maar bijzaak.


22 augustus 2016

Eerste nederlaag is een feit

Doelpuntenmakers: 20. Nouri 1-0, 53. Clement 2-0, 76. Mares 2-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Hadzhiev, Kurt, Briels (68. Wiafe), Van Hout, Torunarigha (46. Dianessy), Khalouta.
Toeschouwers: 653
Scheidsrechter: Van Herk
Geel (Fortuna): Hadzhiev, Khalouta, Braun.
Rood (Fortuna):

Op deze datum komen het voetbal en het resultaat van een wedstrijd namelijk altijd op de tweede plaats. Ik kan inmiddels al aardig relativeren, maar op een dag als vandaag gaan onze gedachten nog meer dan anders uit naar Harald, die we inmiddels alweer acht jaar moeten missen.

Net als de voorgaande drie seizoenen worden we ook dit jaar getrakteerd op een verplichte buscombi naar Amsterdam. Daarbij komt de restrictie dat we maximaal vijfenzeventig supporters mee mogen nemen. In tegenstelling tot het bezoek aan Telstar, anderhalve week geleden, zal het team van Ben van Dael het dus sowieso met honderdvijftig meegereisde fans minder moeten doen. Voor de fans die niet belemmerd worden door hun werk, zijn er twee opties. Of je boycot deze belachelijke combi of je gaat toch maar mee omdat je de wedstrijd wilt zien en de ploeg wilt steunen. Ik kies er met 45 anderen voor om mee te gaan, maar ook voor de andere optie valt heel veel te zeggen.

Bij het bekend worden van het competitieprogramma is de uitwedstrijd tegen Jong Ajax namelijk niet bepaald een wedstrijd die door veel Fortunasupporters vol enthousiasme omcirkeld wordt. Bezoeken aan De Toekomst staan voor ons synoniem aan verplichte combi’s, onvriendelijke stewards, opgefokte agenten, het inleveren van entreekaartjes, onoverdekte tribunes en vieze toiletten. De enige prettige herinnering aan Jong Ajax dateert van oktober 2013. Bij de 0-3 overwinning in Amsterdam werd Bob Vankan de jongste doelpuntenmaker in de historie van Fortuna. De vijf daaropvolgende wedstrijden (uit en thuis) tegen de jonge Godenzonen gingen allevijf verloren.

Het is klokslag half vijf als de bus van Hanneman zich in beweging zet. Buscommandant Huub weet te melden dat hij gisteren een mail van de veiligheidscoördinator van Ajax heeft ontvangen waarin we worden gewaarschuwd dat racistische of discriminerende spreekkoren niet getolereerd worden. Gebeurt dat toch, dan zal het hele vak ontruimd worden, zo luidt de boodschap. Zeer typerend voor de manier waarop er in Amsterdam met voetbalsupporters wordt omgegaan. In mijn ogen ook een nogal overbodige mail en mededeling. Ik krijg toch ook niet elke dag een mail van het Ministerie van Justitie met de melding dat wanneer ik te hard of door rood rijd, ik een boete kan verwachten? Of dat wanneer ik iemand beroof of mishandel ik opgepakt en vastgezet kan worden? Na een verder vlekkeloze heenreis wordt er bij De Lucht voor vijftien tot maximaal twintig minuten gepauzeerd. Met dank aan Huub en Sven keert iedereen keurig op tijd terug bij de bus en kunnen we de reis voortzetten. Het is vakantietijd waardoor we goed kunnen doorrijden. Even na zeven uur bereiken we de poorten van De Toekomst.

Daar aangekomen krijgen we te maken met een nieuw fenomeen. Elke meegenomen vlag wordt door twee stewards goed zichtbaar voor de veiligheidscamera omhoog gehouden. Vanuit de meldkamer wordt dan bekeken of de vlag en de eventuele tekst daarop zijn toegestaan. Een van de dienstdoende stewards verschuilt zich achter ‘richtlijnen van de KNVB’. Bij het zien van de Bulgaarse vlag vraagt een aanwezige agent geïnteresseerd of we soms een vriendschappelijke band met een Bulgaarse club hebben. Nadat ik lachend heb verteld dat we een Bulgaarse speler hebben, is de man gerustgesteld. Kortom, een tamelijk lachwekkend tafereel dat we alleen in Amsterdam meemaken. Alle vlaggen mogen overigens zonder discussie mee naar binnen.

Ben van Dael geeft dezelfde elf spelers die aan de aftrap verschenen tegen Almere City ook vanavond het vertrouwen. Dat betekent dat Ter Wielen het doel verdedigt en Braun, De Regt, Mares en Ospitalieri de verdediging completeren. Van Hout, Briels, Hadzhiev, Kurt en Khalouta vormen het middenveld en moeten voor de aanvoer naar spits Torunarigha zorgen.

