Voor de tweede keer op rij weet Fortuna een 0-2 achterstand uit te wissen. En deze keer blijft het daar niet bij: na de gelijkmaker volgen binnen tien minuten nog drie treffers, zodat tegenstander Jong Ajax met een flink pak slaag Sittard moet verlaten. Het vernieuwde Fortuna geeft daarmee haar visitekaartje af. Daarbij valt op dat niet de dure aanwinsten, maar een aantal jongelingen deze avond het verschil maakt voor de ploeg van Sunday Oliseh.

6 februari 2017

Fortuna dendert in slotkwartier over Jong Ajax heen

Fortuna Sittard 5 Jong Ajax 2

Doelpuntenmakers: 2. Cerny 0-1, 40. Cassierra 0-2, 51. Stokkers 1-2, 75. Schuurs 2-2, 78. Vlijter 3-2, 80. Dianessy 4-2, 85. Dianessy 5-2.
Opstelling: Santos; Braun, Dautovic, De Regt, Ospitalieri; Schuurs, Hadzhiev; Bassan (59. Saddiki) Vlijter (79. Khalouta), Stokkers, Van Hout (73. Dianessy).
Toeschouwers: 1.412.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Stokkers, Vlijter, Hadzhiev.

Voor de derde keer dit seizoen mag Fortuna een thuiswedstrijd op maandagavond afwerken. Geen dag waarop de voetballiefhbber warmloopt voor een gang naar het stadion. En in Sittard loopt die daar überhaupt al niet erg warm voor. We zijn dus aangenaam verrast wanneer we tien minuten voor aanvang van de wedstrijd een lange rij zien staan voor de kassahokjes. Wat een gelijkspel in Dordrecht al niet los kan maken! Of moeten we deze bijzondere belangstelling echt op het conto schrijven van Donny van de Beek, Jairo Riedewald, Kenny Tete en andere door Sjaak Swart over her paard getilde godenzoontjes? De noodzaak die vraag te beantwoorden, valt al snel weg wanneer we ons onder de nok van Vak C genesteld hebben: de lange rijen voor de kassahokjes vertalen zich namelijk niet in vollere tribunes. We moeten er dus maar van uitgaan dat de hoofdkassier zich verslapen heeft en pas om kwart voor acht de kassahokjes geopend heeft. Een andere verklaring voor de rij valt ons niet in, of het zou moeten zijn dat de kaartjesverkopers een half uur lang aan de praat gehouden zijn door een verdwaalde groundhopper uit Jena.

Op naar de wedstrijd. Sunday Oliseh heeft het elftal vergeleken met afgelopen vrijdag op vier plaatsen gewijzigd. Kamen Hadzhiev keert terug van een schorsing en neemt de plaats van de geblesseerde Jorrit Smeets in. En verder speelt Oliseh met de formatie die in Dordrecht na een 0-2 achterstand een gelijkspel in de wacht wist te slepen. Emir Dautovic staat dus centraal achterin, waardoor Luc Mares naar de bank verhuist. En de beide doelpuntenmakers Roald van Hout en Finn Stokkers starten in de basis ten koste van Djibril Dianessy en Sjoerd Ars. Vooral de plaats op de bank van Ars is opvallend: niet veel mensen zullen er enkele weken geleden nog rekening mee gehouden hebben dat de topscorer aller tijden van de eerste divisie al na vier wedstrijden bij Fortuna op de bank zou belanden.

Perr slalomt tussen Nouri en Riedewald door

Tegenstander Jong Ajax is met een elftal vol eredivisie-ervaring afgereisd naar Sittard. En de Amsterdammers hebben het dit seizoen, en zeker de laatste weken, so wie so op de heupen. Ze staan tweede op de ranglijst en scoorden de laatste twee wedstrijden tien doelpunten. Ook vanavond starten ze flitsend. In de tweede minuut wordt een aanval over links opgezet, Christopher Braun dekt zijn tegenstander niet kort genoeg en ook de rest van de verdediging staat niet erg goed geposteerd. Marco Ospitalieri ziet zich daardoor genoodzaakt vanaf linksback bij te springen en zijn directe tegenstander Cerny dus ongemoeid te laten. Er is niemand om de dekking over te nemen en de bal komt perfect in de loop van Cerny, die zuiver binnenschiet: 2e minuut, 0-1.

