Na de moeizame maar terechte overwinning tegen Go Ahead Eagles trekken de Fortunezen ook in Helmond de zege over de streep. Makkelijk ging het vanavond zeker niet, maar het resultaat staat. Sterk verdedigen en onze aanvallende kracht geven uiteindelijk de doorslag. Door twee treffers van Vidigal in de eerste helft en een doelpunt van Askovski in blessuretijd gaan de punten mee naar Sittard. Enige smet op de overwinning vormt het geblesseerd uitvallen van Dianessy. 


27 november 2017

Fortuna handhaaft zich in kop ranglijst

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 18. Vidigal 0-1, 30. Naudts 1-1, 36. Vidigal 1-2, 90+2. Askovski 1-3.
Opstelling: Santos; Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy (90+2. Engin), Smeets; Semedo, Stokkers (82. Askovski), Vidigal.
Toeschouwers: 1.031.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot.
Geel (Fortuna): Semedo
Rood (Fortuna): –

Amper bijgekomen van de narrow escape tegen Go Ahead Eagles mogen we ons alweer opmaken voor de reis naar Helmond. Het ging moeizaam tegen de Deventenaren, maar uiteindelijk was de overwinning verdiend. Persoonlijk heb ik wel wat moeite met de negatieve geluiden die ik ook vrijdag bij vlagen weer van de tribunes op het veld hoorde neerdalen. Natuurlijk was het een hele matige eerste helft, natuurlijk moet een penalty benut worden, natuurlijk moet een hoekschop of voorzet niet op kniehoogte bij de eerste paal belanden en natuurlijk zie ik ook liever geen ballen over de zijlijn vliegen. Dat begrijpen de spelers ook heus wel. En dat de angst op een terugval na zestien jaar voornamelijk sportieve ellende te hebben meegemaakt groot is, kan ik ook begrijpen. Maar de cijfers liegen ook niet: we staan na veertien wedstrijden gewoon keurig op de tweede plek (wie had dat voorafgaand aan het seizoen gedacht?!), we zijn de meest scorende ploeg van de hele Jupiler League en er is slechts één ploeg die minder tegentreffers incasseerde dan wij. Wat mij betreft verdienen spelers en staf dan ook meer krediet en zou het publiek nog meer achter de ploeg moeten gaan staan bij een achterstand of als het even niet wil lukken op het veld. Ook afgelopen vrijdag liet de ploeg zien te blijven geloven in en knokken voor een goed resultaat. Als de spelers die wilskracht en dat geloof op kunnen brengen, dan moeten wij dat op de tribune toch zeker ook kunnen! En dat in het voetbal zelfs het onmogelijke soms tóch mogelijk blijkt te zijn, hoef je de Schalke-fans die afgelopen zaterdag in Dortmund waren maar te vragen.

Aan publieke belangstelling bij de uitwedstrijden hebben de spelers in ieder geval niks te klagen. Ook vandaag zijn de honderd beschikbare autokaarten volledig uitverkocht. Daarnaast rijdt er een dubbeldekker die nog eens vijfenzeventig fans naar Helmond brengt. 175 man is, zeker gezien de restricties die in Helmond opgelegd worden, zeker geen aantal om je voor te schamen. Met dat gegeven in mijn achterhoofd kan ik een glimlach op mijn gezicht dan ook niet onderdrukken als ik op maandagochtend in de krant lees dat onze oosterburen op zondag met slechts vijftig fans naar Amsterdam zijn gereisd.

Als we ons rond half zes bij het stadion melden, is het er koud en guur. Voorheen het teken om een KNVB-official op het vuur te gooien, tegenwoordig zijn we gelukkig van al te veel bemoeienissen uit Zeist verlost waardoor we ons kunnen concentreren op de komende wedstrijd. Als we even later in de dubbeldekker plaats nemen, gaan de gesprekken al snel niet meer alleen over de wedstrijd. Discussies over de al dan niet gezonde buitenlucht in Schimmert, de nogal misplaatste tifo-actie in Sudan en de vermeende kandidaatstelling van Sven als burgemeester van Maastricht passeren de revue. En waar er bij vertrek uit Sittard nog wordt gevreesd dat we veel te vroeg in Helmond zullen arriveren, blijkt dat in de praktijk wel mee te vallen. Zo bereiken we even voor half acht het Lavans Stadion, beter bekend als De Braak.

Fortuna moet het vanavond zonder de geblesseerde Gavin Vlijter en Aykut Özer doen. Laatstgenoemde verdraaide in het duel met de Eagles op ongelukkige wijze zijn knie. De ernst van de blessure is nog niet duidelijk, laten we hopen dat het meevalt. Miguel Santos keert hierdoor terug in basis. André Vidigal wordt beloond voor zijn goede invalbeurt tegen Go Ahead en krijgt op de linkerflank de voorkeur boven Stefan Askovski. Verder blijft de basis in tact. Dat betekent dat Oliseh voor de rechtsbackpositie het vertrouwen in Clint Essers houdt. Christopher Braun neemt voor de tweede wedstrijd op rij plaats op de bank.