Nadat het net aan een der doelen is gerepareerd beginnen we enkele minuten na acht uur aan de wedstrijd. En hoewel Jong Ajax vanaf het begin de technisch en voetballend betere ploeg is, kan Fortuna er binnen acht minuten twee keer bijna gevaarlijk uitkomen. De eerste keer onderschept Okan Kurt de bal op het middenveld. Hij pakt een aantal meters maar zijn pass op de meegelopen Jordie Briels is vervolgens niet zuiver genoeg. Even later onderschept Kurt opnieuw een bal, deze keer op onze eigen helft. Zijn diepe bal bereikt deze keer Briels wél. Diens aanname is echter niet goed, de bal schiet meters van zijn voet af. Bij een goede aanname had dit een gevaarlijke counter op kunnen leveren.


Braun wordt onder druk gezet

Zoals gezegd is Ajax de beter voetballende ploeg en dat is op zich natuurlijk niet vreemd. Fortuna kiest er voor om zich op eigen helft terug te trekken en laat de Amsterdammers het spel maken. Er wordt gegokt op de ‘nul’ achterin en een doelpunt via een uitval of standaardsituatie. Die gok op de nul pakt na twintig minuten helaas verkeerd uit. Fortuna wordt door het centrum vanuit het middenveld te gemakkelijk weggetikt waardoor talent Abdelhak Nouri oog in oog met Leon ter Wielen komt te staan. Nouri tikt de bal rustig in de rechterhoek en tekent daarmee voor de 1-0.

Om zelf te kunnen scoren heeft Fortuna om te beginnen balbezit nodig. En juist dat is in de eerste helft een groot probleem. Ik schat dat de verhouding in balbezit in deze fase op ongeveer 80-20 in het voordeel van de Amsterdammers ligt. Bij de spaarzame momenten dat we de bal wél hebben, zijn we hem binnen no-time ook weer kwijt. De enige noemenswaardige aanval van Fortuna-zijde zien we enkele minuten na de openingstreffer. Kamen Hadzhiev, die duidelijk erg veel moeite met de snelle en behendige tegenstanders heeft, opent goed op Roald van Hout. Die gaat over zijn tegenstander heen en zet de bal laag voor op de inlopende Briels. De bal verdwijnt echter zonder groot gevaar voor Ajax-doelman Norbert Alblas naast het doel.


Van Hout speelde een goede wedstrijd

Jong Ajax heerst en controleert de wedstrijd. Het is dan ook een klein wonder dat we de rust met slechts een negatieve marge van één doelpunt weten te halen. De vraag die in het uitvak overheerst is dan ook ‘Hoe gaan we hier de schade zo beperkt mogelijk houden?’. Dat we een verloren wedstrijd spelen, zoveel lijkt wel duidelijk.

Ook tijdens de rust gaat de Amsterdamse klantvriendelijkheid vrolijk verder. Dat de stroom in het caterpunt volledig was uitgevallen, was ons al duidelijk. Dit werd nog redelijk gecompenseerd door het opnemen en later bezorgen van bestellingen op de tribune. Dat door deze stroomstoring het licht op het toilet ook niet functioneert en dat de vloer op de toiletten zeiknat is, is een ander verhaal. Blijkbaar is de goot waarin de heren staand kunnen urineren ook nog eens verstopt. ‘Wie hier wil gaan staan, mag van mij toch plassen’ vertelt de ene steward doodleuk. Op mijn vraag of we niet tegen het vijf meter verderop gelegen hek en bomen mogen plassen, reageert een andere steward nogal lacherig ‘Nee, je mag zeker niet wildplassen!’. Hoe durf ik het ook te vragen. De problemen met de stroom worden aan het eind van de pauze overigens alsnog opgelost. Het omzetten van een schakelaar bleek wonderen te doen.

Bij de aftrap voor de tweede helft zien we dat Djibril Dianessy Junior Torunarigha heeft vervangen. Of dit een tactische wissel is of dat Junior teveel last ondervond van de tik die hij in de eerste helft kreeg, is niet duidelijk. Het zorgt in ieder geval niet direct voor een ander spelbeeld. Fortuna oogt wel iets feller en lijkt iets aanvallendere intenties te ambiëren, maar de Ajacieden voetballen zich redelijk eenvoudig onder Fortuna’s druk uit.


Junior had het moeilijk

In de 53e minuut countert Jong Ajax via de rechterkant naar een 2-0 voorsprong. Vaclav Cerny tikt de bal slim langs Marco Ospitalieri op de mee opgekomen Deyovaisio Zeefuik. Diens lage voorzet wordt bij de tweede paal binnen gegleden door Pelle Clement.

In tegenstelling tot vorige seizoenen laten de spelers de koppen niet hangen. In het restant van de wedstrijd is Fortuna zelfs de bovenliggende partij. Dat had na een uur spelen eigenlijk al tot de aansluiting moeten leiden. Van Hout passeert op de rechterflank zijn tegenstander en levert een perfecte voorzet af. Die wordt door Aziz Khalouta vallend naar de grond gekopt. Helaas belandt de bal precies op de plek waar Alblas heen duikt en zo gaat deze 100% kans verloren.

