Na een mindere periode heeft Sunday Oliseh zijn ploeg de laatste weken weer op het juiste spoor gekregen. Tegen De Graafschap en MVV was het spel niet geweldig, maar het resultaat naar wens, tegen Helmond Sport legt Fortuna ook weer een aantal fraaie aanvallen op de mat. De 4-1 uitslag is dan ook een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de wedstrijd tegen een overigens wel erg pover spelende tegenstander.

7 april 2017

Fortuna laat Helmond Sport kansloos

Fortuna Sittard 4 Helmond Sport 1

Doelpuntenmakers: 9. Dianessy 1-0, 25. Stokkers 2-0, 47. Braun 3-0. 84. Hiwat 3-1, 87. Başsan.
Opstelling: Santos; Braun (90. Roumen), Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Hadzhiev, Smeets (83. Essers); Başsan, Vlijter, Stokkers (74. Ars), Dianessy.
Toeschouwers: 1.623.
Scheidsrechter: Van Damme.
Geel (Fortuna): Smeets.

Als Willy Baake zich komend weekend in restaurant-brasserie Scala te Wilrijk meldt voor zijn rendez-vous dan zal dat met andere officiëlen zijn dan met Kevin van Damme, Raf Eerdekens en Tom Vanpoucke. En ook in brasserie De l’Air Pure te Seraing, taverne De Campina te Dessel, restaurant Gentlemen in Deinze, pavillon du Zoute te Knokke, brasserie ‘t Wit Paard te Tienen en café De Ratte in Harelbeke zullen deze officiëlen zich dit weekend niet laten blikken. U begrijpt het al: we hebben er lang op moeten wachten, veel te lang wat mij betreft, maar vanavond beleven we dan eindelijk de eerste thuiswedstrijd van het seizoen met arbitrale leiding uit het land van Alexis Ponnet!

Bij mensen die Fortuna van nabij volgen, zal de naam Kevin van Damme zeker een belletje hebben doen rinkelen. Het is namelijk niet de eerste keer dat deze laureaat van de miniquiz van de Koninklijke vriendenkring der scheidsrechters Roesalere, Izegem en omliggende ‘Rodenbachfluiters’ (stamnummer 8389) zijn opwachting maakt in voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard. De vorige gelegenheid was afgelopen seizoen tegen FC Oss, waarbij Van Damme niet alleen opviel door zijn inderdaad indrukwekkende beheersing van het spelregelboek, maar ook door een knaloranje outfit. Vanavond zien we hem in klassiek zwart het veld betreden, wat direct een gunstiger indruk maakt, al doen de witte banen wat mij betreft wat afbreuk aan het tenue.

Fortuna moet het vanavond tegen Helmond Sport stellen zonder Jordie Briels, die in Maastricht binnen een paar minuten twee keer geel zag en vandaag dus geschorst is. Dat biedt Jorrit Smeets, de afgelopen tijd door een blessure een beetje buiten beeld geraakt, de kans om zichzelf te laten zien. Smeets speelt nu nog op amateurbasis bij Fortuna, heeft bij zijn eerste reeks in de basis een redelijke indruk achtergelaten, maar kan een paar sterke optredens in de slotfase van het seizoen goed gebruiken om een langer verblijf in Sittard af te dwingen. Verder brengt Sunday Oliseh geen wijzigingen aan in het elftal dat verdienstelijk gelijkspeelde tegen MVV.

De steen Hadzhiev

Bij tegenstander Helmond Sport staat de in Sittard enige jaren immens populaire Ferhat Kaya onder contract. Het spandoek ter ere van hem is vanavond dan ook weer eens van zolder gehaald, maar Kaya zelf ontbreekt na een gebroken hand. En dat blijkt niet ongunstig voor Fortuna, want reservedoelman Van Gassel maakt geen al te zekere indruk. Fortuna begint agressief aan de wedstrijd en zit Helmond vanaf de eerste seconde dicht op de huid. Het speelt daarbij bovendien in een behoorlijk tempo, waardoor Gavin Vlijter en Djibril Dianessy de ruimte hebben hun acties te maken. De eerste tien minuten is er constant dreiging. De eerste kans ontstaat in de tweede minuut, wanneer Marco Ospitalieri na een goede combinatie de achterlijn haalt en van links voorzet. Finn Stokkers kopt de bal net naast.

