Net als vorig seizoen begint Fortuna tegen Jong Ajax pas te voetballen op het moment dat het met 2-0 achter staat. Doelpunten van Schuurs en Semedo geven ons even hoop, maar uiteindelijk leggen we het af tegen het voetballend en scorend vermogen van de Amsterdammers. Door enkele individuele fouten en het niet benutten van eigen kansen eindigt het in 4-2. Die score had overigens net zo goed 6-5 kunnen zijn, maar ook dan hadden we verloren en daarop valt vanavond helaas weinig af te dingen.


Fortuna weer te laat wakker in Amsterdam

Jong Ajax 4 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 1. Cassiera 1-0, 12. Muric, 53. Muric 3-0, 58. Schuurs 3-1, 60. Semedo 3-2, 75. Johnsen 4-2.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki (79. Essers), Smeets, Vlijter (85. Askovski); Semedo, Stokkers (23. Vidigal), Dianessy.
Toeschouwers: 799
Scheidsrechter: R. Dieperink
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de heerlijke openingswedstrijd is de interesse in aanvoerder Perr Schuurs alleen maar groter geworden. Afgelopen week maakte ook Borussia Mönchengladbach haar interesse bekend. Vanuit zakelijk oogpunt natuurlijk goed voor de prijs, in een voetbalwereld die met de dag gekker lijkt te worden. Na de 222 miljoen voor Neymar, verkast de pas twintig jarige Dembélé voor 105 miljoen naar Barca en Ajax legde deze week een bod van 50 miljoen op de 19-jarige Dolberg naast zich neer. Wat in al die gekte een redelijke prijs voor Schuurs zou zijn, is natuurlijk lastig in te schatten. Zogenaamde kenners schatten zijn transferwaarde in op anderhalf miljoen euro. Voor Fortuna-begrippen een geweldig bedrag, maar we zien Perr natuurlijk het liefst nog een seizoen in het groen-geel voetballen. Een verkoop waarbij Schuurs nog een jaar gehuurd kan worden zou dan ook de beste optie zijn. Vanavond speelt Perr in ieder geval nog ‘gewoon’ voor Fortuna.

Mede door de klinkende overwinning op FC Dordrecht was de vraag naar kaarten voor de uitwedstrijd tegen Jong Ajax groot. Het strikte beleid van de Amsterdammers, aangedikt met ‘werkzaamheden’ op De Toekomst zorgde er echter voor dat er slechts 75 kaarten beschikbaar werden gesteld. ‘Als jullie je goed gedragen, kan het beleid in de toekomst soepeler worden’. Allemaal leuk en aardig, maar daar kopen we vandaag natuurlijk niks voor. En dus stappen er om half vijf veertig fans in de bus, de overige vijfendertig supporters reizen met eigen vervoer naar Amsterdam.

Waar mijn vaste reisgenoten vandaag met de auto reizen, omdat ze morgenvroeg naar Engeland vliegen voor wederom een heerlijk voetbalweekend, stap ik om half vijf de bus in. Nu is dat altijd prettig, maar vandaag is het extra lekker omdat het de start van mijn zomervakantie betekent. Als je dan ook nog vergezeld wordt door een aantal vrolijke en gezellige jongemannen, kan de reis eigenlijk al niet meer kapot. Toch krijgen we vlak na vertrek met de eerste tegenvaller te maken, wanneer blijkt dat het geserveerde bier lauw is. Niet dat dat ons weerhoudt van het drinken ervan, maar koud smaakt het toch net wat lekkerder. De volgende tegenvaller betreft de drukte op de weg. Vanaf Leenderheide tot Utrecht gaat het erg traag, waardoor de geplande tussenstop door het duo Frank en Hub moet worden geschrapt. Ondanks alles is de sfeer in de bus prima. Zeker nadat een jonge fan met een bluetooth box op de proppen komt. Die voorziet het achterste deel van de bus de rest van de reis van prima muziek, verzorgd door DJ’s Raoul, Nordy, Ruud en de verrassend grote muziekkenner Sven. Onder het genot van de klanken van onder andere de Audio Bullys en Oasis bereiken we even voor half acht de parkeerplaats bij De Toekomst.

Na de gebruikelijke fouilleersessie, het onbegrijpelijke inleveren van onze entreekaarten en de uitgebreide vlaggencontrole kan iedereen zich gaan concentreren op de wedstrijd. Sunday Oliseh geeft dezelfde elf spelers het vertrouwen die Dordrecht met 5-1 versloegen. Dat betekent Dat Santos keept, Braun, Schuurs, Dammers en Ospitalieri verdedigen en Vlijter, Smeets, Saddiki en Dianessy het middenveld vormen. Voorin moet Stokkers voor het gevaar zorgen. Nieuweling Mickaël Malsa is inmiddels speelgerechtigd en neemt plaats op de bank.