Regenbuien teisteren Helmond

Terwijl de regen weer met bakken uit de lucht valt, start Fortuna fel aan de wedstrijd. Al na anderhalve minuut krijgen we aan de linkerkant van het veld een vrije trap na een overtreding op Vidigal. De voorzet van Lisandro Semedo blijft hangen rond de strafschopstip en wordt door Djibril Dianessy ingeschoten. Dat gebeurt echter te zacht om keeper Stijn van Gassel te verschalken.

Amper vijf minuten later noteren we al de tweede kans aan Sittardse zijde. Een snelle counter over rechts belandt via Semedo bij Dianessy. Die legt terug op Finn Stokkers. Stokkers schiet met links, maar zijn schot wordt geblokt. Uit de hoekschop sticht Fortuna geen gevaar.


Marco en Jorrit jagen op Hiwat

Net voordat er een kwartier gespeeld is, laat Helmond voor het eerst van zich horen. Spits Arne Naudts probeert het met een knal van twintig meter, maar ziet zijn schot via de binnenkant van de paal terug het veld in springen. In de daarop volgende tegenaanval van Fortuna trekt Steven Edwards aan de noodrem, een actie die hem de eerste gele kaart van de wedstrijd oplevert.

Fortuna is niet van slag door de bal op de paal. Sterker nog, enkele minuten later nemen de Sittardenaren zowaar de leiding! Vanuit centraal middenveld bereikt Jorrit Smeets op de rechterflank Semedo. Die slalomt tussen twee verdedigers door en brengt de bal met een uiterste krachtsinspanning voor het doel. Daar is Vidigal er als de kippen bij om de 0-1 tegen de touwen te schieten. Achttien minuten gespeeld, 0-1.


André wordt gefeliciteerd met zijn zesde treffer van het seizoen

Helmond gaat nu nog opportunistischer spelen en probeert vooral met lange, hoge ballen spits Naudts en routinier Robert Braber te bereiken. Dat levert de Brabanders vooralsnog weinig succes op. Als de ploeg van Hendriksen het na een half uur eens via de grond probeert is het echter meteen raak. De bal komt recht voor het doel bij rechtsbuiten Giovanni Hiwat terecht. Zijn eerste schot wordt geblokt, maar de bal komt direct weer voor zijn voeten. Poging twee is gevaarlijker en caramboleert via de linker- en rechterpaal terug het veld in. Naudts is de meest oplettende speler en schiet de gelijkmaker binnen. De schreeuw om buitenspel wordt door scheidsrechter Manschot weggewuifd.

Veel Helmonders zijn overigens niet getuige van de treffer. Met iets meer dan duizend bezoekers is het stadion akelig leeg. Zeker als je bedenkt dat 175 van die duizend man in het uitvak zitten en er ook nog een aantal Fortunezen op de thuistribunes plaats hebben genomen. Veel te juichen valt er dit seizoen ook nog niet in De Braak. Thuis werd er slechts een keer gewonnen en met elf punten bungelt de ploeg onderaan de ranglijst. Aan de andere kant, zo lang er in Sittard niet meer dan de huidige gemiddelde 3500 man komen kijken, zijn wij misschien niet in de positie om over de bezoekersaantallen bij andere clubs te oordelen.


Het uitvak was weer goed gevuld

Zoals we van het huidige Fortuna inmiddels langzaamaan gewend zijn, laat de ploeg de kop na de tegentreffer niet hangen en gaat naarstig op zoek naar een nieuwe voorsprong. En lang hoeven de spelers en fans daar niet op te wachten. Een counter wordt ter hoogte van de middenlijn door Stokkers goed gekaatst op Dianessy. Vidigal kruist vanaf links razendsnel door het centrum en wordt door een perfecte steekpass van Dianessy de diepte in gestuurd. De kleine Portugees is zijn tegenstander te snel af en knalt de bal keihard in de korte hoek langs Van Gassel. Helmond heeft welgeteld zes minuten van de gelijke stand mogen genieten.

In het restant van de eerste helft blijft Helmond het proberen met hoge ballen. En dat is vooralsnog een kolfje naar de hand van ons centrale duo. Perr Schuurs en Wessel Dammers vechten menig luchtduel uit en komen daar in het merendeel van de gevallen als winnaar uit. Mede daardoor wordt de rust met een 1-2 voorsprong bereikt.

De pauze gebruik ik om de stickers op het toilet te bewonderen. Het meest springt de sticker van Team Dick uit Eindhoven in het oog. Met de poëtische tekst ‘Huub Stevens klootzak’ maakten ze een aantal jaar geleden duidelijk waar hun sympathie qua trainer in ieder geval niét naar uit ging. Nadat een Helmondse EHBO’er me vertelt dat de voorsprong van Fortuna terecht is en dat er toch misschien een luchtje van buitenspel aan de gelijkmaker hing, kunnen we beginnen aan de tweede helft.