Vlijter houdt de Helmond-verdediging bezig

Na die kans blijft Fortuna aandringen. Na negen minuten krijgen we ter hoogte van de middenlijn een vrije trap. Ospitalieri trapt de bal van links diep het strafschopgebied in. Ferry de Regt wint het kopduel, maar de bal komt voor de voeten van een Helmond-verdediger. Die weet niets beters te verzinnen dan de bal hoog de lucht in te trappen. De bal komt zo’n beetje op de vijfmeterlijn weer naar beneden. De keeper komt uit, maar Dianessy is hem te vlug af. Hij tikt de bal voor de grijpende handen weg en schiet vervolgens uit de draai in de lege goal: 9e minuut, 1-0.

De vroege tegengoal leidt bij Helmond tot geen enkele reactie. De Brabanders spelen vanavond op zijn zachtst gezegd plichtmatig. Fortuna komt achterin dus amper in de problemen en krijgt bovendien meer tijd aan de bal dan tegen sterkere tegenstanders. En dat komt het aanvalsspel duidelijk ten goede. Na 25 minuten gaan Dianessy en Vlijter op links een combinatie aan. De laatste wordt neergelegd en meldt zich zelf om de vrije trap te nemen. Hij legt de bal midden voor het doel neer. De Regt komt inlopen en kopt op doel, de keeper kan redding brengen, maar de afvallende bal kan door Stokkers bij de rechterpaal alsnog worden binnengewerkt: 25ste minuut, 2-0.

Raak!

Na een tijd drooggestaan te hebben is dat de zevende treffer voor Stokkers, die daarmee loon naar werken krijgt. Stokkers heeft zich razendsnel geëtableerd als aanvalsleider en is daarmee van onschatbare waarde voor het elftal, ook op momenten dat de doelpunten uitblijven. Goede zaak dus dat we hem nog twee seizoenen aan ons hebben weten te binden. De tweede tegengoal is voor Helmond-trainer Hendriksen reden om te wisselen. En die wissel sorteert zowaar enig effect: twee minuten later zien we een eerste doelpoging van de rood-zwarten. Het resultaat is echter niet meer dan een eenvoudig vangballetje voor Miguel Santos.

Ospitalieri mag kiezen: de bal of de man

Daarna wordt het weer stil in diens strafschopgebied, al vliegt er tien minuten voor rust wel nog een keer een bal voorlangs zijn doel. Fortuna gebruikt het laatste kwartier voor rust om een paar mooie aanvallen op de mat te leggen. Na dik een half uur geeft Perr Schuurs een afgemeten crosspass in de loop van Dianessy. Dianessy haalt de achterlijn en geeft een lage voorzet. Bij de eerste paal probeert Vlijter de bal binnen te glijden, maar via een verdediger wordt het hoekschop. Een minuut later beleven we het hoogtepunt van de wedstrijd. Het kunststukje komt uiteraard op naam van Emrah Başsan. Die legt een hoge bal aan de zijlijn dood in de lucht en laat in één tijd met een schijnbeweging zijn tegenstander zijn hielen zien. Vervolgens trekt hij naar binnen en schiet vanaf een meter of twintig hard op doel. Het schot gaat net over, maar Başsan mag rekenen op een klaterend applaus van de tribunes.

In het vervolg van de eerste helft is Fortuna nog een paar keer dreigend. Wat ons betreft zouden we er dus nog wel een paar minuten aan vast kunnen plakken. Maar scheidsrechter Van Damme luistert goed naar de Fun-tribune en wanneer die afgeteld heeft, snerpt hij drie keer op zijn fluit. Rust.