Tot onze teleurstelling start Fortuna de wedstrijd ronduit dramatisch. Dries Saddiki lijdt op het middenveld balverlies waarna de bal via enkele snelle passes bij Mateo Cassierra terecht komt. Die schiet de bal vanaf zestien meter onberispelijk langs Miguel Santos. Na veertig seconden staat het 1-0, slechter kun je een wedstrijd niet beginnen. De Amsterdammers combineren naar hartenlust en Fortuna komt overal een stap te laat. Pas na een minuut of tien noteren we het eerste wapenfeit van Sittardse zijde. Een snelle ingooi van Saddiki bereikt Gavin Vlijter. Die lanceert Djibril Dianessy maar het schot van de Fransman is veel te gehaast en zeilt ver naast het doel van Kostas Lamprou.

De kracht van Jong Ajax zit hem niet alleen in het snelle combinatiespel, maar ook in het dodelijk afstraffen van fouten van de tegenstander. En daarin blinkt Fortuna in het eerste deel van de wedstrijd helaas uit. Deze keer is het Santos die flink in de fout gaat. Een trap vanaf de grond vliegt laag over de grond in de voeten van Robert Muric. Muric kaatst met Cassiera en laat Santos vervolgens kansloos. Twaalf minuten gespeeld en het staat al 2-0. Waar gaat dit eindigen?


Muric legt aan voor de 2-0

Tekenen van verbetering zien we voorlopig helaas nog niet. Tien minuten na zijn fout schiet Santos de bal weer in de voeten van een tegenstander. Deze keer gaat de bal gelukkig over het doel, maar wat loopt Fortuna te klungelen! Oliseh kan het ook niet meer aanzien en besluit in te grijpen. De keuze die hij daarbij maakt, zorgt echter voor veel onbegrip en boosheid onder de meegereisde supporters. Finn Stokkers, die tot dat moment nog geen twee fatsoenlijke ballen heeft gehad en zeker geen schuld had bij de tegentreffers, wordt naar de kant gehaald voor André Vidigal. Stokkers lijkt mij een speler die vertrouwen nodig heeft en dat vertrouwen doorgaans terugbetaalt met doelpunten. Dat lukte hem vorig seizoen al goed en dat bewees hij vorige week tegen Dordrecht opnieuw. Of hij in de ogen van Oliseh zijn vooraf afgesproken taak niet uitvoerde weet ik niet, maar net als vele anderen vind ik dit een onbegrijpelijke wissel.

De wissel brengt vooralsnog geen verandering in het spelbeeld. Vlak na de wissel schiet Noussair Mazraoui van veraf hard op de lat. Twee minuten later brengt Dennis Johnsen de marge bijna op drie wanneer hij na een snelle aanval van de Amsterdammers naar binnen trekt en naast schiet. Laat Fortuna dan helemaal niks van zich horen? Jawel hoor. Dianessy, die na de wissel van Stokkers naar het centrum is verhuisd, wordt door Jorrit Smeets goed diep gestuurd en kan alleen op Lamprou af. Helaas stopt de Griek de inzet van Djibril. Tien minuten voor rust lijkt Marco Ospitalieri op links gevaarlijk te worden. Hij komt goed naar binnen maar wordt dan, in onze ogen, onreglementair afgestopt binnen het strafschopgebied. Scheidsrechter Dieperink wil van een penalty echter niks weten en laat doorspelen.


Braun onder druk

Fortuna heeft eindelijk in de gaten dat het met wat meer lef en druk naar voren voor wat gevaar kan zorgen. Maar waar de Ajacieden doeltreffend met hun kansen omgaan, lukt dat de Fortunezen vooralsnog niet. Vidigal kan alleen op doel af, maar doet dat te langzaam en wacht te lang, waarna een verdediger kans ziet de aanval onschadelijk te maken. En ook vlak voor rust wil de bal er niet in wanneer Santos met een goede verre bal Vidigal wegstuurt en diens voorzet door Lisandro Semedo naast wordt gekopt. De rust wordt zo met 2-0 bereikt en dat had zeker niet gehoeven.

Nadat ik voor de lieve som van €6,50 een cola en een broodje Unox heb genuttigd, beginnen we aan de tweede helft. Fortuna heeft blijkbaar in de gaten dat de wedstrijd nog niet verloren is en gaat vanaf de aftrap op zoek naar de Anschluss treffer. Vlijter maakt zich op de middenlijn goed los van twee tegenstanders en begint aan een rush. Net als bij de situatie voor rust met Ospitalieri lijkt Vlijter nu toch echt aangetikt te worden door een Amsterdamse verdediger en gaat daardoor tegen het gras. Maar ook nu wuift Dieperink alle claims voor een vrije trap weg.