Waar Fortuna in de eerste helft binnen twee minuten een vrije trap kreeg, valt die eer nu aan Helmond Sport ten deel. Door het gladde veld, het houdt vanavond maar niet op met regenen, heeft Santos alle moeite om de bal te pareren. Gelukkig bokst hij hem al vallend naar de zijkant, net voldoende om een directe herkansing voor de Brabanders te voorkomen.

Op het moment dat de fans in het uitvak hopen dat Fortuna een derde treffer en daarmee veilige marge van twee probeert te forceren, laten de spelers zich meer terugzakken en loeren op een counter. Dat levert binnen een kwartier twee enigszins noemenswaardige momenten op. Een voorzet van Dianessy wordt door Stokkers onder druk van een verdediger over het doel gekopt. Na een uur spelen gaat Stokkers op rechts door en geeft de bal aan Semedo mee. Die snijdt de zestien binnen, maar besluit zijn actie met een voorzet die voorlangs gaat.

Semedo ontvangt intussen alweer zijn vierde onnodige gele kaart van het seizoen, deze keer voor het wegtrappen van de bal nadat hij (terecht) wordt afgefloten voor buitenspel. Toch een aandachtspuntje voor de Portugees die met zijn doelpunten en assists dit seizoen absoluut zijn meerwaarde heeft bewezen.


Lisandro tekende weer voor een assist

Hoe langer de marge op één blijft staan, hoe meer de Helmonders beginnen te geloven in de gelijkmaker. En hoe langer Fortuna de score niet uitbreidt, hoe meer het gemor in het bezoekersvak weer toeneemt. Als een vrije trap van Helmond door de geheel vrijstaande Ron Janzen naast het doel wordt geschoten, begint een kenner achter me ‘Hutten!, Hutten!, Hutten!’ te roepen. Of Hutten als mandekker moet worden ingebracht of dat de timing van de goede man een beetje ongelukkig is, ik weet het niet. Gelukkig wordt de volgende vrije trap van Helmond ook onschadelijk gemaakt waardoor de voorsprong vooralsnog gehandhaafd blijft.

Acht minuten voor tijd besluit Oliseh de moegestreden Stokkers te wisselen voor Stefan Askovski. Stokkers komt vandaag niet tot scoren en is niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar bewijst met zijn tomeloze werklust wel elke wedstrijd zijn toegevoegde waarde voor de ploeg. Door zijn gesleur en geren creëert hij mogelijkheden en ruimte voor zijn collega-aanvallers, al is dat blijkbaar iets dat vele Fortuna-fans ontgaat. Met deze wissel gaat Oliseh overigens ook voorbij aan de visie van een andere voetbalstrateeg achter me op de tribune. Die verkondigt hardop ‘Hij moet Dianessy en Semedo wisselen. Hutten moet dan op het middenveld gaan spelen en Askovski op links’. Voor de zoveelste keer vanavond frons ik mijn wenkbrauwen.


Stokkers verzaakt nooit op inzet

En hoewel Fortuna op eigen helft met hangen en wurgen de voorsprong weet te verdedigen, zijn het juist onze twee buitenspelers die aan de basis staan van de beslissende treffer. Halverwege de blessuretijd, die vier minuten bedraagt, tikt Semedo de bal tijdens een counter over een verdediger heen. De bal stuitert de zestien in, precies tussen de uitkomende Van Gassel en de sprintende Dianessy in. Met gevaar voor eigen leven gaat de Fransman het luchtduel aan. De keeper wint het duel, maar de bal eindigt precies voor de voeten van de meegelopen Askovski. Het is voor hem een koud kunstje om de bal in de hoek van het doel langs de Helmond-verdediger op de lijn te volleren. 1-3 en wedstrijd beslist.


Djibril trekt niet terug…

De opluchting maakt al snel plaats voor zorgen om de geblesseerde Dianessy. Die wordt even later onder luid applaus op een brancard van het veld gedragen. Laten we hopen dat zijn blessure meevalt. Ufukcan Engin mag de laatste minuten van de wedstrijd volmaken. Daarin gebeurt er niks meer, waardoor de negende overwinning van het seizoen een feit is.


…maar verlaat even later geblesseerd het veld

Nadat de spelers zijn bedankt zoeken we snel de warme bus op. Tijdens de korte terugreis wordt nagepraat over de wedstrijd. Die was zeker niet hoogstaand, maar levert ons uiteindelijk wel weer drie kostbare punten op. Gezien de uitslagen op de andere velden doen we vanavond prima zaken. We handhaven ons op de tweede plek, blijven de meest scorende ploeg uit de Jupiler League en doen nog volop mee voor de tweede periode. Met die gedachte stappen we even na elf uur uit de bus, om daar nog even getrakteerd te worden op de laatste bui van de avond.

Volgende week mogen we weer op maandag in Brabant aantreden. Dan gaan we op bezoek bij Jong PSV, een ploeg in vorm die vijf van haar zes laatste wedstrijden wist te winnen. De ploeg wordt dan weer gesteund door minimaal 150 fans. Tot dan! COYS!