Ook in de derde wedstrijd onder Ben van Dael blijft Fortuna ongeslagen, maar een overwinning in eigen huis zit er weer niet in. Tegen FC Den Bosch oogt de ploeg een stuk degelijker dan we gewend waren onder Van Vossen en Kooistra. En ook grove persoonlijke fouten blijven achterwege. Maar aanvallend blijft het bij gebrek aan een echte spits behelpen. Hopelijk kan de club de vrijgekomen middelen door het vertrek van een aantal spelers benutten om in ieder geval voor die positie versterking te halen. Mocht dat niet lukken, dan lijkt het huidige niveau voor dit elftal het hoogst haalbare. Ook in dat geval hebben we onder Van Dael overigens al een flinke stap vooruit gezet.

15 januari 2016

Degelijke wedstrijd resulteert in gelijkspel

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 1

Doelpuntenmakers: 32. Pozder 0-1, 47. Schroyen 1-1.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Schroyen; Saddiki, Mares, Briels, Mert (90. Ospitalieri); Hutten, Lekesiz (62. Loen).
Toeschouwers: 1.582.
Scheidsrechter: Van der Vrande.
Geel (Fortuna): Dengering

Het is vrijdagmiddag na vieren. Ik ben uitgewerkt en klaar om aan het weekend te beginnen. Nog even kijken of er nog spectaculair voetbalnieuws te melden is. Even later val ik stijl achterover. Jordy ter Borgh naar Jong SC Heerenveen! Voor diverse clubs uit binnen- en buitenlands is de transfer window daarmee al op een mislukking uitgelopen, want zij hebben achter het net gevist. Het nieuws kwam een paar dagen nadat ook de laatst overgeblevene van de Almere-clan zijn vertrek uit Sittard aankondigde. Ook Jeffrey Kooistra is de dagelijkse reis van Amsterdam naar Sittard beu en zal zijn contract als assistent-trainer dus niet verlengen. Daarmee lijkt er langzamerhand een einde te komen aan weer een bizarre episode in de recente geschiedenis van onze club, want ik kan mij nauwelijks voorstellen dat René ter Borgh nog veel langer achter de schermen zijn rol zal blijven spelen. Wat dat betekent voor de toekomst van de club? Geen idee. Ik kan mij er echter wel een voorstelling van maken wat het betekent voor de rekening van Jo Abelshausen.

Sportief gezien betekent het vertrek van Ter Borgh junior, Soufian Moro en Tim Janssen vooral dat de selectie van Fortuna wel erg smal aan het worden is. Gelukkig is de ziekenboeg momenteel niet al te druk bezet. Voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch ontbreken alleen Raymond Fafiani en Bob Vankan, die beiden van blessure naar blessure lijken te sukkelen, op het appèl. Youri Loen begint op de bank. En dat betekent opnieuw een basisplaats voor Luc Mares als verdedigende middenvelder. Behalve Mares lijkt ook Dries Saddiki definitief een plaats in de basis te hebben veroverd; hij speeelt voor de vijfde keer op rij als rechtshalf.

Wanorde in het penaltygebied

De wedstrijd tussen Fortuna en Den Bosch begint niet bepaald stormachtig. Beide ploegen spelen voorzichtig, waarbij vooral Fortuna het initiatief graag aan de tegenstander laat. Den Bosch heeft dus een veldoverwicht, maar doet daar verder vrij weinig mee. Het eerste gevaar komt dan ook van Fortuna. Een voorzet van rechts belandt bij de eerste paal in het strafschopgebied, maar Lars Hutten komt net te laat. Even later schiet Jordie Briels vanaf een meter of twintig op doel. Het is de enige bal van Fortuna die in de eerste helft tussen de palen gaat. Doelman Heemskerk heeft echter weinig moeite redding te brengen.

Lekesiz komt er vanavond niet aan te pas

Daarna gebeurt er een hele tijd niets dat het vermelden waard is, of het moet een iets te enthousiaste tackle van Bosschenaar Boddaert zijn, die met een gele kaart bestraft wordt. Beide ploegen houden elkaar in evenwicht. Fortuna speelt gedisciplineerd en hecht georganiseerd, maar is aanvallend machteloos. Vooral Gökhan Lekesiz en Muhammed Mert hebben hun avond niet. Ook Den Bosch kan niet veel potten breken, maar heeft aan één briljant moment genoeg om op voorsprong te komen. Een diepe bal wordt links in ons strafschopgebied in één tijd in de lucht breed gelegd. Precies voor de voeten van spits Pozder, die vervolgens Ferhat Kaya met een mooie lob passeert. 32ste minuut, 0-1.