Deze bal van Finn ging er niet in

Het belooft dus een moeilijke avond te worden. Maar gelukkig beginnen de Amsterdammers zich al direct na de openingsgoal als prima ballerina’s te gedragen. Het is duidelijk dat ze hun tegenstander niet al te serieus nemen: ze spelen nonchalant, in een te laag tempo, denken zich allerlei frivoliteiten te kunnen permitteren en raken vervolgens geïrriteerd wanneer iets niet lukt of de scheidsrechter een keertje niet fluit na een verloren duel. Fortuna herpakt zich, heeft de zaken na de openingstreffer defensief behoorlijk op orde en doet na verloop van tijd zelf ook steeds meer van zich spreken.

Van Hout blijkt een bijna-perfecte Tete-imitatie te bezitten

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Finn Stokkers. De jonge spits doet het goed als aanspeelpunt. Hij is het ook die de eerste grote kans voor Fortuna creëert. Na ruim een kwartier ontvangt hij de bal links in het strafschopgebied. Hij speelt zichzelf vrij en legt dan voor op de inkomende Schuurs, Diens schot gaat over. Ook bij de grootse kans van de eerste helft is Stokkers betrokken. Hij neemt de bal halverwege de helft van Ajax aan en legt hem terug op Gavin Vlijter. Die doet voor de eerste keer in de wedstrijd iets goeds met de bal: hij geeft een dieptepass in de loop van Roald van Hout. Van Hout heeft vrije doorgang naar het doel van Jong Ajax, maar voelt wel de hete adem van Tete in zijn nek. Hij moet daarom iets vroeger dan gewenst, nog net van buiten de zestien, op doel schieten. De bal gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Verder zien we in de eerste helft ook nog kansen voor opnieuw Schuurs en Emrah Başsan.

Die is voor Santos

Aan de andere kant is Jong Ajax ook nog een paar keer gevaarlijk. Doelman Miguel Santos staat echter twee keer goed op zijn post. Vooral zijn redding op een inzet van Cassierra is knap. Maar vijf minuten voor rust moet Santos toch het hoofd buigen voor de Colombiaan. Een vrije trap wordt uit de diepte mooi voor de eerste paal neergelegd, Cassierra is de verdediging te snel af en schiet onhoudbaar binnen: 0-2.

Op die goal valt weinig af te dingen, op de vrije trap waar hij uit ontstaat wel. Cerny gaat na een duel waar niet veel aan de hand lijkt met veel misbaar tegen de grond; het moment waarop scheidsrechter Oostrom vervolgens fluit, wekt de indruk dat Jong Ajax de vrije trap niet aan een overtreding, maar aan het misbaar van Cerny te danken heeft. Geen wonder dus, dat er enig gemor ontstaat onder de toeschouwers. De harde kern komt maar weer eens met het nogal afgesleten ‘Hij is een vriend van de Joden’, maar even later zet Vak D, bevolkt door mensen die met eigen ogen hebben gezien dat Willy Dullens echt beter was dan Johan Cruyff, massaal ‘Oostrom is een Ajax-fan’ in. Daarmee is in ieder geval de Tifo-battle vanavond definitief in ons voordeel beslist.

En gelukkig geven we ons ook op het veld nog lang niet gewonnen. Oliseh beseft dat er dankzij de instelling van Jong Ajax ondanks de stand van 0-2 echt nog wel wat te halen valt en neemt in de tweede helft wat meer risico. We gaan verder naar voren spelen en zetten de tegenstander eerder onder druk. We hoeven niet lang te wachten op het eerste resultaat. Op rechts speelt Başsan zich knap vrij tussen drie tegenstanders. Hij legt breed op Schuurs, die meteen Vlijter de diepte in stuurt. Vlijter haalt de achterlijn en geeft vanaf rechts een goede voorzet. De inlopende Schuurs komt net te laat, maar bij de tweede paal kan Stokkers ongehinderd inschieten: 51ste minuut, 1-2.

