Na de zeperd in de Goffert krijgt de ploeg van Danny Buijs nog één kans om de supporters alsnog met een prettig gevoel aan de winterstop te laten beginnen. En die opdracht wordt keurig volbracht. Voor een vol uitvak en iets minder volle thuistribunes zorgen Noslin en Sierhuis met hun treffers voor een zakelijke, maar daarmee niet minder prettige voetbalavond. Daarmee komt er voor Fortuna een einde aan het voetbaljaar 2023.


19 december 2023

Fortuna zakelijk naar volgende ronde

FC Eindhoven 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 30. Noslin 0-1, 49. Sierhuis 0-2.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Fofana, Voet; Rosier (84. Duarte), Ferati, Halilović (70. Özyakup); Noslin, Sierhuis (84. Belkheir), Córdoba (84. Oratmangoen).
Toeschouwers: 2.394.
Scheidsrechter: Ruperti.
Geel (Fortuna): Córdoba.

Vier dagen na de pijnlijke uitglijder in Nijmegen krijgt Fortuna de kans zich enigszins te revancheren in het bekerduel bij FC Eindhoven. En dat hoeft niet per sé een eenvoudige opgave te worden. De Brabanders haalden in de competitie acht punten uit hun laatste vier wedstrijden en speelden daarin knap gelijk bij Cambuur en wonnen van FC Emmen. Afgelopen vrijdag werd er nog wat extra vertrouwen voor het bekertreffen getankt door een 2-5 overwinning bij Jong FC Utrecht. Van onderschatting kan en mag dus geen sprake zijn.

Vanaf 17 uur verzamelen de eerste fans zich bij het stadion. Uiteindelijk zullen er ruim driehonderd Fortunezen in de vier dubbeldekkers van Kupers stappen. Daarnaast reizen er nog circa honderd supporters met de auto naar Eindhoven, waardoor het uitvak met ruim vierhonderd fans prima gevuld zal zijn. Als alle tassen zijn gecontroleerd en iedereen een plekje heeft gevonden, vertrekken we even na zessen met een kleine vertraging richting de Lichtstad.

Onderwerp van gesprek is uiteraard de terechte vrijspraak van Tijjani Noslin. In de wedstrijd tegen NEC attendeerde de VAR (Martens) scheidsrechter Van de Graaf op de overtreding van Noslin. Dat moest geen gele maar misschien toch wel een rode kaart zijn. Van de Graaf bekeek de beelden een keer of twintig in slow motion en was het met zijn VAR eens: rode kaart. Los van enkele individuele fouten van onze eigen spelers was deze beslissing uiteraard behoorlijk van invloed op het wedstrijdverloop. De aanklager in Zeist gaf op maandag aan dat Tijjani drie wedstrijden schorsing verdiende (waarvan één voorwaardelijk). Fortuna was het daar uiteraard niet mee eens, ging in beroep waarna de onafhankelijke tuchtcommissie Noslin alsnog vrij sprak van ‘ernstig gemeen spel’. Het feit dat de eerste drie organen (VAR, scheidsrechter en aanklager) ernaast zaten en elkaar ook niet corrigeerden, doet het toch al beperkte vertrouwen in de Nederlandse arbitrage niet veel goeds. Maar goed, Tijjani is er vanavond dus gelukkig wel gewoon bij.

Dat geldt niet voor de geblesseerde Dimitris Siovas en Mitchell Dijks. Net als in Nijmegen ontbreken hun namen vanavond op het wedstrijdformulier. Ook Deroy Duarte is niet 100% fit maar reist wél naar Eindhoven af, hij kan echter wel op de bank plaatsnemen. Loreintz Rosier is zijn logische vervanger. Verder starten we in exact dezelfde basisopstelling als afgelopen vrijdag.