Niks aan de hand volgens Dieperink

Amper drie minuten later is Fortuna weer gevaarlijk. Semedo trekt vanaf rechts naar het centrum en bereikt Vidigal met een keurige steekbal. Vidigal kan alleen op Lamprou af, maar ook deze 100% kans wordt niet benut. Ajax laat aan de andere kant direct zien hoe je kansen wél afmaakt. We zijn amper bekomen van de schrik na de knal van Muric die op de onderkant van de lat uiteen spat, of diezelfde Muric heeft uit de eerstvolgende aanval al voor 3-0 gezorgd. De wedstrijd lijkt nu definitief beslist.

Fortuna denkt daar echter anders over en blijft op zoek naar een doelpunt. En dat komt er vlak voordat er zestig minuten gespeeld zijn. Een vrije trap van Smeets wordt door Wessel Dammers met zijn hoofd teruggelegd op Schuurs. Die trapt de bal met een bekeken volley in de rechter bovenhoek. Waar het onze aanvallers eerder in de wedstrijd niet lukt om Lamprou te kloppen, lukt dat Schuurs nu gelukkig wel. 3-1 en we hebben weer een beetje hoop.

Die hoop wordt twee minuten later ineens een stuk realistischer wanneer Saddiki Semedo inspeelt. De Portugees draait goed van zijn tegenstander weg, sprint op het doel af en schiet van afstand knap langs Lamprou in de linkerhoek. We zijn plotseling weer helemaal terug in de wedstrijd en er is nog een half uur te spelen.


Lisandro op weg naar de 3-2

Vidigal komt steeds beter in de wedstrijd en vindt na een goede actie op links het hoofd van Dianessy. Diens kopbal belandt echter in de handen van de keeper. Helaas duurt de hoop op de gelijkmaker slechts een kwartier. In de vijfenzeventigste minuut loopt Johnsen vanaf het middenveld eenvoudig langs Saddiki en Schuurs en besluit zijn actie met een prachtige lob over de uitkomende Santos. Met nog een kwartier te spelen is de marge weer twee.


Acrobatische actie van Vidigal

Het siert Fortuna dat ze ook na deze tegentreffer het hoofd niet laten hangen, maar op zoek gaan naar een derde doelpunt. Saddiki wordt gewisseld voor Clint Essers waardoor Schuurs meer naar voren gaat spelen. Goed druk zetten op het middenveld zorgt er tien minuten voor tijd voor dat Christopher Braun op rechts op kan stomen. In plaats van voor eigen succes te gaan, wat vanuit zijn positie goed mogelijk was geweest, passt Braun de bal echter op de meegelopen Dianessy. Die tikt de bal ook keurig in het doel, maar doet dat helaas vanuit buitenspelpositie. De goal wordt terecht afgekeurd.

Vijf minuten voor tijd wordt ook Vlijter naar de kant gehaald. Zijn vervanger heet Stefan Askovski. Diezelfde Askovski krijgt enkele minuten voor het eind van de wedstrijd nog een enorme kans op de 4-3. Schuurs gaat goed door in de zestien van Ajax en geeft de bal met een bekeken tikje mee op Askovski. Alleen voor de keeper stift hij de bal niet alleen over Lamprou maar ook over het doel. En zo blijft het vanavond bij 4-2. Ondanks de teleurstelling worden supporters en spelers door elkaar bedankt voor de steun en inzet.


Teleurstelling bij de spelers

Na de wedstrijd overheerst het gevoel dat er zeker meer in had gezeten als we vanaf de eerste minuut wakker waren geweest en niet pas na een half uur waren begonnen met voetballen. Daarnaast had onze afronding beter gemoeten. Dianessy, Vidigal en Askovski kregen 100% kansen, maar wisten deze niet te benutten. Aan de andere kant kreeg ook Ajax enkele grote kansen, waaronder die twee schoten op de lat. Het had dus ook zomaar in 6-5 kunnen eindigen vanavond. Maar goed, ook dit seizoen telt ‘wat als?’ niet en dus verlaten we met lege handen het, overige perfecte veld, van De Toekomst.

Tijdens de terugreis is de muziek wederom uitstekend, we genieten onder andere van Loops & Things, Pat Krimson en Nunca. Gelukkig zit het verkeer nu niet tegen en stoppen we nog een kwartiertje bij een tankstation. Onder het genot van enkele biertjes is de nederlaag eigenlijk alweer snel vergeten en wordt er vooruit gekeken naar de rest van het seizoen. Nordy besluit hier enkele weddenschappen aan vast te koppelen. Eindigt Fortuna bij de eerste acht, dan levert hem dat een sixpack speciaalbier op. Scoort een speler dit seizoen meer dan tien doelpunten, dan levert hem dat ook nog eens een kratje Jupiler op. Volgende week komt Almere City in Sittard op bezoek, hopelijk is Nordy daarna weer iets dichter bij twee gewonnen weddenschappen.