Fortuna heeft niet direct een antwoord op de tegentreffer. Eigenlijk verandert er weinig in het wedstrijdbeeld. Dat betekent dus dat Den Bosch meer balbezit heeft en meer op onze helft te vinden is In de 38ste minuut leidt dat tot een tweede grote kans voor de Brabanders. Uit een vrije trap vanaf iets over de middenlijn gaat een kopbal net naast ons doel. Fortuna stelt daar vlak voor rust nog een aanval tegenover, waarbij de voorzet vanaf links net te hoog is vor Lekesiz.

We zullen na rust aanvallend dus wat meer van ons moeten doen spreken, willen we niet tegen een nederlaag aanlopen. En aan het begin van de tweede helft komt Fortuna dan ook wat dominanter voor de dag. Dat leidt al heel snel tot resultaat. Een paar minuten na rust geeft Roel Janssen een perfecte dieptepass, die alle verdedigende stellingen doorsnijdt. Joeri Schroyen neemt de bal op de rand van het strafschopgebied in de loop mee, kijkt even waar het doel staat en passeert de doelman met een schuiver in de verre hoek. 47ste minuut, 1-1.

Schroyen schiet de gelijkmaker binnen

Na de gelijkmaker heeft Fortuna een redelijke fase, waarin het meer aan bal is dan de tegenstander. Maar kansen ontstaan er niet. Met name de rechterflank, met Dennis Dengering en Saddiki, ontbreekt het te vaak aan rust en overzicht om een aanval tot een goed einde te brengen. De aanvallen verlopen met horten en stoten en eindigen meestal met balverlies. Dengering ziet na één van zijn rushes geel, wanneer hij in een poging aan de bal te blijven iets al te onbehouwen zijn tegenstander te lijf gaat.

Saddiki stoomt op

Het inbrengen van Youri Loen voor Lekesiz zorgt voor nog meer onrust in het elftal. Loen zorgt wel voor wat meer aanvallende impulsen, maar onze aanval is door de wissel nog tandelozer geworden. Maar het evenwicht op het middenveld heeft te lijden onder zijn inbreng. Briels schuift iets naar voren, maar heeft daar geen enkele inbreng. En Mares en Loen lijken elkaar veel minder goed aan te voelen dan Mares en Briels. Misschien als gevolg daarvan, misschien ook vanwege een sterkere conditie, trekt Den Bosch het laatste kwart van de wedstrijd weer naar zich toe. Fortuna beperkt zich nu vooral tot verdedigen en komt een kwartier voor tijd goed weg, wanneer een voorzet vanaf links net naast wordt gekopt.

Maar Fortuna slaagt er ook nog een paar keer in op de counter gevaarlijk te worden. In de 83ste minuut ontstaat daaruit nog een levensgrote kans. Schroyen rukt weer eens op over de linkerflank en geeft een prima voorzet. Lars Hutten ontvangt de bal vanaf een meter of tien recht in zijn voeten. Hij schiet in één keer, maar helaas recht op de keeper. In blessuertijd krijgt ook de net voor Mert ingevallen Marco Ospitalieri een behoorlijke kans. Een vrije trap van Janssen wordt door Hutten verlengd en komt in de loop van Ospitalieri. Die moet de bal vanuit een moeilijke hoek ineens op doel schieten. Zijn schot gaat net voorlangs.

Ook Hutten zelf beseft het: dat was een behoorlijke kans

Aan de andere kant is ook Den Bosch nog een keer gevaarlijk uit een counter, maar het schot van de blauw-witten gaat over het doel van Kaya. Zo eindigen we dus met een gelijkspel en dat is een uitslag waarmee beide partijen krijgen wat ze verdienen. Het positieve nieuws voor Fortuna is dat we voor de derde keer op rij ongeslagen blijven en dat het elftal voor het eerst sinds tijden ook echt oogt als een elftal. De onder Van Vossen heersende desorganisatie lijkt verleden tijd. Tegelijkertijd lijkt het elftal hiermee ook zo’n beetje op zijn maximale niveau te zitten, tenzij jonge spelers als Saddiki, Mares of Mert zich opeens spectaculair gaan ontwikkelen. Een echte spits erbij zou in ieder geval zorgen voor meer aanvallende kracht en de trainer bovendien wat meer variatiemogelijkheden bieden. Maar het is maar de vraag of daar middelen voor zijn en of juiste man voor die positie gevonden kan worden.