Met KIA Motors en Dé Lease Maatschappij als nieuwe strategische partners speelt Fortuna op de valreep gelijk tegen Helmond Sport. Drie minuten voor tijd is het Patrick N’Koyi die een prachtige voorzet van Prince Rajcomar weet binnen te werken voor een meer dan terecht gelijkspel.


1 februari 2013

Fortuna zet zichzelf buitenspel

Fortuna Sittard 1 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 7. Fazli 0-1, 87. N’Koyi 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn (51. Kruijsen), Mannes (60. Rajcomar), Briels (70. Nepomuceno) ; Çevik, N’Koyi, Khalouta.
Toeschouwers: 3.851
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel: Janssen.
Rood: –

Na 42 dagen vol verwachting mag Fortuna eindelijk weer eens aantreden voor een competitiewedstrijd. Dat er tijdens de winterstop niks gebeurd is, valt niet te ontkennen. Fortuna streed zoals gewoonlijk tegen de financiële perikelen, kreeg twee nieuwe strategische partners in KIA en Dé Lease Maatschappij en haalde Edwin Wang binnen als aanwinst voor de selectie. Maar misschien wel nog de opvallendste aanwinst valt in het supportershome te ontdekken. Daar staat namelijk niet meer Paula achter de bar, maar hebben we vanaf heden een echte barMaat. Succes Martijn!


Nieuwe barman Martijn bekijkt de opstelling

Als we de winderige tribunes oplopen zien we dat het veld niet in een al te beste staat is. Toch heeft trainer Wil Boessen ervoor gekozen om de dag ervoor in het stadion te trainen.  Hopelijk zijn de spelers hierdoor wat meer gewend aan de omstandigheden dan hun Helmondse opponenten. Op het veld missen we de langdurig geblesseerde Yoann de Boer, en de met iets kleinere blessures kampende Kevin Diaz en Jonathan Hendrickx. Quin Kruijsen heeft last gehad van een griepje en start vandaag vanaf de bank. Wel zien we een opvallende verschijning in Jordie Briels. Hij heeft een zodanige indruk gemaaktop de technische staf dat hij vanaf de rechterflank mag starten. Jurjan Mannes neemt de positie van De Boer over op het middenveld. Fatih Turan start als rechtsback en mag zijn uitverkiezing voor Jong Turkije nogmaals bevestigen.


Martin Masset heet KIA en De Leasemaatschappij van harte welkom

Nadat de aftrap is genomen door de nieuwe strategische partners mag Helmond dezelfde eer beleven. Fortuna wint dus de toss en speelt de tweede helft richting de N-side. De wedstrijd begint met twee afwachtende ploegen en komt pas tot leven op een slecht moment. Na wat miscommunicatie aan Sittardse kant kopt Samir Fazli de bal over Ferhat Kaya binnen. Kaya zal later aangeven dat zijn voet weggleed in het modderige veld toen hij aanzette om te springen. Dat Aziz Khalouta even zijn man liet lopen kwam ook niet goed uit. 0-1 voor Helmond dus. In de momenten erna is het voormalig speler van Fortuna Emmo Güvenç die zich laat gelden.  Eerst is hij gevaarlijk met een schot van de rand zestien en erna wordt hij afgetroefd door Turan bij een diepe bal. Als Joeri Schroyen hierna ook nog een keer Guvenc in stelling brengt is het tijd om wakker te worden. Dat Fortuna niet wakker is getuigt ook vanwege de vele buitenspel momenten. Helmond zal er vast goed op getraind hebben, maar de spitsen aan de kant van Fortuna blijven er wel heel makkelijk in trappen.