Het afgeladen uitvak is er klaar voor

Helaas kent ook de redactie van Fortuna Online vanavond één wijziging. Onze vaste fotograaf Niels moet wegens ziekte verstek laten gaan waardoor we het qua grafische ondersteuning van dit verslag moeten doen met de huis-tuin-en-keuken camera op onze gsm en die van een bevriende machinist die de wedstrijd vanaf de hoofdtribune volgt. Het is wat het is. Niels, beterschap!


Vandaag geen fotograaf Niels op het veld

Als scheidsrechter Clay Ruperti op zijn fluitje heeft geblazen, zet ook de vocale steun van het volle uitvak zich in gang. Al moeten we al in de eerste minuut onze adem even inhouden als Ivo Pinto de bal nét wat te zacht terugspeelt op Ivor Pandur. De Kroaat is er op tijd bij om verder gevaar te voorkomen, maar knalt de bal voor de zekerheid wel de Bram Venemanlaan op.

Beide ploegen tasten in de eerste minuten even af wat de tegenstander van plan is. Daarbij zullen de regen en het daardoor gladde kunstgras niet meehelpen om er een technisch hoogstaande wedstrijd van te maken. In de vierde minuut laat Fortuna zich een eerste keer in aanvallend opzicht zien als Pinto op rechts de opbouw van de thuisploeg goed verstoort, waardoor Alen Halilović in balbezit komt. Alen speelt Kaj Sierhuis aan die meteen hard uithaalt. Zijn knal spat op de vuisten van keeper Jorn Brondeel uiteen. Nadat Sadik Fofana in de negende minuut de bal goed onderschept en inlevert bij Arianit Ferati, wordt laatstgenoemde aangetikt. De toegekende vrije trap van Halilović belandt in de muur.

Tijdens de wedstrijd toont Frank naast me vol melancholie maar ook met een grote glimlach op zijn gezicht een foto van een bekerwedstrijd uit een ver verleden in Dordrecht. Vol goede moed toonden we de spelers destijds een aantal zelf gefabriceerde replica’s van de KNVB-beker. Het resultaat kunt u wel raden: met een 3-2 nederlaag en een illusie armer stapten we enkele uren later in de auto.


Een beetje opportunisme en zelfspot was ook Huub niet vreemd

We zijn een dik kwartier onderweg als Ozan Kökcü een hoekschop mag nemen. De bal wordt in eerste instantie door Rodrigo Guth doorgekopt, maar wordt door Eindhoven-speler Luuk Wouters opgevangen en weer hoog voor het doel gebracht. Gelukkig kan Dyon Dorenbosch de bal niet voldoende snelheid en richting meegeven. In de directe tegenstoot van Fortuna houdt Noslin de bal voorin goed vast. Hij wacht en geeft de bal dan mee aan Sierhuis die de bal vanaf de achterlijn hard en laag voorzet. Iñigo Córdoba kruipt goed voor Farouq Limouri maar tikt de bal vervolgens over het doel.

Halverwege de eerste helft is het weer Eindhoven dat ten aanval trekt. Na een klein tikje van Guth op Evan Rottier mag de thuisploeg ter hoogte van onze dug-out een vrije trap nemen. Farouq Limouri raakt de bal vervolgens niet goed genoeg en ziet zijn inzet voorlangs het Fortuna-doel gaan. Ook het volgende gevaar komt van de blauw-witten. Na een aanval over rechts kan David Garden de bal hoog voorzetten. Wederom is het Limouri die in ons strafschopgebied opduikt. Zijn kopbal gaat voorlangs.

Er is precies een half uur gespeeld als Fortuna dan toch op voorsprong komt. Sierhuis houdt de bal op de helft van Eindhoven goed bij zich, ziet in zijn ooghoek Pinto weer eens op de rechterflank opstomen en geeft de bal goed mee aan onze aanvoerder. Pinto legt de bal goed terug. Córdoba raakt de bal onderweg nog lichtjes aan waarna Noslin het werk afmaakt door van dichtbij binnen te schieten. 0-1 en dat is gezien het spelbeeld niet onverdiend te noemen.