De eerste minuut van de tweede helft speelt zich zowaar op de helft van Fortuna af. Maar mochten de kattenmeppers na de thee van plan zijn geweest de bordjes te verhangen door uit een ander vaatje te gaan tappen, dan komt van die mooie voornemens bijzonder weinig terecht. Fortuna neemt het initiatief al snel over en Helmond legt ons geen strobreed in weg. We zijn twee minuten bezig wanneer Kamen Hadzhiev de bal wint op het middenveld en breed legt in de loop van stalgenoot Christopher Braun. Die begint zo’n beetje vanaf de middenlijn aan een solo. Hoewel alle Helmonders op eigen helft staan, komt hij tot het strafschopgebied verder niemand tegen. Als er ook geen verdediger uitstapt en er bovendien een gapend gat in de rechterhoek van de goal ligt, besluit Braun het erop te wagen. Zijn schot valt hard en zuiver in de goal: 47ste minuut, 3-0.

Captain Ferry

Acht minuten later kan Ospitalieri vanaf de andere zijde nog verder oprukken. Hij soleert het strafschopgebied in en zijn schot passeert de doelman, maar een verdediger kan nog voor de lijn redding brengen. Vijf minuten later levert Stokkers na een dubbele een-twee met Smeets (die vanavond het nodige voetballend vermogen toevoegt aan ons middenveld) een rollertje af, dat de keeper verder niet voor problemen stelt. Het is de laatste keer dat Stokkers echt in beeld is, een kwartier voor tijd komt Sjoerd Ars hem aflossen. Ars krijgt een paar minuten later al een flinke kans, wanneer Vlijter goed doorbreekt op de rechtervleugel en vanaf de achterlijn goed teruglegt. Het schot van Ars gaat echter net voorlangs.

Uit de opgesomde kansen mag overigens niet de indruk ontstaan dat Fortuna een hele sterke tweede helft speelt. Bij een 3-0 voorsprong en een tegenstander die amper tegengas biedt, is het niet onlogisch dat de concentratie na gaat laten. En dat is precies wat er gebeurt. Het spel is slordiger dan voor rust, de scherpte in de duels wordt minder. Vijf minuten tijd krijgen we dan ook het deksel op de neus. De koud ingevallen debutant Clint Essers krijgt de bal toegespeeld van Başsan en reageert niet alert genoeg. Helmond kan er vandoor gaan via Braber. Onze verdediging staat niet goed geposteerd. Braber wordt niet opgevangen en kan daarna breed leggen op de vrijstaande Hiwat: 84ste minuut, 3-1.

Başsan is opnieuw de baas

Een onnodige tegentreffer, maar het pleit voor het elftal dat het daarna in de slotfase nog revanche zoekt. In eerste instantie probeert Helmond iets van een offensief op te zetten. Dat loopt echter op niets uit, wanneer Braber zich in duel met Ospitalieri bij de zijlijn opzichtig laat vallen. Kevin van Damme, vanavond even soeverein als tijdens de Nacht van de Referee in zaal de Wara te Waardamme, haalt er zijn schouders over op. Terwijl Braber dan maar uit armoede verhaal gaat halen bij de grensrechter, brengt Fortuna met een diepe bal Başsan in stelling. Die sprint het strafschopgebied in, kapt naar binnen toe en legt de bal met zijn linkervoet kansloos voor de keeper in de rechterhoek: 87ste minuut, 4-1.

Alle reden tot juichen

Op die treffer valt niets af te dingen, al denkt Braber daar anders over. Hij is direct nadat de scheidsrechter naar de middenlijn heeft gewezen een discussie gestart over het vreselijke onrecht dat hem is aangedaan bij een betreurenswaardig incident aan de zijlijn. Van Damme heeft waarschijnlijk geen idee waar het over gaat en haalt dus andermaal zijn schouders op. De verloren tijd noopt hem wel om de aftellende Fun-tribune deze keer te negeren en extra tijd bij te tellen. Dat biedt Oliseh de kans om Demen Roumen zijn eerste speelminuten van het seizoen te gunnen. En daarmee hebben we het erop zitten. Terwijl de Helmond-spelers afdruipen (met uitzondering van Braber, die direct na het laatste fluitsignaal het gehele arbitrale trio aan een evaluatie is gaan onderwerpen), nemen de spelers het terechte applaus van de tribunes in ontvangst. Er zit weer muziek in Fortuna, en dat is lang geleden.

En het bleef nog lang onrustig in Sittard…

P.S. De behandeling van de zaak Braber tegen de KNVB en dhr. K van Damme is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens definitief vastgesteld op 14 april 2028.