Als N’Koyi de bal uit pure frustratie de bal naar het uitvak heeft gerost raakt Ramon Voorn even later geblesseerd. Hij moet behandeld worden, maar weer in het veld is duidelijk te zien dat hij niet fatsoenlijk meer kan lopen, en dat is toch een van zijn voornaamste kwaliteiten. Hij blijft echter doorkwakkelen en Fortuna komt ondertussen nauwelijks tot kansen. Een slap schot van Khalouta (na een mooi hakje van Mannes) is een van de weinige wapenfeiten in de eerste helft. De andere kansrijke momenten worden allemaal door buitenspel om zeep geholpen, Terwijl wij het telraam erbij gaan pakken missen we bijna een enorme kans voor N’Koyi. Op een mooie bal van de linkerkant van Briels glijdt hij bijna de 1-1 binnen. De keeper en lat voorkomen echter op onmogelijke wijze de gelijkmaker. Nadat Briels nog een kleine kans mist is het tijd om wat warmte op te zoeken in de gracht.


Vak C: ons tweede thuis

Tijdens de rust wordt op het veld het nieuwe supportersplatform voorgesteld. Dit platform wordt geleid door twee boegbeelden van de club, namelijk John van Bommel en uiteraard Marc Verjans. Zij krijgen op het veld het geel-groene certificaat (gouden aandeel) overhandigd. Nadat we in Vak C zijn bijgekomen van het lachen mag Fortuna aftrappen voor de tweede helft.


John van Bommel en Marc nemen het gouden aandeel in ontvangst

Na een goede verdedigende actie van Roel Janssen is het in de 51e minuut dan eindelijk tijd om Ramon Voorn uit zijn lijden te verlossen, zo’n 25 minuten te laat. Kruysen is zijn vervanger. Terwijl we aan het bedenken zijn of Khalouta in de leer is gegaan bij Rajcomar wat betreft het lopen in buitenspelpositie, krijgt N’Koyi een goede kans na een korte corner. Zijn schot stuit echter tegen de voeten van de keeper. De volgende korte corner wordt hopeloos overgeschoten door Khalouta.


Ramazan gaat de bal voor het Helmond-doel draaien

Dit is voor Boessen het teken om het over een andere boeg te gooien. Mannes wordt eruit gehaald en voor hem komt Rajcomar, dat kan het aantal buitenspelmomenten namelijk alleen maar ten goede komen . Dit lijkt effect te hebben want Fortuna krijgt meer grip op de wedstrijd. Er komen kansen voor Timothy Dreesen en Jordie Briels. Zij komen echter net tekort. Als dan ook nog Gevaro Nepomuceno in het veld is gekomen voor Briels gaat het helemaal los. Zowel in als buiten het veld. Op de N-side wordt de boel flink opgejaagd, wat doet denken aan het “jagen” in De Baandert. Even lijkt het alsof we gelijkmaken, maar Dreesen doet dit uiteraard vanuit buitenspelpositie. Het maken van een doelpunt blijkt toch moeilijker dan gedacht op een avond als deze. Misschien mist de ploeg iemand als een Frank Demouge, zo’n topper zou iedereen toch willen strikken.  In de 87e minuut is het dan uiteindelijk toch raak. Prince Rajcomar weet met een puntgave voorzet N’Koyi te bereiken die de bal heerlijk binnen glijdt. Een meer dan terechte gelijkmaker.


Prince wordt bedankt voor zijn prima assist

Tot een goede kans voor de drie punten komt het echter niet meer. Zeker niet omdat Dreesen bij de laatste vrije trap duidelijk buitenspel gaat lopen, hoe kan het ook anders.


Concentratie bij de laatste kans voor Fortuna

Fortuna moet tevreden zijn met een punt tegen de nummer drie uit de Jupiler league. Een punt dat bijna niet meer tot stand was gekomen. De reacties vanaf de tribune zijn dan ook gemengd. Hier had duidelijk meer ingezeten, want veel had Helmond niet laten zien. Aan de andere kant kun je met een late gelijkmaker allang blij zijn niet met een verlies aan de tweede competitiehelft te beginnen.


Bedankt voor de inzet boys!

In de komende weken mag onze trots zich weer op verplaatsingen verdedigen. Go Ahead Eagles, FC Telstar en BV Emmen zijn de volgende tegenstanders in uitwedstrijden. Hopelijk wordt daar een goede basis gelegd voor een mooie tweede seizoenshelft.

Evert