Het jaar 2016 eindigt voor Fortuna zoals het begonnen is: diep in mineur. In eigen huis worden we weggespeeld door laagvlieger FC Den Bosch. Van de hoopvolle start van het seizoen is helemaal niets meer over. Het elftal speelt zonder zelfvertrouwen en zonder inzet, de trainer lijkt geen idee te hebben waar hij mee bezig is, de eigenaar van de club hult zich in stilzwijgen. We kunnen alleen maar hopen dat het nieuwe jaar de club wat meer voorspoed brengt, maar erg gunstig zijn de voortekenen niet.


16 december 2016

Fortuna sluit jaar in stijl af

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 4

Doelpuntenmakers: 3. Vossebelt 0-1, 27. Schet 0-2, 35. Dautovic (e.d.) 0-3, 38. Van der Winden 0-4.
Opstelling: Van der Helm; Schuurs De Regt, Dautovic (46. Braun), Askovski; Mares, Briels, Purzycki; Van Hout, Torunarigha, Khalouta/
Toeschouwers: 1.120.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Purzycki, Torunarigha, Briels.
Rood (Fortuna): –

Zo ver was ik gekomen met het verslag van een weer een ontluisterende avond in het Wagner & Partner Stadion, toen ik het nieuws las dat de club in al haar wijsheid besloten had Ben van Dael te ontslaan. “Na de resultaten van de laatste weken vindt de club het essentieel een verandering door te voeren,” heet het. Daarmee heeft Isitan Gün zijn stilzwijgen weliswaar doorbroken, maar de verklaring laat veel zaken onduidelijk. We kunnen het ontslag van de trainer op twee manier beschouwen. Als een doordachte en noodzakelijke stap op weg naar een professionalisering van de club. Of als een opportunistische noodgreep na een reeks slechte resultaten..

Ik zou het graag anders willen zien, maar helaas vermoed ik dat het laatste het geval is. Vooral omdat we sinds de overname door Gün nog geen enkele andere stap hebben gezien die duidt op een professionalisering van de club. De hele club maakt nog steeds een armetierige indruk, te beginnen met het met de week triester ogende stadion. Dat is uiteraard niet de schuld van Gün, want een erfenis van vijftien jaar wanbeleid is niet in vijf maanden weggepoetst. Maar het is wel verontrustend dat na vijf maanden nog steeds niet duidelijk is hoe Gün de cluh wil organiseren en welke sportieve koers de club gaat varen.

Dat gebrek aan duidelijkheid veroorzaakt bij mij twijfels of de hele deal op de lange termijn gunstig uit zal pakken voor de club. We weten eigenlijk niets over de nieuwe eigenaar, behalve dat hij een zakenman uit Istanboel is, die ook in kringen rond Galatasary heeft verkeerd. Over zijn eigen financiële positie en over zijn financiële en sportieve netwerk is verder niet veel bekend. Wel mogen we na een half seizoen al constateren, dat de spelers die uit het netwerk van Gün zijn gekomen (Stefan Askovski, Emir Dautovic, Adrian Purzycki, Djibril Dianessy) niet de gehoopte versterkingen zijn gebleken. Onze Macedonisch international haalt niet het niveau van pak ‘m beet Niels Fleuren, de andere drie zijn niet beter dan wat onze eigen diepgezonken jeudgopleiding voortbrengt.

Als eventuele aanwinsten in de winterstop van het zelfde laken een pak zijn, mogen we in elk geval stevig vermoeden dat het sportieve netwerk van Gün bestaat uit derderangsmakelaars. Nog interessanter wordt natuurlijk de benoeming van een nieuwe trainer. Wordt dat ook iemand uit het netwerk van Gün of vinden we ergens in de buurt nog een gek die net als Ben van Dael zijn droom waar wilt maken? Als het laatste het geval is, dan begint die man bij voorbaat aan een haast onmogelijke opgave. Als het eerste het geval is, dan gaan we met de club een ongewis avontuur aan, dat overal kan eindigen. Binnen nu en een maand weten we meer.

De wedstrijd dan. Onder de nok van Vak C zien we op één van de rijkelijk met stof bedekte stoeltjes nog de plastic lepel liggen waarmee anderhalve week geleden tegen Eindhoven een beker erwtensoep soldaat is gemaakt. Het beeld is zo troosteloos, dat we niet kunnen bevatten dat het allemaal nog erger kan. De publieke belangstelling ligt vandaag volgens officiële opgave nog lager dan tegen Eindhoven op een maandagavond. En die opgave lijkt mij met 1.120 toeschouwers rijkelijk overtrokken. Fortuna slaagt er ook nu weer in de tribunes naarmate het seizoen vordert een stukje leger te krijgen.