Balvaardige Bassan

Na die goal blijft de wedstrijd een tijdlang in evenwicht. Jong Ajax krijgt op de counter een grote kans op de 1-3, maar Santos komt opnieuw heel goed zijn doel uit en weet het schot te pareren. Fortuna valt veel aan en krijgt ook enkele kansjes, maar het ontbreekt aan echt grote kansen. Oliseh brengt met Dries Saddiki (voor Başsan) en Djibril Dianessy (voor Van Hout) vers bloed. Kort na de laatste wissel begint een slotfase die tot de meer memorabele uit de clubgeschiedenis gerekend mag worden. Een kwartier voor tijd mag Vlijter vanaf links een corner nemen. Jong Ajax werkt de bal weg, maar Vlijter krijgt de bal terug en mag op herkansing. Hij doet geen poging de achterlijn te halen, maar brengt de bal direct terug in het penaltygebied. Dautovic brengt de bal ietwat houterig onder controle en legt dan terug op Schuurs. Die schiet vanaf de zestienmeterlijn laag en zuiver binnen: 75ste minuut, 2-2.

Op een dergelijke ontwikkeling had men bij Jong Ajax niet gerekend. De godenzoontjes zullen het laatste kwartier moeten vechten voor een resultaat en dat is kennelijk niet iets dat tot de opleiding hoort. Fortuna ruikt dat de winst erin zit en blijft onverminderd druk zetten. Drie minuten na de gelijkmaker krijgt Gavin Vlijter de bal op het middenveld. Geen Jong-Ajacied legt hem een strobreed in de weg wanneer hij naar het Amsterdamse doel rent. Een centrumverdediger zet een aarzelende stap naar voren, maar het is al te laat: Vlijter plaatst de bal van een meter of achttien met een mooie krul onbereikbaar voor de keeper in de rechterbovenhoek: 78ste minuut, 3-2.

Het is meteen de laatste actie van Vlijter, wiens inbreng vanavond niet te onderschatten is geweest. Vlijter krijgt van Oliseh alle vertrouwen op een positie achter de spits, maakt dat vertrouwen lang niet altijd waar, maar betaalt zijn trainer vandaag dubbel en dwars terug met een schitterend doelpunt en een bijdrage aan twee andere doelpunten. Daar tegenover staat ook vanavond weer een eerste helft, waarin hem bijna niets lukt en hij vooral uitblinkt in kinderlijk eenvoudig balverlies. Een andere momentenvoetballer, Aziz Khalouta, lost hem de laatste twaalf minuten af.

Ook die levert tijdens zijn korte invalbeurt nog een nuttige bijdrage, maar de hoofdrol is de laatste tien minuten dankzij twee doelpunten voor Djibril Dianessy. Bij de eerste goal verovert Dianessy eerst zelf de bal ter hoogte van de middenlijn. Hij passt op Khalouta die meteen doorgeeft op de links vrijstaande Stokkers. Stokkers legt de bal in de loop van Dianessy, die in de korte hoek schiet. De keeper zit nog met een hand aan de bal, maar kan hem niet tegenhouden: 80ste minuut, 4-2.

Dianessy strooit zout in de wonden

Vijf minuten later krijgt Dianessy de bal ergens halverwege de helft van Jong Ajax aangespeeld door Hadzhiev. Hij zoekt de combinatie met Khalouta, die hem vervolgens met een simpele steekpass vrij voor de doelman zet. Deze keer gaat de bal door de benen van de keeper: 85ste minuut, 5-2. Het hele elftal inclusief doelman Santos viert het doelpunt uitgebreid in de rechterhoek van de Ricksen-tribune en keert daarna tergend langzaam terug naar de eigen helft. Zoete wraak, want op dezelfde manier liet het grut van Ajax na de allesbeslissende 0-2 in de eerste helft Fortuna wachten om de aftrap te nemen.

Eindelijk weer eens feest op het veld

In de laatste vijf minuten zien we Christopher Braun weer een paar maal als vanouds bij de achterlijn van de tegenstander verschijnen, maar vallen er verder geen grote kansen meer te noteren. Na een korte blessuretijd fluit Oostrom voor het einde en is de 5-2 overwinning een feit. Daarmee doet Fortuna voor het eerst onder Sunday Oliseh echt van zich spreken, waarbij vooral een aantal jonge spelers vanavond de hoofdrol opeist. Het systeem met twee verdedigende middenvelders, een diepe spits en drie aanvallend ingestelde spelers daarachter pakt vanavond goed uit. Hopelijk krijgt het goede spel van vanavond en de tweede helft in Dordrecht de komende weken een vervolg.