Zoals wel vaker in dit prille seizoen ontstaan kansen voor de tegenstander voornamelijk door slordigheden en onnodige fouten van ons zelf. Deze keer probeert Luc Mares zijn tegenstander te passeren maar verliest daarbij te makkelijk de bal. Cerny kan alleen op Ter Wielen af. Gelukkig schiet hij op de buitenkant van de paal, anders was de wedstrijd al vroeg en definitief beslist.

In tegenstelling tot afgelopen vrijdag, toen Khalouta met een prachtige kopbal de wedstrijd besliste, wordt het vanavond niet zijn avond. Na de eerder genoemde kopbal krijgt Aziz nu bij een hoekschop twee schietkansen. De eerste wordt geblokt door zijn teamgenoot Hadzhiev. De rebound wordt een halve meter naast het vijandelijke doel geschoten. Soms zit het mee, soms zit het tegen…


Het was niet de avond van Aziz. Volgende keer beter!

Fortuna geeft niet op en heeft door de ingevallen Dianessy en Frank Wiafe (ingevallen voor de tegenvallende Briels) de beschikking over meer creativiteit en beweging gekregen. Een kwartier voor tijd leidt een snelle en verre uittrap van Ter Wielen een hoekschop in ons voordeel in. De hoekschop van Van Hout wordt door Mares knap ingekopt. Zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal betekent voor ons nog hoop op een gelijkspel.


Mares kopt diagonaal de 2-1 binnen

Jong Ajax beperkt zich nu vooral tot verdedigen en schuwt daarbij het ophouden van het spel niet. Scheidsrechter Van Herk vindt het allemaal wel prima en fluit, in ieder geval in onze ogen, bij twijfelgevallen net iets vaker in Amsterdams voordeel. In de vierentachtigste minuut opent Mares van achteruit met een perfecte diepe bal op Van Hout. Van Hout levert weer een goede voorzet af maar ook deze kans is vandaag niet besteed aan Khalouta.

Jong Ajax voelt de druk en pakt in de laatste zes minuten nog drie keer geel. Twee van die kaarten zijn bestemd voor de ingevallen Adham El Idrissi. Vooral zijn tweede kaart is oerdom. Bij een opstootje met Christopher Braun, ter hoogte van onze hoekvlag, pakt El Idrissi Braun bij zijn keel vast en duwt hem weg. Helaas helpt de overtalsituatie ons in de blessuretijd niet meer aan een gelijkmaker en zo lopen we vanavond tegen onze eerste nederlaag aan.

Zoals vooraf verwacht kende Fortuna een moeilijke avond. De Amsterdammers zijn qua balvaardigheid en creativiteit simpelweg een klasse beter. Ga je volop druk zetten, loop je het risico om op een dikke nederlaag getrakteerd te worden. Bij een snelle tegentreffer (zoals vandaag gebeurde) en alleen te verdedigen, kun je een goed resultaat ook vergeten. Wat dat betreft verliep de wedstrijd achteraf voor Fortuna nog niet eens zo heel ongunstig. En wanneer Khalouta iets gelukkiger was geweest in de afronding, hadden we hier ook gewoon minimaal een punt kunnen behalen. Dat was niet onverdiend geweest. Hopelijk heeft Aziz zijn kruit bewaard voor aanstaande vrijdag, als Dordrecht in Sittard op bezoek komt.


Teleurstelling bij Khalouta

Tijdens de terugreis maak ik me meer en meer zorgen over de toestand van het snoepgoed in Nederland. Blijkbaar is het zo slecht gesteld met de kwaliteit van onder andere Tikkels, Haribo beertjes, kikkers en kokosmakronen dat de eigenaren hiervan het zo snel als mogelijk door de bus willen gooien. De producenten van jodenkoeken hoeven zich daarentegen voorlopig geen zorgen te maken. De plastic bus die op mijn rug belandt is namelijk wél leeggegeten. Zonder noemenswaardige gewonden bereiken we rond de klok van half een onze thuishaven.

Na vier wedstrijden hebben we inmiddels zeven punten verzameld. In vergelijking met vorig jaar een behoorlijke vooruitgang, toen behaalden we in dezelfde wedstrijden namelijk exact nul punten. Het is nog heel vroeg in het seizoen maar de eerste tekenen zijn wat mij betreft positief. Als we het niveau van de eerste wedstrijden vast weten te houden, er wellicht nog een of twee spelers bijkomen om de selectie wat breder te maken en we enigszins bespaard blijven van blessures en schorsingen kan het best een aardig seizoen gaan worden. Kampioen zullen we zeker niet worden, maar een positie tussen de zesde en twaalfde plek moet dan zeker haalbaar zijn. Maar goed, het is nog erg vroeg om daar al over te speculeren. Eerst vrijdag maar eens proberen om Dordrecht te verslaan.

Tot vrijdag!

De beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday‘ klassement vervalt.