De bal rolt.., min of meer

Door naar het veld. Als daar tenminste nog van gesproken kan worden. De een of andere idioot heeft namelijk besloten het hele veld met een royale laag gelig zand te bedekken. Als we bekomen zijn van de verbazing, vallen we alweer in de volgende: Ben van Dael heeft besloten keeper Leon ter Wielen te passeren. Voor hem speelt Paul van der Helm. Een keuze waar we onze twijfels bij hebben. Ter Wielen is geen geweldenaar, maar bij het niveau van zijn vervanger veel serieuzere vraagtekens geplaatst worden. Verder zien we de jonge centrumverdedigers Luc Mares (middenveld) en Per Schuurs (rechstback) weer op plaatsen waarop ze eigenlijk niet goed uit de voeten kunnen en hebben Okan Kurt en Kamen Hazhiev bij het bepalen van het elftal weer het pleit verloren van Purzycki en Dautovic. Voorin keert Van Dael na wedstrijdenlang geschuif uiteindelijk weer terug naar de voorhoede waarmee hij het seizoen begonnen is: Roald van Hout, Junior Torunarigha en Aziz Khalouta.


Schuurs heeft een moeilijke avond op rechtsback

Uit de vele wijzigingen mogen we opmaken dat Ben van Dael langzamerhand het spoor bijster is geraakt. Met desastreuse gevolgen voor het elftal, waar het door de resultaten toch al broze zelfvertrouwen nog verder ondermijnd doordat spelers niet kunnen rekenen op heel veel krediet van hun trainer. Ook vanavond zwalkt Fortuna al vanaf de eerste minuut onzeker over het veld. Al in de derde minuut profiteert FC Den Bosch daarvan. Een afgeslagen voorzet komt een meter of twintig van de goal voor de voeten van Vossebelt. Die schiet weliswaar zuiver, maar niet hard naar de verre hoek. Doelman Van der Helm onderneemt echter geen enkele actie om de bal tegen te houden: 3e minuut, 0-1.


Hee, Van der Helm heeft een bal in zijn handen

In het vervolg van de wedstrijd krijgen we één grote kans op de gelijkmaker, wanneer Jordie Briels vrijgezet wordt in het penaltygebied. Zijn schot wordt echter gekeerd door de uitkomende doelman. Daarna heeft Den Bosch aan tien minuten genoeg om de wedstrijd te beslissen. Het begint wanneer Askovski zich simpel uit laat spelen op de achterlijn. Er volgt een lage voorzet in ons doelgebied. Schuurs laat zijn man weglopen, Dautovic doet niets anders dan toekijken hoe de combinatie van Den Bosch vorm krijgt. Schet pikt de bal op en schiet langs de niet erg attente Van der Helm binnen: 28ste minuut, 0-2.

Met die goal is ons verzet helemaal gebroken. Vijf minuten later laat Schuurs op de rechterflank voor de zoveelste keer zijn man lopen. Na de voorzet van de achterlijn blinken Van der Helm en Dautovic opnieuw uit in ledigheid. Van der Helm kijkt rustig toe hoe de voorzet hem passeert, Dautovic komt zo traag in beweging dat hij niks anders meer kan doen dan de bal in eigen doel tikken: 33ste minuut, 0-3.


De kroon op de avond van Dautovic

Vijf minuten later mag Den Bosch voor ons eigen strafschopgebied rustig de bal rondspelen. Uiteindelijk volgt er een pass naar de opkomende linksback. Van Hout doet geen serieuze poging de man van schieten af te houden, Van der Helm heeft de korte hoek niet gedekt: 38ste minuut, 0-4.


Een amateurvoetballer doet aan amateurtoneel

In de rust doet Van Dael een poging de put te dempen: Dautovic mag in de kleedkamer blijven, Schuurs verhuist naar het centrum, Christopher Braun wordt weer in genade aangenomen als rechtsback. Een andere logische wissel, Ter Wielen voor Van der Helm, durft Van Dael niet aan. De wissel heeft enige uitwerking, want we hebben nu iets dat op een verdediging lijkt. Den Bosch krijgt nog wel enkele kansen, maar de schade blijft beperkt tot vier tegendoelpunten.


Hoelang nog tot het laatste licht gedoofd is?

Zelf stellen we daar ook in de tweede helft weinig tegenover. De eerste vermeldenswaardige doelpoging komt in de 81ste minuut, wanneer Purzycki na een solo overschiet. Daarna volgen nog een schot voorlangs van Torunarigha en een bijna geslaagd lobje van Van Hout. De spelers verlaten het veld met een ontluisterende 0-4 nederlaag. Een dag later volgt het ontslag van Van Dael. Niet helemaal onbegrijpelijk gezien de resultaten en het spel in de laatste negen wedstrijden en het onvermogen van de trainer daar verandering in te brengen. Maar ook niet erg fatsoenlijk als we in ogenschouw nemen in welke omstanigheden Van Dael zijn werk heeft moeten doen.

Met het ontslag van Van Dael heeft Gün de ruimte gecreëerd om zelf zijn stempel te drukken op de sportieve toekomst van de club. Uit de benoeming van de nieuwe trainer zal al wel blijken welke kant het opgaat. We wachten in grote spanning af.