Fortuna heeft geen groot overwicht in balbezit maar geeft ook weinig tot geen kansen weg. Enkele minuten na de openingstreffer werken we de bal vlak voor de middenlijn echter niet goed weg waarna Sven Simons er met het leer vandoor kan. Hij dribbelt een meter of vijftien en probeert het dan van afstand. Pandur redt echter zonder al teveel moeite.


Bart had zijn duikuitrusting mee kunnen nemen

Op slag van rust noteren we nog één kansje voor Fortuna. Halilović speelt zich knap vrij en haalt uit maar zijn schot wordt geblokt. In de rebound schiet Córdoba de bal richting de Fontys Sporthogeschool. Zo gaan we met een 0-1 stand de rust in.

De pauze vliegt voor mij voorbij. Ik luister een kwartier lang naar een, enthousiast als altijd, vertellende Wil over zijn recente reisavonturen die hem via Florence, Pisa en Dublin tot in Belfast brachten. Voor ik er erg in heb, zie ik de spelers van Fortuna alweer het veld opkomen. Als even later ook de spelers van FC Eindhoven zich hebben gemeld, kunnen we weer beginnen.

Fortuna begint de tweede helft ongewijzigd. Halilović stuurt Córdoba meteen met een prima steekpass de diepte in. Helaas krijgt de aanval geen vervolg als de voorzet van de Spanjaard door een Eindhovense verdediger wordt weggekopt. Even later geeft diezelfde Córdoba een slechte breedtepass richting het centrum. Met in zijn achterhoofd de fatale gevolgen die eenzelfde fout afgelopen vrijdag had, zet hij de achtervolging in en gaat aan het shirt van zijn tegenstander hangen. Zijn missie om de counter te onderbreken is geslaagd, al moet hij dat wel met een gele kaart bekopen.

We zitten nog altijd in de eerste vijf minuten na rust als Fortuna op links een ingooi mag nemen. Córdoba gooit de bal richting Siemen Voet die goed doorkopt. De bal stuit op het natte en harde kunstgras door en valt zo achter Sierhuis en diens tegenstander Luuk Wouters. Kaj houdt zijn lichaam goed tussen tegenstander en bal en knalt vervolgens met een heerlijke omhaal de 0-2 langs Brondeel. Het antwoord op de vraag van het uitvak ‘Heeejjjj, Kajjj Sierhuis, oeh ah, I wanna knooooowwww if you score a goal‘ luidt vanavond dus wederom ‘ja’!

Sierhuis is weer de gevierde man

FC Eindhoven lijkt enigszins aangeslagen door de snelle tweede tegentreffer en Fortuna hoeft niet meer zo nodig de aanval te zoeken. Daardoor ontspint zich een vrij zouteloze fase waarin weinig noemenswaardigs gebeurt. We zitten inmiddels al halverwege de tweede helft als een vrije trap van Sven Simons door de lange Mawouna Amevor over het doel van Pandur wordt gekopt. Even later mag Halilović de warmte van het kleedlokaal opzoeken, hij wordt vervangen door Oğuzhan Özyakup.

Zoals aangegeven neemt Fortuna na de 0-2 wat gas terug en laat het spel bij vlagen aan de thuisploeg. FC Eindhoven probeert nu wel wat sneller en dieper druk te zetten om nog een aansluitingstreffer te forceren maar tot echte kansen leidt dat niet. Doorgaans wordt er geconcentreerd verdedigd al zien we onze spelers toch net iets te vaak onnodig balverlies leiden. Vanuit het uitvak amuseren we ons met het bekijken van de warming-up van Ragnar Oratmangoen. Hij vraagt een bal aan de doorweekte ballenjongen, haalt de bal één keer van zijn linker- naar zijn rechtervoet en geeft hem een seconde later alweer terug aan de verbaasde jongeman. Ragnar is blijkbaar klaar voor een geweldige invalbeurt!

Tien minuten voor tijd creëren we zelf weer eens een kansje als Sierhuis de bal teruglegt op Ferati. Arianit probeert het met een bekeken boogbal in de lange hoek maar ziet zijn inzet een metertje over het doel verdwijnen. Met nog zes minuten officiële speeltijd op de klok voert Danny Buijs een driedubbele wissel door. Duarte vervangt alsnog Rosier, Mouhamed Belkheir mag de spitspositie van Sierhuis overnemen en Oratmangoen neemt op links de plek van Córdoba over.

Terwijl de vierde man aangeeft dat er vier minuten extra tijd bijkomen, zien we Fortuna bijna voor een derde keer scoren. Belkheir wurmt zich op rechts langs zijn tegenstander en legt de bal breed op Oratmangoen. Diens inzet wordt geblokt door Collin Seedorf waarna de rebound van Noslin door keeper Brondeel wordt gestopt. Belkheir lijkt vervolgens de lachende derde te worden als hij van dichtbij op een leeg doel mag uithalen, maar zijn inzet gaat hard en vooral hoog over. Bovendien stond Mouhamed volgens de grensrechter buitenspel, dus dat feestje was sowieso niet doorgegaan.

Inmiddels weten we dat de overwinning niet meer uit handen gegeven kan worden. Het maakt de sfeer in het toch al fanatieke bezoekersvak er alleen maar beter op. De klassieker ‘Cheerio, cheerio, cheerio!’  wordt weer eens uit de kast gehaald. En al is de tekst inmiddels iets aangepast, het zingt nog altijd lekker weg. De aanstaande overwintering in de bekercompetitie is voor een niet nader te noemen supporter zelfs aanleiding om zijn imposante bovenlichaam te ontbloten en de ruim vierhonderd Fortunezen nog maar eens aan te sporen voor de laatste minuten van de wedstrijd.

De laatste kans van de wedstrijd is wederom voor Belkheir. Özyakup houdt op het middenveld goed het overzicht en geeft breed mee aan de onvermoeibare Pinto. De afgemeten voorzet van onze nieuwe assist-koning wordt door Belkheir helaas voorlangs gekopt. Het blijft bij 0-2 en dat is ook de eindstand als Ruperti even later voor het einde van de wedstrijd fluit.


Spelers en fans vieren het bereiken van de achtste finale

Na het laatste fluitsignaal besluit een deel van de meegereisde fans dat het weer eens tijd is voor een ouderwets rondje hekken hangen. Niet iedereen komt even makkelijk op of van het hek, maar dat mag de pret niet drukken. Als de spelers zijn bedankt, Tijjani Noslin deze keer wél de microfoon aan de praat heeft gekregen en Sierhuis, Fofana en Noslin hebben genoten van hun privé-eerbetonen zoeken de spelers de kleedkamer en wij onze bus of auto op.

Het mag geen verrassing heten dat het nog steeds regent als we de bus instappen. Als de stoelendans is afgerond, kan de terugreis beginnen. En vanuit het Jan Louwers Stadion is dat gelukkig maar een kort ritje waardoor we even na 23 uur in Sittard arriveren.

De overwinning op FC Eindhoven kostte onze ploeg ogenschijnlijk niet al teveel moeite, al zal Danny Buijs natuurlijk wel enige verbeterpunten hebben genoteerd. Nu is het afwachten wat de winterstop gaat brengen. Wordt de selectie nog versterkt? Gaan er nog spelers vertrekken? Hoe lang moeten we Duarte missen vanwege de Afrika Cup? Raken de geblesseerde Siovas en Dijks tijdig hersteld om er tegen Sparta weer bij te zijn? De tijd zal het leren. Maar eerst gaan we donderdagavond vol spanning de loting voor de volgende bekerronde bekijken. Een gewenste tegenstander benoemen, zou een te grote jinx zijn dus dat laten we maar achterwege.

Rest mij alleen nog om iedereen hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2024 te wensen!